Kaj šteje za uradni osebni dokumenti

Verjetno se je vsakomur od nas že večkrat zgodilo, da se je moral identificirati z osebnim dokumentom na različnih krajih – v banki, pri podpisu pogodb, pri prehodu meje, nakupu vozila.. In vedno znova se pojavi vprašanje, kaj šteje za uradni osebni dokument, saj tistega, ki ga sicer želijo od nas, v danem trenutku nimamo s seboj. Osebni dokumenti so javne listine, ki so opremljeni s fotografijo in jih je izdal državni organ. Javne listine so:

 • osebna izkaznica
 • potna listina
 • obmejna prepustnica
 • vozniško dovoljenje
 • orožni list
 • potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna

V primeru, da vas policist “legitimira”, oz. da zahteva od vas identifikacijo, lahko uporabite katerega od zgoraj omenjenih osebnih dokumentov. Vendar pazite – Zakon o osebni izkaznici (18. člen) pravi – kazni so precej visoke, v primerjavi s samo izdelavo osebnega dokumenta! :
Z globo od 200 do 830 eurov se kaznuje za prekršek državljan:

 • ki nima osebne izkaznice ali veljavne javne listine, opremljene s fotografijo, ki jo je izdal državni organ (drugi odstavek 2. člena)
 • ki na zahtevo uradne osebe, ki je po zakonu za to pooblaščena, noče dati na vpogled osebne izkaznice ali javne listine (prvi odstavek 3. člena)

In potem pridem do primera, ko uslužbenka na banki, ko želim dvigniti denar od mene zahteva osebni dokument, ki ga seveda nimam s seboj in se začne prepričevanje, da za dvig denarja pa res ni potrebe po osebnem dokumentu (saj se vam je to že zgodilo?).

Naša informacijska pooblaščenka je podala svoje mnenje –  da to ravnanje ni v nasprotju z ZVOP-1 –  Posredovanje osebnega dokumenta pri dvigu gotovine na banki in ga tudi obrazložila:

Pooblaščenec meni, da referentka, ki ob dvigu gotovine zahteva vpogled v osebni dokument plačnika, ne ravna v nasprotju z ZVOP-1. V izogib goljufijam in za zavarovanje lastnih koristi je celo njihova dolžnost, da preverijo identiteto posameznika. Seveda pa to ne pomeni, da bi imela referentka avtomatično pravico tudi fotokopirati osebni dokument. O tem več v spodnji obrazložitvi.

In še na eno zanimivo stvar sem naletel pri informacijski pooblaščenki in početju, kateremu smo velikokrat priča – namreč kopiranje (skeniranju) osebnih dokumentov, kar radi počnejo povsod, vendar je jasno definirano, kdo lahko to stori in pod kakšnimi pogoji – vendar se tega zaveda le malo ljudi.

Kopiranje osebne izkaznice in potnega lista

Kopiranje osebnih dokumentov je v skladu s 3.a členom Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk) in 4.a členom Zakona o potnih listinah državljanov Republike Slovenije (ZPLD-1), oba Uradni list RS. št. 44/08, možno samo v primerih, ki jih določa zakon.

Ko vam bo naslednjič kdo želel skenirati dokumente, oz. narediti njihovo kopijo, se vprašajte ali to sploh lahko stori in zakaj to potrebuje! Previdnost ni nikoli odveč!

 1. Mogoče samo v razmislek, moji ženi so zaradi neidentificiranja na blagajni banke, na tak način ukradli takrat še 80.000 SIT. Tako da mogoče ta osebna niti ni tako za lase privlečena :)

 2. Jest bi se tuki dotaknila še ene pogoste (in nezakonite) prakse – puščanja osebnih dokumentov kot kavcije na raznih recepcijah… in sicer 3. člen ZOizk: Osebne izkaznice se ne sme zastaviti niti tuje osebne izkaznice vzeti z namenom zavarovanja kakšne koristi ali pravice.

 3. To kar je zapisano velja seveda za Slovenijo.

  V državah EU sta uradna dokumenta, s katerima se lahko identificira državljan Slovenije, in ki tudi veljata za prestop meje, samo potni list in osebna izkaznica (oz. tudi obmejna prepustnica na območjih, ki jih ta prepustnica pokriva).

  Glede bank pa. Osebno raje bi vidim, da je možno dvigovanje denarja samo ob predložitvi osebnega dokumenta (ki ga npr. na Abanki ne kopirajo, ampak prepišejo št. in veljavnost v računalnik), kot pa da bi bilo možno opravljanje posameznih bančnih opravil (npr. dvigovanje, transfer ipd) brez izkazila osebne identifikacije. To bi bilo lahko možno pod pogojem, da bi bil kak drug element varnosti, npr. pin številka (ki ima svoje + in -), prstni odtis ali kaj podobnega…

 4. Meni je hecno, da ima recimo avtomehanik vpogled v tvoje osebne podatke (avtohiša, kjer je mogoče podaljšati zavarovanje/cestnina/registracija). In potem zahtevajo tvoje dokumente?! WTF

  1. ne vem… moj avtomehanik (uradni servis) pred dvema tednoma ni zahteval nobenih osebnih dokumentov, razen tiste kartice kjer gor piše visa… :-)

 5. fak, globa do 800€ ?? Mene je palcaj 2krat ustavu na kolesu in nisem imel osebne pa mi k sreči ni nič zračunal. sam omenu je, da je to kaznivo sam mu nisem verjel (sem mislil da me samo plaši) ….

 6. Še malo pa bomo dobili čip pod kožo, pa nas bodo lahko kontroliral povsod…

 7. Kako pa te lahko oglobijo, če nimaš nobenega osebnega dokumenta? Bi rad vidu policaja oglobit nekoga, ki ga “ni v sistemu”.

Komentarji so zaprti.