O napitninah sem pisal na blogu že dvakrat. Prvič leta 2006, v zapisu Napitnine in drugič leta 2009, v zapisu Napitnine v času recesije in eura. En poudarek iz vsakega zapisa o napitninah, ki se mi je v tistem času in okolju zdel pomemben in še sedaj, po šestih letih, vso stvar gledam povsem enako kot takrat. Torej se v primeru napitnin nisem ravno spremenil, oz. spremenil pogleda nanje.

Gres na bencinsko in ti nekdo ocisti stekla in mu pustis 200 sit. Gres v restavracijo na kosilo in mu pustis 10% od zneska racuna. Gres v trgovino in pustis prodajalki drobiz, ki ti ga vrne. Gres v lokal na pijaco in pustis 300 sit. In to vse v enem dnevu. Prav zanimiva je ta navada napitnin. In ce ne pustis napitnine, te marsikdo prav cudno pogleda, ali pa skoraj da napizdi. Pa se mi poraja vprasanje. A dobi delavka za tekocim trakom, ki ima ze tako zelo nizko placo, kdaj napitnino? A dobi en smetar, ki cel dan prezivi zunaj, kdaj napitnino? A dobi ena tajnica v pisarni, ki pridno in vestno opravlja svoje delo, kdaj napitnino? Ne dobi.

Sedaj imamo euro in recesijo. Odločitev, kolikšna bo napitnina je stvar posameznika. Vendar ko mi prijazna “študentka” očisti vetrobransko steklo na bencinski črpalki, sem v dilemi. Naj ji dam 1€, ali 2€? Po drugi strani sta 2€ precej visok znesek (ponavadi 1/20 zneska za gorivo, ki gre v rezervoar), oz. steklenička Coca Cole v lokalu.
Kaj pa v lokalu? Ko ti neprijazen študent vrže pijačo na mizo, zraven polije kavo po krožniku in niti na misel mu ne pride, da bi ga zamenjal. Ali si zasluži napitnino?

Stvari se niso veliko spremenile v teh šestih letih. Napitnine še vedno dajem, vendar sem veliko bolj izbirčen komu in koliko. Namreč napitnino dejansko namenim za vzpodbudo, oz. za dobro in kvalitetno postrežbo, storitev, ali pa prijaznost osebja. Na višino napitnine vpliva več faktorjev:

 • kvaliteta storitve, oz. hrane v primeru restavracije
 • znesek na računu, od katerega je odvisna tudi višina napitnine (5-10% zneska)
 • prijaznost osebe, oz. njen odnos
 • samo počutje, ki sovpada z zgornjimi faktorji

In ja, še vedno rad dam napitnino, če nimam občutka, da me je nekdo “nategnil na suho”, oz. če se mi vse skupaj ne zdi “nateg”, kar pa priznam, da se mi v sedanjih časih zdi velikokrat. Namreč razne kave v lokalih po 2€ in več, ali pa naravni sokovi po 3€ in več, so mi krepko precenjeni – ne glede na lokacijo lokala, ali prijaznost osebja. S slednjim imam še vedno največje probleme, kajti v večini primerov postrežba ni primerna, kajti dvomim, da sem s kom od osebja dejansko kdaj skupaj “pasel krave”. Po drugi strani pa mi ni problem plačati 10 € za naravni sok, ko je postrežba in vse ostalo na vrhunskem nivoju.

Kot leta 2009, imam še vedno problem z napitninami na bencinskih servisih. 2€ ni tako malo, vendar 1€ pa se mi vseeno zdi premalo, če so stekla na vozilu očiščena, kot je potrebno, predvsem pa, če me je oseba pred tem vprašala, če si želim, da mi jih očisti (namreč, če imam namen čez minuto zapeljati avto v pralnico, potem se mi zdi to povsem brez veze). Ker na bencinskih servisih plačujem s karticami, ponavadi vprašam “študente”,  če jim mogoče lahko kaj prinesem iz trgovine (sladoled, pijačo…). Ampak ponavadi tega nočejo in imajo radi gotovino. In jih povsem razumem.

In za zaključek še en del iz prvotnega zapisa o napitninah:

In potem se vprasam, a jaz hodim v sluzbo, da dajem drugim? Potem bi lahko to odstel v napovedi za dohodnino? Mogoce bi bil lahko donator leta? Vem ja, butaste ideje, ampak stvar je precej zanimiva, ce zacnes razmisljati o njej. Pa vendar povsem preprosta! Se pac odlocis in ne dajes vec napitnin. In prisparas denar, ki pa ga zapravis za kaj drugega :) Denar pac mora kroziti. Odlocitev je odvisna od posameznika!

11 Responses to Napitnine skozi čas

 1. peter pravi:

  Fajn prispevek.
  Ali ga lahko zaokrožiš še z “donacijami” beraču?
  Gre za paralelno razmerje komu daš in komu ne, predvsem pa zakaj. :)

  lp,peter

 2. CyberMoM pravi:

  2 EUR za pranje ene šipce je veliko, če primerjaš da te celotno pranje stane 6-7 EUR :-)

 3. Podplat pravi:

  Pranje šip, Petro daje nekaj denarja tem študentom, OMV pa nič. Dam na obeh servisih. Na splošno pa meni velja tole:
  Ne moreš dajat če nimaš.
  Če imaš pa na to pozabljaš.
  Midva z ženo običakno sleqdiva ameriški varianti, to je da daješ za večje stvari, hrana v Restavraciji, morda še kakšne usluge, ki ti jih naredijo ljudje, ki to obvladajo (nastavitvw na kolesu, dvig belanxe, nastavitev zavor ipd) za kar ti nočejo računat. Se oa zgodi tudi, da včasih nimaš drobiža, malo trapasto pa bi bilo, če bi recimo natakarju rekel da naj ti vrne drobiž od bankovca. Takrat se naredim Slovenceljna.

 4. Podplat pravi:

  Aja oa še to, napitnine pri nas niso obvezne ne na formalni ne na oswbni ravni. Pravzaprav jih ljudje niti ne priçakujejo.

 5. Thor pravi:

  Napitnine so oz. bodo kmalu preteklost. Menda izvirajo iz ZDA, kjer so natakarji na ta nacin prisluzili vec denarja kot pa iz redne place. Nekdanji “vzhodni blok” (kamor pa zal v tem kontekstu pase tudi Slovenija) jemlje na zalost veliko stvari “iz ameriskih filmov in TV” kot non-fiction, ki jo potem umetno prenese v realnost. Bullshit.
  V “teh turbulentnih cajtih” varcevalnih ukrepov je pac potrebno gledati na vsak cent. Moj predlog bi bil (pa se nisem sprobal) – odbij mi DDV od koncnega racuna, pa polovico tega zneska (DDV) obdrzi kot napitnino. ;)

 6. Janč pravi:

  Wow, 2€ za v povprečju minuto dela? Koliko to pride na uro?

  Če bi bili vsi kot Had, takoj pustim službo in grem na Omv.

 7. maja pravi:

  Glede na to da sem veliko delala v strezbi in bila vedno prijazna, sem dostikrat dobila tudi kaj napitnine in jo tudi velikokrat sama pustila drugim natakarjem, seveda, ce so si zasluzili. Nekateri studentje ali odrasli pa so lahko prave driske in ne dobijo nic. Zdaj ko sem v ZDA in sem tudi delala v strezbi je pa tako, da si placan minimalno (okoli 4$) in vse ostalo kar zasluzis so napitnine. In to je skoraj povsod. S tem se motivira da kelnarji delajo boljse , lepse in so bolj prijazni, saj je od tega odvisna visina napitnine. Zanimivo je da oni na to sploh ne gledajo tako ampak je ze v osnovi postrezba 1A oz jasno ti je da je stranka cenjena in pomembna, vsaj v vecini primerov. Tukaj se napitnine pusca v vseh gostinskih obratih, nekje pa jih ne smejo vzeti ampak imajo zato urno postavko visjo (8-10$) ampak to so ponavadi kaksni sendvic shopi. V ZDA je napitnina del placila, v nekaterih drzavah je ze vracunana v racun in kljub ekonomski krizi se napitnine se vedno dajejo, taka je kultura. Ce pac nimas veliko denarja, das manj. Mi recimo napitnino vedno pustimo punci ki dela v laundy servisu (pere, posusi, zlozi cunje) in ponavadi je to 3$, enkrat samkrat so bile cote zlozene za en drek in sem to tudi lepo povedala in izrazila zeljo, ce je lahko zlozeno lepo ne vse zgubano in od takrat naprej je vse kot se sika. Se potrudijo, ker tudi vedo da bo napitnina se visja. Tako da v SLo smo se dalec od tega, je pa res da je vsak delavec v Slo placan po urni postavki, a ce bi uveddli napitnine in znizali postavko bi bili vsi prijazni da bi bilo ze osladno. A hkrati je treba spremeniti mentaliteto naroda, kar pa se ne da, tako da mislmi da bomo ostali na tem o cemer had pise in ja, ne zdi se mi nic narobe s tem, ker pac kaj drugega ni moznega. Je pa tudi res da so nase urne postavke za kelnarja za polovico ali se vec manjse kot so v ZDA. Tako da v ZDA se res splaca delat v klubih ali restavracija ker lahko na dan zasluzis tudi 500$ in spet odvisno kje si, kaksen NY komot se vec. LP

 8. Jula pravi:

  @Maja, vse ql, ce bi bile potem cene nizje, ce naj bi bila napitnina samoumevna. Storitev postrezbe in placo namrec krijes ze v ceni!

 9. maja pravi:

  @Jula, vem kaj mislis in se strinjam. Nisem rekla d abi morale biti samoumevne pri nas v Sloveniji ampak da so samoumevne tu v ZDA, pa so cene vecinoma visje kot pri nas, ampak tudi place ljudi. Pravim, samo da ce bi bila urna postvka v slo nizja (kar pac ne more biti ker je ze zdaj smesno nizka) in bi kelnarji v bistvu zasluzili le od napitnin, bi bili veliko bolj prijazni in ustrezljivi. Ampak pri nas to ni in ne bo mogoce, ker bi morala biti cela nacija naravnana na to, delavci in stranke, pa niso in verjetno nikoli ne bom. V ameriki pa je to pac tradicija oz del vsak dana. Se pa strinjam da os cene doma obupne, se posebej kar se tice Ljubljane in Primorja potem ti pa se aroganten student streze ki misli da je boga za jajca prijel, ker lahko tam dela (kot da je njegov lokal), normalno da tringelta ne dobi. lp

 10. Janč pravi:

  “ali prijaznost osebja. S slednjim imam še vedno največje probleme, kajti v večini primerov postrežba ni primerna, kajti dvomim, da sem s kom od osebja dejansko kdaj skupaj “pasel krave””

  Ta izjava je v bistvu malce kontradiktorna.
  V bistvu sta dve varianti, ki ena drugo načeloma (ne vedno) izključujeta.

  Če želiš distanco (ala nisva pasla krav), potem to pokaži že ob naročilu.
  V tem primeru lahko pričakuješ spoštljiv odnos, vljudnost, pozornost, vikanje itd, ne pa tudi prijaznosti (čemu, saj nista krav skupaj pasla).

  Če pa si sam ob naročilu sproščen in neposreden in tudi sam natakarice/natakarja ne vikaš, potem pa lahko pričajuješ tudi z nasprotne strani sproščen in neposreden odnos.

  Seveda pa je treba upoštevati tudi samo kulturo lokala, v katerega stopiš.
  Lahko je bolj neformalne ali pa bolj formalne sorte.
  V tem primeru je tvoja odločitev, ali boš glede na razpoloženje in attitude vanj stopil ali ne.

  Opažam pa, da je med regijami v povprečju precejšnja razlika (primorska: neposrednost, šaljivost, tikanje; vzhodno od MB: formalnost, prijaznost, obvezno vikanje).

  Maja: “aroganten student streze ki misli da je boga za jajca prijel”

  Med ponosom, aroganco, distanco in profesionalnostjo je zelo tanka linija,
  ki jo marsikdo drugače dojema.
  Verjamem, da je v tvojem primeru šlo res za aroganco, vem pa tudi,
  da si marsikdo preostale naštete pojme napačno (negativno) interpretira.

 11. Nejc pravi:

  Jaz imam z napitnino problem ravno v restavraciji..
  Primer: Hrana je odlična, pistrežba nič posebnega… Ponavadi s kuharjem nimaš stika, razen če peće zunaj… Pustiti natakarju napitnino, katero si dejansko zasluzi kuhar al ne? Ker te napitnine kuhar ne bo dobil…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.