Pred mnogimi leti, ko je bilo življenje še drugačno, so bile tudi ceremonije ob 8. marcu, dnevu žena, drugačne.
Dan žena je bil praznik, ki so ga praznovali predvsem moški. V tovarnah so ženske dobile nageljčke in po službi so se dogajali plesi. Moški so ponavadi vztrajali za šanki do zgodnjih jutranjih ur in potem, na poti domov, ponovno kupovali cvetje za žene, ki so jih čakale doma.

To cvetje je bilo bolj za umiritev jeze. Otroci smo v šolah pisali in delali čestitke za mame, kupovali majhna darila za tovarišice in doma hoteli biti v pomoč, vsaj tisti dan v letu, pri vseh gospodinjskih opravilih. Ponavadi sem naredil več škode kot koristi, ampak važna je bila ideja.
V sedanjosti je to drugače. Dan žena je samo še en izmed praznikov, ki se jih spomnimo in mogoče, če se spomnimo, skočimo po kakšno rožo. Praznovanj je vse manj, oz. redke so tiste firme, ki organizirajo praznovanje dneva žena. Moški se ga ne napijajo več do jutra, kako pa je z otroci v šolah pa na žlost ne vem. Mogoče edino oni še niso povsem pozabili tega dne.

Vsem ženskam voščim 8. marec!

p.s.: rože so iste kot lani in predlani in bodo vsako leto, dokler bom pisal blog!

8 Responses to Vsem ženskam voščim 8. marec

 1. leila pravi:

  Najlepša hvala, Had. Moj dec mi je danes podaril bonboniero. Sem bila vesela, čeprav na te praznike ne dam kaj dosti.

  Rože so pa lepe.

 2. had pravi:

  @leila: jaz sem se bolj neizviren.. podarim parfum.. tak, k men lepo disi :)

 3. leila pravi:

  A, moj je bolj škrt. :) Drugače pa, drobna pozornost nikoli ne škodi. ;)

 4. lisica pravi:

  Tudi v vrtcih se potrudijo in pripravijo kakšne izdelke za mamice in čestitke. Včasih smo ta praznik nekako bolj pomešali z materinskim dnevom, sedaj pa pomislim in preberm kaj o tistih, ki so zaslužne za to, da sem pismena, samostojna, da lahko odločam o številu rojenih otrok, da nisem pretepena, da sem spoštovana, da imam podjetje, da imam službo, da lahko volim. Otroci pa tega še ne znajo razumet. Našim je enakopravna mama samoumevna. Na ta dan ne zahtevam in ne pričakujem daril, ravno nasprotno. Je pa status ženske vsekakor tema naših pogovorov.

 5. Morska pravi:

  Današnji dan je danes precej podcenjen, kar je škoda. Se mi zdi, da se je kar pozabilo na njegov resnični pomen, ki ne bi smel postati zanemarljiv.
  p.s. dober intervju v roli :)

 6. saš pravi:

  hehehe … to so bli časi ja.

 7. Hope pravi:

  Že od jutra mi je lepo. Zjutraj moj (bolan in leži) reče: pridi malo k meni. Pozabila sem celo na praznik za danes, pa sem vsa začudena prišla, kaj se bo zgodilo.
  Vsedi se tukaj zraven mene mi reče. Se vsedem še naprej začudeno gledam (a v pogledu ne vidim nič hudega…), potem pa čestitam ti za tvoj praznik žena in sladek lupček na lička. Če pa bi dobila za darilo francoskega, imam angino v enem dnevu. Potem greva do mesta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.