had blog roni kordis had blog roni kordis

Pošta Slovenije se spreminja v tržnico – bazar

Pošta, ki jo imamo na Izlakah in katere “obiskovalec” sem manj kot enkrat mesečno kaže povsem drugačno podobo, kot jo kaže poslovalnica PS v Šiški. In lahko si predstavljate moje presenečenje, ko sem vstopil vanjo in sem bil za trenutek povsem prepričan da sem zgrešil vrata in sem pristal na tržnici – bazarju.

Najprej sem mislil napisati, da so poslovalnice Pošte Slovenije podobne Baščaršiji, pa vendar bi jim naredil krivico. Baščaršija je precej lepša kot pa prostori Pošte.

Razumem, da je treba iti v korak s časom, vendar tudi za to je včasih potrebno vsaj malce okusa. Tako pa so na enem mestu razstavljene sveče, dežniki, igrače, knjige, revije, reklamni napisi, tablice, ovitki za telefone, dodatki za telefone, papir za zavijanje, pisarniški pripomočki, ….. (vstavi po potrebi).
Res je, nikjer nisem opazil kruha, bureka in lokomotive Slovenskih železnic (to jim lahko štejem za pozitivno)! In če me spomin ne vara, je nekje v kotu tudi prostor za TopShop izdelke (če se motim, naj me kdo popravi).

Pošta, kraj kamor sem v otroštvu zahajal z babico in z užitkom, ker sem lahko gledal znamke in opazoval kako se plačujejo položnice in dviga denar, se je povsem spremenila. Sprejemanje pošiljk je postalo obstranska dejavnost in vse temelji le še na prodaji ostalega asortimana, ki ga “trgovski potniki” pustijo pri njih. Če stranke nimajo prostora da bi se obrnile v poslovalnica, pa je seveda to zgolj njihov problem.

Se samo meni dozdeva da so poslovalnice Pošte malce čudne?

 1. Jaz sem tudi nekaj časa nazaj debelo pogledal, ko so na naši pošti pred šalter na tla postavili predpražnik z reklamo. Ta bazar je pa kot kaže na vseh poštah, tudi pri nas. v bistvu je iz dneva v dan ponudba večja (najprej so bile samo sveče in pojoče voščilnice) in na koncu se mi zdi, da bo Pošta prišla do enakega zaključka kot bencinski trgovec Petrol in bomo imeli tudi na pošti mali špar z čipsom, sladkarijami in rezervnimi deli za avto.

 2. Ali raznašanje pošte še vedno velja za primarno dejavnost Pošte Slovenije?

  “V vsakem primeru, saj poštne storitve še vedno veljajo za prevladujočo dejavnost in zavzemajo največji delež opravljenih storitev. Mislim, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti.”

  Zdi se, da je pošta postala nekaj drugega, saj spominja na pravi mali supermarket.

  “Odločitev prejšnje uprave je bila zelo pravilna. Odločili so se namreč, da se pošta usmeri še v druge dodatne dejavnosti, saj prinašajo dodaten prihodek in dodatno dodano vrednost, kar v veliki meri vpliva na poslovni rezultat. Sicer pa tudi pošte po svetu širijo svojo dejavnost v nepričakovane razsežnosti, kar je tudi prav.”

  Izvleček iz mojega intervjuja z generalnim direktorjem Pošte Slovenije Alešem Haucem za časopis Dobro jutro v aprilu 2009. Vir – Klik.

 3. @Marko, v zgornjem odgovoru je direktor pozabil omeniti, da od vsega prenašanja pošte še največ zaslužka prinaša raznašanje reklam, zaradi česar so poštarji postali težki fizikalci.

  Je pa za pošto škoda, da ni uspela pravočasno zlobirati pri premierju, da bi tudi za pošiljanje elektronske pošte potrebovali znamke. :)

 4. Neodgovorno s strani Pošte bi bilo, če ne bi poizkusili prodati še kaj drugega vsem, ki pošto obiskujejo. To je tako, kot če bi Petrol ukinil trgovinsko dejavnost in prodajal samo gorivo.
  Se pa strinjam, da bi lahko zadevo izpeljali z več okusa in tudi bolj dobičkonosno.

 5. Skrajno nadležno je, da prideš na pošto zato, ker moraš sprejeti ali oddati poštno pošiljko, nato pa čakaš v dolgi vrsti za ljudmi, ki so pošto zamenjali za faking supermarket.

  Enako je na bencinskih črpalkah. Hočem plačati faking benz in čakam 10 minut v vrsti, ker se je Petrol spremenil v prehrambeno trgovino, kafič, okrepčevalnico, cvetličarno, loterijo in še kaj.

  Anyway, zame je pošta postala (se oprvičujem izrazu) navadna prodana kurba.

 6. ajde to še prenesem, pač pogledam stran…

  a ko na steklo okenca nalimajo toliko vsega mogočega sranja, da sploh ne vidim osebe za steklom, no to pa me že moti…:-)

Komentarji so zaprti.