Časopis Dnevnik ja naredil anketo, kjer so štirinajst domačih urednikov povprašali po njihovih najjubših kolumnistih. In rezultati so prav zanimivi, saj je na prvem mestu Marko Crnkovič skupaj z Vladom Miheljakom. In kakšna je obrazložitev za Marka Crnkoviča? (vir)

Marko Crnkovič Delo: Tako kot Miheljaka si je Crnkoviča izbralo po šest slovenskih urednikov, ki pa njegove kolumne cenijo iz zelo različnih razlogov – bivši pisec Teleksa, Mladine, Razgledov, Dela, Dnevnika, Žurnala… je po mnenju Petra Frankla peresa najbolj vešč avtor, ki zna ljudem, ki so na oblasti, povedati, kar jim gre. Francija Valjavca s Siola fascinirajo njegova zanimiva izvajanja in miselne akrobacije, medtem ko je Branko Čakarmiš prepričan, da je Crnkovič najbolj tranzicijski kolumnist, “saj so se v zadnjih dvajsetih letih vrednote njegovih stavkov bistveno spremenile. Ni se pa spremenil njegov ‘zviška’ stil.

In ja, se strinjam s Čakarmišem, kot se verjetno tudi velika večina ostalih, ki so prebrali zgornji stavek. Glede na to, da sem imel že par “konfliktov” z Markom, sem se temu prav nasmejal in se spomnil dogodkov iz leta 2009:

Marko Crnkovič, kolumnist, urednik Blogosa, bodoči direktor direktorata za medije,…
V sobotni kolumni z naslovom Kako lahkotno je biti Slovenec!, uporabi del mojega teksta iz zapisa Narod, ki se sramuje svoje preteklosti, nima prihodnosti:

Samo primer: “Pokopljimo zgodovino, uničimo vse, kar se uničiti da, spremenimo zgodovino in postavimo obeležja Hitlerju, Mussoliniju, domobrancem, ustašem, belogardistom, črnorokcem… Poimenujmo ulice po Janši, Rodetu, Grimsu, Stresu, Rožmanu in njim podobnih. Vsem, ki so se vrnili iz Argentine, dajmo trge in poimenujmo reke po njih. Spremenimo Slovenijo v Janševino! In bodimo hlapci cerkvi in klečeplazimo pred drugimi! Sram me je, da se v deželi, kjer živim, to dogaja! In če sedanja izvoljena oblast ne bo dala odgovora na to provokacijo in se bo skrivala za konsenzom, pljunem tudi nanjo! Volil sem spremembe, ne pa sranje, ki ga imamo sedaj! Pfuj!” (Ti stavki so reakcija nekega blogerja na poziv SDS. Pa niti niso najhujši.)

Drži.
Jaz nisem Marko Crnkovič (in to je zadnja stvar, ki bi si jo lahko zaželel), ki tiste, ki se ne predstavljajo s polnim imenom in priimkom imenuje svojat.
Jaz sem samo NEKI BLOGER! Povsem nepomemben ob vsej pomembnosti Marka Crnkoviča, minoren in nevreden omembe.

Eh, ja, se zgodi!

8 Responses to Marko Crnkovič – najboljši kolumnist??

 1. Janez pravi:

  O Bog, od dvojice Miheljak-Crnkovič se ti zdi bolj problematičen Crnkovič?

  Sicer pa žalosten izbor, za oba ti znam danes povedat kaj bosta napisala v sredo oz. soboto, tako da neke dodatne vrednosti razen infotainmenta za že prepričane ne nudi noben od njih.

  PS: Imamo kakega kolumnista v dnevnem časopisju, ki dejansko vidi čez levo-desne planke?
  PPS: Imamo kakega kolumnista v dnevnem časopisju razen Marka, katerega nazor je dejansko desni od sredine?

 2. Slovenec na Tajvanu pravi:

  Brez besed sem.

 3. Ime in Priimek pravi:

  The Clash of Egoes: Episode II ali drugače: ko nepremično telo sreča neustavljivo silo. Še ena primerjava: The Highlander: there can be only one!

  Skratka, oba sta vplivna in uspešna na svojem področju in zaradi tega prihaja do nekaterih trenj. Crnkovič je po svoje okorel, ker tvoj blog enači z npr. komentarjem na spletnem portalu, tvoje pritoževanje zaradi napačnega citiranja bi pa lahko kak slabši človek razumel kot neko brezvezno javkanje (poudarek na “kak slabši človek”). In sedaj se bo to vleklo… Še dobr da nista soseda. Forgive and forget, people.

 4. zero pravi:

  Ko pomislim na Crnkoviča se najprej vprašam: kako to, da še vedno visi v tej zatohli Sloveniji in kako to, da je še vedno zgolj kolumnist? Za takšen intelekt kot je on bi prej pričakoval, da si ustvari kariero v tujini med top class kadri, ne pa da se gre zakompleksanega frajerja na vasi in prodaja za drobiž.

  p.s.
  kako kaj kaže njegovemu dnevniku, ki ga ustanavlja že ..hm..10 let?

  • Anonimno pravi:

   Samo kot dodatek, a morda najbolj zgovoren.
   Spomnite se, kako je uspel uničiti Naše razglede, intelektualen časopis, ki je preživel vse od rdečega do črnega in belega nasilja, premostil Josipa Vidmarja, ‘odkril’ pesnika Balantiča, uveljavil mnoge novinarje, ni pa preživel Crnkoviča. Nadutež z darom za pisanje in premalo osebne etike, da bi ga kdo resnično spoštoval v njegovih mnenjih.

   • Primož Sark pravi:

    Se opravičujem, ker sem pri prejšnjem komentarju pozabil vpisati svoje ime.
    Nekdanji novinar TV Slovenija.

 5. markopigac pravi:

  To je njegov TRR?

 6. Nina pravi:

  Resno? A resno? Resno? Še enkrat? Kaj?
  Jaz sem nehala brat Prilogo, ko je začel tja pisat…. Enivejs, bravo, čestitke, če zbereš 10 mnenj in potem narediš kontro in malo pljuvaš zraven, omeniš kakšno francosko vino in postaneš najboljši kolumnist.

  Jej. Ni čudno, da se ne bere več časopisov… Če je to vrhunec…. Noro…. A res ni štos?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.