Eno izmed boljših predavanj, na včerajšnjem Golden Drumu, je bilo predavanje Martina Weigela iz agencije Wieden+Kennedy (Amsterdam), ki je govoril o zablodi, kateri smo priča zadnje dve leti v Sloveniji. Na svojem blogu – If you want to fail, assume there is an audience je tudi objavil “slajde” iz prezentacije, katero bi vsi “social media guruji” morali pogledati in poskušati razumeti, preden začnejo svoja “znanja” in “teorije”, ki so ponavadi povsem brez otipljivih analiz, prodajati naročnikom.

Njegovo predavanje je Manja Ujčič Zrimšek odlično povzela za Marketing Magazin – Zlati boben 2012: Prodajajte tistim, ki jim je vseeno za vas.

Moje razmišljanje gre sicer malce v drugo smer, ker nisem strokovnjak za marketing, ampak zgolj opazovalec vsega, kar se dogaja na spletu in kar se dogaja v tej panogi. Nikoli ne bom padel v marketinške vode na način, da bom prodajal “bullshit”, ampak bom rajši poskušal stvari pogledati iz drugega zornega kota – kot potrošnik, ki mu je pomembno, kaj in kako me “podjetja” obravnavajo. In tukaj je ključna poatna predavanja Martina Weigela. Namreč hipoteza, da se ljudje radi pogovarjamo z blagovnimi znamka ne drži. Da o tem tumbam že zadnji dve leti, na tem mestu ne bom več omenjal! Njegovo predavanje je slonelo na raziskavah, ki so bile opravljene v zadnjem času in številke v prezentaciji so bili “zanimive”.

Glede na to, da je bil naslov predavanja How to fail in je bilo kar nekaj “slajdov” namenjenih temu, je prav, da jih omenim, ker so smiselna:
If you want to fail do this…

  • Assume that people care about brands
  • Assume that people want to have a relationship with your brand
  • Assume that your fans are your most valuable consumer
  • Assume that everyone wants to participate
  • Assume that people will find your content
  • Assume that depth is more important than breadth

Marketing language – audience, fans, commitment, relationships, engagement, love – it’s the language of consumers giving a shit!

Dejstvo, da se blagovne znamke pogovarjajo s svojimi zvestimi in lojalnimi kupci ni na mestu, saj le ti predstavljajo suma sumarum zelo majhen “tržni delež” taiste znamke. Če želimo povečati prihodke, oz. prodajo (kar naj bi bil smisel, kajne), potem moramo targetirati potrošnike, ki nam niso zvesti. Tiste, ki jih šele moramo pridobiti na svojo stran in za katere niso ti kanali uporabni. S tem je pokazal svoj pogled na engagement, ki se prodaja kot “zlato” v zadnjih letih in dejansko ne prinaša rezultati – konkreten CTR na Facebooku je 0.9% – večji CTR se doseže s praznim bannerjem na oglasnem mestu. Samo 0.5% fanov se pogovarja z znamkami na Facebooku. In ljudje nimajo odnosa do vaše znamke – 72% pivcev Pepsija pije tudi Coca Colo! Of 200 brands studied only one showed level of engagement over 2%!

Namesto da se ukvarjate s potrošniki, ki so vam zvesti, se ukvarjajte s potrošniki, ki niso na vaši strani.

  • Be part of what interests people.
  • Give more than you take.
  • Take a position, don’t just have “a positioning”

Oz. kot je rekel Dan Wieden, ustanovitelj agencije – “Just move me, Dude”. Prave stvari se dogajajo v resničnem življenju. Tam so ljudje, ki jih lahko pridobite na svojo stran z zgodbami, čustvenimi zgodbami. Tem stvarem še vedno ljudje verjamejo. Oglasom in akcijam, ki so jim priča, ne zaupajo več. Ampak verjamejo pa v stvari, ki so del njihovega življenja, oz. ki so del njih samih in se jih dotikajo. In čustva so vedno primerna!

Suma sumarum – oz. moj zaključek. Kanibalizem Facebooka, ki se izkorišča kot platforma za komunikacijo med znamkami in njihovimi fani je v večini primerov “bullshit” (ja, nekateri delajo odlično!) in ni sveti gral, ki bo rešil podjetje. Vaši potrošniki niso na spletu za to, da bi se pogovarjali z vami – so, v primeru, ko potrebujejo podporo in takrat pridejo ti komunikacijski kanali prav, sicer pa se ne pogovarjajo, kljub temu, da jih želite vključiti v ta proces. In prav patetično je videti Facebook fan page, ki vsakodnevno zastavljajo svojim oboževalcem vprašanja, na katere pa ni nikoli odgovorov. Ampak naj bo dovolj.

Prezentacija, kljub temu da ni zraven govora, bo verjetno marsikomu prikazal malček drugačna dejstva, kot pa si jih je do sedaj predstavljal. In ja, čas je za novo paradigmo – da se oglaševanje preporodi, da se ne ponujajo več kreativne stvari, ampak rešitve – rešitve, ki prinašajo rezultate! Na družbenih omrežjih je vse to povezano samo z engagementom!

[gview file=”https://www.had.si/blog//wp-content/uploads/2012/10/how-to-fail-golden-drum2.pdf”]