had blog roni kordis had blog roni kordis

Egipt – Hurgada last minute

Pred parimi dnevi sem pisal o Hrvaškem morju in njihovem nerazumevanju turizma. Dan preden sva odšla v Igrane, sva rezervirala last minute počitnice – Egipt – Hurgada, hotel 5*, all inclusive. Kdor naju pozna, ve da je slednje povsem brezpredmetno za naju, vendar glede na to, da sva bila že v Turčiji in Tuniziji, sem hotel hotel 5*. Tako so mi predlagali tudi v turistični agenciji, kjer je bil moj edini pogoj, da je hotel na nivoju. Namreč, ko je človek enkrat v življenju v Las Vegasu, je vse ostalo lahko samo približek nekega visokega nivoja.

Prvi stik z Egiptom, na letališču, mi je dal vedeti, da ne smem pričakovati preveč. V bistvu, ko sva bila v Igranah in sem opazoval hotel Nimfa, ki je bil še iz časov socializma, sem si dejal, da verjetno lahko pričakujem kaj takšnega v Egiptu. Vožnja z avtobusom po cesti do hotela mi je dala vedeti, da tukaj ne bom rental avta in delal sam izletov v okolico – preveč kaotično. In ko sem gledsl na pol podrte hiše, bodoče hotele ob cesti, sem se spomnil vožnje po Hrvaški, prva leta po vojni, mimo Vukovarja. Podobnost je bila očitna.


Ko so se začeli ob čudovitem morju pojavljati prvi hoteli in je bilo okoli njih še vedno vse v razsulu, sem se spomnil, da sem isto doživel na Djerbi in v Antalyi. In sem spustil pričakovanja še precej nižje, če bi jih še malce nižje, bi bilo boljše če bi šel s šotorom na taborjenje v prvi gozd.

Hotel je od zunaj deloval dokaj spodobno. Prihod v lobij je bil že malce drugačen, saj se je hotelu poznalo že par let obratovanja. In na prvi pogled bi dal hotelu 3*. Ko sva dobile ključe od sobe, sva šla pogledat, kaj naju čaka.

Hmm. Majhna soba, navajena preceeeej večjih iz hotelov s 4, ali 5*, pohištvo iz prejšnjega stoletja (vendar ne stilsko, ampak uničeno toliko), kopalnica majhna in zasvinjana. Svinjarija med fugami, umazana banja, omare polne prahu, itd.. Prva misel je bila, jaz hočem od tu! Če že nekaj plačam, potem pričakujem nekaj na nivoju. Pogled iz balkona je bil sicer povsem drugačen – urejen vrt in plaža z ležalniki in odločila sva se, da greva do morja in se malce ohladiva.

Vmes sem razmišljal o vseh Slovencih ki tako opevajo lepote Egipta, ki se radi vračajo in kizaprmej ne bodo več stopili na Hrvaško obalo. Ko primerjam najsabši Hrvaški 4* hotel, je bil svetlobna leta boljši od tega.

Na obali se je jeza pomirila, spustila sva kriterije, kar sicer nočem in ne počnem in sva rekla, da bova poskusila uživati v tem kar imava – sicer s težkim srcem. Morje je čudovito in toplo, polno ribic in koral. Ljudje pod ležalniki so rdeče barve od praženja, predvsem pa očitno drugi ne moti vse skupaj, tako kot mene – kar se je na večernem sestanku z vodičko izkazalo da ne drži povsem, saj je več kot polovica prisotnih povedala enako kot midva, da je vse skupaj neurejeno in umazano.

In vodička je vse skupaj prijazno rešila s posredovanjem. Malce bolj je vse čisto, ampak odločitev, da me Egipt več ne vidi, je bila hipna. Prav tako tudi odločitev, da začnem iskati kakšen nov apartma na Hrvaškem, ko pridem domov in kjer bom imel urejeno točno tako kot bom sam želel in predvsem čisto.

Še vedno pa ne razumem fascinacije ljudi nad Egiptom, oz. Hurgado. Večerni sprehod po glavni ulici je bil kaotičen – buy this, buy rolex, buy gucci, hupanje vozil, ki se brez luči vozijo mimo ponoči, nemogoče prečkanje ulice, brez da bi te kdo skoraj povozil in trgovine polne fejk robe.

Očitno bom moral še malce bolj spustiti kriterije in se prepustiti vzhodu, da bom imel kaj od teh počitnic, kajti če bom iskal samo napake, potem bo tole tedenska nočna mora! Potapljanje danes bo verjetno precej spremenilo pogled na vse skupaj, prav tako pa hrana, za katero so nas sicer opozorili, da lahko povzroči prebavne motnje in posledično precej težav (zelenjava).

No ja, Hurgado bom verjetno preživel, vendar si želim, da bi bilo vse skupaj malce drugače, da bi bil ta zapis v superlativih in ne razočaranje nad Egiptom. Mogoče sem pa jaz samo star in ne štekam zadev, kajne?

 1. 5* hotel v kurcu? Sem prav razumel? Ne me jebat!

  Se pravi je treba se v naprej pozanimat za konkreten hotel pri kom, ki je že bil tam. Sux!

 2. tocno to, v bistvu so mi rekli v agenciji da je super, ampak no ja :(

  je pa res da z leti clovek ve kaj mu je vsec in kaj ni ravno to, kar naj bi bilo :)

 3. Pred dvema letoma sem bil v Hurgadi na dopustu in sem eden tistih, ki so nad Egiptom navdušeni. Hotel je bil menda star dobrih 5 let (eden od Hiltonov) in tudi (za Egiptovske razmere) vzdrževan. Bilo je čisto. Vprašanje kakšno je v tem hotelu stanje danes. Sem že slišal, da je dobro če te namestijo v 2 leti star hotel, kjer agencija že približno pozna odzive. Npr. pred 5 leti sem bil v Bolgariji, kjer so naju dali v popolnoma nov hotel in sva se imela okey. Pred pol leta pa sem na netu zasledil, da je to eden najbolj zapackanih, usranih in brezveznih hotelov daleč naokoli. Pa čisto verjamem, da je tako.

  Tako, da:
  + s hotelom v Hurgadi sem bil takrat zadovoljen,
  + suha vročina je zame znosnejša kot soparina,
  + morje, potapljanje, surfanje je bilo prvovrstno
  – tečnim prodajalcem lepo poveš, da te ne zanima
  – paziš na higieno in prehrano (beri: redno razkužuješ).

 4. cena 589€ ultranlast minute.. hotel sunrise holidays..

  blaz: vse kar si napisal povsem drzi…

 5. Lani sem bil v Harmony Makadi bayu. Supersko. Motilo me je le to, da ni bilo interneta oz je bil, samo drag kot zafran.

 6. Lepo prosim, ne žali Egipta!!!!!!!! Egipt je ob Nilu pa še kakšna oaza v puščavi in to je to, skratka tam, kjer ti ušesa napolni mujezinov adhan z minareta, kjer namesto ruskih pirožok in švabskih klobasic za vsakim vogalom dobiš švarmo ali felafel, kjer lahko na pir upaš samo v ozkih uličicah krščanske četrti, kjer je prečkanje ceste svojevrstno doživetje, kjer se na suku v anglještini pogajaš za ceno, povzeto z drugimi besedami, tam, kjer res živijo Egipčani. To betonsko džunglo od Hurgade in Šarma so namensko naredili z izključnim namenom molže glupih turistov. In da če že hoče kakšen taliban narest pi..arijo, se lahko tam razčef..ne ob minimalni kolateralni škodi.

 7. Če hočeš nivo, si se zadeve lotil z napačnega konca, zajebal si že s tem, ko si si za destinacijo izbral Hurgado in rezerviral last minute. Kratek prelet na booking.com pove, da so top hoteli znanih svetovnih verig (Sheraton, Novotel) v Egiptu okoli 90 USD (75 EUR) na dan. V teh je precej manj možnosti, da boš razočaran, pa še real-time uporabniške komentarje maš na bookingu. Še ceneje bi bilo, če bi izvohal manjše brez-zvezddične družinske popotniške hotele, ki znajo biti dobri in čisti.

  Rezerviraš hotele vnaprej, si kupiš karto in približno za isti denar dobiš precej več. Samo ogni se Hurgade, pejt za par dni v Cairo, Luxor, Aswan, Aleksandrijo, kakšno oazo in če je že treba na morje, raje Sharm kot Hurgada.

  Kar se pa tiče razsute okolice in tega – jebiga stari – to je pa tretji svet. In egiščanski prodajalci v turističnih krajih znajo bit tečni, ja.

 8. Na žalost, si se res lotil Egipta iz napačnega konca ( Hurgada). Egipt je vse drugo kot pa Hurgada in deloma Sharm. Hurgdad je dopust za ovce ( te pripeljejo kot ovco in te oskubijo kot ovco). Ostali Egipt pa je svetlobna leta pred Hrvaško ( res,da Egipt ni neka razkužena oaza , ampak to pač spada k njihovi kulturi. Nikjer v Egiptu pa nisem zasledil, da fekalije izlivajo na plažo pred hotelom, kakor v brezmadežni Hrvaški). Priporočam ti, da se pred naslednji obiskom Egipta prej malo posvetuješ kam se isplača it pogledat v Egiptu in kje je samo za glupe turiste ). Pa brez zamere :-)

 9. Tudi mi smo bili v Hurghadi pred 3 leti .. najprej smo bili julija 14 dni v Sharmu nakar konec avgusta še en teden v Hurghadi .. hotel 5 zvzedic .. POLOMIJA .. bila podana tudi uradna pritožna na Vard agencijo, vendar so si lepo umili roke .. od takrat naprej smo bili še 3x v Sharmu v istem hotelu Radisson Blu in drugo leto gremo definitivno ponovno v Radisson Blu. Če gremo tja 4ič mi ni potrebno razlagati, da vse štima …

 10. hvala za komentarje, imate povsem prav..

  zdajle gledam na vse skupaj kot zanimivo izkusnjo, ki je ne bom vec ponovil.. pocitnice v lastni reziji.. to je to.. in definitivno nic vec preko agencij..

  ta post je bil napisan v “afektu”, ko sem bil utrujen.. res je.. egipt je vse drugo kot pa fensi hoteli.. to spoznavam ze dva dneva sedaj..

  in naslednjic bom sel v egipt v lastni reziji, v hotel ki ga bom prej precekiral..

  hotel sem samo fajn pocitnice.. pa saj so.. potapljanje, prijazni ljudje.. :)

 11. Zanimivo. Jaz sem praktično vedno z agencijami imel dobre izkušnje. Čeravno precej raje potujem v lastni organizaciji. Samo vedno se mi pa res ne da.

 12. Zanimivo, mi smo bili v hoteli s 4 zvezdicami in je bil res na nivoju, tako hrana kot čistoča. V bistvu bi rekel, da je bil hotel za naše razmere kar 5 zvezdic.
  Naš hotel:
  http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297549-d557196-Reviews-Alf_Leila_Wa_Leila-Hurghada_Red_Sea_and_Sinai.html

  Drugo pa so domačini, ki ti tudi v hotelskem kompleksu poizkušajo prodati vse živo. Saj po nekaj dnevih se boš utrdil in se ne boš več zmenil za njihovo prijazno pozdravljanje, za katerim ne stoji nič drugega kot želja po zaslužku.

 13. Kakorkoli @had ko že toliko potuješ, bi lahko ugotovil da so slovenske agencije sux :D, poleg tega imamo še drage letalske prevoze…, pa vedno ampak čist vedno te nategnejo, ali v celi, ponudbi, ogledu, nekaj v glavnem je

 14. Ja, turistične agencije so nekaj, kar te ne bo ravno zadovoljilo… To sem se jaz že leta in leta nazaj naučil..

 15. Dober zapis, mi je všeč. Egipt pa je itak carski, sploh za potapljanje.

 16. Za vsak okus se nekaj najde tudi v Egiptu. Res pa je, da hoteli, ki so tam 5* niso na nivoju Las Vegaških 5* (večinoma), se pa cenovno takoj vidi kje dobiš pravih 5* in kje Egipčanskih 5*. Večinoma boljši hoteli, ki so tistih pravih 5* načeloma ne ponujajo all inclusiva (tako kot ga v Las Vegasu ponavadi ni) ampak samo zajtrk, all inclusive je pa kar precej dražji. No sedaj bomo dobili Egipčane, ki bodo leteli tudi iz Ljubljane – torej specijalisti za Egipt, cene so se že zelo spustile, ampak ker so lastniki hotelov, ponujajo samo svoje hotele , ki so sicer lahko zelo dobri, ampak ne pa za tiste zelo zelo zahtevne ki bi radi vrhunskih 5*

Komentarji so zaprti.