Če se sam tako ne odločim in tega izrecno ne zahtevam! Sprevržena se mi zdi ideja, da moram, če ne želim darovati svojih organov po smrti, narediti “opt out”, ko pa sploh še nisem naredil “opt in”.

Oz. z drugimi besedami. Do sedaj je veljalo, da se je moral darovalec strinjati s tem, da bo po smrti daroval svoje organe (dobil je kartico darovalca). Sedaj pa bomo morali narediti ravno nasprotno. Morali se bomo strinjati, da ne želimo dati svojih organov po smrti, sicer bodo naši organi postali rezervni deli za državo!

Da ne bo pomote. Sem krvodajalec, če bi bilo potrebno bi rade volje daroval ledvico, pa tudi po smrti lahko delajo z mojimi organi kar si želijo. Vendar ne na tak način, kot se sedaj pripravlja sprememba zakona!


Zakaj kompliciram? Ker večina ljudi sploh ne ve, da se pripravlja sprememba tega dela zakona in se jim niti ne sanja, da bodo, če bo šel zakon skozi, postali avtomatski darovalci organov po smrti. Verjetno ministrstvo za zdravje ne bo imeli oglasne akcije, kjer bodo to idejo predstavljali na TV in ostalih medijih, ampak bodo poskušali potiho spraviti to skozi.

In ker je zadnje par let močno padlo zaupanje v zdravnike in njihov ceh, se mi poraja vprašanje, kdo bo skrbel za nadzor nad temi “rezervnimi deli”, ki jih bodo imeli na voljo. Trgovanje z organi je pač zelo donosen posel in verjamem, da se marsikomu omastijo brki, ko pomisli na to. Če bi vladalo zaupanje v zdravniški ceh in če bi imeli komisijo, ki bi bila odgovorna, bi bilo vse skupaj mogoče lahko precej drugače. Vendar ni!

In če govorim o sprevrženih idejah, glede na to da je Slovenija precej v riti, bi taisti ljudje lahko sprejeli zakon, kjer bi državljani od smrti vse premoženje zapustili državi, če le tega ne bi izrecno zahtevali drugače. No, tole je samo prispodoba za to, kar bi se lahko zgodilo, če bi začeli povsod uporabljati opcijo “opt out”, namesto “opt in”. Nekatere institucije na ta račun že precej dobro služijo in živijo!

Zanima me sledeče. Ustava RS v svojem 35. členu (varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic) ima zapisano:
Zagotovljena je nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.

Ali ni to v negaciji s spremembo zakona, ki ga pripravljajo? Namreč, da ima država pravico nad tvojim telesom, če se ne odločiš drugače??? Se motim?