Kolikokrat dnevno se vam zgodi, da zamudite – na pijačo s prijatelji, v službo, na kosilo s prijateljico, ali pa zamudite začetek filma? Zamujanje nam je postalo ritual, del življenja. Zelo malo ljudi je, ki so ob dogovorjenem času na dogovorjenem mestu in rajši počakajo par minut, kot par minut zamudijo.

Imamo mobilne telefone in lahko v vsakem trenutku sporočimo da zamujamo. In vedno pričakujemo da nas oseba na drugi strani razume. Vedno najdemo izgovore – gužva na cesti, polno parkirišče, policijska kontrola, ali pa samo obveznosti za katere smo vedeli, pa smo pričakovali da se bodo rešile hitreje.

Sam sovražim zamujanje! Rajši 5 minut čakam, kot 5 minut zamujam. In povod za tole pisanje je koncert Ali Ena, napovedan za 20:00 uro, ki se je začel ob 22:00 uri.


Verjetno bi mi bilo vseeno za dve uri, če bi organizator to predhodno sporočil in bi lahko v tem času počel kaj drugega.
In kar je še hujše, tudi naslednji Alijev koncert, ki je v soboto, 17.10., je napovedan za 20:00 uro. Ali se bo tudi ta koncert začel ob 22:00 uri? (popravek – spremenila se je ura – 21:15 je sedaj, včeraj zvečer je bilo še tisto, kar sem včeraj napisal! – ali lahko kdo preveri katera ura je napisana na karti?!) Ali pa se bo sedaj vse skupaj začelo ob napovedani uri? In bodo tisti, ki se jim ne da dve uri čakati pred Kinom Šiška, zamudili celoten koncert?

Raznorazni komentarji, da v Ljubljani se itak nič ne začne točno takrat ko bi se moralo, so povsem nesmiselni. Seveda, saj dovolimo da organizator koncerta čaka še dodatno uro, da proda par kart več, ali pa glasbeniki še “niso pripravljeni” da bi stopili na oder. Če bi se vsi držali ure, bi bilo veliko manj problemov. Tako pa, ker verjameš v nek red, prideš na prizorišče prvi in čakaš, da se bo začelo kaj premikati. Jebat ga, sem pač navajen nekega reda in utopično pričakujem, da se tega zaveda še kdo drug, predvsem tisti, ki na moj račun služi denar z vstopnicami!

Zakaj ni akademskih petnajst zamude v kinu? Gledališču? Je druga publika? Imajo v gledališču večji rispekt do obiskovalcev in jih cenijo? Ali pa je to postala folklora, ki jo vsi po vrsti pričakujemo in brez katere nam pač ni mogoče več živeti!

Napo mi je dal odličen link do kolumne Igorja Bašina iz Dnevnika z naslovom Zlata ura:
Vsi skupaj pa bi se morali zavedati, da na upad obiska bolj kot vstopnina, šibka informiranost ali domnevno pomanjkanje koncertne kulture nezanemarljivo vpliva pozna ura pričetkov koncertov, ki se je v zadnjem desetletju razpasla med večino ustanov neinstitucionalne kulture. Ta hiba je dežurni krivec, da so koncerti pri nas dobili status nekakšnega tabuja in da se jih preveč zlahka enači z golo nočno zabavo. Porodi se tudi vprašanje dostopnosti prireditev, saj pozna ura, globoko po deseti zvečer, nasilno izključuje dobršen del ciljne publike, deloobvezno (starejše) in šolajoče se (mlajše) občinstvo ter zainteresirano javnost iz bližnje ali daljnje okolice.

Dlakocepim? Ali pa se še komu zdi čas pomemben dejavnik v življenju in bi namesto 24ur, ki jih ima na voljo, imel še kakšno dodatno, oz. bi rad živel v svetu, kjer se vsi držijo časovnih okvirov?!

10 Responses to Zamujanje naše vsakdanje – 5 minut prej, ali 5 minut prepozno?

 1. Centrifuzija pravi:

  Koncert 17.10. v Kinu Šiška je napovedan za 21:15. Da ne bodo spet kakšni obiskovalci verjeli tvoji informaciji in potem javkali po spletu.

 2. had pravi:

  vceraj zvecer, ko sem pisal zapis, je bila zapisana 20:00! in tega nisem opazil samo jaz!

 3. MM pravi:

  vstopnice.com
  Dalaj Eegol – Ali En
  17.10.2009 – CUK Kino Šiška – Ljubljana (20:00)

  Zaradi izjemnega zanimanja in razprodanega prvega koncerta je dodan nov datum – naslednja sobota 17.10.2009.
  Ob 21.00 uri.

  Kot je videti je Vstopničar narobe vpisal uro?

 4. bostjan pravi:

  Kak sta sitna oba, se vidi, da je naše kraje prešla fronta..

 5. had pravi:

  @MM: jeap.. to sem videl tudi jaz k sem vceraj pisal zapis :(

  me zanima kaj je pa na karti napisano :)

  @bostjan: jaaaa.. dez je kriv :)

 6. Jasna pravi:

  Jaz priznam, da vedno zamujam :/
  Hvala vsem prijateljem, ki me imajo še vedno radi, pa naročnikom, ki me ne odpustijo :)

 7. DJ pravi:

  Aja, obup.
  Jaz zamujanju recem “balkanskih cetrt”… So foreign to me!
  Ce je nekaj dogovorjeno, da se pricne ob 9. uri, to jasno pomeni, da se zadeva takrat pricne. Torej morajo vsi priti do tja prej – da se pac lahko ob 9. uri zadeva pricne. Pika!
  Pa naj bo to karkoli – sestanek, prireditev, kino ([email protected]#$%^kolosej, dobro, da tja pridem le enkrat na tri leta), predstavitev…
  Ne stekam, zakaj to kaksnemu folku ni jasno.

 8. markopigac pravi:

  Tebi je Dalaj naredil res velik vtis, da se mu v zadnjih dneh toliko posvecas :)

 9. had pravi:

  ocitno je sprozil neko zogo, ki se je zacela kotalit :)

 10. Swizec pravi:

  Akademskih petnajst je tudi v kinu btw, tam se temu rece reklame. Na televiziji jih mas tudi, spet reklame.

  V bistvu edina stvar kjer akademskih petnajst ne obstaja so gledalisca, tam se predstave namrec zacenjajo samo 5min kasneje … zato da se publika pomiri in udobno namesti.

  Zamujanje kot tako v bistvu ni problematicno, itak je minuta postala pomembna casovna enota sele v zadnjem casu (slabih 200 let). Ne mores pricakovat da se bo clovesko bitje kar tako na mah spremenilo in zacelo na cas gledati kot na neko diskretno enoto. To je cista utopija.

  Si ze kdaj opazoval naprimer razliko med 3min do in 2min do. Pri treh minutah se zdi da je se ogromno casa, pri 2 se pa kar naenkrat zacne mudit … casa je pa minilo prakticno neopazno malo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.