Ko sem sredi februarja, ko so predstavili novo spletno trgovino Emka, prvič pogledal njihovo spletno stran, sem bil prepričan, da sem prišel na Amazon. Ampak vse skupaj je bilo v domačem jeziku in presenečenje je bilo popolno. Zakaj?


Ker so pri Emki uporabili preizkušen recept, ki ga uporablja Amazon. Izbrali so njihovo postavitev, njihove barve, v bistvu so uporabili vse, kar uporablja Amazon!

Ali obstaja Amazon klon skripta, kot obstajajo kloni za razne Digge, YouTube in podobne social networke? Če obstaja, se priporočam!
Glede na to, da je za računalniško izvedbo poskrbel BuyITC in da je grafično oblikovanje delo agencije Kraft&Werk, predvidevam, da to ni klon skripta!

Ali so vam takšna kopiranja všeč? Podpirate idejo, da je treba dobre ideje krasti in jih uporabljati? Ali pa gre v tem primeru za povsem nekaj drugega, namreč da samo jaz napačno razumem koncept podobnosti med Emko in Amazonom?

32 Responses to Podobnost ali naključje: Emka.si VS Amazon.com

 1. Robi says:

  Tole je pa kar preveč očitno…

 2. Mihec says:

  In zakaj je zdat to tako pomembno ? Se delas enga detektiva ? Jutri razisci zakaj si je večina hiš podobnih! Podrobnost ? Naklućje ?

 3. had says:

  @mihec: kaksne probleme imas? zaupaj, pa ti jih pomagam resiti.. vecina his si je podobnih? a tukaj se gre za podobnost? mogoce bos malce bolj moral razmisliti, preden bos napisal kaksno podobno neumnost?

  p.s.: podrobnost ni enako kot podobnost.. bo slo?

 4. Mihec says:

  loool clovek za 35 (tu nekje) letnika bi pricakoval, malo bolj pametno osebo. Aja saj res kako gre ze una tvoja ? Kriticen do vsega in vseh ?

  No sedaj pa napisi kaj novega za tvoj blog! Tudi, sam imas napake na blogu, ampak baje si ti tako prizadet, da jih kar namenoma delaš. Učitno ne pomaga!!

  Kriticen do vsega in vseh

 5. had says:

  @mihec:
  “loool clovek za 35 (tu nekje) letnika”
  letnik 35 je nekaj drugega, kot pa clovek, ki je star 35 let..
  “bi pricakoval, malo bolj pametno osebo”
  zakaj pa vejica?
  “Aja saj res kako gre ze una tvoja ”
  ena vejica manjka.. a beseda una obstaja v SSKJ-ju?
  “kaj novega za tvoj blog”
  napise se kaj novega na tvoj blog..
  “Tudi, sam imas napake na blogu”
  ena vejica prevec..
  “ampak baje si ti tako prizadet, da jih kar namenoma delaš”
  napacna uporaba besede prizadet..
  “Učitno ne pomaga!!”
  crka u ni enako kot crka o..

  poskusi ponovno!

 6. Mihec says:

  loool… Bedak! sem kje napisal, da pisem slovnicno pravilno ? No kje to pise ? Je kje zapisano, da se moram tega držti ? Prekopiraj pa je zadeva rešena. Sicer imam se precej casa, da bom tako pisal kot ti.

  No upam, da bom pri srednjih letih, dosegel kaj vec kot blog! :)

  Sedaj pa scanner v roke pa napake isci… ajde gremo!

  Kriticen do vsega in vseh

 7. Mihec says:

  Cakam, da me popravis. Kje si ?

 8. Davorin says:

  Podobnost je očitna, vendar gre pri Amazonu predvsem za asortiman (knjige, elektronika, čevlji, cunje, igrače, hrana … skratka ni da ni). Emka je knjigarna, Amazon pa nakupvalni center (pa prejšnji dizajn od Amazona mi je bil bolj všeč).

 9. had says:

  @mihec: se ti zdi, da si kompetnetna oseba, ki lahko doloca kdo je bedak in kdo ne? sva midva mogoce skupaj krave pasla?
  glede na to, da si ti prvi komentiral, sem ti odgovoril..
  ko pridem jaz k nekomu na obisk, poskusam biti vsaj kulturen in na nivoju.. ti pa verjamem, da tega se nisi slisal, oz. da ti je to povsem nepoznano podrocje..

  kaksno povezavo ima “scanner” in iskanje napak mi ni povsem jasno.. mogoce pa mi lahko razlozis..

 10. Mihec says:

  Kje si slavist ? Isces napake ? Pokazem kaksno veliko, ki si jo naredil ze 1 mesc nazaj ?

  Nekaj me zanima. Znaš ti še kaj drugega, kot cele dneve viset na računalniku ?

  P.S. Obstaja možnost napak, zaradi moje lenobe in hitrega pisanja, naj te doleti ta čast, da jih preišeš!

  Kriticen do vsega in vseh

 11. had says:

  @mihec: a imas ti res obcutek, da moram jaz tebi polagati racune, kaj pocnem v zivljenju? da se te moje privatne stvari res ticejo? odgovor ti lahko kar takoj zaupam.. ne tice se te.. niti najmanj..

  uzivaj mihec..

 12. Mihec says:

  Da se boš malo zapodil v napake, ter pregledal text.. Sem prebral zadnič, da po 25 letih možganske celice, ne delujejo več tako efektivno, kot v mlajšeih letih. Že občutiš ?

  No zdaj pa ti prepuščam virtualni svet… Jaz grem v pravega, kjer se malo bol zabavno ;)

  Kriticen do vsega in vseh

 13. MAtej says:

  Tudi jaz sem to opazil. Da je postavitev elementov na strani povsem enaka ni problematično.
  Večina strani ima isto postavitev glava nekaj levo nekaj desno in tudi postavitev vsebine je tipična za vse spletne strani.

  Preveč podobna pa je barvna shema in detajli na strani, ki so skoraj kopija.
  Lahko da je podjetje, ki je delalo design Kraft&Werk d.o.o. čisto brez idej ali pa je stranka od njih zahtevala podobnost z amazon.com.

  Če so toliko kopirali, bi lahko tudi barve povezav ohranili, ker so povezave pod Splošni info levo pod vsemi oddelki zelo slabo berljive.

 14. Mihec says:

  LooL, in mislis, da se jaz obremenjujem zdaj, ker ne poves kaj delas ? Briga me! Mi je dost žlostn podatek, da pri svojih letih zdiš cele dnevem za škatlo!

  Kriticen do vsega in vseh

 15. had says:

  @mihec: se enkrat.. a imas res obcutek, da ti moram jaz polagati racune, kaj jaz pocnem v zivljenju? mogoce pa moj social life sploh ni tako pateticen, kot bi si ti zelel.. ampak to je spet samo moja stvar in moj problem.. niti najmanj ne tvoj, kajne..

  in ce bi imal jaz taksno socialno zivljenje kot ga imas ti, definitivno ne bi izgubljal cas na blogu nekega hada.. kajne?

 16. Davorin says:

  Mihec, a ti pa ne?! Če mene vprašaš, bi bilo bolje, če ne … ker so tvoji posti en velik offtopic.

 17. samo says:

  Je ze res, da z uspehom pride fousija…

 18. johnny says:

  Tole je že več kot podoben design in dvomim da so stvar dizajnirali sami. Očiten primer kopiranja, najslabše pa je da si to privošči podjetje, sploh ker se gre za komercialno stran.
  Mogoče pa res velja rek “Good Artists copy, Great artist steal”?

 19. bbb says:

  menuja pa niso znali implementirati :)

 20. nada says:

  Ko so se pojavili prvi Forumi na internetu so bili v večini sami dvojčki,trojčki,četvorčki….kopije, tako da sem morala kar pozorno pogledat ali sem na Delu ali na katerem drugem.Sedaj je mnogo bolje, več izvirnih, slikovitih ustvarjalcev je na vidiku…. se pa najde tudi lenoba vmes…..
  kaj pa se dogaja iz zapisi Prašnikartoni……?

 21. had says:

  @nada: tudi jaz cakam in klikam na prasnikarjevegatonija, pa ni nic novega.. mogoce so se z anozidinjo prevec na podstresju zapili in naredili stalo.. :)

 22. Roky says:

  Podobno je itak povsod prisotna, mojvideo je podoben youtube, itd… čeprov tale podobnost je res očitna :)

 23. SašoK says:

  Načeloma nimam nič proti uporabi idej, ki delujejo. Ampak, če se take ideje uporabijo premišljeno in z razlogom. Zdi se mi, da so pri emki bolj gledali na sam izgled kot na funkcionalnost.

  Amazon obstaja že cca 15 let in v tem času so si nabrali ogromno izkušenj in pretestirali ogromno varjant. Trenutna postavitev elementov je takšna, da kar najbolj ustreza njihovemu profilu uporabnikov in njihovi ponudbi.

  Emka ni Amazon. Vprašanje ali je tak dizajn za njihove razmere idealen.

 24. Jure Damjan says:

  Podobnost prinese še eno prednost. Predstavljajte si, da bi bile vse trgovine enake, z enakimi postavitvami gumbov, linkov, enakim postopkom vozička.. res bi bilo vse dolgočasno, ampak za večino uporabnikov bi bilo spletno nakupovanje precej lazje, :)

 25. jakaž says:

  Mene bi bilo, priznam, sram tako kopirat …
  Tole je zelo blizu meje plagiata …

 26. Kljuka says:

  Res ne vem, kako si lahko neka računalniška firma kaj takšnega sploh upa narediti, tudi mene bi bilo sram. Ne, da sta sam design in postavitev enaki, še celo stavki so povsem enaki in na istih mestih. Na primer: “Zdravo! Registriraj se in prilagodi stran osebnim zahtevam. Novi obiskovalec? Začnite tukaj.”

 27. Dejan says:

  had, res se preveč obremenjuješ z izmečki na blogu. ;)

 28. Christian says:

  V spor med Mihcem in Had-om se ne bom spuščal moram pa pojasniti, da smo (BuyITC kot izvajalec in Kraft&Werk kot oblikovalec) projekt izvedli po zahtevah naročnika. Tudi, če se vedno ne strinjamo s tem kaj in kako izvesti je naročnik vedno kralj.
  Had: čeprav zgleda kot popolna kopija žl ni “amazon skripte” temveč smo trdo delali. Ostalo pa je v domeni naročnika…
  Christian Ribič, direktor BuyITC d.o.o.

 29. pixl says:

  Taksno kopiranje se mi ne zdi (prevec) sporno. Vprasanje je bolj, cemu se je nekdo pod to podpisal kot oblikovalec, ce pa gre samo za preris preverjenega dizajna?!

  Ne cudi me, da je to ravno kraft&werk. Ce me spomin ne vara, so pred leti prav oni neki juznoafriski agenciji ukradli idejo z napisom “poklici taxi” na dnu kozarca. Za namecek so se brezsramno pokasirali nagrado (palcke na Bobnu se mi zdi).

 30. Orsa says:

  Vsi nekoga kopiramo! To je tok življenja. Težko je pa gledat kako neki naivnež “ukrade” know how nekomu ki ga je razvil z več letnim delom in potem mislil da bo tudi njemu uspelo.

  Amazonova stran je samo vrh ledene gore, pravi A se skriva pod gladino (logistika, suport, mašina…)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.