Danes je, po poročanju STA, v Laškem daroval spravno mašo za žrtve povojnih pobojev v Hudi jami, nadškof Anton Stres. Maše so se udeležili tudi Janez Janša, Milan Zver in člani stranke NSi, s predsednico Ljudmilo Novak.

Ker se beseda spravna maša zadnje čase pogosto pojavlja, sem pogledal v SSKJ, kaj beseda sprava pomeni:

správa – dejstvo, da se kdo spravi s kom: doseči, proslaviti, utrditi spravo; med njimi ni prišlo do sprave / dati roko, šopek v spravo / ponuditi, sprejeti roko sprave

Iz tega preprosto sledi, da morata biti za spravo dva! Ali je bila na tej spravni maši prisotna tudi druga stran? Kdo se je torej s kom spravil?

In ko je že govora o spravi, ali se je cerkev kdaj opravičila za svoja dejanja v preteklosti?

Domobranska prisega
Prisegam pri Vsemogoènem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stojeèo pod poveljstvom vodje velike Nemèije, SS èetami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope.
Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.

Podpisana domobranska izjava
Sem prostovoljno pristopil v Slovensko Domobranstvo, v boj in uničenje komunizma, kateri je moji deželi že toliko gorja prinesel in celo Evropo ogrozil. Moja trdna volja je, z vsemi mojimi močmi, v zadovoljstvo moje dežele in Evrope bojevati se pod nemškim vodstvom, in za to tudi moje življenje postaviti. To obvezo sem danes s sveto prisego potrdil. Sem bil o dolžnosti in pravicah v službenem, disciplinarnem in gospodarskem oziru poučen.