Med vožnjo me vedno spremlja Val202. Tudi ob sredah, ko sem na Spletnih uricah in se domov vračam po 22. uri. Odlični voditelji, zanimivi intervjuji v športni sredi in predvsem dobra glasba, ki jo sicer pogrešam čez dan. Da o oddaji Na piedestal, kjer se predstavljajo novi “izdelki” niti ne govorim.

In včeraj, ko sem se vozil proti domu sem poslušal oddajo – V sredo, katere gost je bil hokejist Tomaž Vnuk. In če se za trenutek vrnem par tednov nazaj, ko je taisti novinar gostil nogometnega vratarja Samirja Handanoviča in sem precej pavšalen in delam zaključke po samo eni osebi, kaj hitro ugotovim, da je resnična razlika med različnimi športniki. Očitno nekatere stvari niso samo stereotipi, ampak celo povsem držijo.

In če nočem biti nesramen in poskušam narediti primerjavo med njima, je vse skupaj zelo preprosto. Samir je na vprašanja novinarja odgovarjal s parimi besedami, Tomaž z več povezanimi stavki. Tomaževi odgovori so bili smiselni, Samirjevi pa so bili precej drugačni in več ali manj je govoril samo novinar. V nekem trenutku se mi je celo zazdelo da je novinar v zadregi, ko je dobil na par vprašanj odgovor samo da in ne. Občutek, da poslušam zaslišanje, je bil malce nelagoden.


Tomaž je igranje hokeja vzel precej drugače kot samo iz športnega vidika. Namreč precej zanimivo se mi je zdelo njegovo razmišljanje zakaj se Slovenci vrtimo od 12-16 mesta na lestvici – odgovor je preprost. Večina klubov “kupuje” tuje igralce in ne da priložnosti domačim. Namesto da bi se bolj posvečali mladim kadrom in iz njih dobili odlične igralce, se rajši klubi poslužujejo vedno enake strategije – par tujcev. Samir pa je na vprašanje kako preživlja prosti čas odgovoril da igra igrice, da pogleda kakšen film in prebere kakšno knjigo – katere naslova se ni spomnil.

Mogoče sem nesramen, oz. pristranski, ampak kot bi poslušal dve popolni nasprotji. In če sem pri sebi naredil zaključek, da stereotipi o nogometaših na podlagi Samirja držijo, verjetno nisem ravno veliko zgrešil. Seveda ne bom trdil, da je tako zaprmej, ampak bom počakal še kakšen drug intervju s kakšnim nogometašem in si bom malce bolj nazorno lahko predstavljal ali sem se motil ali imel prav. Seveda je to zgolj in samo moja pavšalna ocena, ker se močno zavedam da so tudi retoriki in izobraženi igralci nogometa. Vendar na prvo žogo je bil to moj zaključek!

Verjetno pa drži, da je Samir v eni sezoni v tujini zaslužil precej več kot Tomaž v parih sezonah igranja pri nas?! Kar vse skupaj prikaže v precej zanimivi luči – če želite da bo vaš sin uspešen, mu že zelo zgodaj nataknite “kopačke” in upajte, da mu to resnično uspe. Sicer pa še vedno gre lahko v šole…

19 Responses to Nogometaš Samir Handanovič vs hokejist Tomaž Vnuk – Val202

 1. zidane pravi:

  Stvar je preprosta. Če bi recimo izbrali samo enega blogerja – tebe – in naredili po njegovem slogu pisanja zaključek, bi z lahkoto zapisali, da so blogerji nepismeni, imajo reven besedni zaklad, so prepričani, da so polni nekih talentov (kot so fotografiranje ipd.), se imajo za novinarje, se prodajo za pest čigumijev in so seveda nadvse kritični.

  Ampak ne samo ljudje, tudi blogerji so si različni. Vem, da ne verjameš, ampak celo kakšnega pametnega/zanimivega/zabavnega najdeš vmes.

  Upam, da razumeš mojo poanto.

  lp ZZ

 2. had pravi:

  @zidane: ah, kako predvidljivo :)

  Seveda ne bom trdil, da je tako zaprmej, ampak bom počakal še kakšen drug intervju s kakšnim nogometašem in si bom malce bolj nazorno lahko predstavljal ali sem se motil ali imel prav. Seveda je to zgolj in samo moja pavšalna ocena, ker se močno zavedam da so tudi retoriki in izobraženi igralci nogometa.

  ah ja.. kako preprosto, mar ne, ce clovek ne razume napisanega in poante.. imas obcutek da si zelim biti pameten, zabaven, zanimiv? ali pa je bila to samo projekcija lastnega jaza, ki pa ti ocitno ne uspeva :)

 3. zidane pravi:

  Počakaj tudi na kak drug intervju s hokejistom. Dejstvo je, da je Rajc legenda. Super športnik, super človek. Ampak tak bi bil tudi kot nogometaš.

  Že v Sloveniji imaš ogromno bolj izobraženih nogometašev, kot si ti. Obogatijo le najboljši, slovensko povprečje je mizerno. In Samir je že tak. Najboljši, Ne pravijo mu naši sosedi zaman mali Buffon. In žal je tako, da če od malih nog treniraš 2x na dan ter še individualno, moraš biti res priden in zavzet, da obenem še dokončaš srednjo. Kaj šele diplomiraš. On pač ni. Marsikdo pa je.

  Tvoj zadnji odstavek pa zgolj dokazuje, da ne smemo soditi vseh blogerjev po tebi. Had, žal je tako, da nimaš nekega lepega sloga pisanja. Niti zanimivega. Si pa pionir na področju samoreklamiranja. Tvoj blog je skoraj kot neka razširjena kopija wikipedije, ki jo ustvarjaš/kopiraš samo ti. Malo kje prepišeš tekst glede kakega mesta, dodaš nekaj povprečnih fotk – in to iz dneva v dan, iz leta v leto. Zraven imaš milijon tagov, tu in tam pokritiziraš Janšo in dodaš kakšno sliko nage punce, da je obisk večji.

  Če se vrnem na temo. Ne sodi blogerjev po tebi. Oziroma pameti nogometašev po Samirju. Pa sploh ne pravim, da fant ni brihten. Je pa izredno skromen in bolj tiha oseba. Tudi novinar ima lahko kdaj slab dan pri izbiri sogovornika, mar ne?

 4. had pravi:

  @zidane: hmm.. poglej.. primerjal sem konkretno dva intervjuja.. nisem primerjal n-intervjujev, ker po pravici povedano se mi ne da poslusati nogometnih nebuloz.. ampak to je zgolj in samo moj problem..
  in sem zapisal svoje mnenje.. ampak ocitno ne bi smel tega, ker je samir mali buffon in trenira dvakrat dnevno..

  zakaj bi imel lep slog pisanja? zakaj bi se trudil s kvalitetnimi fotkami? zakaj se ne bi samoreklamiral? hmm.. mi poves en razlog? in zakaj ne bi imel dva milijona tagov? v koncni fazi je to zgolj in samo moj problem.. ce se ne motim? ali pa bi moral vprasati tebe, kaj smem in kaj ne..

  stvar je namrec zelo preprosta.. jaz definitivno ne bi komentiral podpovprecnega bloga, gledal podpovprecnih fotk, itd.. v bistvu me resnicno zanima, kaj pripelje tako sofisticiranega cloveka kot si ocitno ti, v tak polozaj?

  ti pa definitivno svetujem da poslusas intervjuja, preden delas zakljucke.. jaz sem jih.. in na podlagi tega naredil to.. ti pa ocitno ne..

 5. zidane pravi:

  Ja, primerjal si dva intervjuja, potem pa enega posplošil na vse nogometaše. In zdaj še dodajaš, da se ti ne da poslušat nogometnih nebuloz, pri čemer sploh ni jasno, kaj to zares pomeni.

  Jasno tudi jokaš in stokaš, da naj ne bi smel zapisati svojega mnenja in ves ta že prebran crap. Očitno res nisi preveč bister. Želel sem ti samo zapisati, da ne sodi VSEH nogometašev po ENEM slišanem intervjuju. Ker, verjemi, obstajajo tudi hokejisti, ki bi bili še bolj nerodni, kot je bil Samir.

  Si se pa lepo izdal, da ti pravzaprav sploh nič ni do lepega sloga bloga, zanimivih (dobrih) fotk, res kritičnih prispevkov. Pa saj to se vidi. Tebi gre le za maso in klike in denar ter čigumije od oglaševalcev. No vidiš, Samirju pa očitno ni do tega, da bi diplomiral na kakšnem faxu. Lahko da se motim, ampak saj tudi ti nimaš diplome? Razlika med vama je torej le ta, da Samir zasluži nekaj milijonov EUR na leto, ti pa nekaj tisoč. Oba pa delata, kar vaju veseli. Le da je en res dober v tem.

  In zakaj komentiram podpovrečen blog? Preprosto, ker si s to objavo napisal tako neumnost, da je treba to zapisati. in to sem tudi storil.

  Še to, zakaj predvidevaš, da konkretnih intervjujev nisem slišal?

 6. had pravi:

  ker ce bi jih, potem ne bi pisal taksnih neumnosti, kot jih..

  Seveda ne bom trdil, da je tako zaprmej, ampak bom počakal še kakšen drug intervju s kakšnim nogometašem in si bom malce bolj nazorno lahko predstavljal ali sem se motil ali imel prav. Seveda je to zgolj in samo moja pavšalna ocena, ker se močno zavedam da so tudi retoriki in izobraženi igralci nogometa. Vendar na prvo žogo je bil to moj zaključek!

  se enkrat.. kaj ti ni jasno?

  p.s.: verjamem da obstajajo nerodni hokejisti, verjamem da obstajajo nerodni nogometasi.. primerjavo sem delal med dvema, ki sem ju slisal..

  za kaj gre meni, je zgolj in samo moj problem.. najmanj je to tvoj.. se strinjas?

 7. zidane pravi:

  Meni je vse jasno had.

  Če se ti zdi, da niso pomembni zunanji feedbacki, izklopi komentarje. Ampak najbrž si preveč samovšečen, da ne bi več prejemal čestitk. Graje pa vedno napadeš. Cime bi najbrž dejal, da si precej samokritičen, le do samega sebe ne.

  Jasno, da je tale blog samo tvoj problem. Čudi me le, da je potem javen. Če ga pišeš zgolj zase ga zakleni, pa bo.

  In še enkrat naj napišem, tokrat zadnjič. V odgovor na tale tvoj del: “In če sem pri sebi naredil zaključek, da stereotipi o nogometaših na podlagi Samirja držijo, verjetno nisem ravno veliko zgrešil. Seveda ne bom trdil, da je tako zaprmej, ampak bom počakal še kakšen drug intervju s kakšnim nogometašem in si bom malce bolj nazorno lahko predstavljal ali sem se motil ali imel prav. Seveda je to zgolj in samo moja pavšalna ocena, ker se močno zavedam da so tudi retoriki in izobraženi igralci nogometa. Vendar na prvo žogo je bil to moj zaključek!”

  Si zgrešil, had, zelo si zgrešil. Ker presojati vse nogometaše na podlagi enega intervjuja je tako, kot presojati vse blogerje na podlagi enega bloga. Nihče ne more (sme?) trditi, da so vsi blogerji nepismeni in imajo besedni zaklad petošolca zgolj na podlagi tega, ker prebere nekaj tvojih prispevkov. Po tvoji logiki pa bi vendarle lahko. Seveda skrito v neko “pavšalno oceno” (a sploh veš zares, kaj je to pavšalna ocena?).

  Nisi pa odgovoril, zakaj bi bil Samir manj izobražen kot ti. Zdi se mi, da je končal športno gimnazijo Šiška, diplomiral pa res ni. Kaj pa ti? Saj ti imaš narejeno tudi samo gimnazijo (če sploh?), faksa pa ne? Zakaj potem to pljuvanje čez nogometaše, če je Samir z enako izobrazbo dosegel toliko, kot ti ne (če sploh kdaj boš)? Si morda malce nevoščljiv, da nek fuzbaler, ki naj ne bi znal povedati treh povezanih stavkov (ampak, ponavljam, saj ti jih tudi ne znaš), v minuti zasluži toliko, kot ti v celem letu s tem polizdelkom (tvojim blogom)?

 8. Anonimno pravi:

  Ajde Zidane, saj si že pri tistem špagetarskem rasistu dokazal, da obvladaš čelne.

 9. had pravi:

  @zidane: jaz nisem pisal o tem, koliko je samir izobrazen, oz. kaksno stopnjo izobrazbe je dosegel.. ker se mi to ne zdi pomembno v tem primeru..

  tudi nisem kritiziral tega, da ni znal povedati celega stavka.. ker se me to ne tice..

  ampak ocitno se tice tebe, kaj jaz pocnem in kaj jaz ne pocnem, kajne :)

  zakaj bi bil jaz nevoscljiv.. predstavljaj si, kaksno veselje si mi naredil, ko si si vzel cas in se ukvarjas z menoj.. priceless..

  mogoce pa si njegov pr-ovec in potem razumem tvojo jezo, ker sem si drznil delati taksno primerjavo.. hmm.. se zgodi, kajne

 10. Marin pravi:

  Ko slišim ali preberem stavek “Fouš si mu/mi!” mi grejo dlake pokonci. Če nekoga pokritiziraš to niti slučajno nima nobene veze z zavistjo ampak je to samo kritika in ni treba v temu iskati globlje resnice in psihične težave kritika, ki izvirajo še iz mladosti…..To seveda velja, če kritizirane osebe ne primerja s seboj. In kakor sem jaz prebral, to ni ta slučaj.

 11. SoulMan pravi:

  Nisem bral vseh komentarjev, ker sem že pri prvih treh obupal, bi pa samo nekaj pripomnil. Trenutno je “rezultat” med “pametnimi” hokejisti in “butastimi” nogometaši 1:1. Če pa v to tekmo vključimo še Cimeta, pa ne da nogometaši vodijo…mislim da s tem zadamo zlati gol.

  OK, šalo na stran…dejstvo je, da dosti nogometašev (ne vsi) pač ni med najbolj brihtnimi. Saj ne rečem, da takšnih med npr. hokejisti ni, ampak po mojih izkušnjah (bivši hokejist, zato navijam za “naše”) jih je dosti manj. Vsaj pri nas je med mlajšimi selekcijami bilo pravilo, da če nisi bil pozitiven v šoli, ni bilo treningov, še manj pa tekem. Pa si lahko bil zvezda kluba.

  Je pa še nekaj drugega, kar lahko vpliva na to naše mišljenje…vsepovsod se pač ves čas govori o nogometaših (z izjemo Vnukovega prenehanja aktivnega igranja), in ker so tako medijsko izpostavljeni, lahko pridejo njihove bučke (katerih roko na srce ni malo) bolj do izraza.

 12. zidane pravi:

  had

  1. seveda si pisal o (ne)izobrazbi: “če želite da bo vaš sin uspešen, mu že zelo zgodaj nataknite “kopačke” in upajte, da mu to resnično uspe. Sicer pa še vedno gre lahko v šole…”

  2. seveda si kritiziral, da ni znal povedati celega stavka: “Samir je na vprašanja novinarja odgovarjal s parimi besedami, Tomaž z več povezanimi stavki. Tomaževi odgovori so bili smiselni, Samirjevi pa so bili precej drugačni in več ali manj je govoril samo novinar. V nekem trenutku se mi je celo zazdelo da je novinar v zadregi, ko je dobil na par vprašanj odgovor samo da in ne.”

  3. zakaj bi bil nevoščljiv? Pojma nimam, ker je Samirju uspelo, tebi pa ne?

  4. tisto glede PRovca je bil pa najbrž poskus slabe šale, kajne?

  Marin – saj se strinjam s teboj. Ampak saj point je drugje in sicer na posploševanju. Had je na podlagi enega slišanega intervjuja prilepil etikto vsem nogometašem. Teh pa ni malo, pravzaprav jih je celo zelo veliko.

  SoulMan – dejstvo je, da je med katerokoli množico precej različnih ljudi. Trditi, da so nogometaši neumni, hokejisti pametni, košarkaši pa… je preprosto neumnost. Had bi lahko napisal, da je razlika med Rajcem in Samirjem. In bi imel najbrž celo prav. Ampak napisati, da je razlika med hokejisti in nogometaši? Saj pravim, to je tako, kot da bi na cesti srečal recimo blogerja Jonasa (naključno izberemo prav njega, ker je Hadov idol) in zaključil, da je Jonas zagotovo nevešč besede in srednje izobražen samo zato, ker je prav tako bloger kot had. Daj no, bodi resen!

 13. had pravi:

  @zidane:
  1. seveda si pisal o (ne)izobrazbi: “če želite da bo vaš sin uspešen, mu že zelo zgodaj nataknite “kopačke” in upajte, da mu to resnično uspe. Sicer pa še vedno gre lahko v šole…”

  hmm.. kje vidis tukaj karkoli zapisanega o neizobrazbi? insinuacije? loool

  2. seveda si kritiziral, da ni znal povedati celega stavka

  in ti mi citiras kar sem napisal in v tem vidis to, kar si ti napisal.. bravo!

  3. zakaj bi bil nevoščljiv?

  ja, seveda.. tako kot reces..

  4. tisto glede PRovca je bil pa najbrž poskus slabe šale, kajne?

  ne.. ampak ti gre zelo slabo od rok.. ce se se tako trudis..

  (naključno izberemo prav njega, ker je Hadov idol)

  seveda.. se kaksna insinuacija? beseda bil je nekaj drugega, kot je.. ampak itak ni pomembno..

  uzivaj.. in vsec mi je, kako se trudis z menoj.. nekom, ki povprecno fotka, ki ne uporablja lepega jezika, ki se samoreklamira.. v bistvu – rispekt, da se ti da..

  :)

 14. zidane pravi:

  Imaš prav, nima smisla. Čeprav me malce le zanima, kako si ti prevajaš besedo “insinuacija”. In zakaj uporabljaš tujke? Saj je slovenščina tako lep jezik. Se pa najbrž bolj učeno bere, to je pa res. Ampak se mi ne da več z glavo skozi zid. Ker boli. Ti pa kar veselo trkaj dalje.

  lp ZZ

 15. had pravi:

  za naslednjic, ko bos spet pametoval, si najprej poglej sskj:
  http://bit.ly/VqvEb

  insinuírati -am nedov. in dov. (ȋ) knjiž., redko namigovati, podtikati: pisec članka je insinuiral, da je dogodek posledica nepazljivosti

  ocitno ni beseda tujka :)

  uzivaj!

 16. smoger pravi:

  @had: HandanoviĆ in ne HandanoviČ

 17. siggi pravi:

  Had po moje je stvar samo v temu, da je Vnuk preprosto starejši in ima verjetno malo morje več intervjujev za sabo… Samir pa je še mlad, ni dolgo izpostavljen medijem in verjetno še ni tako sproščen ko pač daja intervju.

 18. MKL pravi:

  @zidane za nekoga, ki ne mara ta blog in avtorja, pa presneto pogosto hodiš sem pisat ne komentarje, ampak eseje. Ta blog ni samo, kaj Had napiše, temveč so tudi komentaji. In s tvojimi nebulozami zbijaš kvaliteto tega bloga.

  V temo brcaš, nihče ne bo bral tvojih skrpucal. Če ti ta blog ni všeč, pač ne hodi sem. Saj ti ni bil point komentirat članek, temveč napasti avtorja.

  Pa pojdi tja k, po tvoje zanimivim blogom, drugim, ka pa je ta blog všeč, pa ne vsiljuj svojega ‘mnenja’, ker to internetno natepavanje ne vodi nikamor. Bil sem že deležen nevem koliko takih neumnosti, vse skupaj je mlatenje prazne slame… kot levi in desni, partizani in domobranci.. jaz imam prav, ti nimaš.. LOL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.