javka 23 festival tovaristva javka 23 festival tovaristva

1. Mednarodni Festival modernega tovarištva JAVKA ’23 / 10. junij / avtokamp Pivka jama pri Postojni

V avtokampu Pivka jama pri Postojni bo v soboto, 10. junija 2023, potekal 1. mednarodni Festival modernega tovarištva JAVKA ’23. Skozi ves dan se bodo na različnih prizoriščih v naravi zvrstili številni dogodki, od koncertov, okroglih miz,  pevske vaje Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič pod krošnjami dreves do otroških delavnic, taborniškega kampa in Živega muzeja, katerih namen je povezati ljudi različnih generacij v že skorajda pozabljeni vrednoti – tovarištvu.   Vse informacije dobite na naslovu – https://www.javka.si/

»V ljudeh želimo prebuditi tovarištvo. Pa ne le tovarištvo, ampak cel kup vrednot, ki si s tovarištvom podajajo roke: solidarnost, humanost, enakopravnost … Čas je, da o njih nehamo zgolj govoriti, ampak jih potegnemo iz pozabe in jih zares zaživimo ter se tako odločno zoperstavimo razvrednotenju družbe,« poudarja idejni oče festivala, vsestranski umetnik Darko Nikolovski,  ki festival organizira skupaj z ZB NOB Postojna.

Kako lahko to dosežemo? »Tako, da začnemo z osnovnim gradnikom naše družbe – z družino. Festival je priložnost, da se družine povežejo in preživijo lep dan v naravi, poleg tega ponuja vsebine, v katerih bodo lahko uživali stari in mladi. Povezani!«

In prav to je tisto, kar naša družba potrebuje – tovarištvo, poudarja Nikolovski:  »Da se mlada generacija poveže z vrednotami, ki jih vsi mi nosimo v srcu in  ki izhajajo iz pomembnega obdobja naše zgodovine – NOB, na katerega smo kot narod lahko neizmerno ponosni.«

Namen enodnevnega festivala JAVKA ‘23 je ustvariti platformo, ki bo združevala več generacij in jih povezovala na kulturnem in zgodovinskem področju. »V tem medgeneracijskem projektu mlade družine, študentje, odrasli ter upokojenci skupaj preživijo dan in skupaj pomagajo najti odgovor na vprašanje: Kaj je danes tovarištvo?

Prav o tem bo tekla beseda tudi na okrogli mizi v STUDIU HOSTA, kjer bo novinar Erik Valenčič gostil zgodovinarja dr. Boža Repeta in antropologinjo dr. Svetlano Slapšak. Seveda ne bodo mogli mimo spremenjenega odnosa do antifašizma znotraj Evrope, revidiranja zgodovine, uničevanja spomenikov NOB …

Kaj so PRIMERI DOBRIH PRAKS boja proti fašizmu in revizionizmu, bo pod krošnjami dreves novinar Zvezdan Martič poskušal odkriti s predstavniki iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki sodelujejo na skupnem projektu Cammini di liberazione.

Prav tam, v prijetni senci dreves, bodo na VAJI POD KROŠNJAMI obiskovalci dobili priložnost zapeti s Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič, ki prav letos obeležuje 50 let delovanja. To namreč ne bo koncert, ampak javna vaja, na kateri se bodo obiskovalci lahko pridružili tržaškim pevcem in pevkam in se na lastne oči (in ušesa) prepričali, kako potekajo pevske vaje, ki jih vodi energična dirigentka Pia Cah.

Obiskovalci festivala si bodo lahko ogledali tudi premiero gledališke predstave Kajuh sem jaz, ki jo je režiral Darko Nikolovski, v glavni vlogi pa igra Inti Šraj.

Skozi uprizoritve različnih skupin v projektu  ŽIVI MUZEJ (partizanska kuhinja, orožje, kultura med NOB, partizanska tiskarna …) bodo obiskovalci lahko v živo videli, kako se je uporabljalo različno opremo pred in med 2.svetovno vojno.  Predvidene so štiri predstave.

Najmlajšim bo poleg različnih otroških delavnic (glasbene, likovne, plesne, uporaba Morsejeve abecede, delavnica prve pomoči …)  na voljo tudi ogled predstave Žabji kralj v izvedbi Miniteatra.

(O predstavi: Zgodba o princesi, ki ji v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico vrne žabec, v zameno pa želi princesino ljubezen, temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice, namenjeno malim princeskam, kaže na možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov, saj lahko včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto.)

Spodbujanju filmske umetnosti je namenjen PARTIZANSKI KINO. Dopoldne se bo predvajala predstava Alenke Gerlovič: Jurček in trije razbojniki. To je rekonstrukcija partizanskega lutkovnega gledališča 1944-45. Režiser je Robert Waltl.

V popoldanskem delu pa bomo predvajali celovečerni film Preboj (2019) in Stari pisker (2011).

Pravega vzdušja ni brez dobre glasbe. Na glavnem odru bodo čez dan nastopili: Drago Mislej Mef, Peter Dirnbek, Primož Siter, Mrigo z gosti, Ambrosia, Ovce in še kdo, za vrhunec glasbenega dogajanja pa bo zvečer poskrbela ska, reggae, rocksteady skupina iz Kočevja KočevSKA orkestra.

Festival bodo s svojo ponudbo obogatili ARTIZANI, mali podjetniki, ki bodo na stojnicah ponujali pester izbor izdelkov  ter seveda hrano in pijačo.

Kot se za vsak resen festival spodobi, ima tudi 1. mednarodni Festival modernega tovarištva Javka ’23 dobrodelno noto: obiskovalci lahko s seboj prinesejo bakrene kovance(cente) in jih donirajo mariborskemu Humanitarnemu društvu UP-ornik.

VSTOPNINA  na festival znaša 5 evrov.

javka 23 festival tovaristva
javka 23 festival tovaristva