had blog roni kordis had blog roni kordis

Boško Šrot bo tožil Gregorja Golobiča je današnji udarni naslov

Naslov je iz Financ, v podobnih različicah pa se pojavlja tudi v vseh drugih medijih.
Poanta zgodbe je preprosta. Gregor Golobič je v oddaji TV Klub povedal:

da je NLB podaljšala kredit skupini Pivovarna Laško in da gre za tajkunski kredit

Odgovor iz Laškega je precej zanimiv:

Ta kredit ni bil ne najet in ne uporabljen za managerski odkup ali lastniško konsolidacijo. Ta kredit je skupina najela za nakup delež Mercatorja, ki predstavlja strateško naložbo skupine.

Kdo koga jebe v Sloveniji?!

Taisti Boško Šrot je 6.11.2008 izjavil za Delo, ko je bilo precej govora o prodaji Mercatorja tujcem:

Mislim, da ne bi bilo nič narobe, če bi držva, v neki skrajni točki, odkupila delež v Mercatorju

Torej. Vzameš kredit, velikooo kredita in kupiš takšno naložbo, s katero potem lahko izsiljuješ držvo. Seveda ti mora vse to nekdo prej omogočiti. In na vsako besedo, ki jo nekdo reče proti tebi, reagiraš s tožbo, kot užljen otrok.

Eh, tudi tajkuni niso več kar so bili, ko jih je Janša ustvaril!

 1. “Too big to fail” je klasična poslovna politika, širom po svetu.

  Sicer pa kako to misliš “jih je Janša ustvaril”? Ustvaril jih ni on, on jih je le prvi (zlo)rabil za politično promocijo.

 2. ustvaril je bilo misljeno – izumil :) ko je besedo o tajkunih, ljudeh ki imajo polne malhe denarja, razsiril po sloveniji :)

 3. Had, Janša ustvaril tajkune, no tukaj si pa malo mem vžgal,
  če se je sicer zadnja faza tranzicije zgodila v Janševem mandatu, še ne pomeni, da je on ustvaril tajkune, ker v končni fazi so ravno bankirski nameščenci, ki sta jih ROP in Golobič nastavljala v zadnjih vzdihljajih Ropove vlade, omogočila izplačilo kreditov, tut nikoli se nihče ne vpraša kako pa so ti tajkuni prej prišli do položjev in premoženja in s čigavo pomočjo,na katerem so potem banke odobravale kredite.
  Eni bi rekli zakaj pa potem JJ ni takrat preprečil izplačila in zamenjal nadzornih svetov, eno so sklenjene pogodbe za čas mandatov, ki bi jih s tem moral razdreti in so s tem povezane odpravnine, spet drugo, se ti ne zdi, da če bi hotel JJ posegati, da bi ravno ti, ki so omogočili te kredite in jih danes še zagovarjajo, na ves glas tulili, da se vmešava v gospodarstvo in finance, samo predstavljaj si kak škandal in medijsko senzacijo bi naredili ravno ti mediji, ki jih te tajkunske združbe obvladujejo!!

  Gle sej drgač nisem noben podpornik JJa, samo vseeno pa ne verjamem tistim, ki so prej srali po firmah, in mi gre recimo na kozlanje, ko po TVju danes poslušam GGjevo sprenevedanje, in laganje o odgovornosti prejšne vlade, svoje pa recimo niti ne omeni in je po moji oceni veliko večja, saj je imel LDS 12 let in še nekaj časa, da je ravno tako sranje po držvi zganjal, če ne še večje, kot smo ga spremljali v predzadnjem mandatu!!

  SEJ PRAVIM: TEMELJITA ZAMENJAVA SLO POLITIKE IN POLITIKOV!!!

 4. Jaz iz Å rotove strani ne vidim čisto nič spornega. V lasti imaš uspešno družbo, ki prinaša dobiček, najameš kredit in pač kupiš še eno uspešno družbo, ki prinaša dobiček.
  Potem zgodbica z dolgoročnimi/kratkoročnimi krediti, ki se sliši čisto dobro utemeljena. In normalno pričakuješ, da ti bo banka tak kredit podaljševala, saj tu dejansko praktično ni tveganja, da kredita ne bi mogli odplačati. To je normalna poslovna praksa.
  Ker ga banka zaradi poslovnih (kreditna kriza) ali političnih razlogov (kaj od tega je, pač ne vem) noče podaljšati, bodo pač del Mercatorja morali prodati, da bodo krili stroške tega kredita. Ne, ker bi to hoteli (kdo se hoče znebiti kure, ki nese zlata jajca), ampak ker so v to prisiljeni.
  Ali ga bodo kupili naši ali držva ali tujci pa Å rota kot poslovnež pač ne zanima kaj veliko. In malo mimo je sedaj nanj valiti neko moralno krivdo, češ, da hoče prodati tujcem. Pa kljub temu je rekel, da ne bi bilo slabo, če bi ga odkupila držva (ker se pač zaveda implikacij prodaje tujcem). Ni pa on politik, da bi bil odgovoren držvljanom, temveč poslovnež, ki je odgovoren predvsem svojim delničarjem.

 5. Kot prvo, gre za avtonomno odločitev banke, ki jo vodi predsednik uprave. In držva kot taka neposredno sploh ne bi smela vplivati na izbiro kateregakoli predsednika uprave… posredno je pač to možno skozi člane nadzornega sveta…

  kot drugo, če vladi ni kaj všeč, naj pač zahteva odgovornost svojega nadzornika v nadzornem svetu, oz. naj ta zahteva razrešitev predsednika uprave. Banka je večinski lasti držve (48 odstotkov in še nekaj stotink), zato verjetno ima močan glas v nadzornem svetu. Da bi se pa nadzorni svet vtikoval v vsako odločitev banke, ali še huje, da bi politika vplivala tako na operativno funkcioniranje banke, to pa gre predaleč…

  kot tretje, mene bolj zanima, kako so lahko ti slovenski “tajkuni” sploh lahko dobivali te kredite za prevzeme podjetij (Bavčar menda kar pri nekaj bankah). Dejstvo je, da so tukaj banke same krive če so mu dajale na lepe oči (oz. lepo ribiško palico), če pa je vplivala na to politika, pa je to še ena spodbuda več, zakaj ne smejo biti banke v lasti držve.

  kot četrto pa… očitno je, da banke ne delajo dobro, saj niso naredile domače naloge in so dale pretirano veliko tveganih posojil, kar managerski prevzemi tudi so (vsaj v času krize to velja). Pa to ne velja samo za Slovenije. Banke in finančne institucije so pogrnile na izpitu.

 6. @Odyn… verjetno “bi” v trenutnih razmerah dobil na mednarodnem trgu za Mercator precej manj, kot pa bi dobil od držve zapakirano v strateško investicijo… Tukaj je izvirni greh pač dogajanje izpred nekaj let in zakaj je sploh to prišlo v njegove in Igorjeve roke…

  Se pa strinjam… on odgovarja delničarjem in ne držvi… ne glede na to, da je dobil “nad mizo” po diskontni ceni…

 7. Verjetno, da bi v trenutnih razmerah dobil manj, ja. Razen, če bi kateri izmed tujih trgovcev to uporabil za prodor na slovenski trg. Vsekakor pa mu sploh ni v interesu prodajati svoje dolgoročne strateške naložbe. Na dolgi rok je bolje obdržti.

 8. Tako bomo naredili tudi mi, zaposlili bomo 500 ljudi, potem pa naj nas rešuje držva in davkoplačevalci… :)

Komentarji so zaprti.