had blog roni kordis had blog roni kordis

Kruh

Včeraj sem opazil oglas Pekarne Grosuplje na POP TV-ju, v njihovem prime time-u. Sicer ne poznam cenika POP TV-ja, ampak predvidevam, da cena zakupa ni ravno nizka. In se mi je zastavilo vprašanje, kako si lahko pekarna privošči takšen oglas?
Ker doma zelo redko kupujeva kruh, če že kupiva pekovske izdelke, so to bombetke ali pa žemlje, pa še to zelo poredko, nisem imel niti predstave koliko stane kilogram kruha. Par dni nazaj, pa med pogovorom nekdo omeni, da stane kilogram kruha čez 500 sit. Najprej se mi je zdela cena veliko previsoka in sem bil prepričan, da se moti, ampak ko sem pogledal v Mercatorjevo spletno trgovino, sem ugotovil, da so cene kruha resnično zelo visoke. KRUH – MARTINOV 625,00 SIT, KRUH – KRANJSKI 550,00 SIT, KRUH – GROSUPELJSKI 534,00 SIT
Kakšnih deset let nazaj, ko sem za zajtrk pojedel par kosov kruha z marmelado, smo kilogram kruha pojedli v enem dnevu. In če pomislim, da imajo družine tudi po več kot tri otroke, pa predstavlja kruh precej velik mesečni strošek. Če zraven prištejem še mleko, pridem na številko preko 20k sit mesečno. In potem mi postane jasno, zakaj si lahko Pekarna Grosuplje privošči oglaševanje na televiziji. Kruh je pač osnovno živilo in kupcev ne bo zmanjkalo.
Tokrat ni bil moj namen kritizirati. Ampak samo spomin na kruh, ki mi ga je babica za zajtrk natrgala v vroče mleko in sem ga v hipu pojedel. Ali pa spomin na kruh, ki ga prodajajo na obali. Mehak, mlečen kruh, ki se sam topi v ustih. Ko ga poješ celo štruco, pa se tega niti ne zavedaš.
Koliko kruha pa ti poješ dnevno? Se ti zdi kruh predrag?

 1. Pri nas doma pojemo res veliko kruha. In res je – kruh ni poceni. Pogosto ga pečem sama, doma.

 2. se spominjate “balada o koscku kruha” nasega Jezka?
  sicer pa tudi sestavine za kruh niso tako ravno poceni. cca 150SIT so surovine, pa delo, pa elektrika in se mi zdi, da niso ravno 50% marze na kruh. Ceprav, dandanes, ko jih je toliko pa je seveda takšno oglaševanje skoraj obvezno. Kaj bi Jezek danes na to porekel?

 3. Tale tema je bila obdelana v eni od oddaj Preverjeno par tednov nazaj. Kruh je res zelo drag, ugotovili pa so, da pri njem največ (daleč največ) zaslužijo trgovci, pekarne manj.

  Hecno je pa tudi to, da končni kupec plačuje višjo ceno zato, ker imajo pekarne toliko ‘odpadka’. Trgovci naročajo kruh tudi ob pol šestih zvečer, ker hočejo tik pred zaprtjem sveže žemljice. Seveda nič ne prodajo, in vse skupaj naslednji dan roma k pekom, ki veselo delajo drobtine. In kdo plača vse to? Kupci. Krivi so pa trgovci…

 4. Jaaaa, koncno se nekdo strinja z mano, da je na obali drugacen kruh kot na celini… ne samo v obliki ampak tudi po sestavi… pa ne samo mlecni kruhi.

 5. Sej je tut vse ostalo predrago. Samo kruh pa kot osnovna hrana pa res izstopa iz vsega in je zelo zelo predrag.
  Včasih si lahko reku: bom pa samo kruh jedu če en bo denarja … zdej to ne moreš več rečt…

 6. Pri nas ga doma pecemo. Zdaj so vse bolj popularni ti pekaci za kruhe, ki jih dobis ze za okol 10k. Pa potem vsaj ves, kaj vse je v kruhu…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja