Windows XP – Microsoft ukinja podporo za operacijski sistem

Microsoftov operacijski sistem Windows Xp je star 13 let. Javnosti je bil predstavljen leta 2001 in je bil nadomestilo za Windows 2000. Windows XP je bil v svojem obdobju najbolj pogost operacijski sistem na svetu – zlata doba Microsofta, ko je v operacijski sistem “stlačil” tudi Internet Explorer 6, Outlook Express 6, Windows Messenger in MSN Explorer. Windows XP je bil precej dober operacijski sistem, kljub temu, da zadnja leta nisem imel stika z njimi in to je bil moj zadnji Microsoftov OS, ki sem ga uporabljal na svojem PC računalniku.

Zakaj torej pišem o nečem iz preteklosti? Ker je še vedno zelo veliko uporabnikov Windows XP v svetu in tudi pri nas, vendar se je Microsoft odločil, da ukinja podporo za ta sistem:

On April 8, 2014, support and updates for Windows XP will no longer be available. Don’t let your PC go unprotected.

Vendar nikar ne zaženite panike! Vaš računalnik bo še vedno delovalo, ne bo prišlo do apokalipse, kjer bi se vsi računalniki, na katerih je nameščen Windows XP med seboj povezali in naredili škodo vsemu in vsem. Niti ne bo danes prišlo do izpada električne energije, ker v elektrarnah še vedno uporabljajo XP-je, vlaki bodo še vedno vozili in vi boste še vedno lahko pošiljali elektronsko pošto, “pokali” prijatelje na Facebooku in si v miru ogledovalo pornografijo na spletu.

Če koga zanima več o tem, kaj se bo dejansko zgodilo danes – tukaj so informacije:

Microsoft has provided support for Windows XP for the past 12 years. But now the time has come for us, along with our hardware and software partners, to invest our resources toward supporting more recent technologies so that we can continue to deliver great new experiences.

As a result, after April 8, 2014, technical assistance for Windows XP will no longer be available, including automatic updates that help protect your PC. Microsoft will also stop providing Microsoft Security Essentials for download on Windows XP on this date. (If you already have Microsoft Security Essentials installed, you will continue to receive antimalware signature updates for a limited time, but this does not mean that your PC will be secure because Microsoft will no longer be providing security updates to help protect your PC.)

If you continue to use Windows XP after support ends, your computer will still work but it might become more vulnerable to security risks and viruses. Also, as more software and hardware manufacturers continue to optimize for more recent versions of Windows, you can expect to encounter greater numbers of apps and devices that do not work with Windows XP.

Zbogom in hvala za vse hrošče Windows XP – bilo je zabavno!

Windows_XP_SP3

  1. Vsekakor operacijskega sistema kot je bil XP, ga za moje pojme ne bo več. Čem reči, da operacijskega sistema kateri bo postal tako priljubljen in množičen!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja