Ste se kdaj vprašali, ali bi bili sposobni storiti samomor? Kaj bi se vam moralo zgoditi v življenju, ali iti tako narobe, da bi se odločili dvigniti roko proti sebi in končati svoje življenje s samomorom?

Življenje je nekaj, kar nam je resnično podarjeno. Ena izmed redkih stvari na katero na začetku nimamo vpliva mi sami, ampak ga imajo drugi. In življenje je nekaj, kar praznujemo, se veselimo in uživamo vsak dan.

Vendar ne vsi. Med nami so ljudje, ki živijo povsem normalno življenje, ne kažejo nobenih znakov, da je z njimi kaj narobe, vendar jih v naslednjem trenutku več ni. Storijo samomor, končajo tisto, kar jim je bilo dano.

Po statistiki smo Slovenci zelo visoko v vrhu evropskih držav. “Leta 2011 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 436 prebivalcev, 347 moških in 89 žensk” (vir). Podatek, ki je zaskrbljujoč in podatek, ki pove, da kljub temu, da znamo narediti računalnik, da znamo narediti avto, ne vemo, kaj se dogaja v človeku.

Sam se strinjam, da naj ima vsak človek pravico, da odloča o svojem življenju. Tudi evtanazijo podpiram in se zavedam, da bi v primeru, da bi bil “rastlina” na bolniški postelji, priključen na vso elektroniko, ki bi me držala pri življenju, rajši odšel dostojno, kot pa da bi se mučil sam in mučil ljudi okoli sebe. Misel na to je verjetno precej obskurna in verjetno ljudje ne razmišljamo o tem, ampak smrt je na vsakem koraku in se lahko zgodi kadarkoli in ni nič narobe, če se je zavedamo. V bistvu je smrt začetek nečesa novega.

  • ali je samomor res rešitev vseh problemov?
  • je lažje pobegniti pred njimi, kot pa se soočiti z njimi?
  • je lažje narediti finalni rez, si natakniti zanko, spiti kislino, si razstreliti možgane, kot pa se soočiti s svetom v katerem živiš in problemi, ki nam jim prinaša naš način življenja

Sam priznam da verjamem, da je najtežja stvar, ki jo lahko storiš v življenju to, da narediš samomor. Da ubiješ samega sebe. Da sem sam tak slabič, da nisem tega nikoli poskusil. Sem pa parkrat razmišljal o fenomenu samomora in kaj bi se zgodilo, če bi naredil ta korak. Rad živim, kljub številnim problemom, ki jih srečujem na svoji poti. Rad imam življenje, pa vendar se včasih zalotim, da razmišljam precej drugače.

Mogoče bi lahko patentirali rešitev za samomorilce – jutri bom resnično storil samomor! In bi se zgodilo, tako kot se zgodi z vsemi stvarmi v življenju, ki jih odlašamo in odlašamo. Življenje je lepo, če želimo, da je lepo. In če se potrudimo in si takšno življenje tudi naredimo. Za vsakim dežjem posije sonce…

po-dezju-posije-sonce-vmes-je-mavrica03.jpg