Danilo Türk - predsedniško slavje 14 Danilo Türk - predsedniško slavje 14

Izjava Danila Türka ob vloženi zahtevi za dva referenduma

30 zbranih podpisov poslanic in poslancev za vložitev zahteve za referenduma o slovenskem državnem holdingu in slabi banki, so bile najbolj pogoste novice omenjane zadnje dni. Sklicana je bila tiskovna konferenca, kjer naj bi Janez Janša komentiral/podal pogled na vso situacijo, vendar so jo na Vladi RS preprosto odpovedali tik pred zdajci. Takole je to izgledalo na Twitterju:

Javnosti je Gregor Virant predstavil problem s komentarjem, “da na prvi pogled kaže, da je zahtevi priložena kopija oziroma scan podpisov” in da bo odločitev ali je to sprejemljivo ali ne, sporočil javnosti danes.

Ne bom se spuščal v podrobnosti, ker jih ne poznam, niti nimam pojma o njih. To bodo uredili, oz. rešili ljudje, ki so za to poklicani in jih tudi plačujemo primerno svoji funkciji. V bistvu se ne bom niti spuščal na področje referendumov in kdo jih je predlagal, ki jih je bilo pri nas že cel kup:

 • Referendum za volitve v državni zbor (8. december 1996)
 • Referendum o vprašanju financiranja izgradnje TET3 (10. januar 1999)
 • Naknadni zakonodajni referendum o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (17. junij 2001)
 • Zakonodajni referendum v zvezi s predlogom zakona o preoblikovanju in privatizaciji javnega podjetja Slovenske železnice d.d. (19. januar 2003)
 • Zakonodajni referendum v zvezi s predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (19. januar 2003)
 • Zakonodajni referendum o odpiralnem času trgovin (21. september 2003)
 • Posvetovalni referendum o vstopu Slovenije v Evropsko unijo (2003) (splošni)
 • Posvetovalni referendum o vstopu Slovenije v NATO (2003) (splošni)
 • Posvetovalni referendum o preoblikovanju in privatizaciji javnega podjetja Slovenske železnice, d.d. (2003) (splošni)
 • Referendum o RTV (25. september 2005)
 • Posvetovalni referendum o občinah v Sloveniji (januar 2006) (lokalni)
 • Posvetovalni referendum o občinah v Sloveniji (april 2006) (lokalni)
 • Referendum o zavarovalnicah (11. november 2007)
 • Posvetovalni referendum o pokrajinah (22. junij 2008)
 • Referendum o ratifikaciji Arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško (06. junij 2010)
 • Referendum o RTV (13. december 2010)
 • Referendum o malem delu (10. april 2011)
 • Referendum o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (5. junij 2011)
 • Referendum o pokojninski reformi (5. junij 2011)
 • Referendum o zakonu o arhivih (5. junij 2011)
 • Zakonodajni referendum o družinskem zakoniku  (25. marec 2012)

Pri vsem tem nesmislu, me je včeraj zelo pozitivno presenetilo predsednik RS dr. Danilo Türk, s svojo izjavo, ki jo je objavil na spletnem mestu (vir). Očitno premore več zdrave pameti, kot pa 90 poslancev, ki se pasejo v parlamentu! In predvsem je njegov predlog takšen, da bi ga lahko obe strani poslušali in mu prišli naproti. Objavljam celoten tekst, ki bi se ga moral vsak od poslancev naučiti napamet in delati v skladu s tem načinom razmišljanja:

Ob vložitvi zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonih o slovenskem državnem holdingu in slabi banki pozivam Vlado Republike Slovenije, da umakne oba zakona ali odloži njuno uveljavitev, predlagatelje pa, da umaknejo ali odložijo zahtevo za referendum. Vlada Republike Slovenije naj skupaj z opozicijskimi parlamentarnimi strankami oblikuje strokovno delovno skupino, ki naj v najkrajšem možnem času pripravi predlog sprememb obeh zakonov. Ključno pri tem je, da se najde rešitev, ki bo vzpostavila potrebno zaupanje in strokovno verodostojnost obeh sprejetih zakonov.

Ker je referendum ustavno zagotovljena demokratična oblika odločanja, je odločitev 30 poslank in poslancev legitimna. Državni zbor Republike Slovenije, kot najvišji zakonodajni organ, mora zagotoviti pogoje za temeljito razpravo o načinu upravljanja državnega premoženja in sanaciji bančnega sistema ter izoblikovati rešitve, ki bodo dobile dovolj široko podporo, da bodo odpravljeni vsi ključni dvomi v strokovni, politični in širši javnosti. Največja opozicijska stranka je uporabila skrajno sredstvo, ki v teh razmerah ni dobrodošlo, vendar takšno odločitev razumem kot posledico pomanjkanja pripravljenosti vladajoče koalicije, da iskreno prisluhne predlogom parlamentarne opozicije in strokovne javnosti.

Čas je, da se vzpostavi resničen dialog in doseže dober sporazum. Vlada in opozicija naj stopita korak nazaj, zato da bosta ob teh pomembnih projektih lahko stopili skupaj. Potrebujemo resničen dialog in sporazum, preseči je treba prakso zastraševanja in preglasovanj. Energijo je treba usmeriti v iskanje nadstrankarskih rešitev, s katerimi bo Slovenija lahko izšla iz krize.

 1. Da poziva vlado k umiku zakona, kar ostali pravniki (Ude in Pirnat) označijo kot nemogoče ali celo smešno, pove vse. PR bullshit predvolivna puhlica za katero mu verniki ploskajo…

  1. od kdaj pa vlada zaupa pirnatu???? cak mal.. tole pa ne gre skupaj.. a ja, sedaj jim prav pride to :)

   1. Ne govorim o vladi…govorim o tem, da dva ugledna pravnika (eden celo iz skuine 26, ki je Zokija na Magistratu prsoila naj gre na volitve) pravida, da Turk govori neumnosti – ne vem sice kako bi označiul poziv za nakj kar je pravno fromalno nemožno narediti…kaj meniš?

    Vlada kle ne igra nobene vloge..

   1. Türk : “…pozivam Vlado Republike Slovenije, da umakne oba zakona ali odloži njuno uveljavitev, …

    MMC: “Pravnika Rajko Pirnat in Lojze Ude menita, da podpisi niso veljavni, če so skenirani. Hkrati poudarjata, da vlada nima na voljo pravnih sredstev, s katerimi bi lahko zadržala zakon.”

    MMC: “Na poziv predsednika Türka, naj vlada in parlament zakona zadržita, opozicija umakne zahtevo po referendumu, nato pa naj najdejo kompromis, je Janša odgovoril, da so iskali kompromise zadnja dva oziroma tri mesece. “Vprašati se je treba, kje je bil v teh mesecih predsednik države. Takrat je bila njegova pobuda, da se skuša doseči kompromis, več kot dobrodošla. Zdaj sta zakona sprejeta. Pobude so torej odraz neznanja ali slabe vesti.””

 2. Vedno bolj imam obcutek, da tvoji zapisi niso plod tvojega omejenega uma, ampak, da ti diktira nekdo od zadaj. Kdo je to, se da hitro razbrati, ce primerjas twitter račun doticne osebe in tvoje pisanje. Had, v tvojem zapisu je vec kot 5 vrstic zapisanega. Ostalo je copy/paste. Lepo. Sedaj mi pa razlozi, kako nisi primoran napisati vec kot dve vrstici argumentiranega zapisa, ko ti kdo kaj argumentirano napise, da si zasel iz teme ali da se motis? Ker so ljudje same falange( toliko o tem, kdo se spusca na osebni nivo), troli? Na dalec smrdi, da izkoriscas ti in tvoji “prijatelji”, tvoj blog za vsiljevanje nekega politicnega mnenja, za katerega res nisi dorasel. In ko ti nekdo argumentirano razlozi, kje si ga polomil, je potrebna diskreditacija. Zakaj se tvoj blog spreminja v neko skropucalo, niso krivi komentatorji ampak ti sam. S takimi ocitno, navijaskimi prispevki prav provociras ljudi, da ti dokazejo da se motis. Ker se. Ker si hujskac, navijac, zadnji izmed braniteljev svetega grala, katerega je zapustila “falanga” bivsega sistema. Upam, da si ponosen!

  1. dragi branko: hvala ker komentiras zapis in ne komentiras mene! pa lep dan se naprej!

   1. Had, pa ga bom. Za zacetek, si poglej tole, kjer se vidijo takojsnje posledice pingvinsko, gverilskega vlaganja kandidature za referendum, ceprav je oce pingvin obljubil, da ga ne bo.

    http://www.finance.si/8324945/Ministrstvo-Cena-zadol%C5%BEevanja-Slovenije-je-%C5%BEe-narasla

    Torej, zakaj taka sprememba pri odlocitvah? A ni zanimivo, kako stranka PS spreminja svoja mnenja iz meseca v mesec? A ni zanimivo, kako precednikove in PS odlocitve hodijo z roko v roki? A ni to tudi nas precednik ali je precednik samo tistih, kateri imajo obveznosi(dolgove) do slovenskih bank in upajo, da se bojo izognili kaznim, kaj sele vracanju nakradenega? Te ne moti, da imajo “slovenski grobarji” vec kot 2 miljardi dolga do slovenskih bank? Tebi je vsec celo nekaj, kar stroka pravi, da je neumnost. Da to, kar predlaga vaš precednik pravno formalno ni mogoce postoriti? Ampak vseeno, ideja je pa dobra. Jao.

    Sem te mal zasul z vprasanji, ker upam, da bom dobil odgovore. Ve se, kdo so nakradli milijone. Mene zanima, ali bo tisti, kateri je dolzan, tudi vrnil ta denar ali bova tudi midva med drugimi, kateri bomo dali iz svojega zepa za luksuzno zivljenje nekaterih. Tebe zgleda da ne, ker ti je vsec sistem, s katerim smo do zdaj resevali nelikvidnost bank. Se se spomnis s cim? Ja privatizacijo seveda. In ce ne spremis nicesar, vse ostane po starem. To je logicno, a je? Ovcke bojo placale, kar so “falanga” pokradli. Sitnica bi rekel clovek, res.

    S sanacijo bank, po modelu, katerega so ubrali v vladi, bi prisle marsikatere zanimivosti vn. In tudi bojo, kar je edino pravilno. Pravilno je, da ljudje vejo kam gre njihov denar. Kdo pije tisto, kar so ljudje placali, placujejo. In zato je precednikova sicer zelo populisticna ideja, neumnost. Ker brani tajkune, brani nakradeni kapital, kateri stoji zadaj. In ti drzis roko pri vsem skupaj.

    Predlagam ti, vem da ti ne bo slo, da si bolj objektiven. Zakaj k problemom ne dostopas iz distance in pustis ljudem, da razvijajo debato, ne pa da se osmesis s samim zapisom? Ker se na dalec vidi, da si navijac. Kurcas vse, ki se ne strinjajo s tvojo politicno opcijo, a sam postajas slabsi od njih. Nebodi tako navijaski, ker se ti zna zgodit, da ti ta “falanga”, za katero pisunis vse te parole, zvisi, kot bi morala ze 20 let nazaj. Si zadnji med zadnjimi. Ljudem res rabi, da pride iz dupeta v glavo. Samo, ne podcenjuj jih!

    1. se enkrat.. poskusi ne komentirati mene, kot tudi jaz ne komentiram tebe..

     ne vem kaksne veze ima ps z danilom, oz. koga naj jaz sedaj branim? in zakaj sploh?

     navedbe iz clanka so posledica analize, ki jo je naredilo ministrstvo, kajne? cigavo je to ministrstvo?

 3. Jaz si Turkov komentar razlagam takole: Janša naj naredi, kar hoče Janković, pa bo tudi Janković umaknil zahtevo za referendum

 4. Janša: “Pobudnikov referenduma je ena sama zloba!”
  Novinar: “Kaj pa takrat ko ste jih vi predlagali?”
  Janša: “Tisto je bila popolna državljanska drža!”

 5. Še ena dobra. Janez Janša: “Lani je bil referendum temelj demokracije, danes pa je totalna vojna proti vladi!”

 6. Türk je namesto zdrave pameti dokazal, da ne premore nikakršnega znanja o zakonodajnih postopkih, kar je s stisnjenimi zobmi moral potrditi celo propingvinski pravnik Ude. Poznavanje državne ureditve bi pa moralo biti obvezno za slehernega predsednika in kandidata, tudi za klošarko Fani. Še huje je, če se takole pravniško blamira nekdo, ki se smatra za uglednega pravnika, ki se širokousti s papirjem dr. pravnih znanosti in ki, kadar ravno ne predseduje, celo predava na pravnem faxu. Še huje, če bi to bleknil, ko ga novinarji presenetijo, bi se še dalo razumeti, če ti pa to najavi po temeljitem premisleku, je pa nekaj čisto drugega. Kar tudi pomeni, da za njegov 40 in več glavi kabinet največji intelektualni izziv predstavlja že nabavljanje erotičnih gat.

  Če bi že imel kaj zdrave pameti in pravniškega znanja, bi se oglasil kaj prej, ko se je še dalo kaj spremeniti.

   1. Po moje “petrograd” ni želel PR-a, ampak iskren komentar. Tvoj odgovorpa vseeno zelo spominja na PR.

  1. Tale 4 vprašanja so pa zanimiva.

   Zanimivo je tudi, da Google ponuja obvod okrog Piana:

 7. Lahko prosim napišete nekam na prvo stran bloga da ste odkrit podpornik Türka in Jankovića in da vse kar onadva rečeta je za Vas zlato, ne glede na to ali je izrečeno res/možno ali ne…
  Toliko, da Vas bodoči obiskovalci nebi jemali resno.

  Spravite se secirat članek Vinka Vasleta, skropucal majstrov iz Mladine pa verjetno raje ne, ha?
  Pa saj je vsem jasno, da je Vinko en trol, ne mislit, da ste kaj novega povedali.

  1. Za nekatere je pa zlato vse kar Ivan Janša reče, pa četudi ga na laži ujamejo mu verniki še naprej sledijo in jemljejo zelo resno. In kaj hočeš povedat?

 8. In tebe je to klobasanje pozitivno presenetilo? o,fak! đe ti je mozag?

 9. Dajmo upoštevati dejstvo, da lahko ima vsak svoje mnenje in da so si ta mnenja med seboj različna. Had je pač simpatizer predsednika Turka in ne vem v čem bi tu bil problem. Moje mnenje je pač nasprotno, za predsednika Turka na volitvah ne bom glasoval, enostavno me nekatere stvari na njemu preveč motijo. Ni pa zdaj to, ker imam z avtorjem bloga različno mnenje, razlog da avtorja žalim, dokazujem zakaj imam jaz prav in zakaj on narobe….Ti komentarji so postali res neprebavljivi, internet pa nam je podelil lažno svobodo, ko mislimo da se spoznamo na vse in je ni teme, kjer ne bi znali zadev pokomentirat in skritizirat. Nekoč pred časom si moral za to, da se je tvoja beseda slišala v javnem prostoru, v življenju nekaj naredit in nekaj pokazat, danes pa je temu vse drugače.

Komentarji so zaprti.