Ostanki preteklosti – Windows XP, Internet Explorer 8, Firefox 4.0. Zadnjih 6 let sem uporabnik Apple naprav in le redko imam možnost, da se igram z Windows napravami, ali operacijskim sistemom. Ravno včeraj, ko sem brskal po podatkih na enem izmed backup diskov, pa sem naletel na zanimivost – na prvem Macu sem imel VirtualBox in na njem instaliran operacijski sistem Windows XP. Iskreno povedano, ne vem točno zakaj, ampak verjetno sem ga potreboval!

Ko sem včeraj odkril ta ostanek preteklosti, sem ga seveda takoj inštaliral na MacBook Aira in ga zagnal. VirtualBox odlično opravlja svoje delo in pogled na zagon Windows Xp na Macu je bil precej smešen. Za to, da so se postavili, je bilo potrebno ene 10 sekund – kar mi nikoli na nobene PC računalniku niti pod razno ni uspelo. In ko je vse skupaj začelo delovati, sem odprl Internet Explorer in se dičil nad verzijo, ki je bila naložena – IE 8. Kot da bi me neznana sila vrgla nazaj v čas in me pustila nekje tam. Ko pomislim po drugi strani – še veliko uporabnikov še vedno uporablja ta brskalnik za svoje vsakodnevno delo?! Ko sem poskusil odpreti par strani v IE 8, sem kmalu ugotovil, da je to nesmiselno delo, kajti pol stvari se ne prikazuje pravilno. Zato se rajši odprl Firefox in ko sem preveril verzijo – Firefox 4.0, sem se malce zdrznil. Trenutna verzija Firefoxa je 33.0.

Seveda nisem mogel mimo najbolj zanimive stvari – popravkov za Windows XP. Kljub temu, da je Microsoft že 8. aprila 2014 – Windows XP – Microsoft ukinja podporo za operacijski sistem je meni sistem ponudil 66 popravkov, ki sem jih seveda namestil. No, tudi Firefox sem uspešno spravil na zadnjo verzijo, let pri Internet Explorerju je nastal problem, ker mi ni pustil, da ga nadgradim, ali pa da inštaliram novo verzijo. Glede na to, da se nisem veliko trudil z iskanjem rešitve, ker pač tega ne potrebujem, je tudi tako ok.

Ko sem klikal po Windowsih, sem se čudil, kako sem lahko sploh toliko časa zdržal na Windows sistemu. Ampak sedaj bom vsaj lahko delal z različnimi portali, ki ne omogočajo uporabniške izkušnje za uporabnike Apple naprav (ja, e-vem, banke in ostale institucije, ki jim je vseeno za uporabnike Apple naprav).

windows_xp_internet_explorer_firefox001
windows_xp_internet_explorer_firefox
windows_xp_internet_explorer_firefox002
windows_xp_internet_explorer_firefox
windows_xp_internet_explorer_firefox003
windows_xp_internet_explorer_firefox