Medijske toplice propadajo – svinjarija sredi Zagorske doline – kandidati za župane, kaj boste naredili?

Medijske toplice ki jih je Janez Vajkard Valvasor omenil že leta 1689 v knjigi Slava Vojvodine Kranjske, so se nekoč ponašale z izvirom termalne vode s temperaturo 25 stopinj, ki je bila zdravilno sredstvo za stanja po poškodbah gibal,…

To je bilo v davni preteklosti. Jaz se Medijskih toplic spomnim iz časov 30 let nazaj, ko so bile idealen kraj, kamor sem se s starši hodil iz Zagorja med vikendi kopat. To so bili še časi starih Medijskih toplic, ko so bili trije bazeni – otroški, ribiški in veliki. Pomfri, ki so ga pekli poleg ribiškega bazena, je bil najboljši pomfri na svetu. In ležanje na travniku, med čebelami sploh ni bilo problematično.

Kasneje, ko sem hodil v osnovno šolo na Izlakah, so bili dnevi preživeti na bazenu v Medijskih toplicah nekaj boljšega. Dobra družba, veliko punc in seveda voda. Večino obiskovalcev sem poznal, čeprav se je vse skupaj začelo spreminjati, ko so Ljubljančani odkrili ta raj pod Trojanami.

Leta 1988 je bil celoten kompleks zgrajen na novo. Namesto travnika beton, namesto majhnih bazenov je vse postalo veliko, zgradili so tobogan in povsem spremenili smisel Medijskih toplic. Postavili so hotel in povečali kapacitete. Otvorili so zaprti del s savnami in notranjim bazenom. Spremenili so se tudi obiskovalci. Nič več znancev, ampak samo tujci, ki so prišli za en dan. In občutka domačnosti, ki sem ga imel pred tem, ni bilo več. Na “lastnem terenu”, sem se počutil tujec. No, prišlo je tudi “meso” iz drugih krajev Slovenije in nam je bilo vsaj to v tolažbo.

Povišali so cene vstopnic, krompir ni imel več istega okusa, natakarji so bili mladi in neprijazni. Začela se je transformacija Medijskih toplic. Dokler so bila poletja vroča in je bilo dovolj kopalcev je bilo super. Pozimi so ljudje hodili v savno in v notranji bazen. Vendar se je to kmalu spremenilo. Inšpekcija je zaprla notranji bazen in s tem savno in hotel “sredi ničesar” res ni najbolj privlačen za petične tujce, ki si želijo kaj več kot spanja!

Ko so se stvari začele spreminjati v Sloveniji, so prišli tudi “trgovci z novci”, ki so odkupili kompleks. Na začetku so vlagali sredstva v vzdrževanje, kasneje so poskušali z diskoteko, konferenčnimi zadevami, vendar nekako ni šlo. V disku so se pretepali, za konference ni bilo dovolj zaposlenih. Restavracija, ki je bila lepo opremljena je bila brez gostov, čeprav je bila postrežba odlična. Tako se je začel konec zgodbe o Medijskih toplicah.

Ni bilo prihodkov in ni bilo več vlaganja v infrastrukturo. Zanemarjeno je postajalo vse skupaj in za domačine je to postajal kraj “sramote”, kajti že vožnja mimo objekta je precej zastrašujoča – vse razpada, lastniki so pobrali iz hotela vse, kar je bilo vrednega in vse skupaj pustili propadati. Od bleščeče podobe ni ostalo niti delčka. In ker je bilo lansko poletje precej klavrno z vremenom, so se odločili, da letos bazen sploh ne bo odprt. Po domače povedano, vse je šlo v k.u.r.a.c!

Letos je sicer obstajalo upanje, da se najde novi najemnik, ki bi spravil v red bazen, vendar močno dvomim, da se splača karkoli vlagati v to svinjarijo, ki je nastala v zadnjem letu in pol. Veliko boljše bi bilo vse skupaj porušiti in zgraditi na novo. Vendar dvomim, da bi imel kdo jajca in bi investiral zajeten kup denarja v takšen projekt – po drugi strani, terme Snovik so odlično uspele.

In ker so sedaj pred nami volitve županov, imam za kandidate preprosto vprašanje. Kaj boste storili s svinjarijo, ki je sedaj v Medijskih toplicah? Imate rešitev, ali pa boste to zadevo preprosto ignorirali? Vsem je namreč jasno kako so se prodale Medijske toplice in kakšni so bili takrat interesi za to! Bo Zagorska dolina končno dobila bazen in se otrokom iz Izlak in Zagorja ne bo potrebno voziti na plavalne tečaje v Hrastnik? Ali pa smo v naših krajih tako v k.u.r.c.u, da itak ne potrebujemo bazena in smo lahko zadovoljni s tem, da imamo svinjarijo!

 1. veš kaj bojo nardili (kandidati za župane)? obljubljali da bo od zdej naprej pa RES vse boljš in drugače če izvoliš njih. kšn se bo verjetno dejansko clo spravu na medijske toplice kot si se ti on oblubu, da on bo pa to popravu in saniru. in potem bo VSE po starem…

 2. @mason: vem vem :) zgodba se vedno znova ponavlja.. namesto akcije, so besede in obljube.. in vsi nas imajo radi, dokler jim ne podarimo glasu.. potem pozabijo na te stvari..

  k.. jih gleda :)

 3. Pozabil si se omeniti propadajoce poslovne prostoro in da je edina zadeva, ki se deluje v tem kompleksu lekarna. Res sramotno.

 4. @ziga: drzi.. ko sem pisal, sem imel se tisoc stvari, ki sem jih zelel omeniti, vendar sem na koncu malce “skrajsal” :) sicer bi bil to lahko roman..

  toliko lepih spominov je na tole podrtijo :)

 5. Vsekakor, v kolikor se bo kdo javil za obnovo predlagam:

  1. Naprej urediti spodoben notranji kompleks z bazeni in savnami, ki bo prinašal dobiček 12 mesecev/letno (to je bila po moje glavna napaka, da so najprej s krediti naredili zunanji bazen, katerega realen prihodek je max. 60 dni/ leto)

  2. Cesto prestaviti na drugo stran potoka malo nad Sobanovo hišo pa do konca parkinga v Medijskih

  3. podreti neugledne in za trg nezanimive tribune (povrh vsega pa še ne tesnijo) in do potoka urediti zeleno travnato površino in jo do ceste zakriti z živo mejo debelo cca 1m in visoko cca 2,5m

  4. odkupiti, ali pa s pogodbo urediti travnik pod medijskimi toplicami (Brečko) in na njem vsaj zasaditi drevesa za senco parkiranim avtomobilom

  5. pa še kej bi se našlo: npr. ograja je obupna, predlagam inox izvedbo, ureditev direktnega dostopa do kopališča iz hotela za hotelske goste (verjetno ob ureditvi notranjega kopališča in savn)….

 6. tale objekt bi si našel mesto med: “20 Haunted Places in Slovenia”

  Moj spomin je športni dan na bazenu iz gimnazijskih časov, taboljš je bilo, ko smo punce metali v vodo ;)

 7. Veseli me, da nisem edini, ki me pot do službe vsakodnevno vodi mimo nekdaj uspešnega projekta. Danes pa razpadajočo sramoto tik za krajevno tablo Izlake. Že nekaj časa se mi poraja vprašanje zakaj se te sramote ne loti eden izmed medijev. Gre za nekdaj biser med zravilišči in uspešno zgodbo danes pa le še eden izmed mnogih razpadajočih projektov v Zasavju. Kot, da že ni dovolj zapuščenih, neizkoriščenih prostorov, … nekdaj uspešnih premogovnikov. Zanimiv podatek cena m2 na Izlakah za zazidljivo parcelo je 300 € +

  Pred nekaj meseci sem v časopisu Dnevnik prebral članek v mega športnem projektu tik ob osnovni šoli na Toplicah (ZOS). Bojim se, da v primeru realizacije ne bo prostora za dva tovrstna projekta res, da gre na Izlakah za turistično/zdraviliški objekt v Zagorju pa športni vendar letni lokalni obiskovalci so isti in procent prihodka, ki ga prinašajo lokalni obiskovalci ni visok za dva tovrstna kopališka projekta.

  Vprašljiva se mi zdi trenutna lokacija gre za precej omejeno dolino. Danes predstavljajo zraviliško/turistični kompleksi bistveno večje površine kot jih lahko na trenutni lokaciji in okolici ponudijo Izlake.

  Odlična zgodba o uspehu se piše v Bohinjski Bistrici. Izključimo dejavnike Bohinjskega jezera in ostalih znamenitosti. Govorim o družinski investiciji Hotel in Vodnik park Bohinj *****. Edini EKO hotel v tem delu EUROPE. Z nešteto inovacij. Obiskujejo ga mnogi ne zaradi Bohinja ampak zaradi odprtosti zaposlenih za inovacije in realizacijo hotela. Pred meseci sem tam zaključil odlično marketinško potezo/investicijo na gostinskem delu in vodnem parku in verjamem, da se podobno zgodbo, da spisati tudi na Izlakah.

  Investicija v rušanje takšnega projekta je finančno vprašljiva. Govorim o investiciji 1 mio +. Investicija v hotel ****, 80 postelj, restavracija, … je cca 10 – 14 mio + vodni park 10 mio + kongresni center. Torej govorimo o investiciji min 25 mio. € + aktivirati lokalno skupnost, razviti okolico, … in navečji problem prebiti lokalno “foušijo” eden največjih projektov tudi v Bohinjski Bistrici.

  Verjamem v razvoj turizma na Izlakah (MT) ob realnih tujih investicijah in ob kadru izven Zasavskih dolin. Investitor iz Zasavja (, ki ga po mojem menju ni) nima osnovnih pogojev za uspešno zgodbo zaradi vpliva okolice in zahtev močnega političnega zaledja (kot si nekdaj že pisal Had na levem ovinku pri 1 mio zavijem levo …).

 8. Tudi kopalnica v Trbovljah je bila pred leti že čisto na robu propada, a so lastniki zelo tvegali in vložili nekaj denarja, pa je projekt uspel. Vsako leto (pustimo letošnje – vreme) je bolj polno in tako bi lahko naredili tudi na Izlakah. To podrtijo, ki pa je sedaj tam, pa dvomim da bo sploh kdo poskušal urediti. Tudi vložek bi se težko povrnil (če bi se?)…

 9. Sam jih je res škoda in tako kot si napisal, spomini iz otroštva, ko še ni bilo kompleksa, pa vse do danes, ko je tobogan in vse…. Prej so imeli vsa leta Medijske igre, kjer so se skupine borile ena proti drugi v raznih igrah, bili so koncerti, miss prireditve,…. vsega je bilo… sedaj… žalostno. Rabijo samo investicijo in dober PR, ker do sedaj se je bolj malo naredilo v tej smeri. Pa tudi povezava z raznimi rehabilitacijskimi centri, zdravstvom,… za zdravljenje poškodb… mislim, da bi se dalo veliko, samo en z debelo denarnico ji “jajcami” se mora najti :)

 10. Desty, če se ne motim je kopališče Trbovlje v občinski lasti s podeljeno koncesijo za upravljanje (predvidevam glede na prakse v drugih mestih). V Medijskih Toplicah gre za privat lastništvo (po mojih zadnjih informacijah). Prav tako se strateško ne da primerjati kopališča Trbovlje z zdraviliško/turističnim kompleksom.

  Desty uspeh kopališča Trbovlje je relativna zadeva. Če je to uspeh, da v radiju 20 km ni aktivnega kopališča. In če povzameš ciljno pubiliko (do 18 in +60), ki v 80% nimajo lastnega prevoznega sredstava za vsakodnevno vožnjo do Rimskih ali Laškega. Potem je pozitiven odziv na prenovo logičen.

  Pri Medijskih Toplicah pa mora biti vizija investitorja radij 100+ km in pokritje vseh ciljnih skupin:

  0-18 – zunanji in notranji vodni park
  18 – 25 – vodni park + bowling + smučanje + wellness center …
  25 – 50 – team buldingi, konferenčne dvorane, wellnes center, vrhunska gostinska ponudba, …
  50 + zdraviliške usluge, vrhunska gostinska ponudba, …

 11. Ful dobr napisano, veš kaj jih še vprašaj kaj bo pa z zagorskim bazenom,ki tudi propada in naj bi ga tudi “prenovili”.
  Tam so tudi tako lepi spomini, lp k

 12. Matr res ne morem verjeti, pa ta tobogan je, kolikor se spomnem, bil prvi najvišji v Sloveniji. Pa še fajn mrzlo vodo so imeli, je blo se kar cool kopat notri… Škoda res škoda :(
  Glede na vremenske razmere bi se jim splačalo vse skupaj pokriti, pa mogoče izkoristiti potencial zdravilišča, ki ga ima.

  …je pa res čudno da niso nekoga našli da bi vložil ter prenovil celotno zadevo, sali pa vsaj naredili nekaj zglednega občini v prid, ne pa da vse skupaj propada.

 13. Podobna situacija je tudi na plavalnem bazenu Kolezija, ki ze dolga leta zalostno propada, ceprav se je pred nekaj leti govorilo o tem, da se bo celoten kompleks prenovil. :(

 14. Ooo na te toplice sem pa čisto pozabil. Se še spomnim, ko sem bil majhen, ko smo sem hodili. Za na tobogan je bila gneča čez cele stopnice, “folka pa k dreka”.

  Sploh nisem vedel, da sedaj propadajo :/ živa svinarija.

 15. Nc ne bodo naredili. Roni ce si pa preplezal ograjo ko si slikal bazen si pa naredil prekrsek, si stopil na privatno ozemlje :-)

 16. @Izlacan: nisem, nisem.. sem gledal, ce so kje kamere, pa sem ugotovil, da so ocitno tudi to pobrali, kot zlebove in vse ostalo..

  fotkal vse za ograjo.. tko da me ne morejo toziti :)

 17. Fajn prispevek …
  Moje osebno mnenje je, da je že sama arhitektura toplic tako obupna, da nimajo nobene perspektive … vsak dan se vozim mimo in vedno znova se sprašujem … kater psiho je delal načrte … same ostre linije, ostri koti, geometrijske oblike … hmmm še zboliš če predolgo gledaš …

 18. Propadalo bo kakšnih 20 let in potem se bo končno en našel za obnovo. Kot je bilo z rimskimi toplicami. V času te krize pa vsaj še kakšnih 5 let ne bo junaka. Ker enostavno ni denarja. Medtem ko je zagorski župan dajal velike vsote denarja za razne parke in vodomete, ki ne dajejo nobenih delovnih mest so toplice po njegovi zaslugi usahnile. Prodal jih je ljudem, ki so plačali minimalno vsoto in še niso imeli nobenih izkušenj ampak tako pač je. Sedaj tudi, če je v občini vsa volja tega sveta za obnovo to ne bo dovolj, ker ENOSTAVNO NI DENARJA. To je realnost in MT bodo postale park za podgane in ostale glodalce oz. čista sramota v centru IZLAK.

 19. iz te moke ne bo kruha,prvo bazen v Zagorju,glede Medijskih se pa menite z Velenjsko lastnico,ki jih je izropala

 20. Leta 2008 sem v Medijskih toplicah prezivel nekaj casa. Kar me je privedlo do tega hotela je bila poceni ponudba(90 evrov za en teden na osebo). Moram povedat da meni je bil zelo vsec kot kraj. Zeni ne(vemo da zenske so komplicirana bitja). Ponoci je je bilo vse tako tiho, da mi je bilo tezavno zaspat,sem navajen na hrup mesta.
  En vecer sem pil pivo zunaj na vrtu in si ogledoval natakarico in sem si mislil kako je mogoce da tak hotel ne deluje kot bi moral. In to tudi glede na vse prostore in moznosti, ki jih ima. Nekaj vecerov kasneje se mi je pri vecerni pijaci pridruzil direktor. Nek tip, ki pride vsako toliko in kontrolira, da vse tece kot lasnik zeli, to pomeni cim manj stroskov in cim vec dobicka. po nekaterih dobrih pijacah se jemalo odprl in mi je povedal da lastnike ne zanima. Dokler lahko zasluzijo bo dobro, ko bo treba vlagat pa zaprejo vse.
  Ker imam dober nos za biznes sem se pozanimal, ce bi bilo mogoce hotel odkupiti ali ga vzeti v najem(imam podroben nacrt kako bi lahko hotel deloval ne samo pileti a tudi pozimi) a vse se danes je tiho in nimam odgovorov.

  Moram tudi povedat da hrana ni bila najbolja prve dni. Imama rad pohano meso in cvrt krompir a tri dni zaporedoma je prevec. Zajtrk je bil obilen, raznolicen in precej dober.

 21. Kakor vem je tu problem lastništva. Vendar če je volja se vse naredi. Sploh pa mislim da bi tu morali stopiti skupaj in najti rešitev, že zaradi doprinosa takega objekta k našemu okolju in razvoju. Kandidati imajo predloge v svojih programih, vendar se bojim da bodo ti po volitvah le črka na papirju. Žalostno toda resnično.

 22. sem delal v hotelu cca.5 let in to z veseljem…zdej pa gledam kako propada in mi sploh ni jasno kako lahko to občina pusti. Vem da je sedaj to v privatnih rokah,ampak če bi jaz imel napol propadajočo bajto sredi Zagorja,ki bi kazila splošni videz mesta,vem da bi mi slej ko prej prišli občinski uradniki potrkati na vrata in postavili ultimat,da naj hišo do določenega roka popravim. Tle pa nič,še mal pa se bodo cigani naselili,pol bo šele zanimivo:)

 23. živel in dihal sem s tem bazenom dobrih 20 let,propad se je začel z graditvijo novega kompleksa in odhoda domačinov iz njega nekaj časa smo še upali vendar ko prideš na domač bazen in ne poznaš nikogar več se obrneš in greš!!tako se je začel propad in mislim da bo zelo težko ta generacija doživela ponovn zagon le tega bazena.Z ta bazen pa lahko rečem samo nekaj slava mu!!nihče od prihajajočih županov pa ne bo naredu nič zato bi blo fajn da sploh nben ne zmaga!!

 24. res jih je škoda….otroci se nimajo kam hodit kopat…Trbovlje je takoj polno.Laško je pa že predaleč.da bi se hodil vsak dan kopat….to smo včasih počeli,kopali se skoraj vsak dan!Sedaj…to ni mogoče…res jih je škoda.

 25. Bedarija raje ne omenjam. Spominjam se časov, ko sem bil še mlad ( še zdaj sem :D) ampak bilo je zelo dobro. Bazen, tobogan je itq raztural, ko si se po “kolenčkih” fural. Ampak tako je jebeš to vse gre v Zasavju v kurac.

 26. Pa še nekaj!. Namesto, da bi kaj naredili in da bi sploh kaj imeli raje vse pustijo in gre v kurac. Kaj nam pa potem preostane. Gostilne so odprte, trava se prodaja… Ne morem verjet. Čisto nič se ne premakne v tem kurčeve* Zasavji.

 27. Piše se leto 2021..medijske pa se kar propadajo ..jeb..žalost ..se slišimo čez 10 let ;)

Komentarji so zaprti.