Ponavadi ne spremljam proslav in mi le te zadeve niso niti najmanj blizu. So kopi/pašta, ki se ponavlja iz leta v leto in ponavadi po parih minutah preklopim kanal. Letošnje leto se je precej govorilo o proslavi ob dnevu državnosti za katero je scenarij spisal Jurij Zrnec in jo je režiral Igor Gajič.

In odločitev je bila hipna! Tokrat se bom kaznoval in gledal proslavo. In po parih minutah “neprotokolarnega” dela, sem ugotovil, da konkretno uživam v gledanju tega. Ogledalo v katerem se kaže Slovenija je več kot odlično in dejansko sem ugotovil, da to gledanje ni mučenje, ampak uživam v tem. Končno proslava, ki ni dolgočasna, ampak prikaže tisto o čemer ljudje dejansko razmišljamo, pa na glas le redko kdo pove.

Dovolj jajc je imela “komisija” za proslave in Aleksej Adrijan Loos (njen vodja), da je to požegnala in zavedam se, da bodo kritike te proslave tako pozitivne, kot negativne.


Zame je pozitivno presenečenje, saj vse skupaj približajo preprostemu človeku in ne gredo v “umetniške” skrajnosti, ki jih ne razumejo niti sami scenaristi, oz. ustvarjalci.

Toliko dobrih šal na račun naše države, vlade, aktualnih dogajanj že dolgo časa nisem slišal na enem mestu. Predvsem pa upam, da bo tole premaknilo mejnike proslav v prihodnje!

In še spisek nastopajočih: Bojan Emeršič, Jernej Šugman, Janez Škof, Jurij Zrnec, Sabina Kogovšek Zrnec, Sandi Pavlin, Silva Čušin, Aleš Valič, Barbara Cerar, Gal Gjurin, Igor Leonardi, Primož Oberžan, Dejan Lapanja, Ana Klašnja, Peter Mankoč, Mitja Petkovšek, Dejan Zavec, Brane Potočan…

5 Responses to Proslava ob dnevu državnosti – Jurij Zrnec in Igor Gajič rispekt!

 1. Meri pravi:

  Zrnec je idejo pobral pri Srebotnjaku, ki je domislico o snovanju totalno utrgane državne proslave neprimerno bolje speljal v filmu Oda Prešernu, Zrnečev najnovejši umotvor pa je deloval kot prežvečeni Jonasovi skeči iz časov oddaje Brez zapor ali zavor. Pri reklami za napravo, ki odpravlja neodločnost, sem samo čakala, da bo noter vskočil še Experdajzer. Zelo žalostno, bedno in neduhovito je bilo vse skupaj in tako nerodno mi je postalo, da sem hotela iti samo domov. Zrnečevi kvazi reklamni spoti so bili pri obeh podelitvah Viktorjev, ki jih je vodil, za umret smešni, štosi pri državni proslavi pa so bili na nivoju bednih poskusov TV Impresionistov, ki ne vedo, kaj bi sploh radi. Tak zmazek pričakuješ od ljudi, ki nase opozarjajo z dodajanjem linkov do svojih jalovih komičnih poskusov na Izklop.com, ne pa od Zrneca, ki so mu celo štosi pri ASTNP uspevali. Očitno je, da je imel meni zelo ljubi komik pri Viktorjih več ustvarjalne svobode in da je pri proslavi moral ustreči okusu ljubiteljev Špas teatra.
  Zakaj bi komisija za proslave zavrnila tako naivne in trapaste hece, saj je oblasti všeč, da oblasti vdani komedijanti ljudstvo v težkih časih zabavajo s takimi poceni jajci. Rada bi videla tistega, ki bi si upal skozi komisijsko presojo spraviti satiro na račun bedastih klovnovskih izpadov našega premierja.
  V pustnih sprevodih, kjer se ljudje ponorčujejo iz aktualnih družbenih razmer in medijskih osebnosti, vidiš več drznosti, kot pa v tej Zrnečevi bedi.

 2. Tomaž pravi:

  Zvali su je Krvava Meri :)

 3. hurli pravi:

  predsednik se hvali s fuzbalerji, vsaka prva žoga je hudo prva žoga…najbrž je bila to prva proslava ki je dejanskom odslikala stanje duha pri nas. Škoda da nikjer ni bilo gasilcev. Ker oni vsaj dajejo legitimnost vsaki veselici. In to v najboljšem možnem smislu….

 4. pederčina pravi:

  res katastrofa, da folk ne vidi razlike med viktorji in podobnimi pustnokarnevalskimi inventurami. letošnja osrednja proslava je sramota za državni praznik. pač v stilu kruha in iger. samo da se masa zabava, ker ji nič drugega več ne preostane. zrnec ni nič kriv. zrnec je oddelal tisto kar zna. naročnik je problematičen. ta isti. ki je pred dvema letoma v silvesterski oddaji podaril nogometno žogo s podpisi igralcev real madrida. pa verjami če moreš …

  ps zgornjemu komentarju
  a nista poles in valič tudi nekako tako sestavila svojega zadnjega vip showa…? kaj bi bilo če bi…

 5. hurli pravi:

  Očitno se bomo morali navadit da je prva žoga postala Prva žoga. Eklektika (definicija v slovarju tujk je prav zabavna v tem določenem primeru) pa postaja kriterij. Če že ni…Jurij je naredil naboljše z nakboljšimi močmi, zakaj pa on? Ker preprosto tokrat veter pač piha v urbani populizem, gospod Moos pa ima očitno odličen vetrolov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.