Moja Slovenija – Mario Galunič ima novo oddajo

Moja Slovenija je nova licenčna oddaja, oz. kviz, ki ga ob sobotah zvečer vodi Mario Galunič. Oddaja je bila prvič na sporedu 10. marca in nacionalna televizija se je pohvalila z visoko gledanostjo tega kviza – share 43%, kar pa je v primerjavi s prvo oddajo X Factor, ki je imel share 53%, precej manj. Torej je to odgovor, zakaj ni oddaja, ki jo vodi Mario Galunič, na sporedu ob nedeljah, kot smo bili navajeni zadnjih nekaj “desetletij”.

Seveda sem si vzel danes natanko 5 minut svojega časa, da sem ugotovil, da to ni oddaja zame. In ne, oddaje nisem začel gledati zaradi tega, da bi jo lahko kritiziral, ampak ker sem prvo oddajo zamudil in slišal par zanimivih kritik, sem se moral prepročati na svoje oči.

Zakaj mi oddaja ni všeč? Ne sedejo mi abotne šale sodelujočih, ne sede mi dretje voditelja in skandiranje navijačev. Preveč me vse skupaj spominja na čase pred letom 1992, ko sem kaj takšnega še mirne duše prenašal na televiziji in za kakšen trenutek še tudi užival v tem. Ampak časi se spreminjajo, jaz očitno nisem ciljna publika te oddaje, kar pa me niti ne preseneča.

Namreč nacionalna televizija dela oddaje za zelo “specifične gledalce” in na ostale se pač ne gleda – nekako bi sicer pričakoval, da bo takšna oddaja, kjer se predstavlja Slovenijo namenjena tudi mlajšim gledalcem, ki bi jim le to pomagalo pri odkrivanju lepot Slovenije. Ampak to je že nekaj drugega, kar naša nacionalna televizija verjetno ne bo nikoli razumela – no one left behind koncept, ki bi ga morali upoštevati pri takšnih projektih, ki definitivno niso zastonj.

Ker sem se spraševal, ali samo jaz tako negativno vidim to oddajo, sem malce pobrskal po Twitterju za oznako #mojaslovenija in ugotovil, da tviteraši pač nismo ciljna publika oddaje. Par Twitter komentarjev:

p.s.: ali lahko že nehamo s to pretirano uporabo besede Slovenija, ki smo ji priča zadnje čase! Ali se zaradi tega stvari boljše prodajajo? Ali smo Slovenci res takšni lokalpatrioti, da nam to kaj pomeni?

 1. Jaz sem jo gledal 1 minuto, in se mi še te minute ne da komentirat.

  Ampak odgovor na tvoje vprašanje je, ja očitno smo lokalpatrioti. Prepričani, da že to da si slovenec, pomeni da si od boga poslan. Nikoli ne bom pozabil začudene reakcije enega slovenca, ki je v neki cerkvi v Lizboni, ugotovil (iz našega govora) da smo tudi slovenci, ves navdušen pristopil z “a vi ste pa tudi tukaj”, jaz pa mrvo hladno z očitnim ignoriranjem odgovoril “Da” in si ogledoval naprej, namesto da bi kot pravi slovenec izvedel ustrezni small talk program, ki bi se končal na piru ob jedikovanju kako nimajo uniona ali laškega.

  Ne hvala. Drugam hodim zato, da spoznam druge kraje ,ljudi in običaje. Slovencev imam dovolj v sloveniji.

 2. >p.s.: ali lahko že nehamo s to pretirano uporabo besede Slovenija, ki smo ji priča zadnje čase!

  Torej hočeš reči, da vse kar ni +PS (Pozitivna Slovenija) je pretiravanje uporabe Slovenija….

   1. A nisi ti član, glavni računalničar in še kaj vseh slovenskih levih strank? Tako nekako poroča Politikis.

 3. Had, zanimivo da nisi izbrskal pozitivnih komentarjev na TW, kljub temu da so bili nekateri zapisani neposredno kot odgovor na tvoje vprašanje na TW o #mojaslovenija . Če se že gremo statistiko plusov in minusov je stanje nekje uravnovešeno kar se tiče zadnje oddaje. Sploh, če se zavedamo, da je na TW dosti lažje kritizirati kot hvaliti ;) Nekaj plusov

  https://twitter.com/#!/kamenko/status/183655801158762496
  https://twitter.com/#!/dmashina/status/183654116298465280
  https://twitter.com/#!/KatarinaJenko/status/183644670302232578

  Očitno je FB dosti bolj dobrovoljen medij, saj na FB strani skoraj ni negativnih komentarjev. Je pa res, da je to fan stran in publika naj bi bila že po defaultu naklonjena oddaji. In ne, ničesar nismo izbrisali ;) Razen ene neokusne opazke za voditelja, ki se začne na P.

  Je pa zanimivo, da pri prvi oddaji skoraj ni bilo negativnih komentarjev na TW, kar nam je bilo hudo nenavadno. No, pri drugi so se le pojavili. Sedaj lahko mirno spimo. Vse je spet v okvirih normale ;)

  1. ne vem no, meni se te trije, omenjeni tviti, ne zdijo tako zabavni, ampak predvsem prikazujejo realno podobo te oddaje.. nisem zelel iti v bolj “nazorne” tvite, ki so se pojavili kot kritika oddaje, tako da sem ostal pri treh..

   stanje uravnoveseno :) no ja, s tem se ne morem strinjati, ker samo jaz sem dobil en kup negativnih komentarjev – vendar je res, da sem za pozitivne iskal samo tiste z oznako #mojaslovenija in nisem jih nasel veliko..

   ja, fb je nekaj drugega, kar je povsem jasno – tam smo vsi prijazni in vsi vse lajkamo, na twitterju pa grizemo..

   v bistvu nisem niti vedel, da je bila ze prva oddaja, kar sem razbral sele iz podatkov o rejtingu :)

   p.s.: kaksni so bili rejtingi te oddaje?

   p.p.s.: ko ti 88 letna babica rece, da Maria ne more vec prenasati v taksnih oddajah, kjer se samo dere, je vsa stvar jasna – in jaz imam rad mojo babico!

   1. No ja, komentarji kjer nastopajo besede sranje in fakof so kar nazorni ;) Ampak pustimo to, TW kanal smo odprli, prav tako sledimo hash #mojaslovenija prav zaradi tega. Da sledimo kaj se piše in govori o oddaji. Tudi na najbolj kritičnem mediju. Le tako lahko kaj izboljšamo. Tako FB kot TW komentarje odgovorni pri oddaji pridno spremljajo, tako da ne gre le za neko fensi gesto, ki bi naredila oddajo trendi.

    Kar se tiče ratingov sobote so tudi ti odlični (ne boš verjel :D), uradno pa ti jih še ne smem napisati, ker je to stvar PR službe nacionalne hiše in ti jih lahko posredujem šele potem, ko jih bodo dali ofišli ven ;)

    Pozdravi babico (mimogrede, si že videl FB superbabico Nežiko? http://www.youtube.com/watch?v=FgjbKndDUVU ) Si mi dal pa dobro idejo. Moram tudi svojo babi vprašati ali gleda oddajo ali ne. Se sicer malo bojim negativnega komentarja, ker Maria že v osnovi ne mara. Če pa ji bo pa oddaja všeč, potem pa že mora biti nekaj na tem ;)

Komentarji so zaprti.