Solze so redkost. Sploh pri moških, ki veljamo za “močnejša” bitja in neradi pokažemo čustva. Vendar so solze iskrene in čiste, pure and divine. Kadar so prisotne pri meni, me je moralo nekaj resnično pretresti in čustveno močno vplivati name.
Ne bom pisal o procesu nastajanja solz, ampak zakaj so mi včeraj solze rosile oči.

Smrt Janeza Drnovška me je pretresla, priznam. Oddaje na TV v njegovo slovo, sožlna pisma tujih držvnikov, ki Janezu Drnovšku dajejo tisto mesto pri osamosvajanju, ki ga pri nas nekateri želijo “sprivatizirati”, pa prikradle solze na oči, ki sem jih želel skriti. Ko ta pisma niso prazna besedičenja, ampak iskrene besede velikih ljudi:
Javier Solana je izjavil:“Zelo sem žlosten, ker je po dolgotrajni bolezni umrl moj dober prijatelj Janez”

In potem preskok. Spomnim se 4. maja, leta 1980, ko je umrl Josip Broz Tito. Star sem bil 6 let in sem ob gledanju prispevkov o njegovem življenju in smrti na TV jokal.

In deja vu včeraj.

Ponavadi me smrt ne pretrese, ravno obratno, smrt se mi zdi nekaj lepega, nekaj novega, nekaj drugačnega. Nekaj, česar nas je strah samo zato, ker je nepoznana, neraziskana in nepojasnjena. Ampak ta smrt me je pretresla.
Človek, ki je ustvarjal, ki je naredil hudo veliko za nas držvljane Slovenije in ki smo ga imeli Slovenci radi, bi šele začel uživati svoj čas. Vendar mu čas ni bil naklonjen. Njegova želja, da se pokoplje v ožjem družinskem krogu je ravno tisto, kar še doda pečat na njegovo razmišljanje. Kar je bil zadnja leta njegov moto in kar so mu drugi oporekali. Bil je samosvoj in bil je drugačen. Edini držvnik med politiki in edini ne-politik med politiki, kar sta izjavila Borut Pahor in Gregor Golobič.
Iz svoje zadnje bitke ni prišel kot zmagovalec, svojo zadnjo bitko je izgubil, ampak kot človek je Janez Drnovšek največji ZMAGOVALEC!

In ravno zato ga ljudje spoštujejo in ravno zaradi njegovih dejanj in misli, bo ostal v naših srcih.

Ali bo sedaj ablast spremenila ime letališča Jože Pučnik?? Ali pa je bil Janez Drnovšek v zadnjem času preveč “sporna” oseba in bodo pozabili nanj in njegovo delo.