Je grafitiranje kriminal, ali umetnost? 1 Je grafitiranje kriminal, ali umetnost? 1

Je grafitiranje kriminal, ali umetnost?

Grafitiranje, oz. pisanje po zidovih je pri nas kriminalno dejanje, ki ga obravnava ZJRM-1 in ki ima v 13. členu zapisano: “Kdor piše ali riše po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, razen na krajih, kjer je to dovoljeno, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev.“.
Če gremo nazaj v zgodovino in se spomnimo prvih slik, ki so nastale na stenah jam pred več kot 40000 leti, lahko mirno rečemo, da so bili to zametki današnjega grafitiranja.
Grafitiranje ima velik vpliv pri širjenju kritičnega konteksta na ulici in ima precej velik vpliv na mimoidoče.
Pisci grafitov z njimi izražjo nestrinjanje z razmerami v katerih živijo, rasno in versko nestrpnost, politično prepričanje, izražjo pripadnost do določenih kultur, športnih klubov, oz. samo prikazujejo svojo umetniško nadarjenost.
In definitivno je grafitiranje umetnost, kajti pogled na tehnično dovršen grafit je lahko čudovit, vendar na žlost naša Policija nima istega mnenja, oz. pogleda na te stvari in grafitarje preganja. Vsak od njih ima svoj zaščitni znak, oz. podpis, po katerem ga drugi spoznajo. V zadnjem času pa se kriminalisti pojavljajo tudi na forumih, kjer poskušajo dobiti informacije, kje naj bi se zgodila naslednja “grafit akcija”. Ampak verjetno je precej podobna situacija, kot je bila včasih s kriminalisti, ki so iskali drogo in so bili prepoznavni, da so kriminalisti, že na kilometer.
Zakaj sploh pišem o grafitih? Ker NGSLS poziva k lepljenju “čudnih” plakatov na javnih mestih. In vendar se mi zdi to dejanje podobno grafitom.
Zanima me, če so nadobudneže iz NGSLS že obiskali kriminalisti in jih oglobili?

  1. sem se tudi sam vprasal, kako to, da jih nihce ne preganja za te plakate, ki imajo povrh vsega jasno politicno vsebino, poleg tega pa se avtorji celo identificirajo na njih in v medijih.

    grafit – lahko je umetnost, vendar tam, kjer ima grafitar dovoljenje, ne pa na moji bajti, ker mu lahko tudi jaz pokazem umetnost, kako mu z enim zamahom zbijem sprednje tri zobe – brez bolecine.

  2. Grafitiranje je umetnost. Seveda tukaj ni govora o grafitih, kjer nekdo samo nekaj nakraca (kako besedo ali slogan).
    Vendar bi mogl teli street umetniki to počet na zidovih, kjer se to lahko počne. Ne pa da je cela Ljubljana porisana s temi grafiti. Me zanima kolk bi bil nek grafitar navdušen če bi njegovo fasado nekdo posprejal.
    Pač jebeš umetnost gor ali dol, človeka ki riše po tuji lastniki bi bilo treba oglobiti.

  3. Hmmm, jst tut pravim. Grafiti ja ampak hudo sporno je kje. Ko vidim grafit na stavbi pod spomeniškim varstvom ipd. me kr zaboli pri srcu. V tem primeru je grafitarstvo čisti vandalizem … V raznih betonskih podhodih pa grafiti naredijo iz luknje zanimiv in prijeten urbani objekt.

  4. Sem se že spraševal, kako to, da se med fotoblogarji nihče ne odloči, da bi občasno poslikal in objavil kakšen lep grafit.

Komentarji so zaprti.