O skupinskih nakupih sem pisal že večkrat. Ponavadi ne pozitivno, ker sam niti nimam izkušenj z njimi, sem pa samo vedno znova presenečen, kaj vse se prodaja in koliko je teh ponudnikov skupinskega nakupovanja. Tudi to, da tedensko začnem prejemati elektronska sporočila od kakšnega novega ponudnika skupinskega nakupovanja, mi je prišlo že povsem v navado. Moji zapisi na to temo skupinskih nakupov:

Danes pa sem na Facebooku opazil sledeči “sponsored post”, ki omogoča nakup komplet nakita s Swarovski kristali 88% ceneje. Namesto 140 eurov, boste plačali za ta nakit samo 17 eurov. Ponudba, ki jo enostavno ne morete preskočiti in kar vidim vas, kako si manete roke in odpirate svoje denarnice.

Si predstavljate, da ste prejšnji teden, ko ponudnik skupinskega nakupovanja še ni imel te akcije, kupili točno ta nakit za 140 eurov? In potem vidite, da je “vreden” 17 eurov? Kakšen je občutek? Podobna zgodba kot z nakupom stanovanja – ko so mlade družine vzele kredit, da so kupile stanovanje po 3000 eurov, čez par mesecev pa je cena padla na 2500 eurov (resnična zgodba) in v tem času (štiri leta) ta družina še niti ni odplačala kredita za razliko v ceni!

Ampak nazaj k izdelku, ki ga morate imeti. 88% cenejši je ta izdelek. Verjetno podjetje ne deluje po principu da kupujejo izdelke po 50 eurov, prodajajo jih pa po 30 eurov? Ali pa mogoče podjetje tudi ne deluje brez nekega profita – tudi pri tem izdelku. Torej nekaj tukaj ne “štima”. In to je slabost, ki jo vedno znova vidim v skupinskih nakupih.

Namreč, če bom sedaj dobil počitnice v hotelu s 4* nekje ob obali za 300 eurov, ne bom nikoli več v življenju želel plačati več, kot pa je ta znesek. Podobna zgodba je z vozili. Ko so spustili ceno Renault Twinga pod 10.000 eurov, je nikoli več ne bodo mogli dvigniti nad to ceno – saj je posledica precej psihološka in se zgodi v naši glavi – zakaj hudiča bi plačeval dražje, če se ni nič spremenilo. In točno to se meni dogaja pri skupinskih nakupih. V večini primerov pogledam ponudbo, se nasmejim in zaprem. Namreč zavedam se, da kljub vsem blaznim popustom ponudnik še vedno zasluži, saj mora del denarja deliti med ponudnika storitve skupinskega nakupovanja, kot tudi njemu mora kaj vstati. In če sklepam po cenah, potem so marže, ki jih imajo izdelki v ponudbi skupinskih nakupov izredno visoke. Tako visoke, da me odvrnejo od tega, da bi jim zaupal, ali pa celo kupoval pri njih. Mogoče sem to samo jaz, ampak v meni se sproži ravno nasprotno od željenega. Ne, ne bom kupil!

Aha, tega nakita nisem kupil, kljub temu da je tako poceni, da bi se mi zaprmej ga splačalo kupiti. Ko bom pa v kakšni trgovini videl takšen nakit, bom pa barantal za ceno, kot v Turčiji in zanj ne bom pripravljen dati več kot 10 eurov. Pa saj je to smisel skupinskih nakupov, kajne? Nizka cena in veliko ljudi, ki kupi isti izdelek. Torej naslednjič v Mercatorju, Sparu in drugih polnih trgovinah grem na to foro – mi vsi se gremo skupinsko nakupovanje in pričakujemo 50% popust!

Šalo na stran. Ali uporabljate te stvari? Ste navdušeni? Ste se kdaj že vprašali, koliko ste privarčevali s tem, oz. koliko ste zapravali za stvari, ki jih niste niti izkoristili, ali pa celo potrebovali??

skupinski_nakup