Upam, da Boris Vezjak, avtor teksta, ki sem ga skopiral iz zapisa Lažnivi kljukec ali čudovite prigode barona RTV Slovenija, oz. je tudi del zapisa Grims – lažnivec leta! in ima datum 30.11.2006, nima nič proti temu, da njegove besede uporabim v trenutni situaciji.

Govorimo o poslancu Branku Grimsu in njegovem zakonu. Povedano drži, a mu manjka nekaj bistvenega. Bilo je 29. novembra 2006, v razpravi o interpelaciji proti kulturnemu ministru, ko smo doživeli enega najbolj iskrenih »coming-outov« v hudi konkurenci. Naš poslanec je namreč takrat, po štirinajstih mesecih od sprejema, prvič naravnost priznal, da je edini pisec novega zakona. Takole je ponosno navrgel: »Namreč Zakon o RTV Slovenija – vi veste, da sem bil pravzaprav jaz tisti glavni avtor, ki ga je napisal – je bil potrjen na referendumu. Jaz sem bil avtor tega zakona v celoti, tisto, kar se sedaj nekje celo napleta, da ga je napisal Klemen Jakič in podobno, so čiste oslarije. Celotno besedilo v osnovi od prve do zadnje besede je bilo napisano z moje strani, s tiskovnimi napakami vred.«

Tiskovne ali tipkarske, to je lažna dilema, prava je kvalifikacija dejanja gospoda poslanca, ki je pred referendumsko potrditvijo zakona v kampanji in zunaj nje ihtavo zatrjeval, da se za njegovim avtorstvom skriva cela četica odličnih pravnikov, ki ga je pripravila. Kdo so, na številne poizvedbe nikoli ni znal razložiti. Pač pa je zraven prodajal še druge domislice. Denimo na izrecno poizvedbo, zakaj se ti anonimni specialisti končno ne razkrijejo in odvržejo svoje maske, je tik pred referendumom pojasnil: »Hočejo se izogniti poplavi podtikanj in žljivk, ki jih doživljam sam. To veliko pove o nesvobodi javne besede v Sloveniji.« (Delo, 20. 9. 2005)

Med vsakodnevno in filozofsko definicijo laganja ni razlike – to je dejanje, v katerem zavestno in hote govorimo nekaj, za kar vemo, da ni res. Poslanec je storil prav to in v ihti diskreditacije medijev in blebetanja o nesvobodi javne besede še dodatno priznal svojo namero. V vlogi zaščitnika ministra iz svojih vrst, ki je bil na tnalu tudi zaradi zakona o RTV, se je zanj tako rekoč žrtvoval. In obelodanil, kako je lagal, da bi ga nekoliko razbremenil. A ne le o avtorstvu, temveč tudi o tem, kako se »pravi« avtorji (za katere je vedel, da jih ni) izogibajo žljivkam. Kupec laži je torej prejel zraven še eno gratis! V luči tega je javnost lahko le osupla nad nedavno obelodanitvijo dejstva, da je Grims v stranki SDS 10 let vodil tečaje iz retorike in da ga premier uporablja za specialne naloge.

Je potreben še kakšen komentar na ves gnoj, ki se zadnje dni preliva po Gregorju Golobiču? Je potrebna dodatna razlaga, kaj sem želel s temi beseda, ki jih je zapisal Boris Vezjak, povedati?

14 Responses to Boris Vezjak – tekst, ki pritiče sedanji situaciji

 1. andrej pravi:

  Komentar je potreben, saj si prav s tovrstno relativizacijo laži delate medvedjo uslugo. Češ, če lahko oni, lahko tudi mi. Saj smo boljši od njih, mi smo laž celo priznali. Ne, povsem isti ste. Ne stojite za lastnimi besedami in ne odgovarjate za laži.

 2. had pravi:

  @andrej: se strinjam, da je treba narediti precedens.. in da se enkrat postavijo stvari v red.. ampak zakaj dvojma morala?

  razlika med dvema osebama, ki se pojavita v moje zapisu je precejsnja.. nekdo se ni opravicil javnosti, nekdo ni priznal, da je stvar zamolcal, ampak se je povsem po nesreci zagovoril..

  zaradi njega obstaja rtv zakon! ki ga niso spisali strokovnjaki, ampak on sam.. in ni odletel iz parlamenta.. niti mediji ga niso lincali..

  ah, ja.. neznosna lahkost bivanja.. hudic je v detajlih :)

 3. Pris pravi:

  Laž je laž. Lahko še tako relativiziramo in iščemo sorodna ravnanja opozicijskih veljakov, pa moralnih konotacij ne moremo izbrisati.

  Seveda pa ravno njihove laži in druga neetična ravnanja iz nedavne preteklosti opoziciji odrekajo moralno avtoriteto, da udriha po Golobiču. To mora biti rezervirano za nas volivce. ;)

 4. had pravi:

  @pris:
  “Laž je laž. Lahko še tako relativiziramo in iščemo sorodna ravnanja opozicijskih veljakov, pa moralnih konotacij ne moremo izbrisati.”

  drzi in se enkrat drzi!

  in se bolj drzi tvoj drugi del :)

 5. Davor pravi:

  Se strinjam, da je hudič v detajlih! Prav res.
  Tako kot smo bentili, ko je JJ odstavljal ljudi in to opravičeval s tem, da se je na enak način delalo tudi prej, bentimo zdaj. JJ je namreč volitve dobil z obljubo, da bo pa on delal drugače. Zares in GG pa so obljubljali še več: oni bodo vpeljali TRANSPARENTNOST v politiko.
  Jebeš tako transparentnost, ko rečeš, da nimaš razen ene Å rotove delnice nobenih lastniških deležev, potem se pa izkaže, da si lastnik vsej še v eni tuji firmi, če ne celo treh. Kosu si zadevo prijavil in jo ocenil na 2.500 €!? Preračunan posredni delež cca. 7% Ultre d.o.o. je torej vreden 2.500 €! To je pa DEBELA laž.
  Nejasno obstaja ali je bil plačan davek na pridobitev tega delež in če je bil v kakšni višini? Na osnovo 2.500 €?
  Ne maram politike JJ, ampak NE ME JEBAT s primerjavo. GG nedvomno dela škodo svoji stranki in celotni levici.
  Å e enkrat bom ponovil, ne primerjaj tistih, za katere itak veš, da lažejo, s tistimi, ki se hvalijo s tem, da so naredili novo stranko samo zato, da se bodo šli novo pošteno, transparentno politiko.
  Zato so merila drugačna! To je tisti detajl, ki je drugačen!

 6. Tamara Zara pravi:

  http://www.zares.si/roman-jakic-kandidat-za-poslanca-v-eu-parlament/

  sem se prav nasmejala :)

  Drugače pa laž je laž. Je pa tako: naj prvi vrže kamen… :)

  Obsojanje s strani volivev je pa tako: sama še vedno menim, da me ne briga kaj ima kdo pod palcem v kolikor svoje delo opravlja korektno. Če je prijavil delež tam kjer ga je moral je ok; ne vem zakaj pa mora to razlagati vsem. Upam, da bodo potem vsi ministri razložili javnosti za vse svoje družbe in deleže v njih – ker po mojem mnenju tega ni malo :)

 7. had pravi:

  @tamara: hvala za link :)

  ja, res je.. bog jim bo odpustil :)

 8. Mara R. Sirako pravi:

  Hja, sem ravno danes zapisala, da se ne bom spuščala v peskovnik teren, kdo je komu lopatko, kdo drugemu kanglico… Je pa pač tako, da prava tarča vsega skupaj sploh ni GG, vsaj tako sama, apolitična kot sem, menim :)

  Lep pozdrav vsem :)

 9. pixl pravi:

  Politicno udejstovanje zahteva od cloveka sposobnost laganja – med “dobrim politikom” in “dobrim laznivcem” je vedno enacaj. To dejstvo lahko zanika samo politicni analfabet ali pa politicni skrajnez, vseeno v kateri smeri.

  Grims in celotna klika kateri pripada, to sposobnost preverjeno imajo. GG je ocitno nima. Zasalabajzil je cisto lepo resljivo situacijo, kar kaze na pomankljivi krizni management in ubogo PR sluzbo. Pove pa tudi veliko o njem kot o politiku in nekaj pomembnega o njem kot o cloveku.

  Transparentnost v politiki je pa itak poceni halucinogen, ki ga jemljejo samo tisti, ki se bojijo priznat usranost (tudi) svojih izvoljencev!

  Kje jebenti je kak revolucionar, da pocisti tale planetek?! Mogoce komet ali meteor?
  Nekaj, da koncno malo prevrednotimo vrednote in si kot vrsta zastavimo boljse smotre bivanja, kot je prerekanje okoli kvalitet ljudi, za katere ze plankton sluti da jih sploh nimajo!
  U, saj res jeseni bo ugodna klima za gripe:>

 10. markopigac pravi:

  Had, v zadnjih dnevih je govor o GG-ju, ki je ves cas govoril o postenosti in transparentnosti na koncu pa se grdo zlagal. Potem pa izjavi Biscak, da bi to naredili vsi, ce bi bili na njegovem mestu, za konec se zlaze pa se Vajgl na Trenjih. Zares!

  Govori se o GG-ju, ne o Grimsu, Ruparju, JJ-ju, itd. To je bistvo. To ni gnojnica.

  In jasno, ti ne bos govoril cez svojega predsednika in svojega sefa (v Ultri), ker bi to bilo nehigiensko. Ampak v razvitih drzavah, kamor se Slovenija uvrsca, se take zadeve kronajo z odstopom in zakljucku kariere v politiki. Clovek, ki laze oz je ujet na lazi, ki je bistveno bolj pomembna od lazi prepisovanja nekega govora, pac izgubi ves ugled.

  Ampak se GG se vedno lahko vrne v Ultro in fura gospodarstvo. Sindrom GG se mi zdi v tem momentu povsem enak sindromu Toneta Ropa.

 11. Janez pravi:

  Za vse napake XX so krivi politični nasprotniki.
  XX je žrtev medijskega linča.
  XX sicer dela napake, a je to sprejemljivo, ker politični nasprotniki delajo še več le teh.

  Hecno… namesto XX lahko vstavimo tako JJ kot GG. Razlika je le, da posli z orožjem in afera Patria niso nikoli prišli dlje od klevetanja, medtem ko je GGjevo lastništvo v podjetju, ki posluje pretežno z držvo in njenimi podjetji, sedaj postalo dejstvo.

  Strelja ena stran s praznimi topovi ali je druga le bolj spretna pri zakrivanju svinjarij?

  PS: Da se privatno bogatenje GGja na račun držve opravičuje z dejanji primitivca ala Branko Grims je pa res poden od podna. Počasi pričakujem še izjavo kakega politika, da je “držvi ukradel milijardo, saj cigani tudi kradejo, pa nikome ništa”. Balkan.

 12. Zalb pravi:

  Veste kaj. Čisto banalen primer: Polno desničarskih politikov je homoseksualcev, pa tega ne priznajo. In?

 13. pixl pravi:

  @markopigac: tezko bedarijo si zinil, nabrz nisi prej premislil?!

  “Clovek, ki laze oz je ujet na lazi, ki je bistveno bolj pomembna od lazi prepisovanja nekega govora, pac izgubi ves ugled.”

  “Neki” govor? Da ni to relativiziranje v prid tebi ljubsi opciji? To ni bil “neki” govor. To je bil UKRADEN govor, ki je bil nagrajen, vsi izgovori pa so bili veckrat in temeljito postavljeni na LAZ.

  Res ne vidim kako je lahko KRAJA IN LAZ, potem pa se kitenje z UKRADENIM perjem (vecerova nagrada) manj sporna od zamolcanja dejstev.

  Dejansko gre samo za to, da je JJ spretnejsi manipulator in je napihal dovolj megle, da je javnost na ta dejstva pozabila, njegovi verniki pa ste se bolj zaslepljeni.

  Predvsem pa je pomembno da je “clovek”, ki je UKRADEL govor, in nato LAGAL o tem, BISTVENO vecja smet od cloveka od nekoga, ki je nekaj ZAMOLCAL!

  Pa se grem se jaz igro ponavljanja: Janez Jansa je UKRADEL govor in nato LAGAL kot pes tece!

  So sue me! :P Moj naslov je v urednistvu :P

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.