Privatno vs javno zdravstvo – ekstrakcija zoba

Sam prihajam iz tistega obdobja, ko je bilo zdravstvo brezplačno – brezplačen zobozdravnik, brezplačen zdravnik. Časi socializma so bili v tem pogledu idealni, saj smo vsi imeli enake možnosti in enako zdravljenje. No, tudi takrat so obstajali privatni zdravniki, do katerih si lahko prišel, če si segel v denarnico. In tako je tudi še danes. Če imaš denar, potem lahko marsikaj opraviš veliko hitreje, kot pa če greš po pravilih javnega zdravstva.

Primer, ki ga poznam in sem ga doživel včeraj je ekstrakcija modrostnega zoba – bolečina je bila tako huda, da sem se, kljub temu, da me je zobozdravnikov najbolj strah na tem svetu, odločil, da ga obiščem – zobozdravnika s koncesijo. Glede na to, da so moji zobje malček “zahtevni”, sem dobil dve napotnici – eno za slikanje (ortopan) in drugo za ekstrakcijo na UKC-ju. Ko sem vprašal za slikanje, sem dobil odgovor da pridem na vrsto nekje v desetih dneh, na ekstrakcijo pa bi čakal, če bi sklepal po prejšnjem puljenju modrostnega zoba več kot pol leta. Okvirno.

Ko je prisotna bolečina, ki bi se je rad čim prej znebil, je nepomembna cena. Edino pomembno je, da se čim prej reši situacija, oz. da bi našel zobozdravnika, ki bi mi čim prej izpulil zob, ki mi je povzročal bolečine in težave. Glede na to, da je v Ljubljani precej privat zobozdravnikov, sem jih par poklical. Zadevo bi rešili v parih dneh je bil v večini primerov odgovor, dokler nisem poklical ordinacije Modri zob, kjer mi je prijazna medicinska sestra sporočila, da lahko pridem v 20 minutah in da bomo naredili rentgensko sliko in potem videli, kaj se da narediti.

Moje veselje, kljub strahu pred zobozdravnikom, je bilo huronsko. Namreč takšen način mi je všeč – ko se nekaj odločim, želim da se takoj stvar uredi in ne da moram čakati tedne in mesece. Ko sem vstopil v ordinacijo, me je zdravnik prijazno pozdravil, mi razložil vse skupaj in naredil slike problematičnega zoba. Na zaslonu mi je pokazal, kako se ima namen lotiti tega, kje bo rezal in kako bo pulil. Vprašal me je, če se strinjam s ceno 80 eurov za ekstrakcijo in z največjim navdušenjem sem se strinjal.

Sam postopek je trajal približno 15 minut. Dve injekciji, ki sta prijeli zelo hitro, potem pa široko odprta usta in v nekem trenutku je zobozdravnik rekel, da je urejeno. Nisem imel niti občutka, da je že vsega konec, vendar sem bil zelo vesel, da je bilo konec vsega. Na koncu si je vzel še pet minut in mi razložil na kaj moram sedaj biti pozoren, kaj smem jesti in česa ne smem početi. Od telefonskega klica, do izruvanega modrostnega zoba je minilo manj kot 40 minut in jaz sem se že odpeljal. Glede na to, da nisem čutil ustnice in jezika, je bil vsak pogovor nemogoč. In glede na to, da sem se zavedal, da bo bolečina huda, sem preventivno vzel tablete. Imel sem prav. Danes se je vse skupaj razbolelo, vendar je že precej boljše, kot je bilo včeraj.

Torej, kje je razlika med javnim in privatnim zdravstvom? Predvsem v odnosu, ki ga ima osebje do pacienta in reševanju problemov, ki nastajajo. Povsem brez problema bi me včeraj zobozdravnik odslovil in me naročil čez 14 dni. Pa vendar se zaveda, da mora preživeti na trgu, za razliko od marsikaterega javnega zobozdravnika, ki tega ne gleda na ta način. Ne morem enačiti vseh ljudi in niti ni to moj namen – ampak tudi javno zdravstvo in čakalne vrste bi lahko, z malce bolj človeškim odnosom precej spremenili.

Kot primer – ko sem v zdravstvenem domu spraševal za rentgen, je oseba, ki ga opravlja in je bilo to med njenim delovnim časom, sedela notri in ni imela niti ene stranke. Ampak jaz sem se moral naročili preko elektronske pošte, ker je bila ura 12:5o in šele ob 13. uri začnejo z naročanjem v pisarni. Razumem, vsakomur svoje. Ampak dokler bodo stvari potekale na tak način, se ne bo veliko spremenilo v Sloveniji.

p.s.: ja, najbolj na svetu me je strah zobozdravnika. In to, da sem se odločil, da v enem dnevu uredim problem, je zame celo presenečenje! Sicer sem dva dneva že “munjen”, ampak jutri bo stanje ok in jaz bom vesel, ker ne bom imel tega strahu nad seboj!

roni_kordis_bw

 1. Zakaj se vsi spotikate ob ure in bi rade kar vse počez prihajali in odhajali, a v banko lahko tud prideš 10 pred odprtjem?

  1. Ma kdo se spotika ob ure?? Poanta članka je bil način dela javnega zdravstva! In ja, njihov odnos je v k****!

 2. Pri tem blogu, kot pri večini tvojih manjka oznaka “sponzorirano sporočilo”. Seveda boš tajil, da si v zameno za reklamo dobil popust ali celo brezplačno storitev.
  Navadna komercialna pizda si.

  p.s. Si že kdaj slišal za nujno zobozdravstveno pomoč? Ne boš verjel, obstaja. In zastonj je.

  1. in nujna zobozdravstvena pomoc vkljucuje ekstrakcijo modrostnega zoba? no, prepricaj se, preden pises neumnosti

   ves, meni je vseeno za tvoje mnenje, jaz imam povsem cisto vest..

   verjetno pa midva nisva skupaj pasla krav, da bi mi napisal, da sem pizda, kajne?

   1. Nisem vedel da so skupne pastirske aktivnosti pogoj za zmerjanje. bilo je pa mišljeno bolj like http://www.youtube.com/watch?v=e3qeiZ0HOhU

    Sicer pa ne pišem na pamet, ob osmico sem bil brez vez v pol dneva, ker pač ob dveh zjutraj kirurg na stomatološki še ni delal. Sem pa od bolečin dobesedno omedleval.

    in častila je zavarovalnica.

 3. Da nisi imel 10 minut časa počakati, da se ordinacija odpre, da bi se naročil, je bodisi lapsus, ali pa težji “internetni sindrom”. Ampak, to je manj pomembno.

  Žalostno je to, da si celotna družba zatiska oči pred dejstvom, da javnega zobozdravstva nimamo. V tem primeru gre za množično halucinacijo, katere posledica bo vse več škrbastih.

  Imamo zgolj javno in boleče flikanje zob, pa še to z zamudo, ko je zob že pri koncu.

  Treba je razumeti, da so dolge čakalne vrste v “javnem zobozdravstvu” bistvena sestavina tega sistema. Če namreč 10 pacientov soočiš s tem, da jim boš boleč zob zgolj odprl in vanj za 3 mesece vstavil “trakec”, potem se bo pet od njih odločilo, da odpre denarnico, štirim bo zob propadel, in bo potrebno zgolj relativno poceni puljenje, eden pa bo dočakal zdravljenje, ki bo seveda opravljeno po poceni postopku.

  Samo na ta način lahko “javno zobozdravstvo” funkcionira s tem denarjem, ki ga dobijo.
  Kar vprašaj ZZZS in Vzajemno, koliko denarja namenijo zobozdravstvu.
  Imeli bi javno zobozdravstvo, plačal pa ga ne bi nihče.
  Oziroma, naj ga plača tistih nekaj redno zaposlenih, ki jih je še ostalo.

  Zelo pa je žalostno, da nobena zavarovalnica ne izkoristi priložnosti za zasebno zobozdravstveno zavarovanje. Pri zobozdravstvu je pač tako, da te storitve slej ko prej potrebuje prav vsak in v zelo podobnem obsegu (slej kot prej).v približno Ob tem, da zobozdravnika pač slej ko prej potrebuje prav vsak, denarja za to pa nismo pripravljeni nameniti. Realni prispevek za javno zobozdravstvo bi se najbrž vrtel okrog 50 EUR mesečno.
  Zobozdravstvo je namreč v zadnjih desetletjih naredilo ogromen napredek, storitev je nebroj in postopki zahtevajo drago opremo, čas in denar.

 4. Želiš uživati javno zobozdravstvo? Ni problema.

  Zmeni se s še 9 kolegi, sestavite dolgoročno pogodbo, odprite račun in vanj nakazujte vsak mesec po 50 EUR.

  Seveda brez jasnega pravilnika in učinkovitega nadzora porabe ne bo šlo, sicer bo slej ko prej eden izmed vas (tisti, ki posluša rap najbrž) imel zlate zobe, drugi pa boste kasneje ostali škrbasti.

  Zgolj za ilustracijo ;-)

 5. Vsem tistimim, ki si storitve zobozdravstva plačujete z lastnega žepa, pa naslednji nasvet iz lastnih izkušenj.

  Ni vse zlato, kar se sveti. In tudi najdražja storitev ni nujno najkvalitetnejša.
  Brez zaupanja v zobozdravnika ne gre, a zaupanje ne sme biti absolutno.
  Zobozdravnik lahko izpade pravi virtuoz oblikovanja zalivk in brezbolečinske terapije, a to še ne pomeni, da ni šalabajzer na drugem področju (morda tudi namenoma, € pa to).

  Znan je ekstremni primer iz Nemčije (!), ko je zobozdravnica po nepotrebnem pacientu obrusila in prevlekla vse zobe.

  V kolikor plačate za zdravljenje zoba evropsko ceno, zahtevajte tudi evropsko storitev.
  Po vsakem polnjenju zdravljenega zoba je potrebno zob slikati, da se ugotovi, ali je zapolnjen do konca. Če ni, reklamacija in ponovna polnitev.
  V nasprotnem primeru se čez par let izkaže, da polnitev ni bila v redu in je zob propadel.
  In pa seveda vzeti račun, da lahko uveljavljaš reklamacijo.

  In bodite pozorni, ko se vaš zbozdrvanik vrže v megalomanske investicije in njegove cene začnejo strmo rasti, delo pa postaja čedalje manj kvalitetno.

  Rajši izberite zobozdravnika, ki ima cenik objavljen na internetu in so njegove cene primerljive.

 6. V ilustracijo:

  Zamislite si, da bi imeli javno frizerstvo.
  Večina ima potrebo po frizerskih storitvah vsak mesec, nekateri na 3 mesece, drugi tedensko.
  Nekateri “potrebujejo” storitve za 15 EUR, drugi za 50 EUR in več.

  Kolikšen bi bil mesečni strošek na “pacienta”?

  Kolikšen bi bil Prispevek za frizersko zavarovanje pri plači, ob tem da je zaposlenih okrog 800.000 ljudi?

  1. Dodaten twist:

   Glede na to, da imamo progresivno lestvico, večino zaposlenih pa tam okrog minimalca:

   Kolikšen bi bil Prispevek za frizersko zavarovanje pri eni relativno dobri inženirski plači?

   1. Takojšen popravek ;-)

    Progresivna lestvica se seveda ne nanaša na zavarovanja, zgolj na dohodnino.

    Pravilno:

    Glede na to, da imamo kot ena redkih držav plačevanje zavarovanj brez omejitve maks. zneska, velik del zaposlenih pa nekaj nad minimalcem.

 7. Tudi jaz imam glede Modrega zoba enake izkušnje kot ti.
  Zjutraj ob 6ih poklical na njihovo brezplačno tel. št. Zob zunaj, ob 8ih. Pa tudi njihovo obnašanje do pacienta je veliko, veliko boljše kot pri drugih javnih zobozdravnikih.

  1. Da ne bo izgledalo, kot da se Modri zob ukvarja le z zoboderstvom…
   Brat že nekaj let zahaja k njim in je vsakič znova navdušen nad njimi.

   Sam pa bi pohvalil ordinaciji Ran in Zobar, upam pa, da to ne bo preveč vplivalo na čakalne dobe in cene ;-)

   Je pa tako, da je daleč najbolj ekonomično obiskati zobozdravnika zgodaj.
   Znesek namreč skoraj eksponentno narašča s pretečenim časom do potrebnega obiska,
   saj gre zadeva takole: zalivka & živ zob –> zdravljenje & “mrtev” zob –> puljenje & mostički ter vsadki.

 8. Hahaha za crknit. Slučajno ujamem kokodakanje pametuna o “kvalitetnem javnem zdravstvu” izpred šestih let.

  “Sam prihajam iz tistega obdobja, ko je bilo zdravstvo brezplačno – brezplačen zobozdravnik, brezplačen zdravnik …. lapalapalapa.”

  Pa v katerem socializmu si ti živu? V alabaniji? Če ti je firma (beri temeljna organizacija združenega dela) vsak mesec trgala od plače, da je nakazovala v “kvalitetno socialistično samoupravno javno zdravstveno organizacijo združenega dela”, še ne pomeni, da so ti pulili zob ZASTONJ ! Res pa je, da ste imeli politkomisarji in družbeno politični delavci že takrat prednost pri obravnavanju vaših zuba. Tako kot danes.

  U jugi si imel zastonj puljenje edino u JNA. Ko si rekel, da te boli zob, se je dežurni zubar samo zadrl “Vadi ….”. In to zastonj, si moreš mislit.

  Svašta, pametun.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja