Milan Kučan je bil 1. predsednik Republike Slovenije (6. december 1992 – 1. december 2002), njegov naslednik pa je bil dr. Janez Drnovšek. Milan Kučan je verjetno edini v Sloveniji, kateri bi brez problema zmagal na predsedniških volitvah v kateremkoli času?! In danes je celotno Slovenijo “preplavilo” njegovo pismo, ki ga je napisal Borutu Pahorju in v katerem izpostavlja besedno zvezo, ki smo jo precej pogosto slišali v zadnjem času – “strici iz ozadja”.

Ali je s svojim pismo naredil levjo uslugo dr. Danilu Türku ali ne, bomo videli v naslednjih dneh, ko bodo objavljeni novi rezultati anket o predsedniških volitvah. Prav tako bo zanimivo videti soočenja, ko bodo vprašanja o “kamarili” na dnevnem redu.

Zanimiv je tudi odgovor Uroša Jauševeca, glavnega tajnika SD, na Twitterju:

Tole pa je pismo, ki ga je Milan Kučan poslal Borutu Pahorju!

Spoštovani predsedniški kandidat Borut Pahor,

Nisem sem se Ti oglasil v prvem krogu predsedniških volitev, ker sem pričakoval, da boš v javnih nastopih vendarle našel priložnost za razjasnitev namigovanj o stricih iz ozadja, ki naj bi zrušili Tvojo vlado, zato ker nisi bil pripravljen izpolnjevati njihovih zahtev. V nastopih, ki jih bo v drugem krogu verjetno dovolj, pa je vendarle čas, da o tem poveš resnico.

Tvoja politična “doslednost”, na katero se sklicuješ, ko zavračaš odgovore na novinarska vprašanja o tem, bi bila prepričljiva, če bi o tem spregovoril odkrito. Kot politika Te vendarle ne more etično zavezovati neka tajna “kamarila”, o kateri govoriš, pač pa si zavezan državljanom, ki imajo pravico zvedeti, kdo vse da upravlja državo iz ozadja. Zato Tvoj molk z načelnostjo nima nič. Nasprotno. Je nepošten, saj z njim prikimavaš imenom, ki jih navajajo nekateri novinarji in med katerimi se pojavlja tudi moje. Z molkom obtožuješ.

Neprepričljivi so tudi Tvoji poskusi pripisati krivdo za svoje politične neuspehe drugim. Puščam ob strani, da sem v Tvojih dosedanjih nastopih izrazito pogrešal jasno opredelitev o prihodnji podobi naše države, o razgrajevanju jedra njene ustavne ureditve, pa tudi o socialnih, kaj šele socialdemokratskih in libertarnih vrednotah, na katerih naj bi temeljila. Prepričan pa sem, da bi veliko pripomogel k preusmeritvi politike v reševanje socialnih in gospodarskih problemov države in vse večjih eksistenčnih stisk njenih državljanov, če bi razkrinkal ozadja in zarote, ki domnevno ali resnično podtalno obvladujejo funkcioniranje slovenske države.

Verjamem, da Ti v volilni in morda tudi povolilni politični računici s politično desnico koristi, ko dopuščaš, da jaz in še kdo postajamo postranska škoda Tvoje domnevne “načelnosti”. Pa vendar mislim, da državljani in Slovenija tudi v volilnem času zaslužimo vsaj temeljno poštenost in odkrito besedo. Kajti sicer je obljuba o viziji povezovanja, s katero nastopaš kot predsedniški kandidat, predvsem napoved pristajanja celo na politična podtikanja, ki jemljejo človeku dostojanstvo in ukinjajo kritično politično misel.

Prosim Te, da si v odgovoru natančen. Res je, nisem Te podprl na predčasnih parlamentarnih volitvah. Vendar Tvoje koalicijske vlade, ki sem ji javno pomagal v življenje, nisem rušil. Nasprotno. Podpiral sem jo in javno večkrat deloval za uspeh njenih prizadevanj. Ko je po neuspelih referendumih in razpadu koalicije postala operativno nesposobna, sem Ti v daljšem pogovoru odkrito, iz oči v oči povedal, da Te ne morem več podpirati, ker kot predsednik vlade za učinkovito upravljanje države nisi uspeval zagotoviti potrebnega usmerjanja in sodelovanja med ministrstvi ter dialoga s socialnimi partnerji, zaradi česar je vlada izgubila verodostojnost in podporo državljanov. Razen želje po dobrobiti za državo pri tem ni bilo ne stricev ne ozadij.

Od Tvojega uspeha nikdar nisem pričakoval nikakršnih koristi in jih tudi nisem imel, od Tvojega neuspeha pa sem žal imel škodo, tako kot vsi državljani in vsa Slovenija.

23 Responses to Milan Kučan napiše pismo Borutu Pahorju – kdo so strici iz ozadja

 1. Darko B. Kostanjšek pravi:

  “Milan Kučan je verjetno edini v Sloveniji, kateri bi brez problema zmagal na predsedniških volitvah v kateremkoli času?!”

  Na čem sloni trditev?

 2. Mojspletko pravi:

  To tudi mene zanima iz kje je res vzeta ta trditev??

 3. Andrej pravi:

  foušija ne pozna meja

 4. Slovenec na Tajvanu pravi:

  A ni v penziji ze 10 let,… Zamudil je se eno priloznost, da bi bil tiho,…

  Tukaj se kaže kako nezrela demokracija smo. V Ameriki bivši predsedniki uživajo ugled in se jih posluša, četudi se vsak ne strinja z njihovim mnenjem. Bistvo demokracije je “ne biti tiho”, to kar namiguje g. Jauševec, se je govorilo v nekih drugih časih. Tak komentar je sramoten za glavnega tajnika stranke.

  Kar se tiče izvoljivosti Kučana, lahko samo rečem, da bi takoj priletel nazaj v Slovenijo in mu dal glas, če bi bile volitve naslednjo nedeljo. In mislim, da ne bi bil edini, zato se strinjam z Ronijevo predpostavko. Če pa je imel prav, pa ne bomo nikoli izvedeli.

  Samo pismo je briljantno napisano in tudi ob pravem času izdano. Pahor bo moral reagirati, če bo hotel ostati verodostojen.

  • Jethros pravi:

   Ker ne bi bil edini, ki bi enako volil, se strinjaš z Ronijevo predpostavko. :o
   A iz Tajvana se ne da?

 5. RP pravi:

  Tudi mene zanima o kateri predpostavki je govora. Je pa res dobro napisano, ampak mislim, da je razlika med Pahorjem in Turkom vendarle prevelika, da bi lahko doseglo svoj namen.

 6. Mirko pravi:

  Mlajša generacija ima teh upokojencev polno kapo, tako pismo pa je naredilo podoben vpliv kot prisotnost Spomenke na soočenju. Avtogol.

 7. Dixi pravi:

  Svet se je spremenil in tudi politični trenutek v Sloveniji je drugačen od devedestih v katerih je kraljeval Kučan. Bil je ok predsednik, mislim pa da ta trenutek ne bi bil izvoljen. On je svoje oddelal in čas je za druge. Po mojem to pismo ne bo imelo večjega vpliva, Pahor ga je z odgovorom pač nevtraliziral. No bomo videli kako bo. Mislim da bo izvoljen Pahor in da bo čisto ok predsednik.

 8. Butalec pravi:

  Predzadnji odstavek jasno govori da je Stric

 9. Mojspletko pravi:

  Tako je se mi je zdelo, da sem samo jaz opazil…

 10. Podplat pravi:

  Tudi samo menim enako kot Roni. Če zdaj kandidira spet zmaga. Edini, ki bi mu lahko resno mešal štrene je žal pokojni Drnovšek.

 11. Janč pravi:

  No, glede na rezultat volitev je povsem jasno, da bo stara garda aktivirala vse kanone proti Pahorju. Kučanova akcija zato ne bi smela biti presenečenje. Moram pa priznati, da jo je odlično izpeljal.

 12. Janč pravi:

  Zadnji predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije je svojo točko torej odigral, a verjetno lahko pričakujemo še kakšen bis.

  Naslednjega pa na oder pričakujemo prvega šefa kabineta Edvarda Kardelja (1945-1952), Janeza Stanovnika. Mislim, da si lahko obetamo zanimivo dramsko točko.

  Upal pa sem, da se bo s podporo predsedniku na primeren način oddolžil tudi odlikovanec RS, zadnji šef tajne policije SRS, Tomaž Ertl, morda s kakšnim detajlem iz uničenega arhiva. A nas je, kot pravkar vidim v Večeru, žal pred šestimi dnevi zapustil. Spomnili se ga bomo po njegovem odločnem boju proti jogurtni revoluciji, ki bi odnesla kompletno slovensko garnituro, in zaprtju Četverice, s čimer pa je konec koncev hote-nehote prispeval tudi k osamosvojitvi.

  http://www.delo.si/novice/slovenija/umrl-je-tomaz-ertl.html

 13. Janč pravi:

  Popolnoma sem pa pozabil omeniti sobotno predvolilno veselico na Kongresnem trgu, ki sta jo med drugim pripravila Kučanov bivši zet, Branimir Štrukelj in pa prvi vodja kluba poslancev Socialistične stranke Slovenije, naslednice Socialistične zveze delovnega ljudstva in predhodnice LDS, in dosmrtni predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Dušan Semolič.

  Takoj prvi teden pa se je, ne bodi len, aktivirala tudi že Mladina, ki je na naslovnici karikaturo Janeza Janše za spremembo zamenjala s sliko Boruta Pahorja z naslovom: “Še en odrešenik”.

  Pridni.

 14. P pravi:

  Had lahko ti je v posebno čast: imaš namreč najbolj uravnotežene komentarje/komentatorje v Sloveniji. (-:

 15. Podplat pravi:

  Uboga desnica, vsak medij, ki se ga dotakne širi strup sovraštva, nima bralcev niti za en minoren tednik. Koliko velja je pokazala zdaj s svojo tv, njen portal pa zastruplja samega sebe in počasi crkava. Niti Vatikan je ne more rešiti, dokler same sebe ne tagifta do konca.

  • Janč pravi:

   Še kako res.

   Zdaj pa še zamenjaj “desnica” z “levica” in “Vatikan” s “Kim Jong Un”, pa boš spoznal še drugo 1/2 resnice ;-)
   Gangnam Style – North Korea Dance Edition

   Zdi se, da so naši klero-desni le dobrodošla maska starorežimcem, da se lahko gredo maškerado z imenom demokracija, obenem pa ostajajo trdno pri državnih (in po novem EU) koritih.
   Bolj, ko so ta desni orto, boljše je, saj se s tem sami omejujejo na manjšino.

   Ja, tudi Ribljo čorbo je odneslo hudo v desno, ko so se soočili z norostjo tedanjega sistema,
   ampak tule (1987) so bili še pravi:
   Neću da budem član mafije

 16. Janč pravi:

  Tokrat lepim tole pod pravi zapis:
  http://www.delo.si/mnenja/kolumne/cesa-pahor-ne-bi-smel-da-hrh-danilo-ne-bi-bil-jezen.html

  Še dva najboljša citata:

  “Predvsem sem ga volil zato, ker sem privrženec kohabitacije. Mislim, da politično ravnotežje moči v Sloveniji ta hip – glede na vlado, ki jo imamo – še posebej kliče po antipodu, ki ne bi bil iz njihovega tabora, a ne nekonstruktiven. Türk s svojo ideološko trmo in sprenevedavim populizmom povprečnega ljubitelja egiptovskih loncev mesa to po mojem ne zna biti. Ostane torej Pahor.
  Če bi imeli levo vlado – ne nujno ali celo bog obvaruj Pahorjevo –, bi pa gladko volil Zvera.”

  in:

  “Verjamem, da je Pahor trenutno edini politik, ki lahko pomaga k spravi: samo on zna stoično nastavljati lice klofutam in biti ljubezniv do nasprotnikov, obenem pa tudi kogarkoli trepljati po ramenu in brcati v mednožje.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.