had blog roni kordis had blog roni kordis

Koga pa naj podprem? Farškega klovna z orglicami?

Je izjavila kontroverzna Svetlana Makarovič, slovenska pesnica in mladinska pisateljica, ki je zavrnila Prešernovo nagrado, ki se je zavzemala za avtorske pravice in ki je znana po precej direktnih, včasih na meji okusnosti, besedah.
“Farški klovn z orglicami” je bil mišljen kandidat za predsednika Lojze Peterle. Svetlana je namreč znana tudi po tem, da je izstopila iz RKC (Rimskokatoliška Cerkev). In tako njene besede dobijo precej drugačno podobo.
O tem, ali je boljši Lojze Peterle, ali Elena Pečarič ne bi razpravljal, sta si pa oba kandidata precej podobna. Vsak na svoj način poskuša zadovoljiti svojo ciljno publiko. Prvi z orglicami, poudarjanjem nestrankarske pripadnosti in dobrim občutkom za starejše, predvsem pripadnike katoliške vere, ljudi.
Na drugi strani pa Elena, ki nas s svojo invalidnostjo opozarja na življenje, ki ga lahko vsak od nas nekoč doživi.
V bistvu smo Slovenci narod, ki nimamo radi Romov, drugačnosti, invalidnosti in podobnih stvari. Mogoče je beseda nimamo radi preveč močna in je boljši izraz, da se rajši skrivamo oz. se obrnemo stran od takšnih stvari. In tako je tudi z njeno invalidnostjo. Ima pravico da kandidira za funkcijo predsednika in ima pravico, da je izvoljena, tako, kot jo ima tudi Lojze Peterle. Vendar je vprašanje, ki se meni zastavlja, malce širše in bolj globoko.
Kdo je sploh primeren kandidat za predsednika? Ali je to človek, povsem neznan v svetu, ki pa ima podporo držvljanov? Je to nekdo, ki se zaradi svojega hendikepa smili ljudstvu in ga le ta podpre? Ali pa je predsednik tisti človek, ki ima že rezime v svetu in ki ni strankarski kandidat?
Moje mnenje je povsem preprosto. Lojze Peterle je EU človek, takšna je tudi domena njegove spletne strani, kar mi je po eni strani zelo nerazumljivo, saj kandidira za predsednika RS. Peterle je človek, ki ima veliko podporo v Evropskem parlamentu. Pa je to dovolj? Seveda lahko zamahnem z glavo in si mislim, kaj me to sploh briga? Po drugi strani pa razmišljam precej bolj trezno in preprosto ugotovim, da je on precej podoben Svetlaninemu opisu.
Kandidat, ki bo postal predsednik, mora biti veliko več, kot človek, ki zadostuje samo enemu delu držvljanov. Predsednik mora postati nekdo, ki je predstavnik vseh Slovencev, tako tistih starejših, izobraženih, priseljenih, drugačne veroizpovedi in v končni fazi, tudi tistih s hendikepom. In resnično si želim dobrega predsednika, ki bo delal v korist Slovenije, kateremu ne bo vlada metala kolen pod noge in ki bo presegel meje stranskarstva in omejenosti, ki je tako značilna za našo ljubo Slovenijo.
Letos, kljub temu, da sem se zaklel, da ne bom nikoli šel na volitve, oz. šele tedaj, ko bom sam kandidiral za predsednika, bom šel na volitve in opravil svojo držvljansko dolžnost. Ta čas do volitev, pa bom spremljal, kaj počnejo kandidati in se na podlagi njihovih dejanj in obljub, ki jih bo verjetno precej kmalu veliko več, kot jih je sedaj, odločil, koga si želim za svojega predsednika!

 1. Kolikor vem, S. Makarovič sploh ni zavrnila Prešernove nagrade – zavrnila je samo plaketo, denar je pa vzela.

  Predsednik? Brez veze, Peterle ni dobil prave konkurence.

 2. Konkurenca je pomoje takšna, da se lahko stvari obrnejo prav zanimivo. Sicer pa si ne predstavljam, da orgličar predstavlja držvo. A ni dovolj, da smo teh nekaj let prenašali zelenega jurija.

 3. Jaz mislim, da je predsednik tako ali tako samo ena navidezna funkcija. Prav veliko vpliva nimaš. Ravno zato je IMHO toliko bolj pomembno, da je predsednik držve nekdo, za katerim je ljudstvo, da lahko on predstavlja voljo ljudstva in dviguje vprašanja pri vladi. Tako razmišljanje je sicer predstavil Drnovšek in se kar strinjam z njim. Tudi jaz se še ne morem čisto odločiti kdo je tisti pravi kandidat. Vsak ima svoje prednosti, vsak ima svoje slabosti. Na 24ur.com anketi, zanimivo, vodi Jelinčič =).

  To, da pa ima Peterle domeno .eu pa se zdi problematično. Tako kot si napisal, če kandidra za predsednika Republike Slovenije, naj se tudi tako obnaša.

  Sicer pa počakajmo da se zberejo podpisi =).

 4. men pa noben od kandidatov ne potegne… mogl bi met kej tazga k srbija tadiča.al pa hrvaški sanader je tak. z eno močno osebnostjo. sicer je pa predsednik sam ena lutka za kazat. kr itak nima neke posebne funkcije. možgani nimajo tle nč veze(pustmo busha) :D
  kr naši kandidati so pa neki podobnga, kot bi šou js kandidirat…
  bedn se mizdi, d lah vsak k ma 10 min cajta, kr kandidira… kaj pa kake avdicije prej? :)
  drugač pa ona invalidka.. se nam lahk še tuk smil, pa ni važn kuk ji je bad. ne more bit predsednica… ne more ena šibka oseba predstavlat ene glupe mejhne držve.. rabmo neki powerful udarnega frišnega s karakterjem. pa raj pičko k tipa… :D

 5. Mislim, da bi bila Elena užljena, če bi ji podaril svoj glas iz usmiljenja. Lahko z njo sočustvuješ, nikoli pa ne boš vedel, kaj vse mora v tej družbi prestati. Glas ji lahko podariš samo iz spoštovanja, ker se je pripravljena izpostaviti in opozoriti na probleme invalidnih.

 6. Pri Peterletu se mi zdi “problematično” vse kaj drugega kot domena .eu. :)

 7. Ja ja, nestrankarski. Ne vem, zakaj je potem v 3 dneh dobil čez 15000 podpisov? V enem dnevu je nabral, kar drugi v mesecu (ali pa sploh ne)

 8. Had, Makaroviceva je zavrnila Preserna, a z odprtimi rokami sprejela Viktorja, kot da je dobila zlato. S to gesto mi je povedala vse. Viktor je namrec na nizjem nivoju kot pa Preseren.

  Vsakdo ima pravico kandidirati. Peterle je kot kandidat za predsedniskega kandidata pokazal, da je trenutno najbolje organiziran od vseh, saj je zbral vse glasove ze prvi dan. Vprasanje pa je, ce bo to dovolj za koncno zmago.

 9. Had lepo da greš letos na volitve. Predlagam, da se dobimo na enem pivu, ko bomo končali z volitvami in lahko kakšno pošinfamo :)

 10. Kot prvo Peterle kot vem v kampanji še ni na plano potegnil orglic, da bi ga mediji posneli in ponesli njegovo igranje v svet. Če jih je privlekel na plano jih je le zaradi dobre družbe v kakšnem manjšem krogu. V tem ne vidim nič spornega.
  Kot drugo: Peterle že od vsega začetka igra z odprtimi kartami in točno pove kaj želi-postati predsednik in tega se je lotil z vso vnemo in vso resnostjo.
  Kot tretje: Peterle je cenjen povsod po svetu le doma ne. Zakaj je tako bi se mogli pomojem vprašat.
  In še glede njegove povezanosti z RKC. Nikoli ga še nisem videl oz. slišal, da bi kakorkoli poveličeval RKC in ga na vsak način vključeval. Res je, je v krščanski strani, ampak ali ga je zato potrebno dati v predalček in mu natakniti nalepko RKC? ČE je nekdo pripadnik RKC še ne pomeni, da je slabši človek.
  In kot zadnje. Zaenkrat še ni kredibilnega kandidata in verjamem, da je kje še kdo boljši od Peterleta, vendar ne za te volitve. Zaenkrat na teh volitvah nima prave konkurence.

  In zakaj naj nebi bil to predsednik vseh ljudi? Sej nihče ne more bit. Tudi Drnovšek ni predsenik vseh, moj gotovo ni.
  Volitve bodo še vroče in samo čakam, da se vmeša kakšen skriti adut iz levice, ker trenutno je levica brez pravega kandidata….

 11. aja, če hočeš kandidirat za predsednika slovenije, se morš tko tud obnašat. kva – moraš nosit šavje v glavi, služit vsem svojim muham in si misliti, da si odrešenik sveta? take so pred sto leti še v kakšno hišo za posebne odpeljali.

  in ta izjava makarovičeve se mi ne zdi okrutna, ampak samo zelo iskreno kaže na pladnju svoje mišljenje in zaostalost, ki je na ravni praproti. samo, da kdo omeni cerkev, mora biti zraven žljivka. mislim, da s tem dobro pokaže svojega duha, ki je ODPRT ZA VSE, tudi za DRUGAČNE. mogoče je rkc tako zelo nedrugačna od nje, da je zanjo že zaprta. ljudomrznica, ki jo imajo ljudje ravno zato radi, ker nikogar ne mara. ljudje to obožujete. jz pa nisem človk. sem kristjan.

 12. @matjaz: vidis, vsec mi je, da ima tudi peterle nekoga, ki zagovarja njegova stalisca.. in prav je tako.. vsak ima pravico do svojega mnenja..
  ce pogledam na njegovo krvodajalsko akcijo, ki jo je organiziral in potem on ni dal krvi, je to recimo zelo dober primer dobrega pr-ja..
  odprte karte.. kako lahko on rece, da je nestrankarski kandidat? :) vidis, mogoce kaksna stara mamca to razume, jaz pac ne..
  rkc, ki mu stoji zadaj in ga verjetno tudi financira je pri njemu v drugem planu.. ve, ker je politik (in ja, precej dober, priznam, vendar ne za predsednika) da bi mesanje cerkve v te stvari prineslo veliko slabse rezultate, kot pa ce jo pusti pri miru..
  nikjer nisem napisal, da so ljudje, ki so v rkc slabsi ljudje.. lepo je, da vsak veruje v nekaj.. in ce to ljudem pomaga.. zakaj ne..

  @hana: deloma se strinjam.. deloma pac ne.. ona je imela v zivljenju precej precej protekcije, ampak to nima veze s tem, kajti ni moj namen kritizirati v tem primeru..
  in ce se zavzemamo za invalide, potem se dajmo se za vse brezposelne, brezdomce, pretepene zenske, zlorabljene otroke.. do neskoncnosti..
  sam sicer dvomim o njenih namenih odkar se je izpostavila zaradi loterije.. ce je njena kandidatura res samo to, da se vidi problem invalidnih, potem bom spremenil mnenje.. ce pa bo po volitvah izdala knjigo in se zacela pojavljati pogosto v medijih, pa bom pac obdrzal svoje mnenje..

 13. @Had: meni se pa zdi čudno, da si načel podobno temo, kot jo je razdelal v Dnevnikovem objektivu v soboto Crnković…

 14. Ja šel bom na volitve in volil. Ampak, da se mi ne bo tako zgodilo, kot se je, ko sem šel po podpis na upravno enoto, ga dobil, potem pa se mi ni ljubilo iskati naslova Elene, ji ga pošiljati in sem ga oddal na štantu enemu od kandidatov.
  Kaj hočem povedat, človek gre tja z lepim namenom naredit nekaj dobrega, potem pa pade iz lekcije čistega konformizma.
  Moja me je malček zmerjala, saj imaš naslov na netu, ampak to ni to.
  Tja bi torej moral z že pripravljeno ovojnico z naslovom in znamko, da bi potem takoj poslal podpis naprej.
  To je pa že kar precej dela a ne, za podporo komurkoli.

 15. @robi: hmm.. nisem bral dnevnika, ker nisem niti utegnil med vikendom.. si bom pa danes prebral vse skupaj, ko najdem cas

  @podplat: se strinjam.. in zakaj ne bi imeli moznost izraziti podporo kandidatu online :) a bi potem peterle dobil premalo podpisov :)

 16. Ah aja in še to. Nekako mi ne gre iz glave, ali je bila akcija zbiranja podpisov pri Peterletu, da jih zbira le 3 dni, tista, ki je stvar tako pospešila da jih je imel v dveh urah. Pa tudi ostali so jih v prejšnjem tednu nabrali precej. Kaj bo do konca pobiranja? Bodo res le štirje kandidati?

 17. Mislim, da Peterle s svojim “nestrankarskim” hoče povedat le to, da ni bila kandidatura odvisna od nobene stran, ter da se je odločil sam in se sam podal v boj. Če mu roko poda še kakšna stranka je to seveda boljše. Razumljivo je seveda, da je bila NSi s tem prisiljena v podporo, ker če ga nebi podprla, bi predvsem sama veliko izgubila, saj ji edino Peterle še nosi glasove.
  Se pa pomojem lahko v nedogled prepiramo o tem kakšen bi moral predsednik biti? Svetovljan, zaplankan samovšečnež ali dobrotnik ter poduhovljena oseba?
  Moje mnenje je, da mora biti to dober lobist, priznan v mednarodnih krogih, doma pa predvsem vzornik ljudem in borec za pravice najšibkejših. Nebi bilo niti slabo, če bi predsednik opravljal svoje poslanstvo brezplačno. Potem bi pa videli, koliko bi se jih še potegovalo za ta naziv.

 18. Predsednik je ikona, edini neposredno izbran od držvljanov. Vsekakor naj bi imel neko določeno karizmo, široko razgldanost in sposobnost tolerance vseh družbenih skupin. Položj ko je nad nami, nad posamezniki, nad strankami, združenji mu omogoča spremljanje družbenega dogajanja iz drugačne perspektive in neobremenjno opozarjanje na stvari, ki jih zazna in mu niso všeč. Res pa je, da so pomladniki naredili vse, da bi ta funkcija bila le okras, ker na tem mestu ni sedel njihov izbrani kandidat Jože Pučnik. Žal z vsem spoštovanjem do Pučnika, teh kriterijev ni dosegal.

 19. Da je nekdo nestrankarski kandidat, pomeni samo to, da ga ne kandidira stranka (kar bi bilo zanj najbolj preprosto), ampak da gre v zbiranje podpisov (to je za večino kandidatov problem).

  Bedno pa se mi zdi, da se E. Pečarič očita izpostavljanje pri Loteriji. Mislim, jaz bi se pred tem raje pozanimal, v čem je problem razdeljevanja denarja invalidom.

 20. @ervinator: saj sem napisal.. mene je zmotila tista zadeva.. in ce bo po volitvah drugace, kot pa si mislim da bo, potem vse vzamem nazaj..

 21. Tudi jaz upam, da bo kaj drugače. Podpiram namreč YHD v njihovih zahtevah do FIHO.

 22. @Matjaž: Peterle je močno povezan z RKC, je (so)ustanovitelj dveh slovenskih katoliških strank (SKD in NSI), v času njegovega mandatarstva si je Cerkev nagrabila ogromno premoženja in imela ogromen vpliv na slovensko politiko, tako da ne zavajat s tem da Peterle ne koristi RKCju.

  To, da je nekdo veren je njegova osebna stvar in s tem (bognedaj) ni nič narobe, vseeno pa moramo vedeti, da je po ustavi Cerkev ločena od držve.

  Je pa seveda res, da se Peterle (in njegov štab) zelo trudi, da bi dajal vtis posvetnega kandidata, npr. na Vest.si je video iz dne 24.8., ko so Peterle in njegov štab prinesli na sedež držvne volilne komisije zbranih 15.000 podpisov. Peterletovi mladci so jih v svoji katoliški vznesenosti začeli polagati na mizo v obliki križ. In ko je Marko Pogorevc to videl, je hitro pritekel in kupčke preuredil tako, da križ ni bilo več videti. Pač, dobro se zavedajo da ne bo dobro, če jih javnost poveže z RKC. Tako kot se tudi jaz zavedam, da bo Peterle po volitvah obrnil ploščo iz posvetne na katoliško stran.

  Kot je že enkrat nekdo omenjal, zelo pomembna pristojnost predsednika je, da izbira ustavne sodnike. Če bo predsednik Peterle, lahko pričakujemo ustavne sodnike tipa Jambrek, Lovro Å turm ipd. in potem ni treba ugibati kake bodo razsodbe v primerih perečih tem, kot so splav, homoseksualnost, zunajzakonske zveze, človekove pravice, verouk v šolah ipd.

  Kdor res ni kak goreč privrženec Rimokatoliške cerkve (ne pravim da ni veren) bo zagotovo raje dvakrat premislil ali bi volil Peterleta… Türk ali pa Gaspari sta zagotovo boljša izbira ;)

 23. No, glede ustavnih sodnikov. Lahko si izvoljen samo enkrat na to mesto, kar je npr. Jambrek že bil.

 24. @MR
  Zakaj se mora Peterle tako otepati povezav z RKC? Eno je, če je nekdo veren in če je pripadnik RKCja, drugo pa je če aktivno sodeluje z vodilnimi duhovniki, ter s tem načrtno vpeljuje RKC v držvo.
  Največji problem je to, da če nekdo javno pove, da je veren oz. ga nekdo vidi, da je šel k maši, da ga takoj postavijo v predalček RKC. Takoj je v slabšem predalčku, pa čeprav nima čisto nič več z RKC, kot to da hodi ob nedeljah k maši.
  Sam sem delal na projektu, ki se je tikal cerkve kot stavbe v domačem kraju. Seveda je bilo podprojektov mnogo pri tem, vendar pa je bil eden za cerkev v domačem kraju. Ovire so bile seveda postavljene vsepovsod. Ko pa smo enkrat črtali podprojekt cerkve so ostali sami necerkveni projekti je bilo pa vse v redu. Naenkrat so se nam začela odpirati vrata pa čeprav je bil projekt popolnoma enako peljan naprej. Pač toliko let takšne vzgoje prinese ta prastari strah pred Cerkvijo, če nekdo že pokaže, da je veren.
  In verjamem, da je to ena od stvari zaradi katerih se Peterletov tabor tako otepa RKCja.
  Naj vržem kost. Če bi se to zgodilo recimo Gaspariju, da bi njegov mladež naključno ali ne začel zlagat istvari v križ, pa bi potem on začel stvari zlagati normalno, bi se vam zdelo to čudno ali ne? Oz. bi se vam zdelo enako, kot se vam zdi, ko je bilo to pri Peterletu?

  Pa še to. ČE bi bil Peterle predsednik in bi postavil druge ustavne sodnike. Torej to pomeni, da so pa zdajšnji sodniki po meri nekoga? Mar nima vsaka stran pravice, da ureja stvari po svoje? Dokler je predsednik Drnovšek lahko po svoje postavlja, ko pa bo predsednik Peterle jih pa ne bo smel?
  Sej vem, vsak ima pravico, da se sam odloča itd…Pa se vam zdi, da ta liberalizem pelje v pravo smer? Poglejte kako se svet spreminja. Na boljše ali na slabše? Sem nas je pripeljalo to, da imamo vedno več pravic in vedno manj dolžnosti.

  Zakaj bi moral bit pa ravno goreč pripadnik RKCja, da bi volil PEterleta? Sam nisem goreč pripadnik, v marsičem se ne strinjam z RKCjem, ampak ga bom vseeno volil. Ker se mi zdi zaenkrat najboljša možna izbira. Če pride boljši kandidat, bom pač volil tistega boljšega…

 25. @AzzQim: Vem da Jambrek in Å turm ne moreta biti več ustavna sodnika, govoril sem o ljudeh njima podobnih načel ;)

  @Matjaž: Ta tvoj komentar je čisto relevanten, če gledamo iz stališča, da Peterle res nima takih povezav z RKC, kot sem omenjal prej. Vendar pa lahko glede tega oba le sklepava, kar je pa res pa ve najbrž le sam Peterle.

  Prav imaš ko praviš da kako pa vemo, da je liberalna oziroma bolj posvetna smer prava. Mogoče je prava bolj konzervativna/katoliška. No, pri meni osebno ni dvomov, sem za bolj liberalen pogled na vse take pereče teme (splav, verouk ipd.), hkrati pa mislim, da tudi Peterle dobro ve kaka so njegova načela. Vendar jih skriva v nameri da bi pridobil čimveč volivcev, kar je seveda čisto razumljivo, vendar pa bo, v primeru če zmaga, njegov pravi obraz razočaral mnoge, ki mu bodo dali glas.

  Če imaš glede splava, verouka, zakonskih zvez ipd. podobna stališča kot RKC, je zate Peterle prava izbira. Nasprotno pa lahko s Peterletom tvegaš preveč.

  (btw, ni me treba vikati, na internetu obstaja nenapisano pravilo, da se vsi uporabniki med seboj tikamo ;) )

 26. Zakaj se mora katerikoli predsedniški kandidat otepati povezav z RKC? Enostavno zato, ker RKC pač ni kredibilna. Ker RKC govori eno, dela drugo. Časi gospoda Å uštarja in njegovega odnosa do družbe so minili. Današnja RKC je agresivna, kapitalistična, izvzeta iz družbe samo do te mere, da ne plačuje davkov. Drugače pa vedno bolj navzoča povsod, tam kjer ji ni mesto.
  Trenutno so samo 3 kandidati z izpolnjenimi zahtevami, Peterle, Türk in Jelinčič. Ostali so daleč od pogojev za sodelovanje.
  Elena ima sicer 2 podpisa poslancev, manjka pa ji še en podpis poslanca ali 3000 podpisov.
  Zakaj poudarjanje nestrankarskosti? Ker je evidentno, da trenutno vzdušje v držvi ne podpira nobene politične opcije. Ker so ljudje siti strankarskih požeruhov, privilegirancev. Ker se vidi, da biti v pravi stranki pomeni dobiti tisto kar hočeš.
  Predsedniška funcija ni tako zelo pomembna in vplivna kot se trenutno kaže v izjavah kandidatov. Večino tistega kar obljubljajo ne bodo mogli storiti, ker enostavno predsednik ni pristojen za to in nima izvajalske funkcije.
  Zato imejmo distanco do njihovih obljub.
  Ne bodo znižli cen, ne bodo naredili bolj prijazne uprave, ne bodo poskrbeli za stanovanja, ne bodo poskrbeli za višji standard, ne za nova delovna mesta. Nič od tega.
  Talali bodo odlikovanja, sedeli pomembno na proslavah, sprejemali tuje diplomate, predlagali guvernerje in sodnike. Tako gre to.
  Peterle, ki bi lahko vsaj poskušal v evropskem parlamentu s svojimi predlogi ni naredil za Slovenijo čisto nič, morda še najmanj od treh naših evropskih poslancev. Torej mu verjamete?
  Türk, ki mu očitajo obnašanje med osamosvojitvijo ima vsaj znanje jezikov, diplomatski know how obnašanja in dela. Ne bo nam delal sramote na diplomatskem odru. Verjamete njemu, po fiasku v Združenih narodih?
  Jelinčič pa bi verjetno postal slovenski Mesič. Nepredvidljiv in šokirajoč bolj, kot je to zdajšnji Drnovšek. Si želimo tako reprizo?
  Ostali v vrsti kandidatov pa se potijo z zbiranjem podpisov. Koliko bo uspešnih? 5000 niti ni tako majhna številka. Veliko sreče vsem.

 27. Potrjeno, da je Å eterle najbolj neaktiven slovenski evropski poslanec.

 28. Potrjeno, da je Peterle najbolj neaktiven slovenski evropski poslanec.

Komentarji so zaprti.