Primož Kozmus – dobitnik zlate olimpijske medalje za Slovenijo v metu kladiva, je zadnjem času razburil javnost s svojimi izjavami o rentah za vrhunske športnike in prenehanju z nastopom, če se le te njegove ideje ne bodo uresničile.

Vsakega športnika spoštujem in tudi Primož je eden izmed njih, ki je naredil zelo veliko zase in za Slovenijo! Ampak njegove izjave o rentah so smešne!


Sam sem se precej let ukvarjal s športom. 9 let aktivno treniral smučanje, 7 let aktivno igral rokomet. Vendar v tistih časih je bil šport še vedno šport in ne samo bitka in pehanje za denarnimi in sponzorskimi nagradami. Tudi če si bil najboljši v tistem času, si moral imeti močno zaledje v starših, da so lahko vse skupaj financirali.

Naprimer 5 parov smuči na sezono, vsak dan čez zimo trening na snegu, prevozi, hrana, oblačila. Vse skupaj ni bil zanemarljiv strošek, vendar se je dalo. Ko sem končal s smučanje in pričel z rokometom so bile stvari že malce drugačne. Plačani treningi, nagrade za zmage na tekmah. Vendar vseeno so bili ti zneski precej majhni in se od njih ni dalo živeti!

In potem preskok v sedanji čas, med sodobne športnike. Številke, ki jih pobirajo za nagrade so zavidljive. in enormne. Da o vseh sponzorskih nagradah niti ne razmišljam. In definitivno se splača, če človek nima drugih prioritet v življenju, ukvarjati s športom. Seveda če ti uspe postati vrhunski športnik. In sedaj mi je povsem razumljivo, zakaj se “mulčkom” ne da hodit v šolo, če pa lahko postanejo igralci nogometa.

Ampak da ne bom šel predaleč od naslova tega zapisa. Primož Kozmus je ob medalji na OI izjavil, da bi morala držva poskrbeti za športnike po končanju njihove kariere, da bi morali dobiti rento od katere bi lahko živeli v starosti. Ja, vse lepo in prav. In tudi načeloma se strinjam, da bi morala držva poskrbeti za športnike. Ampak to počne tudi sedaj!?!
Plača jim “izlete” na tekmovanja (primer skakalci na novoletni turneji), plača jim treninge, nudi jim zaposlitev (MNZ), itd. A te stvari ne štejejo? A je to povsem zanemarljivo? Da tudi držva nekaj vlaga v vrhunske športnike in da jim da tudi nagrado za uspehe, ki jih dosežejo na tekmovanjih?
Ampak ne, sedaj bi še več. Doživljenjsko rento, s katero bi se lahko športnik upokojil pri 35 letih in užival?!?

Ampak Slovenija ni samo dežela športnikov! Slovenija je dežela ljudi, ki močno varčujejo da pridejo siti čez cel mesec, ki morajo preživeti družino z manj kot 500€, ki ne bodo nikoli videli sveta, saj si še počitnic na morju ne morejo privoščiti. In otroci ne morejo postati vrhunski športniki, kajti starši jim ne morejo kupiti niti osnovne opreme za to!

In če sedaj Primož Kozmus, ko je na vrhuncu kariere lahko izsiljuje, da bo odšel nastopati kam drugam, bi mu morali dati toplo roko in se mu zahvaliti! Verjetno so mu odprta vrata držv, kjer boljše plačujejo svoje športnike.
Včasih so se športniki ukvarjali s športom zaradi užitka, sedaj se očitno samo še zaradi lastne koristi in denarja. In če ne gre, se izsiljuje.

Kaj bi morala potem dobiti Leon Štukelj, prejemnik šestih olimpijskih medalj (3 zlate, 1 srebrna in 2 bronasti) in Miro Cerar (2 zlati in 1 bronasta)?