Sindikalisti zadnje čase na razmere v Sloveniji opozarjajo z demonstracijami. Vendar je na teh “zborih” bolj malo udeležencev. Zato se velikokrat sliši, da se pridejo vodje sindikatov samo pokazati javnosti in se pofotografirati.

Za primer: demonstracij leta 2007 se je v Ljubljani udeležilo okoli 70.000 ljudi.

In sedaj k bolj zanimivemu delu. Zakaj se splača ustanoviti sindikat? V Italiji je že zelo dolgo znano, kdo ima v rokah sindikate in koliko denarja se s tem steče v njihove žepe.

Pri nas pa verjetno za tem malce zaostajamo. Vendar ko berem statute sindikatov, kaj hitro ugotovim, da je letna članarina od 0.4% do 1% BOD (bruto osebnega dohodka).
Januarja 2009 je bil BOD 1.416,40€. Natančnih številk o številu včlanjenih v sindikate nisem našel (če ima kdo te podatke, na dan z njimi!), razen za Sindikat kovinske in elektro industrije (SKEI) je številka 40.000 članov. V statutu imajo napisano da za članarino pobirajo 1,0% od BOD. Ta denar se kasneje deli: 40% se nakaže sindikalni podružnici, 60% se odvede na zbirni račun SKEI Slovenije.
Presenetil me je tale del v statutu:

Plačevanje članarine za člane, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, za člane, ki prejemajo denarna nadomestila od zavoda za zdravstveno zavarovanje oz. Ministrstva za delo ali pokojnine, se uredi s posebno pogodbo z izplačevalci nadomestil.

V idealnih razmerah, kjer bi bil BOD članov Skei 1.416,40€, bi to pomenilo da dobijo 566.400€ mesečno!?!


Bil sem prepričan, da se članarina plača enkrat letno, vendar me njihov 13. člen opozarja, da sem napačno mislil:

Član sindikata je dolžn plačevati članarino vsak mesec od osnove, določene v 10. členu tega pravilnika.

Vendar 10. člen ne govori o osnovi članarine (bi bilo mogoče smiselno to popraviti!).
Torej dobi sindikat SKEI, če prav razumem vse skupaj, letno 6mio€ od članarin??

Sicer vem, da se ta denar porabi v mnogo različnih namenov, ampak predvidevam da najboljše živijo konkretno tisti, ki so v vodstvu sindikata in ki prisostvujejo raznim pogajanjem in se v senci žrometov (beri flešev) nastavljajo fotografom!

22 Responses to Zakaj se splača ustanoviti sindikat?

 1. meskec pravi:

  Å e en dokaz da so vodilni v sindikatu sami komunisti. Me prav zanima kako bi demonstrirali, če bi vlada po volitvah ostala nespremenjena.

 2. (jm) pravi:

  He he, 1+1 = 3.

  No ja, res tisti v SKEI sindikatu nimajo ravno povprečne plače, ampak če imajo 600 EUR se tudi nekaj nabere.

 3. marko pravi:

  Had končno si dojel zakaj ne volim tvojih rdečih.

  Sindikati delajo samo škodo gospodarstvu!!!

  in predvsem nam ostalim, ki dejansko delamo in plačujemo visoke davke za njihove oslarije

 4. marko pravi:

  in pol bo en Semolič meni nakladal o sociali.

  Na sebe navleče najbolj grd second hand pulover, da zgleda ko raja. Vleče pa take privilegije (ki jih v sami plači seveda ne prikaže) in pumpa folku glavo.

 5. had pravi:

  @marko: moji niso rdeci :) in kot sam vidis, sem tudi glasen proti njim, ce vidim da nekaj ni v redu..

  :)

 6. GREGA pravi:

  Ja folk bravo, končno vam je jasno!!!

  Hah, bravo za informacije, se mi je zdelo, da je približno tako,zato pa že skozi trobim, naj raje prasci delavcem pokažejo njihove plačilne liste in premoženjska stanja, AMPAK, da so pa taki denarji!!!!…..proklete pičke!!!

 7. makonja pravi:

  Nabavu sem tist helikopter :) lahko ustanovimo sindikat pilotov?! :D

 8. buni pravi:

  Kakšna panika! Če bi malo bolje prebrali, bi ugotovili, da je članarina 1% letno! To pomeni, da poberejo 566.000€ letno! (Kar še zmeraj ni malo.)
  Je pa žlostno brati nestrpneže (Marko), ki kar počez nekaj svinjajo. Nič davkov ne gre za sindikate in vsaj nekdo se zavzema za delavce. A bi blo bolje, da bi RKC ščitila delavske pravice?

 9. had pravi:

  @buni: prosim ce mi poves, ce je iz tega razvidno, koliko in kdaj se placuje clanarina? meni ni!

  10. člen
  Solidarnost med SKEI Slovenije in drugimi organiziranimi oblikami v ZSSS se opredeli na podlagi skupaj dogovorjenih kriterijev.

  II. NAČIN PLAČEVANJA IN OBRAČUNAVANJA ČLANARINE

  11. člen
  Višina članarine znaša 1,0 % od bruto plače skupaj z nadomestili, od katerega se plačujejo davki in prispevki.

  12. člen
  Sindikalne podružnice lahko na podlagi dodatnega programa določijo višjo članarino.
  S tem delom članarine razpolagajo samostojno.

  13. člen
  Član sindikata je dolžn plačevati članarino vsak mesec od osnove, določene v 10. členu tega pravilnika. Član sindikata je dolžn plačevati članarino tudi od sodno izterjanih neizplačanih oziroma premalo izplačanih plač, kot tudi od poplačil iz stečajne oziroma likvidacijske mase.
  Člani SKEI plačujejo članarino pri delodajalcu, ki je dolžn članarino organizirano nakazovati na višje organe sindikata.
  Posamezni člani SKEI, ki niso vključeni v organizirane oblike delovanja SKEI, plačujejo članarino osebno v območni ali regijski organizacij oziroma direktno na ŽR SKEI. Upokojenci, člani SKEI, plačujejo članarino v letnem pavšalnem znesku, ki je 0,4 % od pokojnine.
  Plačevanje članarine za člane, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, za člane, ki prejemajo denarna nadomestila od zavoda za zdravstveno zavarovanje oz. Ministrstva za delo ali pokojnine, se uredi s posebno pogodbo z izplačevalci nadomestil.

 10. (jm) pravi:

  Če je 1% je čist vseeno ali je letno ali mesečno. V enem primeru letne plače, v drugem mesečno.

  Sindikate bi najbolj udarilo. če delodajalec več ne bi bil dolžn obračunati članarine in jo nakazati sindikati, ampak bi delavci to plačevali po položnicah. Potem se bi sindikalisti čisto drugače obnašali.

  Enako velja tudi za prispevke, ki jih tudi trgajo od plač direktno, in potem sploh ne veš koliko plačujemo zdravnike. In posledično smo tudi manj zahtevni do njih.

 11. had pravi:

  @jm: tocno to.. ce ni direktnega nakazovanja, imas vsaj pregled kaj in koliko.. sicer pa sploh nimas obcutka za to.. mogoce bi bila to res resitev in bi se tudi sindikati malce manj “vehementno” obnasali..

 12. buni pravi:

  had: “…kaj hitro ugotovim, da je letna članarina od 0.4% do 1% BOD (bruto osebnega dohodka)…” tako si napisal.
  Sicer pa je članstvo in članarina neobvezna, kar izpogajajo pa velja za vse.
  Å e nihče drug ni izpogajal prav ničesar za delavce v tej naši kapitalistični Sloveniji. Moral bi enkrat občutiti razmere v podjetju, kjer sindikata ni!
  Kot vsaka stvar, pa bi lahko bili tudi sindikati bolj učinkoviti.
  Kako pa bi bilo potrebno te stvari urediti?
  Kakšna rešitev, predlog ali samo šimfanje?

 13. (jm) pravi:

  @buni – delavci naj plačujejo članarino po položnicah, pa se bo učinkovitost izboljšala.

  Sicer pa so sindikati malce izgubili fokus. če se želijo iti politiko, naj gredo na volitve.

 14. buni pravi:

  @(jm) – Å e enkrat: članstvo je prostovoljno!
  Hmm, vsi se gredo politiko (kaj pa drugega delodajalci delajo), zakaj se sindikati tega nebi smeli iti?
  Vse je politika!
  Pa tudi sindikatov je toliko, da je krivično posploševati.
  Zaključujem. LP!

 15. (jm) pravi:

  Članstvo je približno tolk prostovoljno, kot je prostovoljen prispevek v cerkvi pri nabirki.

 16. Mikec pravi:

  Že pred časom sem hotel pisati o nečem podobnem, pa nikakor nisem našel podatka, ki sem ga nekje zasledil, da ima gospod Semolič cca. 7.000 € plače. Ne spomnim pa se, ali je bil podatek bruto ali neto.

 17. GREGA pravi:

  BUNI:
  Poznam nekaj zasebnih podjetij kjer ni sindikata, pa gre delavcem veliko bole kot v velikih, od vsakokratne oblasti izčrpanih, lastniško nedefiniranih podjetij!!
  Had je napisal čisto korektno!!
  Raje se resno vprašaj,kaj so pa izpogajali do sedaj ravno ti sindikalisti za katere tako navijaš!!! Kaj imajo danes ti delavci od njih??
  Pa ne solit pameti o nekem kapitalizmu, pri nas pravega kapitalizma še videli nismo, smo pa vseskozi nekje vmes, ponekod bi furali kapitalizem, spet drugje smo pa še vedno v socializmu!!
  Sicer pa, dokler boš verjel, da je za današnje tegobe kriv kapitalizem, socializem je pa kao OK, ne boš videl bistva problema, ki je v finančnem sistemu, ozeroma ljudeh, ki diktirajo in obvladujejo bankersko zakonodajo. Sistema se v samem bistvu sploh ne razlikujeta dosti!!

  Če pa že hočes rešitev, na globalni ravni, sprememba finančnega sistema, na lokalni pa končno že zamenjava slo. politike, zaradi katere smo danes tu kjer smo, prihodnja vlada/e pa naj začne uresničevati prave krizne ukrepe, ne pa tako sranje kot ga gledamo danes, izvor problema ni v sistemu, ampak v zlorabi le tega!!

  Glej jest osebno bi bil noro zadovoljen, če bi na naslednjih volitvah imeli na dnu liste kandidatov možnost obkrožiti naslednjo volino opcijo: “NE GLASUJEM ZA NIKOGAR navedenega na tem volilnem listu”. S tem bi rešili problem ljudi, ki ne podpirajo ustaljenih kandidatov, hitreje bi se znebili gnilob v naši politiki in obenem bi odstranili element ljudi ki so apatični do politike.

  Kar pa se tiče RKC, sicer nisem njen podpornik, ubistvu mi gre pošteno na kurac, vendar meni osebno ona ni nikoli storile žlega, nikoli mi ni nič ukradla, ali vzela, držva pa mi krade in jemlje vsak mesec, ko dobim v roke plačilno listo, se pravi????

 18. buni pravi:

  Joj, joj, joj, kako ste divji! Sedaj ste me že obtožili, da sem nekakšen zakrknjen komunist!
  Naj še enkrat na kratko strnem kar sem hotel povedati:
  Članstvo v sindikatih je prostovoljno in še nisem slišal da bi koga silili naj ostane član, če noče.
  Sindikatov je cel kup in vse sort, boljših in slabših, toda trenutno ni nikogar, ki bi vsaj kolikor toliko ščitil delavske pravice (ali je?).
  Že po hitrem guglanju sem odkril, da ima Semolič 1700 € neto plače.
  Nič se mi ne kolca po socializmu (pa se ga dobro spomnim), ampak ta naš kapitalizem je itak sprega pokvarjenih finančnikov in politikov, tako da si še bolj pravega kapitalizma (verjetno ameriškega) niti ne želim.
  Sicer pa je postalo to dopisovanje bolj podobno stresanju žolča čez vse, brez kakšnih argumentov.
  Grega: Tudi o tem kako ti držva krade, bi se dalo še debatirati. Verjetno bi ti bolj ustrezal ameriški sistem, ker imaš verjetno nadpovprečno plačo, solidarnost pa ti je tuja. Pa da ne bo pomote: Držva bi morala biti bistveno bolj racionalna z denarjem ki ga pobere, da ne bo spet preveč hude krvi. LP

 19. Andrej Volčanšek pravi:

  sure, socialni dialog je dobičkonosen posel, neke sorte hiperturbo. monetiziraš izlete in pogostokrat kričiš čez vlado. fajn keš, super job.

 20. Boštjan pravi:

  Po drugi strani… pa se kdo vpraša kakšne dohodke iz “članarin” ima RKC? S tem da je to še celo neobdavčeno, čeprav imajo v lasti T2.

 21. ja jer pravi:

  zanima me kakšen pergled ima sindikat nad članarino in koliko članov je v podjetju ,ali v neki sindikalni skupnosti.zanima me zato ,ker sumim na predsednika prejšne supine ,ne upam ga prijaviti ker sem v službi ogrožen in je diskriminacija vodilnih .članarino so trgali toda na določen sindikalni fond ni prišla imam v žepu dokaz ali saj smatram da je dokaz tako to tolmačim .mtslim da zdaj ko imamo novega vodjo sindikata se to bolj pozna .Sindikat mora vodit delovec delovka v brezrazredni družbi in samostojno ne da ti diktirajo filozofirajo iz samega vrha podjetja .zdaj se pa mislim naš denar od članarine preliva v bog ve kam samo tja ne kamor je na menjen ,sprašujem se -sebe-ali za taka dejanja obstaja zakon ali je zakon pregona samo za navadno rajo hvala

 22. krokar pravi:

  Tu bi vendarle morali vzeti neko sredino. Kot je zapisal bralec pred mano, je članstvo v sindikato nesporno prostovoljno. To je le na papirju. Dejansko je vsak združba, pa naj bo to sindikat, športno društvo ali verska skupina, neka celica istomislečih in kot taka tudi živi. Skupinska miselnost se zoperstalvja individualizmu in zato dejansko v praksi ne more biti principa kot npr. danes sem z vami, jutri ne. In zato tudi ne velja, da je članstvo prostovoljno, saj ko enkrat vstopiš, greš precej težje ven.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.