Nova ideja medijskega mogotca Ruperta Murdocha je zanimiva, ampak šalabajzerstvo Dnevnika, ki objavi to informacijo, je še boljše. Zakaj?

Saj je očitno že na prvi pogled, kajne? Spletni brskalnik Google? Hudiča, kaj pa je to. Tudi jaz bi jo imel. Očitno jo imajo pri Dnevniku in jo s pridom uporabljajo.
Ampak spletni brskalniki so: Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari, Opera, SeaMonkey, Konqueror, Camino

To, o čemer je Rupert Murdoch govoril v prvotnem članku, ki je pravilno povzet iz Daily Telegrapha – Rupert Murdoch could ban Google access to his newspapers’ content, pa je nekaj drugega.
“The people who simply just pick up everything and run with it – steal our stories, we say they steal our stories – they just take them. That’s Google, that’s Microsoft, that’s Ask.com, a whole lot of people … they shouldn’t have had it free all the time, and I think we’ve been asleep.”

Govoril je o spletnih iskalnikih, kot so Google, Ask, Bing, Yahoo… Razlika je očitna!!!


Ampak za trenutek se ustavim še pri razmišljanju Ruperta Murdocha. Ideja se mi zdi zanimiva, tudi precej preprosta – glede na to, da The Sun, The Times in še nekaj njegovih “proizvodov” ne ponujajo RSS-ov in se mora vsak, ki “krade” njihovo vsebino po svoje znajti – sedaj uporabljajo meta name=”robots” content=”noarchive”, potem bodo pa meta name=”robots” content=”noindex”

In pri številu obiskovalcev, ki jih imajo vsakodnevno (po Alexi sta Sun in Times na 445 in 481 mestu), se jim bo sicer opazil padec Google obiskovalcev, ampak vseeno bodo preživeli in imeli s tem odprto možnost, da naredijo svoje vsebine plačljive, kar je tudi Murdochov namen. V bistvu se mi ta poteza ne zdi tako napačna, če ne bo edini efekt tega, da bodo članki postali plačljivi, ampak se bodo s tem tudi spremenila pravila igre na internetu. Ne bo vse, kar je na internetu, last vseh! In se bodo posledično uredile avtorske pravice!