Destination marketing in travel bloggers

Dva nova “buzzworda”, ki sta mi celo všeč – destination marketing in travel bloggers in imata precej močno noto. Ne zato, ker sam pišem blog, ampak zato, ker sta ti dve vrsti marketinških akcij lahko zelo uspešni. Seveda pod pogojem, da sta kvalitetno načrtovani in da imata pred seboj dejanske cilje in da je strategija, kako priti do realizacije ciljev tudi dejansko definirana.

Po definiciji iz Wikipedije:

  • Destination Marketing is “a proactive, strategic, visitor-centered approach to the economic and cultural development of a location, which balances and integrates the interests of visitors, service providers, and the community.”
  • A travel journal, also called road journal or travelogue, is a record made by a voyager. Generally in diary form, a travel journal contains descriptions of the traveler’s experiences, is normally written during the course of the journey, intended on updating friends or family on the journey. Many travel blogs today are built with the intent of supporting the traveler financially during their journey where as some are written and published so their good experiences can be read, showing people hopeful to go there more about the place.

V času, ko imamo cel kup orodij, s katerimi si lahko pomagamo pri sami promociji destinacij, je super, da se zavedamo moči, ki jo lahko izkoristimo, če znamo ti dve stvari pravilno povezati skupaj.

Najbolj preprosto je, če vse skupaj prikažem na primeru, ki se je zgodil pred časom pod Pohorjem, v hotelu Habakuk. Namreč za promocijo hotela v Srbiji, so se odločevalci v podjetju odločili, da pripeljejo skupino blogerjev, tviterašev in drugače vplivnih ljudi na internetu za štiri dni v hotel, kjer jim ponudijo vse, kar hotel omogoča. Zastonj! V Slovenijo je prišla skupina 25+ ljudi, ki so s svojim udejstvovanjem na družbenih omrežjih naredili v Srbiji pravo revolucijo – namreč štiri dni tvitanja, fejsbukanja, instagramanja, pisanja blogov, vklapljanja v živo v radijski program v Beogradu…

Vse to je povzročilo “hype”, ki se je odražal v tem, da je ta skupina dosegla vse Twitter uporabnike v Srbiji, da je bilo narejeno toliko promocije, kot je že dolgo ni bilo za Habakuk – pa vendar ni bil strošek organizatorja velik! V končni fazi je lahko samo zapolnil prazne sobe v tistem terminu in izkoristil to dano možnost.

Torej, kaj je destination marketing? V bistvu nič posebnega, samo pravilno se ga je potrebno lotiti – in v tem primeru ne gre samo za hotel, lahko gre za kraj, ali pa za celotno regijo. In potem pridemo na drugi strani do “travel blogerjev”, ki opisujejo lokacije, ki so jih obiskali po svetu in zraven ponudijo bralcem dodatne informacije, ki jih sicer ne bi našli.

Sedaj je na vrsti vprašanje – zakaj to tvoje povezujem v en zapis? Zato ker se lahko naredi odlična sinergija, s katero se doseže zelo dobre rezultate. Namreč bralci blogov se poistovetijo s piscem in mu verjamejo (če je objektiven, če ne objavlja plačanih zapisov…) in posedično dobijo veliko večje zaupanje v določene destinacije, kot sicer. In če vse skupaj povežem še s tem, da imajo blogerjo dovolj velik krog sledilcev na družbenih omrežjih – je ta sinergija lahko “ubijalska”. Vendar pozor – če imate “slabo storitev”, oz. če vaša destinacija ni nič posebnega, verjemite, da vam ne bo uspelo s pomočjo teh dveh stvari narediti nekaj “super duper”.

  1. Dober zapis. Na Tajvanu so nekateri uspešni blogerji plačani tudi več kot 1000 evrov za en samcat zapis o hotelu, butiku ali restavraciji, katerega pravtako obiščejo, poslikajo in priporočijo. Res je, da imajo taki blogerji dnevno okoli 50.000 unique visitors in so zelo vplivni. Nemalokrat se zgodi, da po se zapisu zbere gruča mladih pred butikom in pokupijo vse kar se da – poglej si moje slike iz Tajpeja – podobno je s hoteli itd. Potencial je ogromen, pa vendar je tak način pri nas zelo redek. Upam, da jim bo tvoj zapis odprl oči :)

Komentarji so zaprti.