had blog roni kordis had blog roni kordis

Ali so športniki na olimpijskih igrah zgolj gladiatorji?

Olimpijske igre so vsake štiri leta. Športnikom pomenijo zelo veliko in priprave na njih so še posebej intenzivne. Športnik ima namreč vsake štiri leta priložnost da se dokaže in da v tisti tekmi da vse od sebe. In potem se zgodi, da že po parih sekundah pade in naslednja priložnost pride šele čez štiri leta. Ampak športniki so tega navajeni in tudi živijo za to.

Letošnje zimske olimpijske igre so v Vancouvru, kjer pa se je vse skupaj začelo tragično. Že na treningu sankanja se je smrtno ponesrečil gruzijski sankač Nodar Kumaritashvili.

Včerajšnji trening šprinta v smučarskem teku je bil “skoraj” usoden za našo Petro Majdič, ko je padla v brezno v predelu, kjer proga ni bila zavarovana. Kljub štirim zlomljenim rebrom in hudim bolečinam je Petra dosegla tretje mesto in našo prvo olimpijsko medaljo na teh olimpijskih igrah.


Ob tem je včeraj potekal ženski smuk, kjer so se odstopi in grdi padci vrstili drug za drugim. Na trenutek se mi je vse skupaj zdelo kot tekmovanje, kjer ni pomemben rezultat, ampak zgolj to, da se preživi vožnja po progi in da pride smučarka cela do cilja.

Letošnje olimpijske igre bodo po poročanjih medijev stale organizatorja okoli 1.7 milijarde$, vendar naj bi bil njihov zaslužek preko 4 milijarde$. Torej se je popolnoma spremenil koncept tekmovanja, ki je veljal nekoč – Citius, Altius, Fortius, sedaj je samo še Ka-Ching.

In športniki so samo še sodobni gladiatorji, ki nam na čast uprizarjajo veličastne predstave. Ker se tega ne da spremeniti, bi bilo mogoče smiselno razmisliti o tem, da bi bil čas, da organizatorji precej bolj poskrbijo za športnike in da se ti po končani olimpijadi vrnejo domov v enem kosu, ne pa v krsti!

Padec Petre v brezno

 1. Odlično si to zapisal.

  Tebe bi žiher iz kakega Žurnala, Dela, Dnevnika, Večera,.. kontaktirali, ker dobro pišeš.

  lp, Boštjan
  P.S.: Majdička je pa ZAKON!!! Zelo rad bi videl, da bi to postala naša folklora (ne pa afere in druge negativnosti).

 2. Majdičeva je neverjetna. Dons zjutri sem zvedel, da je laufala s 4 zlomlejnimi rebri pa pneumotoraksom, kaj bi blo če bi bla vredu. Mislm lahko bi šla na kavo pa bi še zmer zmagala. Neverjetna je. Poleg tega da so jo zajebal za 30km (ki je njena najljubša disciplina) in po mojem bi tud medajla padla, ker je res v neverjtni formi.

  Skratka dobr si napisal. Samo meni se zdi, da so tuki organizatorji velilki veliki šalabajzerji. Ker to kar se dogaja je čista površnost in nesposobnost. Mislm kot da bi organizirali lokalno tekmo v Spodnjih Brinjah, pa še tam sem prerpičan da se kaj tazga ne bi zgodil. Pa to povsod na celem nivoju. Upma da bodo tožbe padle…

  Ker kot si rekel 4 leta trenirajo potem ti pa neka organizatorski zajeb vse vzame… Ni fer in to se ne bi smel dogajat… Pfej Šalabajzerji Vancuvrski

 3. Vsaka čast, odlično napisano.
  Ravno včeraj sem komentiral na preveč “kapitalistične” obarvane komentarje glede Petrinega brona in se spračeval če so že pozabili Cubertin-ovo “najbolj pomembno je sodelovati”.

  Eni so res preveč dobesedno vzeli moderno predalčkanje folka na “zmagovalce” in “zgube” kar me precej spominja na znano ameriško bluzenje republikancev da so vse vojne na svetu rezultat boja med “haves” in “have nots”… bljak.

 4. Petra je v življenski formi, vendar se je drži smola že na drugih OI.
  Ni prišla sodelovat ampak po medaljo in edina možnost, ko je vedela, da je poškodovan je bila, z nadčloveškimi napori in bolečinami proba nekako pregristi ta šprint.
  Če ne bi bila prepričana v svoje sposobnosti tega ne bi počela. Naslednji dan, ko se telo ohladi, pride za tabo verjetno je tudi konec olimpijade in sezone za njo. (sploh sedaj, ko se je pokazalo, da ima zlomnjena rebra)

  Šport in ne samo olimpijske igre so gladiatorstvo že nekaj časa. Na krompir in zelje se ne zmaguje. Telo je pognano do skrajnih meja zmogljivosti, poškodbe so neizogibne,..

 5. no, da bo povsem jasno.. niso krivi samo organizatorji, ampak tudi ljudje, ki skrbijo za te tekme – komite, ki odloca, ce je proga dobra, ce je vse tako kot mora biti in za to dobivajo precej lepe vsote denarja..

  ampak tudi organizator bi lahko naredil marsikaj, da ne bi prihajalo do taksnih nesrec..

 6. Verjetno bo predvsem komite mogu prevzet krivdo, če je res, da je na opaženo luknjo delegate pred začetkom opozorila Justyna Kowalczyk. Vsaj tako naj bi navajali Poljski mediji.

 7. Jup, denar je sveta vladar, ampak ostaja dejstvo, da Kanadčani tega kapitalistično-olimpijskega posla na opravljajo dobro. Preveč šarlatanstva, preveč malomarnosti.

Komentarji so zaprti.