Kino Šiška je bilo prizorišče vrnitve Ali Ena, oz Dalaj Eegola na oder, ob 15. obletnici albuma Leva scena. In moja predikcija se je uresničila: “Torej, če bo zaigral komad Leva scena na tem koncertu, ali si Ali En za nas, ki bomo tam na koncertu, misli da smo kmeti?
Jeap. Leva scena je bila njegov drug komad, ko je prišel na oder. Včasih je treba premisliti, ali se ti bo kakšna stvar kot bumerang čez leta vrnila nazaj direkt v glavo! Ampak gremo po vrsti.

Na kartah, ki so bile razprodane, je pisalo – Kino ŠiškaSobota, 10.10.2009, ob 20:00 uri. Ker ni bilo nikjer objavljeno, da naj bi igrala predskupina, je večina obiskovalcev bila na prizorišču točno ob uri. Da se ne zamudi koncerta!

Ampak nič se ni zgodilo, niti premaknilo. Ljudje so kot sateliti krožili okrog, med šankom in prostorom pred Kinom Šiška, stolov itak ni bilo moč dobiti. Ura je bila 20:30, ko še vedno ni bilo nič. Nihče ni točno vedel kdaj naj bi se zgodil koncert. Od nekje je prišla novica, da bo imel Ali En zamudo, ker se je zadržal na Marihuana Maršu! In počutil sem se kot kmet, plačam vstopnico da lahko drago plačujem pijačo za šankom in da čakam! In glede na to, da sem imel plane, kako bom preživel ostanek večera, sem bil jezen! Če bi vedel, da se začne ob 22:00 uri, bi bil lahko na koncertu Carine na MM2009!

Klik na Ali En fotografijo za celotno galerijo
ali en photo


Ob 21:00 so se odprla vrata v dvorano, vendar ne zaradi koncerta. Začeli so projekcijo snowboard filma, ki se je v naslednji uri ponovil 3-krat! Seveda organizator si ni vzel minute časa, da bi sporočil kdaj bo koncert, oz. zakaj ga ni ob napovedani uri. Totalno neprofesionalen odnos in totalno podcenjevanje publike. Par minut pred deseto uro sem se šel zdret na organizatorja zaradi popolnoma neprofesionalnega odnosa in zahteval povrnitev denarja. V tistem se je za isto potezo odločilo še precej ostalih obiskovalcev, ki so z mlajšimi otroci čakali na veliko vrnitev Ali Ena! In ko sem se prebijal v dvorano, da bi vzel torbo s fotoaparatom, se je začelo nekaj premikati na odru. Ljudje so se vsuli v dvorano in nisem prišel iz nje.

In se je začelo. Ali En je prišel na oder in povedal, da so ga organizatorji prosili, da naj se opraviči za zamudo! Namesto da bi organizator sam povedal da je spremenjena ura začetka koncerta in bi lahko šel vmes početi kaj bolj pametnega! Jebiga, šalabajzerji!

In ko sem se obrnil okoli sebe, mi je bilo precej bolj jasno vse skupaj. Dekleta, po moji oceni stara ravno toliko kot album Leva scena, so v prvih vrstah prižigale cigareto za cigareto (ja, je treba dokazati, da so že odrasla in nisem vedel da je po novem dovoljeno kajenje na javnih prireditvah), kakšne par let starejši fantje pa so se za mojim hrbtom polivali s pivom (ja, star sem!). Glasba na odru ni bila podobna tisti, ki sem jo pričakoval (neumnost, da sem po dveh urah čakanja sploh še kaj pričakoval) in precej se je poznalo, da band ni bil povsem na isti valovni dolžini. Ampak večine obiskovalcev to ni preveč motilo.

Ko je v nekem trenutku Ali pozval obiskovalce, da naj dvignejo roke tisti, ki so prvič na njegovem koncertu, je bil rezultat pričakovan – le redki v dvorani niso dvignili roke. Torej je bilo povsem vseeno s kakšno glasbo jim je postregel Ali, pomembno je bilo, da so bili tam. In tisti, ki smo že slišali Ali Ena v živo, smo se strinjali da to ni bilo tisto pravo. Ampak po tolikem času pričakovati kaj drugega, bi bilo res neumno! Po drugi strani pa Tomaž Domicelj še po tridesetih letih zaigra komad enako, kot takrat!

Kasneje so se Aliju na odru pridružili še Kosta, Klemen Klemen, Anika Horvat, Zlatko in na koncu še Omar Naber. In kot sva kasneje ugotovila z Vinijem, je imel Naber daleč daleč najboljši glas od vseh prej omenjenih.

Verjetno bi bil celoten vtis s koncerta precej boljši, če bi organizator napovedal koncert ob 22:00 uri in ne bi bil tako jezen na vse skupaj. Ampak takle mamo. Med vožnjo domov sem pomislil – “Svoj največji hit je naredu že pred dvajsetimi leti, a še zmeraj ga špila in si misli vsi so kmeti“. Jeap, se zgodi!

45 Responses to Fotografije Ali En – Dalaj Eegol – Kino Šiška – in si misli vsi smo kmeti!

 1. ZonPjer pravi:

  Se popolnoma strinjam s tvojo končno ugotovitvijo. Ali je postal leva scena.

 2. Lea pravi:

  Uffff…..men se pa ni zdel tok zlo grozn:)

 3. DalajEegol pravi:

  Ello…

  Tnx za dober fotke in cool video…
  Hvala za konstruktiven odziv…
  Predvidevam, da si dobu free karto…
  Jah, tut hejterji imajo freedom to diss…

  DE

 4. Momo pravi:

  Na Marihuana Maršu je pa pet komadov zaigral^^

 5. Si. R. pravi:

  Ali Eego, ne špilat butla tuki zdaj … Človk je povedu, kar je meu, rispektamo ga mnogi, stvar ni bla diss, ampak navadna pripomba … glede kart pa – kolkr vidim, je hotu it zahtevat ‘dnar nazaj’, to mi ne miriše baš na ‘free karto’ …

  Če si zajebu, si zajebo
  in ti je vseeno,
  sam si naredu korak
  v svojo levo sceno …

 6. Odyn pravi:

  Torbo z aparatom si med nadiranjem organizatorjev pustil v dvorani? Pogumno.

 7. mate pravi:

  Kurac palac Ali,
  resnica boli,
  priznaj,
  da od Leve scene se dobro živi!

 8. DalajEegol pravi:

  Lajf is good… Voda vre…

 9. Vini pravi:

  Odyn, je imela torba tisti čas dobro varstvo, mene :)

 10. Jaka pravi:

  Se strinjam z napisanim. Sploh s tistim na koncu. Tudi nadaljevanje bi lahko dodal.

  … v resnici je kmet on, naj se vrže čez balkon
  če bo sreča zlom si vrat, ti zafukan idiot moron…

  Pa da ne bo pomote. Včasih sem bil Alijev velik fan. Mogoče tudi zaradi tega, ker sva “skupaj gor rasla”.

 11. Davor pravi:

  Sicer me ni bilo zdraven, a sledim toku dogodkov, vsaj nekoliko.

  Toda je bil koncert razočaranje za starejša ušesa je predvidljivo.

  Vprašanje, ki se meni poraja je bolj ta, ali so “DE-jevi” trenutni koncerti torta za njegovo 15letnico ali samo stara znana župa.

  Na ogovor o kemtu bo torej odgovoril čas?

 12. markopigac pravi:

  Potem so zagotovo imeli vec od tega tisti, ki so se udelezili Marihuana Marsa, saj so videli Alija v ravno pravsnji minutazi in za ravno pravsnjo ceno. Malce sicer neodgovorno od organizatorja (in tudi izvajalca), da je na dveh mestih v mestu istocasno in za (Verjetno ne) enak denar, kaJ?

  Ko sem sam naredil ob Alijevem prvem povratku ta prispevek -> KLIK so se nekateri njegovi feni zelo razhudili, ker sem ga spraseval o levi sceni in o prodajanju stare slave.

  Sicer sem se vedno mnenja, da je bila Leva scena velik korak za slovensko muziko, Smetana pa mi je bila veliko boljsa.

  Zlatko in Omar pa … ne najdem povezave kaj pocneta zraven na odru..

 13. Vini pravi:

  Pigac, ja, Zlatko in Omar sta res, ko da bi padla z neba. Okej, za Omarja je Ali napletel neko zgodbo, da mu je fant pisal mail, da je cel fan in da si izredno želi tega, da bi odrepal z njim en komad in sta pač to izvedla, kaj pa v tej zgodbi počne Zlatko, se mi pa ne sanja.

  Vsi ostali gostje so seveda povsem logični, Sazas sax težko odrepa brez Koste in Klemna, pa tudi V mestu nekaj dogaja si človek težko predstavlja brez Klemna in Anike :)

 14. cene pravi:

  par ur nazaj, med južino (kako priročno), slišal z vala 202 komad Burek. Burekdžinice na štacjonu že leta ni več, komad pa še zmer stoji in ga je top slišat :) Močno upam, da od AliEna še kdaj uleti kaka taka plošča… pa tud če ne, ta je faking evergreen. Respect!

 15. markopigac pravi:

  Skoda, da se DE ne ukvarja vec primarno z glasbo, saj mi je recimo njegova uporaba samplov najbolj vmestna med vsemi slovenskimi izvajalci. Recimo meni je komad Cudna pot dalec boljsi kot pa Kraftwerkov “Autobahn”.. Izredno dober je npr tudi Tarzan.. Potem mi je bila tudi izbira funk live benda maajka zadevscina, ampak vse skupaj pa na koncu..

 16. gendale pravi:

  had, ti si govno

 17. meskec pravi:

  @gandale, če že žališ piši v slovenščini, da bomo vsi razumeli. V nasprotnem primeru pa pojdi tja, od kjer si prišel.

 18. had pravi:

  @DalajEegol:

  zivjo! nisem dobil zastonj karte.. pac ne dobim akreditacije, ker sem prevec minoren.. ampak jebiga.. ker sem dobil negativen odgovor na akreditacijo v cetrtek 8.10. in ker je bil koncert razprodan, sem dal natanko 25€ za karto..

  moj zapis ni diss.. nasprotno.. moj zapis je bil samo razmisljanje, oz. opozorilo, kaj se bo zgodilo, ce bo pesem leva scena na tvojem repertoarju..

  spostujem to kar si pocel.. oz. se bolj to, kar si naredil za slo glasbeno sceno.. v tistih casih si bil eden redkih slo izvajalcev, brez katerih ni minil dan.. in smetana je bil album, ki me spominja na marsikatero noro dogodivscino s hasisem v zepu..

  skoda.. ampak vsi smo samo ljudje..

  vecji del mojega zapisa pa je bil itak samo kritika organizatorja.. kajti glasbenik ne more biti na dveh mestih naenkrat.. :) vsaj ne v tem svetu..

  jeap.. lajf is gud :)

 19. opica pravi:

  >In tisti, ki smo že slišali Ali Ena v živo, smo se strinjali da to ni bilo tisto pravo.

  Ne, Had, ne strinjamo se. Strinjajo se pezdetki, ki nič pametnega še niso naredili, pametni pa so, ko je treba vse spljuvati.

  Koncert je bil mega, bend je bil vrhunski, Dalaj pa v top formi. In sori, če ni tako kot na tvojem CD-ju, ampak zakaj bi človek hodil na koncert, če ti tam igrajo do pičice isto kot na plati?

  Ni fank zate, Had. Sploh ne, če primerjaš Domicelja z Dalajem in to v Domiceljevo korist.

 20. Centrifuzija pravi:

  Če sem se kaj naučila o dobrih zabavah, potem je to to, da je bolje ostati doma, če si tečen, in da se je bolje ne silit, kot pa težit vsem. To je prvo pravilo in osnovni pogoj za dober žur. Glede na to in na tvoj primer bi bilo torej bolje, če bi se takrat, ko ti je bilo vsega dovolj, res spokal domov.

  Res je zamujanje smotana navada in res je tečno kakršnokoli čakanje. Razumem. Ampak po drugi strani pa: a še nikoli nisi bil v LJ na kakšnem koncertu? Če izvzamemo CD in SF, potem boš našel kolikor toliko točne začetke le v Križankah. Pa še to le zato, da je koncert zaključen do predpisane ure. Jebiga, pač nismo v Londonu.

  Kar mi je najbolj moteče pri zgornjem zapisu, je žalostno dejstvo, da bo ta zapis deloval kot zelo relevantna kritika, ki jo bo Google hitro ponudil vsakemu, ki bo iskal recenzijo koncerta. Zato sem se tudi lotila komentiranja. Ker ni bilo tako!
  Ker je množica (800 – nekaj tečnobic) očitno uživala.
  Ker je bil koncert ravno prav pripravljen in ravno prav odprt za smontanke, ki so se dogajale na odru.
  Ker so bili vsi izvajalci dobro pripravljeni na koncert.
  Ker so se vsi gostje trudili in bili vidno veseli, da lahko nastopajo v takih kombinaciji. Gledalci pa so to znali prebrati in vsakega posebej pozdravili z apalavci in vpitjem.
  Ker ljubljanska publika ni ravno plešoča publika, pa smo včeraj vseeno veselo migali z ritami.
  Ker se je videlo, da Dalaj Ali uživa in da ima rad to publiko. In da si nikakor ne misli, da je kdo “kmet”.

  Zatorej hvala organizatorjem in sodelujočim za to lepo popestritev Ljubljane!
  Peace!

 21. Centrifuzija pravi:

  Eh, 2 napakici:
  – ravno prav odprt za smontanke … –> spontanke!
  – pozdravili z apalavci … –> z aplavzi!

 22. had pravi:

  @opica: a potem sebe vidis v mnozini? lepo..

  in ocitno nisva bila na istem koncertu.. ali pa vsaj ne na istih substancah.. mogoce je v tem problem..

  ne, ni funk zame.. ocitno res ne, ce je nekaj razstelanega na odru.. ampak itak da pezdetki ne smejo soditi o stvareh.. jebiga..

  p.s.: ampak ocitno nisem edini, ki tako meni.. poglej malce drugje..

 23. had pravi:

  @centri: kam in kdaj se bom spokal je zgolj in samo moj problem.. kako bom kaksen koncert skritiziral prav tako.. edino ce bi moral pisati o kinu siska same pozitivne stvari, ker si ti tako zelis, bom globoko premislil naslednjic ko bom o cem pisal..

  jebiga.. takle mamo.. ti si videla koncert s svojimi ocmi, jaz s svojimi.. ocitno zivimo v taksnih casih, ko ima vsak pravico da pove svoje mnenje..

  tudi jaz.. ali pac ne?

  in vesel sem zate, da ti je bilo vsec in da sta z nino uzivali..

  jebiga, sem pac samo kmet, ki misli da je zacetek koncerta na karti napisan za to, ker se koncert zacne takrat..

 24. Vini pravi:

  opica, verjamem, da je bend vrhunski, vendar se včeraj žal niso izkazali, ali pa jih je zjebalo ekstremno slabo ozvočenje, včerajšnji koncert žal ni bil mega, pa kdorkoli je že kriv za to.

  Zakaj ti verjamem, da je bend vrhunski? Ker sem poslušal posnetke s koncerta na mariborskem Štuku na YouTube in po njih sodeč so tam odigrali res dober koncert, še na amaterskih posnetkih je sound odličen. Pazi, v Kinu Šiška nisem Alija razumel niti besede, na amaterskih posnetkih s Štuka ga pa razumem odlično, v Kinu sem komaj prepoznal komade zaradi spacanega sounda, na amaterskih posnetkih iz Maribora jih prepoznam takoj, tukaj torej nekaj ne štima :)

  Ampak, kot sem že nekajkrat napisal v drugih debatah o sinočnjem eventu, večini je bil očitno koncert močno všeč, pa je verjetno res to edino kar šteje.

 25. gendale pravi:

  Iskreno bi se rad opravicil osebi meskec, sramujem se svoje primestne poetike. Nesramno sem precenjeval razgledanost povprecnega bralca bloga had.si.

 26. cene pravi:

  “Pazi, v Kinu Šiška nisem Alija razumel niti besede”

  Tole bi utegnil biti zelooo relevanten komentar! Resno mislim – sound v Kino Šiška je spoooky. Probajte med naslednjim obiskom malo menjat pozicijo po dvorani, jaz nisem mogel verjet razlikam.

 27. markopigac pravi:

  vini, jasno, Stuk je eden. Prvi koncert je pa prvi, pa hvala bogu je bil brez Omarja in ZDravkota in drugih, ki so pred 15 leti se drkali na Pamelo :)

 28. markopigac pravi:

  p.s. nevem zkaaj vsi pojete take slavospeve temu Kino Siska. Kot da se je odprl muzicki wembley se je dobival obcutek ob tem..

 29. Vini pravi:

  cene, lokacije res nisem menjal, sem pa stal pri mešalni mizi, kjer je ponavadi najboljši zvok, povsem možno, da tukaj ni bil :)

 30. Vini pravi:

  Je pa, za primer, Omar odrepal tisto eno kitico Stremetzkega mnogo bolj razumljivo, kot je Ali odrepal karkoli tisti večer, potem pa človek spet malo težko za vse krivi Kino Šiška.

 31. napo pravi:

  če so že morali pred koncertom kaj sukat na platnu, bi bilo veliko boljše gledat fuzbal – ker ga pač doma nismo, misleč, da bo ali zagrooval že za časa tekme … pa ni, jebat ga … sound v kinu je res čuden, tak stisnjen, plehek in prepotihen, predvsem bas se je slišalo zelo slabo … band je odpšilal korekten službeni tezgaški nastop, v pozitivo je izstopal car ratej na bobnih … ali je bil super, v nastop je vložil veliko energije, firma dela je bil absolutni highlight, uni palčki-glasovi pri zadeti ljubljani takisto … brca v temo je po mojem kao reggae aranžma utripa mladosti, ker je z njim komad popolnoma izgubil grozeč in temačen karakter, ki ga ima na plati in ki takemu besedilu tudi pritiče … kaos z gosti je bil čisto simpatičen (za tiste, ki ne veste, zakaj je bil zraven zlatko: zlatko je na svoji plati svet je lepši objavil komad dragi dalaj, ki je napisan v obliki pisma aliju v indijo … poslušaj tukaj: http://www.youtube.com/watch?v=hcApfe9jXKE … meni je bilo na koncertu čisto fino, itak nisem pričakoval neke tehnične popolnosti, ampak to, kar sem dobil: veliko reminiscence, čustev in prijetnih spominov – jebiga, ipak gre pri vsem skupaj na nek način za obletnico valete/mature … ker nisem dvignil roke in sem torej alija že videl na obeh njegovih omembe vrednih koncertih (v takratni dakoti in kot ogrevalca za beastie boys v hali tivoli) lahko sodim, da tale koncert ni bil nič slabši od onih dveh … v nekaterih pogledih – alijeva kondicija in karizma – celo boljši …

 32. had pravi:

  @napo: rispekt za tale komentar.. v bistvu sem te danes hotel povprasati kako si ti videl sam koncert in si me prehitel..

  ker se zavedam, da obvladas to sceno je tudi tvoj komentar precej merodajen.. 10x!

 33. Centrifuzija pravi:

  Saj me ne sprašuješ resno, a ne?
  Napisala sem svoje mnenje, ker imam to možnost. Tudi ti si ga in sem ti napisala, da me je zaskrbelo dejstvo, da bo tvoj komentar izpadel kot zelo verodostojen, kar pa po mojem mnenju ni. To je vse. Ne dramatiziraj.

 34. had pravi:

  @centrifuzija: ce hocem, bom tudi dramatiziral.. imas svoje platno, kjer lahko vesoljni sloveniji sporocis, kaj si mislis o koncertu, kajne?

  enake moznosti za vse..

 35. Vini pravi:

  napo, aj, jebenti, na tisti Zlatkov komad sem pa res pozabil :P

  In ja, res je, se strinjam, nekatere priredbe komadov za bend so bile kul, nekatere pa kar močan mimosunek, mene je recimo močno zmotila priredba komada Vrž me na planet, ki je sicer moj najljubši komad, na koncertu pa pač le ni imel tistih lastnosti, ki me drugače pri njem pritegnejo, da mi je točno ta najljubši. Na plošči je ta komad oster in dinamičen, na koncertu pa nič od tega ni bil.

 36. cene pravi:

  @vini – isto sem naredil jaz na otvoritvenem koncertu. In potem ugotovil, da je bil pri mešalki zvok najslabši, meni ni bilo nič jasno… vam pravim, da je v KŠ zvok spooky.

 37. had pravi:

  zanimivi komentarji na monkibo forumu:

  “atmosfere ni blo, folk je bil dost pasiven ni blo unga naboja energije…”

  “nad koncertom sem bil malce razocaran ker mi band ni prevec pasal zraven”

  “Ce bi bil Ali en raper, k bi konstantno rapu, bi reku, da je tole precejsen kurac, da najbolj pali intro in outra, kjer prespilavas komad Da Funk od Daft Punkov, ampak glede na to, da u bistvu 10 let resno ni rapal, mu teh nekaj pozabljanj teksta, slabsih dikcij itd oprostim, teh ekstremnih prearanžiranj komadov pa ne. Ko k temu dodam se sound nisem bil prevec zadovoljen, ampak grem pogledat se naslednjo soboto v Kino Sisko pa da vidmo, ce bo kej bols…”

  ocitno nas je malce vec, ki smo koncert slisali drugace, kot nekateri.. :)

 38. had pravi:

  pa se en komentar blogerja, ki je bil na koncertu in sem ga imel moznost tudi spoznati – skoda, ker je dezevalo

  http://kronika.visoko.si/2009/10/11/who-is-the-real-kekec/

 39. markopigac pravi:

  Centri – zakaj nimas rada Hada?

 40. Nina pravi:

  Had pa to je tvoj problem koliko časa si čakal na koncert. Meni je bilo čist fino pa sem bila v isti koži kot ti.. Pač z dobro družbo tudi tiste urice minejo..

  Po vsej verjetnosti si že prestar za take zadeve oziroma čisti antižurer!

 41. had pravi:

  @nina: v bistvu ni moj problem, ce me organizator pusti cakati, kajne? moj problem bi bil edino lahko to, kako sem prezivljal ta cas, ko sem cakal – vendar o tem pac nisem pisal..

  seveda sem prestar, betezen, ne stekam da so zamude kul, sploh ko placas nekaj, itak sem cisti antizurer, k ni sposoben drugacne komunikacije kot pljuvanja preko neta.. hmmm..

  in kaksne veze ima, ce sem cist antizurer s to kritiko, ki sem jo zapisal? ali nismo v sloveniji vsi ljudje enaki? in imamo tudi antizurerji enake pravice.. je pa res, da ne pijem alkohola in ne konzumiram drog – ce sem zato antizurer in ne stekam dolocenih koncertov, pa je verjetno, spet, samo moj problem :)

 42. Mihy pravi:

  @had od koga pa je ta problem ? Je mogoče moj ? Sam si se odločil jit na ta koncert.. razen če te ni kdo s pištolo na glavi prisilil.

  Ne razumem ljudi, ki samo tarnajo..lepo spiješ eno picvce in v miru počakaš na pričetek koncerta… najbrš se ti je mudilo domov, na računalnik.. In ja takim ljudem, ki pridejo reterdirani na koncert so zami antižurerji!

 43. Nacekk pravi:

  Ej , zaradi vasih negativnih kritik sem koncert učerej skor preskocu, nakar mi je rekla sestra da je blo hudo prejsn tedn in sm reku ajde.. CIST HUDO , dalaj je biu fenomenalen, kapo dol…

 44. Centrifuzija pravi:

  Nacekk, ne meči nas vse v isti koš. In prav si storil, kar zdaj očitno že veš. :) (Mene je celo zagrabilo, da bi šla včeraj morda še enkrat malo muvat v Kino.)

 45. Tadej pravi:

  OK, tole komentiram s totalno zamudo (eno-letno, samo sem šele danes – in to čisto po slučaju – naletel na vse to v zvezi z Dalaj Eegol-ovim a.k.a. Ali En-ovim koncertom v Kinu Šiška!), pa vseeno…

  Samo kot reply @Mihy: jah, @had se je sam odločil iti na ta koncert, in kakšno vezo ima to z slabo organizacijo (oz. z, če sem prav razumel, eno-in-pol urno zamudo)? Tudi če bi bil koncert kul po njegovem mnenju (pa v tem primeru pač ni bil), bi se enako lahko pritoževal nad organizatorjem!

  Kot drugo pa glede tega, da “lepo spiješ eno picvce in v miru počakaš na pričetek koncerta”, torej samo glede pivca: kaj nisi prebral, da ne pije alkohola. Saj res dlakocepim, lahko bi pil tudi sok (ali vodo, ali karkoli že), ampak vseeno, daj preberi malo preden komentiraš, če je bilo to pač omenjeno ravno par komentarjev pred tvojim.

  l.p. Tadej

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.