had blog roni kordis had blog roni kordis

Ali bo nekdanji ljubljanski škof Gregorij Rožman oproščen?

Ko sem včeraj slišal novico, da je sodišče razveljavilo pravnomočno sodbo proti škofu Gregoriju Rožmanu, sem bil presenečen.
Ali je res smiselno, da se po 60 letih spreminja zgodovina? Da se kolaboracionistom z okupatorjem ponovo sodi, kljub temu, da so že skoraj 50 let mrtvi? Imajo naša sodišča res tako malo dela, da imajo čas za takšne primere? Kdo bo pričal? Ljudje, ki so mrtvi, ali ljudje, ki so stari že preko 80 let?
Kakorkoli že pogledam na vso stvar, se mi vse skupaj zdi samo revanšizem, ker sedaj, ko je prava ablast, se da vse spremeniti. Najprej vrniti cerkvi premoženje, jo sofinancirati, poskrbeti za plače njihovih ljudi, jim omogočiti, da cerkev ne plačuje davkov od prihodkov, ki jih dobijo v pušice in v končni fazi še spremeniti zgodovino.
Čemu? Ali bi bila Slovenija sedaj samostojna, če ne bi bilo partizanskega boja proti okupatorju? Če se ne bi Tito zoperstavil Rusom? Ali pa bi bilo boljše, da bi bili hlapci Lahom, ker bi to cerkvi bolj odgovarjalo!
Jezen sem! Jezen na ljudi, ki to dovolijo! Anton Drobnič, ki za čas svojega mandata kot generalni držvni tožilec ni uspel obnoviti tega procesa, je povsem srečen, ker sedaj, ko so pravi na ablasti, se lahko spreminja zgodovina!

 1. v bistvu je ta razsodba še hujši šok za (+ – ) mojo generacijo, ki je živela v povsem drugačnih časih- v tistih, ko se je po ljudeh Rožmanovega kova nenehno pljuvalo, se jih poniževalo in kar je bilo še bolj tragično-otroci smo morali te žljivke znati na pamet.
  In vsa tista grozodejstva ti preidejo v kri, z njimi živiš in jih sprejmeš, sicer šele s časom- kot edine verodostojne.
  Ane, potem pa takle “šok” :-)

  V bistvu pa se rušijo še nekateri drugi miti, ko tisti, ki hodimo po terenu, poslušamo še drugo plat medalje znanih bitk, ki so bile v vseh učbenikih in smisel katerih poznam bolje kot svoj lasten žep :-)
  Za mnoga t. i. “herojska dela” smo mi- navadni držćavljani-vedeli le tisto, kar so nam Posvečeni povedali. Nismo pa smeli pokukati za zastorje.
  Tam pa se je- kot tudi marsikaj drugega-ponavadi ustvarjala tista prava zgodovina.

  ko sem včeraj na Tv slišala, da držvno tožilstvo do sedaj še NI začutilo potrebe, da bi stopilo na prste barabam, ki so že od leta 2000 /ali tam okoli/ prinašali okoli sodržvljane- nazadnje so z goljufijo prodali celo neko tuje stanovanje- se človek RES lahko vpraša, KAKÅ NI ljudje sedijo na TEH položjih – ne samo danes – temvečr tudi včeraj.

 2. Zakaj si jezen? Ali dvomiš v legalnost in legitimnost našega sodstva? Oziroma, a meniš, da je vojaško sodišče Federativne ljudske republike Jugoslavije bolj verodostojno, legalno in nepristransko sodilo političnim obsojencem, kot so Rožman, Nagode, Sirc in ostali?? Oz. je bolj nepristransko sodilo več deset tisočim ležečim po slovenskih breznih???

  Ponovno sojenje ne pomeni rehabilitacije škofa Rožmana, ampak preveritev vseh dejstev obtožnice v nepristranskem in ideološko neobremenjenem sodnem sistemu. A si ne želimo vsi ravno tega? Tudi če je res kriv tistega, česar ga dolžijo in bo zdaj dokončno obsojen, bo sodba imela veliko večjo težo kot ona od prej. Tu pač ne gre za sistem “shoot first, ask later”…

 3. Zanimivo je to, da za je pri izvensodnih pobitih največji problem v tem, da ni bilo sojenj.

  Kjer so sojenja bila, pa jih razveljavijo.

  Ergo – popolnoma vseeno je, ali bi sojenja bila ali ne.

 4. @rok: zdi se mi, da ima slovenija precej bolj pomembno delo, kot da se preganjajo med seboj rdeci in crni.. mislim, da imamo bolj pomembne stvari za narediti, kot pa da se mece pesek v oci ljudstvu z vsemi temi stvarmi..
  moj pradedek je bil deportitan in ubit v dachau, boja prababica pa je bila ubita od domobrancev.. pa mislis, da si zelim, da bi bilo tem ljudem, ce bi bili se zivi, sojeno? mislis, da je res tako pomembno, da se vlece preteklost na dan, ko pa je nasa drzava v “kurcu”..

 5. Strinjam se s tvojim prvim stavkom, po drugi strani pa je za slovenski narod ključnega pomena, da enkrat razčisti s temnimi platmi svoje polpretekle zgodovine in jim poda objektivno, ideološko neobremenjeno interpretacijo (pa s tem mislim na odsotonost ideologije tako ene, kot druge strani). S tem se naj ukvarjajo zgodovinarji in tudi sodstvo, če je potrebno, izvršilna oblast pa se naj ukvarja s sedanjostjo in prihodnostjo. In menim, da tako tudi je, navsezadnje Janševa vlada vseskozi stoji na tem stališču.

  Žal mi je za tvoje sorodnike, verjetno ni nikogar izmed nas, ki ne bi na podoben način zgubil katerega svojih bližnjih. A vendarle, v tvojem (in naših) primerih gre za vojne žrtve, tu pa govorimo o povojnih sodnih procesih. Pravica do “fer” sojenja pa je ena temeljnih človekovih pravic in če se ne motim, sem enkrat slišal neko poslanko (ideološke opcije, ki ti je, predvidevam, blizu) reči: Ko gre za človekove pravice, te nimajo cene…

 6. Jaz mislim, da ne bo oproščen in da bo na ponovnem sojenju dobil še višjo kazen. V kolikor seveda sodstvo ni podkupljivo.

 7. Vse skup je en veliki bullshit,.. Predvsem pa se ukvarjat za prastarimi zadevami,.. Volitve pred vrati,..

 8. očitno se v Sloveniji splača biti zločinec… na koncu te bo tako ali tako cerkev spravila iz dreka…

 9. Se Vam zdi,

  da lahko današnja sodišča poustvarijo razmere, ki so vladale takrat?

  Kako daleč v zgodovino se naš sodni poseg konča?

  Ali bomo danes uvedli proces zoper Valjhuna, ker se je kruto boril za krščansko vero tam pred tisočletjem, pri čemer ni upošteval demokratičnih pravil. Niti ni zagotovil poštenega sojenja Avreliju in Drohu!

  Pomislite malo z glavo.
  Sodišča z današnjimi merili ne morejo gledati nazaj!

 10. Naj še omenim eno,

  danes manj znano dejstvo.
  Po vojni se je iz skupine pobeglih domobrancev in belegarde rekrutirala takoimenovana Črna roka in se skrivala po hostah. Izvajali so diverzije in tudi likvidacije proti novim oblastem.

  Toliko o vzdušju, ki je vladalo takrat. Jaz bi rekel vladala večja represija ravno zaradi strahu pred domobranskim protiudarom. V nekaj letih so s črnorokci opravili.

  Po letu 1948 pa je pretila še veliko večja nevarnost. Ker se je Jugoslavija odvrnila od Stalina je Sovjetska zveza izgubila dostop do Sredozemskega morja.
  To je bil velik strateški udarec za SZ. Zato je bila možnost invazije na Jugo izjemno velika in realna.* Rdeča armada je namreč osvobodila Beograd in je imela Jugoslavijo za svoje interesno območje. Jugoslovanske oblasti so bile panične in so marsikdaj zapirale tudi na slepo, domnevne Stalinove vohune.

  Ali bo sodišče upoštevalo tudi takšne in te okoliščine permanentne podtalne vojne, ki je vladala takrat?
  ___
  *
  Tri strateške smeri so bile za prodor SZ do Sredozemlja.

  Ena je bila sicer bila: Desant na Vojvodino (Niš) in preko Å umadije. Ta je bila zaradi črnogorskega hribovja najtežja.

  Druga je bila preko Karlovca in Like,

  Tretja pa preko Postojne.

  Zato so bile rano na teh točkah največje koncentracije Jugovojske (Niš, Karlovec, Postojna, Pivka)

 11. @otor če že igraš na to struno… evo ti vračam žogico…

  cerkev se napaja v krvi nedolžnih že 2000 let, potem pa sami kraljevsko zajebejo stvari in naredijo napako ter za 50 let izgubijo vajeti in že pripravljajo inkvizicijo za naslednjih 1000 let…

 12. Preden sem prebrala Radovo prvo repliko, mi je prišlo na misel, da bi bilo čisto zabavno razmisliti o reviziji sodbe proti Jezusu Kristusu. A si kdo upa narediti prognozo dveh tisočletij, če bi se bilo zgodilo, da bi imel Poncij Pilat več jajc in hrbtenice in se ne bi dal zastrahovati svojim šefom in vreščeči rulji? No?

 13. Najbolj zanimivo mi je to, ker so ljudje žlostni ob tem da pride pravica na dan. Resnica in pravica sta lahko res kruti. Ljudje so žlostni, ker so jim nekdo podira neke imaginarne predstave in če so dovolj mladi tudi imaginarne predstave njihovih staršev. Ljudje ob svojem čustvenem pogledu na podobne dogodke povsem zanemarijo kaj je res in kaj ni, kdo bi sploh upal dvomitv v “resnico”, ki jo poznamo od rojstva in jo največkrat poznajo od rojstva tudi naši starši.

  Seveda, žlostni smo bilo tudi ko smo izvedeli na Božiček ne obstaja… kot res nimajo starši nobenega drugega dela v življenju kot da otrokom povedo da Božička ni.

 14. McFLy, vse lepo in prav, ampak če ti en nadškof Perko v isti sapi in istega dne poudari še, da domobranci niso prisegli Hitlerju, potem veš, da se dogajajo čudne stvari in da je nekaj hudo hudo narobe.

 15. Perko sodi med ekstremne “gorečneže”, lahko b rekli med fanatike.
  Vsaj tako ga vsakič razumem, ko se kje pojavi in kaj pove.

  Tudi jaz sem verna, vendar ….zmeraj, ko slišim, kako tisti, ki bi morali skrbeti za mojo dušo, raje kvasijo politiko, sem žlostna….
  :-(

 16. Tudi jaz sem žlostna, vse to paktiranje s politiko je zgolj znamenje piškave vere – pa naj gre za to, ali za ono stran. Le kdo je tega učil? :(

 17. Verjetno se tisti, ki so umrli za domovino, obracajo v grobovih.

  Povedal bi samo tole: razmere, v katerih so se ti povojni poboji zgodili, so nepredstavljive, ekstremne in neponovljive. Zgodilo se je, kar se je, tako pri nas, kot v vseh evropskih drzavah, kjer se je del naroda postavil na stran okupatorja. Nismo najbolj ponosni na to, a se bolj boli dejstvo, da nas je bil del naroda pripravljen izdati. Kar je, absolutno, neprimerno vecji zlocin in sploh ni primerljiv s tem, kar se je dogajalo po vojni.

  Cilj vse te propagande je, da pozabimo. Da se (cez nekaj generacij) ta stroga polarizacija na “dobre” in “slabe” konca. Da smo se vsi borili za slovenski narod, kot smo najbolje vedeli, vsak na svoji strani. Eni proti genocidu, drugi proti represivnemu politicnemu sistemu.

  Ne me jebat… ce me na cesti zbije avto, raztrgane hlace niso moj najvecji problem. In ce me bo kdo peljal najprej k sivilji, namesto na urgenco, ga bom na gobec! Ce prezivim, seveda. Ze kar zdaj povem.

 18. Če poslušaš nekoga, ki gov ori grdo o drugih (še posebno, če jih ne pozna), je isto, kot bi govoril o sebi. To je stara modrost. Tukaj je veliko komentatorjev, ki govorijo o nečem, česar ne poznanjo. Kdor pa se je kadarkoli poglobil v življenje in delo ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana, bo videl, da je bil izjemen in velik Človek, vreden najširšega zaupanja in spoštovanja, ki mu je bilo zelo veliko za slovensko nacijo in njen razvoj. Å e posebno pa je ljubil mladino za katero je tudi zelo veliko naredil. Ker je bil preganjan na osnovi bnajbolj podlih laži in podtikanj, ki se jih lahko izmisli samo pokvarjen in bolan um, je nujno, da se mu storjena krivica popravi. Prav tako pa bi ga morala RKC predlagati za beatifikacijo.

Komentarji so zaprti.