had blog roni kordis had blog roni kordis

Vprašal sem prednike

Tale zapis ni moje delo! Je komentar v zapisu Narod, ki se sramuje svoje preteklosti, nima prihodnosti.
Dovolil sem si vzeti komentar in ga objaviti, ker si želim da bi več ljudi prebralo te misli, ki so na mestu in so odlične!
Iskreno upam, da avtorja ne moti moje dejanje. V nasprotnem primeru pa se mu že vnaprej opravičujem! In še enkrat hvala za to razmišljanje!

Fantje in dekleta: večina izmed nas je bila premladih, da bi leta 43 bili zraven, kaj šele leta 14 (20.stoletje ja). Zatorej interpretiramo zapise, spomine ljudi, ki so takrat živeli. Ne bom razpravljal o ideologiji.

Povem pa vam tole: moj ded je bil tako kot mnogi ostali pahnjen v vojno. Povedal mi je nekaj stvari, ki jih ne boste nikoli izvedeli iz 24ur.com in podobnih medijev.

Ko se je začela vojna ni bilo levih in ni bilo desnih, ni bilo komunistov ni bilo barv. Bila je preprosta situacija s katero se je moral vsak soočiti. Ali se boš boril proti okupatorju (torej tistemu, ki strelja nate) ali pa se boš potuhnil, se skril, postal navidezni prijatelj s tem, ki strelja nate.

Boj proti okupatorju je pomenil: beži od doma, brez orožja, brez hrane, pridruži se partizanom.

Sodelovanje: ostaneš doma, hrane je malo -ampak je, vendar postaneš odvisen od tistega, ki pobija tvoje sosede, brate, sestre, prijatelje. Ti pa moraš biti tiho in pri tem pomagati z informacijami, dobiš orožje. Če ne sodeluješ te ubijejo.


Ponosen sem da je ded izbral prvo možnost. Na začetku sploh ni imel orožja. Prvo puško je pobral od nekoga, ki je padel v boju.

Politika je obstajala takrat in danes, tudi mediji in propaganda je obstajala, le v različnih oblikah. In tudi takrat so prali možgane.

In še vedno so ljudje, ki izberejo lažjo možnost, zato da nekoga očrnijo, potlačijo ali celo sodelujejo pri umoru.

Zdaj pa se vi vprašajte vaše prednike kaj so delali med vojno? Ne zanimajo me barve in politična usmerjenost. To je veliko bolj intimno vprašanje – gre za to kdo si in kaj nosiš v srcu in glavi.

In tega mnogi bralci tega posta ne razumejo, tudi mnogi politiki ne – pustimo imena in barve.

Gre za zelo preproste stvari, ki so mistificirane in prirejene s pomočjo medijev in ideologij, vendar te stvari ne izhajajo od zunaj, amapak so znotraj vas.

Če se dotaknem še primer Josipa Broza Tita – za nekoga diktator, za nekoga kult. Tisti, ki ga podpirate preverite celotno zgodbo. Tisti, ki ga blatite – ali ste se odpovedali ugodnostim, ki ste jih uživali v bivši jugi (ja življenje je bilo lepo) in ste ostali zvesti svojim prepričanjem.

In smo zopet pri nas samih…

Uspešni ljudje se ne merijo v medijih, ampak delajo dobro in sledijo svojim sanjam in se pri tem ne ozirajo na negativne ljudi, ki jih skušajo potegniti na dno.

In povem vam – na koncu, preden boste umrli se boste spominjali dobrih stvari, ki ste jih naredili. In če teh stvari ni, vam bo zelo težko, prazno.

Zato delajmo dobro.

 1. Zelo zanimivo in ja res je 24ur in podobno neobo nikoli postregli s takimi informacijami.

 2. To, kar zdaj počnejo, je nagnusno in perverzno. To, da skušajo boj proti okupatorju spreobrniti v boj za komunizem, svoj boj s Hitlerjem z roko v roki pa obrniti v nekaj skrajno plemenitega. Moja babica, ki je s svojo veliko družino živela v Ljubljani, ki je bila, kakor vemo, potem obdana z žico in spremenjena v koncentracijsko taborišče, njena družina je bila verna, vsi otroci so hodili v farške šole. Pa so vsi njeni bratje šli v partizane. Nobeni komunisti niso bili, borili so se proti okupatorju. In šment, so potem njihove sestre, tudi moja babica, morale čez žico bežti ven, ker je nekdo ovadil, da so vsi njeni bratje v partizanih. In s temi ljudmi naj se jaz zdaj spravljam, pa še častim naj jih? Zakaj je morala šestnajstlena punca bežti? In zakaj bi se bil okupator spravil na šetnajstletno punco? Kakšen monstrum od človeka moraš biti, da šestnalsetno punco ovajat zato, ker so njeni bratje pri partizanih?

 3. Takšne bajke pa po forumih prodajajo desničarji.

  “Nekateri očitno še vedno mislite, da brez jugoslovanskih partizanov, ne bi bilo zmage nad silami zla v II. svetovni vojni. Tudi, če v Sloveniji ne bi bilo nikakršnega oboroženega odpora, ne bi to danes, za nas, pomenilo nobene razlike. Razen tega, da nas bi bilo nekaj deset tisoč več, če bi imeli pa še srečo, bi padli pod zahodni vpliv.”

  To lahko napiše pa samo nekdo, ki je razen z desničarstvom skregam s čimerkoli drugim, predvsem pa s stvarnostjo. Majhen in povsem nepomemben kolaborantski flek zemlje bi si gospoda razdelili, vsak bi dobil nekaj kilometrov in od Slovenije ne bi ostalo nič. Kdo je te desničarje uspel prepričati, da bi morali sedeti na riti, se smehljali Nemcem, jim vsake toliko ploskati za njihovo dobroto, potem pa bi nam zavezniki lepo dali samostojno držvo, po možnosti kar drugo Å vico?

 4. Vse to je res in nihče ne zanika boja proti okupatorju.. Drugo je komunistična revolucija in povojni poboji. Ja po vojni. Ah sej nima smisla..

 5. Moj nono in nona po eni strani sta bila oba kurirja za partizane, po drugi strani pa je bil nono aktiven partizanski vojak in med drugim sodeloval tudi na Sutjeski.

  Je pa bilo tako, da so bile ružine ogromne (tudi 14 bratov in sester), tako da so eni čli k partizanom, drugi pa k belim. Eden pa je bil celo vpoklican v nemško vojsko.

 6. Za vse ki nasilje hvalite in odobravate: ODPRITE GLAVE PREDVSEM PA OČI, žogca pohvala za širše mišljenje, za ostale ki pa tega niste sposobni nekaj iztočnic:::

  1. Vsi okupatorji skupaj v času vojne niso pobili niti pol toliko slovecev, kot kasnejše revolucionarno nasilje.Se pravi kdo je pobil več očetov in posilil več sester in vprašanje.

  2.Pravi kolaboranti tako ali tako niso ušli svoji pravici, ljudstvo je samo zbiralo podatke. Kako opravičujete poboje intelektualcev, ki so vedeli kaj revolucionarji prinašjo in so se temu poskušali upreti, in teh ni bilo malo, ne razumem, danes se ve da največ pobojev niso organizirali prtizani, ki bi se želeli maščevati zaradi domobranstva, temveč sam vrh novo nastajujoče komunistične držve, ki se je za svoj nastanek prvo moral znebiti vseh drugačemislečih, nato pa s silo nacionalizirati vso privatno lastnino, in potek je bil jasen, ali daš, ali zgineš iz držve, ali končaš v jami.

  3. No mi pa povejte kako bi ravnali recimo v situaciji, ko so juda(lastnika banke, ali tovarnarja), najprej preganjali italijanski fašisti, nato je končal v nemškem taborišču, ker pa je imel srečo in se je lahko po vojni vrnil v domovino, nakoncu končal v jami, ker se ni hotel odpovedat tistemu kar je sam ustvaril.

  Kako bi ravnali v situaciji kmeta, ki se ni želel odpovedat svoji zemlji in je končal enako.

  Kako bi ravnali v situaciji ko si sam med vojno pomagal partizanom, po vojni pa si bil označen za izdajalca in kolaboratorja samo zato ker si je nek partijski veljak zaželel tvoje zemlje ali vile in si spet končal enako, rešilo pa te je zgolj naključje.

  Kako bi ravnal v situaciji ko so ti komunisti požgali grad in uničili posestvo samo zato ker se to ni skladalo z njihovo doktrino.

  To so resnične zgodbe ljudi, ki so te čase doživeli, in morali dolgo molčati, pravice pa še danes niso doživeli, pa mi povej kaj naj si danes mislijo o Titu in socializmu, in takih zgodb verjemi je veliko več kot pa zgodb dokazanih kolaboratorih.

  Tvoj prikaz je predvsm črn in bel, tako kot so nekateri želeli, da bi izpadel, danes pa vemo da je bilo odtenkov barve več, tako kot situacij v katerih so se ljudje znašli, zato raje sprašuj stare ljudi, in ne pobiraj informacij iz slo novic, dela, dnevnika, kjer je več kot očitno neobjektivno prikazovanje takratnih dogodkov tudi od osamosvojitve dalje!!

  Å E NASVET: V ŽIVLJENJU NE BODI TAKO OZKOGLED!!!
  ko bodo ljudje začeli sprejemati resnico za oblast ne pa oblast za resnico, bo na tem svetu marsikaj drugače!!!

 7. Lala, daj nehaj no. V povojnih pobojih je več tujcev kot Slovencev, četnikov, ustašev, Nemcev in iz vseh vetrov. Slovenija je bila morišče za obračune tujih sil. Na žlost. Ne potvarjat zgodovine v škodo lastnega naroda in zavoljo falirane desničarske ideologije SDSa.

 8. Teo, Tet Teo, ja drgač maš prav, bi bilo pa faj če si še enkrat prebereš, kaj sm napisu, govoril sem o pobitih slovencih samo SLOVENCIH!!!!!!!

 9. ZA VSE, KI PA MISLITE, DA VESTE VSE sem si pa dovolil malo detektivskega dela, in glej ga zlomka, kaj sem odkril:

  KDO POTVARJA ZGODOVINO!!!!!!!

  Glamurozna arhitekturna preteklost

  Dr. Bogo Zupančič, arhitekturni kritik
  Urša Marn vir. mladina

  Po vojni so se v vile naselili partijski funkcionarji. V vilo Moskovič na Levstikovi, kjer je danes sedež stranke SD, se je na primer vselil soustanovitelj OF Tone Fajfar, v vilo Ebenspanger, kjer imata danes prostore Društvo slovenskih pisateljev in PEN, Boris Kidrič in Boris Ziherl, v vilo Bahovec na Erjavčevi ulici pa Ivan Maček Matija. Zakaj so si partijci izbrali ravno modernistične vile?

  V zgodovini je vedno tako, da tisti, ki je na oblasti, prevzame prostor predhodnika. Poglej primer Slavije. Tam je bila najprej banka, med vojno se je vselil gestapo, po vojni Udba, danes pa je tam sedež ministrstva za notranje zadeve.

  LJUDJE NE VERJEMITE TISTIM, KI VEM LAŽEJO IN POTVARJAJO ZGODOVINO ŽE 70 LET,BODITE SAMI DETEKTIVSKI PRIÅ LI BOSTE DO PRESENETLJIVIH ZAKLJUČKOV, več ali man so stveri, pred očmi!!!! ( če posvetu hodite z odprtimi očmi)

 10. Had očitno sem imel v šoli boljše učiteljne in kasneje profesorje zgodovine kot ostali in prva lekcija, ki so me jo naučili je bila Å IRITE SI OBZORJA kaj konkretno so mislili s tem sem kasneje odkril sam, ker je bilo v tistih časih to vse kar so lahko povedali zaradi znanih razlogov!!!!!

 11. @lala: to, da imas siroko obzorje (karkoli ze to pomeni), ne podkrepi tvojih izjav.. prosim za vire? podatke, od kje izvirajo tvoje informacije.. in glede na tvojo sirino, ti verjetno to ne bo tezko storiti, kajne?

 12. MOGOČE Å E NEKAJ PODATKOV:( VIR: ZLRP)
  DESETO LETO IZVAJANJA ZAKONA O DENACIONALIZACIJI
  V REPUBLIKI SLOVENIJI:

  1) ZGODOVINSKA OSNOVA

  Podržvljanje zasebnega premoženja po II. svetovni vojni je imelo v Republiki Sloveniji različne oblike, a jasne namene: uničenje meščanskega sloja in privatne iniciative ter razlastitev vseh večjih lastnikov in Rimsko katoliške cerkve kot uvod v popolno odpravo zasebne lastnine.

  Za doseganje teh ciljev je bila dovoljena vsakršna svojevoljnost totalitarne komunistične oblasti, podprta s politično držvno upravo in prav takšnim sodstvom. V tedanjem času so bile najbolj grobo kršene vse človekove pravice, kot jih poznamo danes, saj je oblast v odnosu do svojih držvljanov posegala po najbrutalnejših boljševističnih metodah.

  Za katastrofalno počasno vračanje premoženja je kriva predvsem politična klima, v kateri se je Republika Slovenija znašla že ob koncu leta 1992 s prihodom dr. Janeza Drnovška na oblast. Značilno za odnos do komunistične preteklosti je dejstvo, da slovenski politični vrh vse do danes še ni javno obsodil zločinskega razlaščanja v povojnem obdobju. Prav tako se še ni opravičil žrtvam in njihovim svojcem, ki jih je lastna držva načrtno oropala premoženja, ob tem pa največkrat tudi poštenega imena, držvljanstva, eksistence, bivališča, prostosti in celo življenja.

  Odnos Republike Slovenije do lastnih zločinov v preteklosti se bistveno razlikuje od ravnanja drugih prizadetih evropskih držv. Njihovo vrnitev v družino demokratičnih narodov sta namreč omogočila predvsem popolno priznanje in obžlovanje, česar slovenska oblast, temelječa na kontinuiteti iz komunističnega obdobja, očitno še vedno ni sposobna. Zaradi takega odnosa do izvirnih lastnikov je razumljivo, da za hitro in pošteno vrnitev premoženja prava politična volja še vedno ne obstaja.

  Izvajanje vračanja nenehno spremljajo poskusi, da bi se z nerazumno dolgimi roki, negativnim spreminjanjem zakonodaje, administrativnimi ovirami in ščuvanjem javnosti proti izvirnim lastnikom vrnilo čim manj podržvljenega premoženja.

  Takšno je bilo glede vračanja premoženja stanje, ko je Republika Slovenija začela intenzivne pridružitvene pogovore za EU in NATO. Predstavniki Republike Slovenije so sicer skušali v tujini širiti neresnične trditve, da je bilo po vojni premoženje zaplenjeno samo “kolaborantom”, čeprav je bilo v resnici do leta 1958 (!) podržvljeno vse vrednejše zasebno premoženje ne glede na politično opredelitev lastnikov. Namen povojne oblasti je bil namreč vzpostaviti na naših tleh sovjetsko republiko in odpraviti zasebno lastnino po sovjetskem vzorcu. Ko pa se je lastnina v 60. letih začela nabirati tudi pri novih komunističnih oblastnikih, je želja po nacionalizacijah hitro zamrla.

  Ljubljana, March 2001
  Supplemented, May 2001
  Zdenka Goriup, dipl. eng. arh. Inka Stritar, prof.
  Vice president SAFOEP Acting president SAFOEP
  Peter Logar, journalist
  Vice president SAFOEP
  Peter Logar, novinar

  WHO THE FUCK POTVARJA ZGODOVINO!!!!!!!!!

  Če pa bi radi še kaj utemeljevali prosim, se že veselim

 13. HAD UPAM DA SEM TE ZADOVOLJIL Z PODATKI, ČE ŽELIÅ  Å E KONKRETNEJE SI PREBERI ZGODOVINO. (pa ne tisto indoktrinerano komunistično lažnjivo da ne rečem še kaj)

  ČE PA MISLIÅ  DA IMAÅ  PRAV, NEVEM ZAKAJ BI SE JAZ MATRAL Z ISKANJEM, PREPRIČAJ ME TI, DA NIMAM PRAV!!!!!

 14. @lala: se vedno pricakujem vire informacij.. stevilke podkrepljene z viri.. ampak ocitno ne gre?

  zakaj bi jaz tebe karkoli prepriceval? dol mi visi, ce imas prav, ali pa se motis.. ampak ko ze trdis stvari, pa jih dokazi..

  bo slo?

 15. JA JOH HAD SEJ SI PISMEN POBRSKAJ MALO PO INTERNETU; PREBERI KAKO KNJIGO POGLEJ KDAJ KAK DOKUMENTARC;RAZMIÅ LJAJ S SVOJO GLAVO MADONA ZATO JO IMAÅ ; ne pa samo nage babe!!!!!

  DA TI POMAGAM RECIMO; dokumentarci VZPOREDNA EKONOMIJA, STRIC IZ AVSTRALIJE, KNJIGA OB BREGOVIH BISTRICE, MLADINA……internet strani DENACIONALIZACIJA,ŽRTVE NACIONALSOCIALIZMA IN BOLJÅ EVIZMA MED SLOVENSKIMI JUDI, JUDOVSKO PREMOŽENJE NA SLOVENSKEM V 20. STOLETJU z ministersva za pravosodje, LASTNE IZKUÅ NJE!!!!!

  NAJBOL POMEMBNO VPRAÅ ANJE PA JE ZAKAJ NEKATERI MISLIMO TAKO URUGAČE KOT OSTALI, mogoče zato ker kdaj preberemo kej kar ne pride komunističnih ust!!!!! Å E MANJ PA JIM VERJAMEMO TUDI TAKRAT, KO KAJ IZJAVIJO

  ENOSTAVNO NE ZASTOPIM KAKO LAHKO VERJAMETE LJUDEM KI VAM LAŽEJO ŽE 65 LET, SAJ IMATE SVOJE GLAVE UPORABITE JIH!!!!!!!!!1!!!!

 16. @lala: ocitno ti ne uporabljas svoje glave, ampak uporabljas internet, kjer je lahko napisano cisto vse, kar kar si pozelis.. in se enkrat te prosim, mogoce bos tokrat razumel.. dodaj link do vira informacije..

  zakaj nekateri mislimo tako drugace kot ostali se sprasujes? odgovor je preprost.. ker si zelis, da bi bile stvari drugacne kot so v resnici.. popacena stvarnost pac..

Komentarji so zaprti.