Zvečer, ko sem se prijetno utrujen vračal iz SOF-a v Portorožu in ker se mi ni nikamor mudilo, sem vozil 120km/h po voznem pasu. Brez prehitevanja, brez pospeševanja in brez zaviranja. Ugodna vožnja z oddajo Nova elektronika na Valu202, malo prometa in predvsem nič tovornjakov. Idila.

Peljem se mimo cestninske postaje Dane proti Divači, ko me začne na voznem pasu premetavati. Avto začne poskakovati in parkrat mi “vzame” volan. Videl sem, da so na cesti poškodbe, oz. luknje na voznem pasu, pa vendar sem bil prepričan da je problem v Tigri. Ali mi je spustila guma ali mi je nekaj odtrgalo, sem mogoče poškodoval podvozje? Avto zapeljem na odstavni pas, prižgem smerokaze in previdno izstopim. Misel na to, da bi moral menjati sredi noči gumo na avtu, mi ni ravno dišala.


Naredim krog okrog avta in gume so bile ok. Kaj več pa itak nisem mogel preveriti. In takrat mimo mene po voznem pasu pripelje avto, ki tudi “čudno” poskakuje” in ga premetava sem ter tja. Ok, torej to ne more biti naključje.
Spravim se nazaj v avto, napišem tvit, in se odpeljem po odstavnem pasu 100 metrov in z avtom je bilo vse v redu. Vklopim se na vozni pas in spet me premetava kot “prašička”, ki ga peljejo na zakol. Občutek je bil podoben vožnji po makadamski cesti.

Od Divače naprej je bila vožnja po voznem pasu neproblematična, vendar del od Dan do Divače mi je “nagnal” strah v kosti, oz. ko sem se vozil proti domu sem razmišljal kaj bi se mi lahko zgodilo, če bi med vožnjo telefoniral, tvital,… in ne bi bil pazljiv na to kar se dogaja. In zakaj sem to opazil šele sedaj prvič? Če grem proti morju, grem ponavadi preko Trsta, oz. vozim hitreje in po prehitevalnem pasu prehitevam kolone tovornjakov, ki vozijo z “varnostno razdaljo 15 metrov”, kjer pa je cestišče normalno in se ne opazi poškodb in lukenj!

Sedaj, ko bo sezona bodo naše ceste spet postale eno samo gradbišče in bo promet oviran na vseh odsekih. Kako bi bilo lahko drugače, kajne?!

10 Responses to Vožnja po slovenski avtocesti = vožnja po makadamski poti

 1. John pravi:

  Tisti del se ti res bolj splača voziti po prehitevalnem, ker je katastrofalen. No pa saj 80% avtocest je bolj varno voziti po prehitevalnem ker tam tovornjakarji bistveno manj unicujejo.

 2. Einherjar pravi:

  Seveda je treba tudi vedeti, da so ogromen problem (tocno tam) tudi kolesnice. Kar zame kot motorista pomeni tudi kar zabavo.

 3. had pravi:

  hvala, da sta potrdila, da z menoj vceraj ni bilo nic narobe :) ker sem tudi to moznost ze vkljuceval – namrec da ni nihce se pizdil nad tem odsekom javno :)

  kolesnice pa verjamem da so hudicev problem za motoriste :( oz. kot bi surfal na valovih z motorjem :)

 4. jokeman pravi:

  Važno, da si imel na odstavnem pasu čas še za tvit napisat :) Kam gre ta svet :)

 5. had pravi:

  @jokeman: verjemi mi, da ko imas obcutek da ti bo razpadel avto, da ti prija par minut na odstavnem pasu, da malce prides k sebi.. in seveda napises tvit :)

 6. jokeman pravi:

  Ni ravno varno, sploh v temi. ;)

 7. dmb pravi:

  Po mojem po tisti laški obvoznici ni ravno hitreje, nekaj se slalomira, nekaj gre po bob stezi, omejujejo te na 80, na mejah je treba še zmeraj upočasniti, sploh na Fernetičih moraš paziti še na lokalce iz Opčin, čisto nič ne profitiraš pri Darsovih barikadah in naši radii tam najedljivo šumijo. Je pa res, to je vsekakor treba priznati, na enih odsekih je ubijalski razgled. Ampak samo podnevi.

 8. markopigac pravi:

  To se meni često dogaja, da imam občutek, ko se vozim z nizko-profilnimi gumami, da so ali prazne, ali da je volan “zaribal”. Potem pa stopim ven in nič.

  Slovenske ceste so slabe. Instant narejene in pripravljene, na čimprejšnje krpanje, da nekdo ponovno zasluži. Vse ostalo je nepomembno.

 9. Polde pravi:

  Slovenske AC so nekvalitetno zgrajene. Definitivno. Plačane so bile kot najbolj vrhunska kvaliteta, narejene pa malo boljše od makedama. Milijarde € pa lepo pokradene!

  Joj nas bo še bolela glava. Kreditov bo še za 40 let (!) za odplačevati, AC pa bodo v nekaj letih fuč. Ta matematika se ne bo izšla.
  Če na drugi strani pogledamo AC omrežje Nemčije! Deluje že 40 let in se niti približno ne flika toliko še po 40 letih ne.

  Jaooo Slovenci moji, pa mi res nismo država. Na nobenem področju ne. Banana republika. Ne bo druge pomoči kot, če nas nekdo kupi.
  Pa kaj ko nismo za nikogar nič vredni, smo le par kupov šrota!

 10. sce pravi:

  Lepo napisano Polde. Se strinjam!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.