Mozilla Firefox 51.92% – Internet Explorer 38.41% – moji bralci so napredni uporabniki interneta

Pregled letošnjega leta še sledi, ampak zapis na Financah mi je dal idejo, da preverim kako napredni ste moji bralci/obiskovalci pri uporabi spletnih brskalnikov. In priznam, sem presenečen! Čestitke vsem, ki surfate z naprednejšimi brskalniki (podatki za letošnje leto – število obiskovalcev 562,953 -Absolute Unique Visitors!).

 1. Firefox 51.92%
 2. Internet Explorer 38.41%
 3. Chrome 3.94%
 4. Safari 3.39%
 5. Opera 1.80%

brskalniki

 1. @had … tvoji napredni, ŽVPL-ovi pa še bolj napredni (za zadn mesec):
  – Firefox: 75.59%
  – Internet Explorer: 12.28%
  – Chrome: 7.53%
  – Opera: 2.48%
  – Safari: 1.55%

  ;)

 2. Koliko pa je tistih najbolj naprednih (beri: % ie8 znotraj ie)?

 3. Had, zakaj bi bili uporabniki FF-ja napredni? Po kakem kljucu? Ker uporabljajo slabsi brskalnik od IE-ja? FF se ni dokazal, da je lahko kos zahtevnim uporabnikom, je dober za povprecneza, recimo..

  Ob tej tvoji trditvi pa se dotakniva se necesa, pri tebi je recimo Safari uporabnikov 3.39 odstotkov, kar pomeni, da imas tudi sminkerjev z Maci zelo malo, ki pa se imajo med uporabniki racunalniske tehnologije za vecvredne. Kdo je potem napreden in kdo ni? ;)

 4. Mislil sem prvi odstavek. Nevem, katero verzijo IEja si imel v mislih, ampak v7 in starejši so gotovo slabši od firefoxa tako pri varnosti kot pri hitrosti in požrešnosti. Za ie8 sem slišal, da ga hvalijo, vendar tu sem brez argumentov, ker ga še nisem (dobro) preizkusil.

  Zanima pa tudi mene, katera verzija v tej anketi med IE prevlada. Pomoje ne 8.

 5. Se strinjam z markopigac. V bistvu nam uporaba nekega browserja ne pove nič o uporabniku.

  Lahko seveda gledamo tako:
  IE – windows userji, ki si ne znajo nič zinštalirat sami
  Firefox – šminkerji, ki so slišali da si napreden uporabnik, če ga imaš.
  Safari – šminkerji z maci
  Chrome – vedno moram imeti nekaj drugega kot ostali

  In če tako gledamo imamo itak vse svoje uporabnike za tepce. Pišeš torej za tepce.

 6. markopigac je tule dobro izpostavil problematiko :). Zakaj bi uporabniki Firefoxa naj bili napredni? Samo zato, ker uporabljajo Firefox, ki je sicer napreden browser, še ne pomeni, da so tudi uporabniki. Sicer pa stvar okusa, ne? Jaz osebno perferiram vse browserje pred IE-jem, toliko CSS živcev kot je to skrpucalo požrlo dizajnerjem, jih ni še noben klient. Pač stvar izbire, res pa je, da za googlanje in ostalo večini popolnoma zadostuje.
  OS-i so pač stvar izbire, ne? Res je, da je kar nekaj uporabnikov MAC-ov snobov, to pa ne pomeni, da je OSX slab, pač pa nekateri njegovi uporabniki ^^. Linux je za nekatere prezakompliciran, za druge je super, da lahko zadevo do potankosti prilagodijo svojim potrebam. Najboljši je pa tukaj Windows sistem, pa še to samo zaradi user interfejsa, nič drugega, narejen je namreč tako kot slikanica, tako da je dokaj razumljiv veliko uporabnikom. 90% uporabnikov operacijskega sistema windows pa itak ne ve niti, kaj je to “Control panel”.
  Vsakomur svoje, hvala bogu da je konkurenca, če je ne bi bilo, bi še vedno uporabljali IE5.5 (pfuj, jebemtiš!), tudi konkurenca je zaslužna, da se je na IE-ju končno nekaj premaknilo. Zdaj pa potrebujemo samo še hudo konkurenco na področju OS-ov, zdaj je je odločno premalo.

 7. Jaz mislim, da so najbolj napredni uporabniki Crhome-a, že iz razloga, da sploh vedo, da obstaja.
  Opera je v zatonu, Safari je Applov IE, Firefox pa uporablja tud mama moje punce pa ni napreden uporabnik:).
  Je Firefox uporabnik po logiki iz prvega stavka bolj napreden od IE samo iz razlogam, da si ga moraš znat potegnt iz neta in inštalirat. To je poglavitni razlog.

 8. Kdo pa pravi da so Safariji iz maca? Jaz ga uporabljam tudi na winsih in je celo ok. Na macu pa uporabljam večinoma chrome, FF in tudi safari.

 9. Vidite, to je prava debata! ;)

  Na zivce mi grejo “kvazi uporniki”, ki v upanju, da bodo carji sistemsko zavracajo vse kar je od MS-ja. V resnici pa laufajo svoj comp na winsih, po moznosti je comp ibm.

  Cudno, da se ni nasel se kak majstor, ki uporablja Netscape. “Ker ga je vzljubil kot otrok”

 10. Heh, smešno, zdej ker ne uporabljam FF pa po vašem mnenju nisem napreden uporabnik, dobra merila. Upam, da ko se menite za službo, da ni glavna stvar kateri brskalnik uporabljate. Drugače pa, v času IE8 je kar malo hecno govoriti, da je kakšen FF bolj najpreden ali karkoli. Po funkcionalnosti se čisto lepo lahko primerjata, v bistvu ima IE8 kar nekaj funkcionalnosti več. Res pa je FF še vedno bolj napreden kar se tiče standardov, tu nimam kaj reči (pustimo HTML 5, ker zadeva še ni standardizirana…), vendar bo prihajajoči IE9 tudi to zagotovo spremenil.

  Če bi malo poznali Microsoftove spletne aplikacije, kako so bile v preteklosti grdo spisane, bi razumeli, zakaj ima IE težave s standardi. Na žalost večina teh aplikacij ne bi delovalo v brskalniku, ki podpira zadnje standarde, dokler pa MS nudi podporo za te aplikacije, pa ne morejo v brskalnike vgrajevati standardov, ker zadeve pač ne bi več delale. Compatibility mode je dokaz za to. Ker pa se življenjska doba teh aplikaicj počasi izteka, pa nas kmalu čaka tudi IE, ki bo podpiral zadnje standarde.

 11. pa gremo po vrsti.. da ne bom prevec zakompliciral vsega skupaj, sem se potrudil in poiskal razlike med ie in firefoxom..
  Internet Explorer 7 vs. Firefox 2 – cnet-ov test.. Internet Explorer 7: 47 : Firefox 2: 64
  http://reviews.cnet.com/4520-10442_7-6656808-1.html

  in vecina uporabnikov IE-ja pri meni, je se vedno na IE7.. potem sledi IE6 in sele kasneje pride IE8..

  ampak to je bila ena primerjava..

  druga.. hitrost..
  Internet Explorer 8 Beta 2 vs. Firefox 3.0.1 – zdnet.com

  in še en malce boljši test – testradar.com
  Tested: Chrome vs IE8 vs Firefox 3.1 vs Safari 4
  http://www.techradar.com/news/internet/tested-chrome-vs-ie8-vs-firefox-3-1-vs-safari-4-582159

  zmagovalec je sicer Chrome, kot ste nekateri ze napisali v komentarjih.. ampak vseeno se da narediti tudi primerjavo z ff in ie..

  zakaj sem zapisal da napredni uporabniki uporabljajo ff? ker v ie prikazuje tale blog malce drugace, kot pa v ff, safari ali pa chromu :) jeap.. se zgodi..

  sicer pa tudi zgornji testi pricajo v prid ff-ju..

  safari uporablja priblizno 2% obiskovalcev.. kar pomeni da priblizno 20k unikov uporablja safari.. oz. ce dam skupaj safari in mac osx je ta stevilka – 82% in safari win – 9% – ostalo so iphoni in ipodi

 12. @kljuka: napredno ni bilo misljeno, da je s kom, ki ne uporablja ff-ja karkoli narobe.. ampak vsak, ki dela karkoli s spletom in ki oblikuje karkoli, ve kaksne probleme ima z ie (prejsnje verzije), ko porabi ure in ure, da resi malenkosti, ki samo v ie ne delujejo pravilno..

  in ko je ie uvajal svoje standarde so “najebali” zgoraj omenjeni ljudje.. precej strani ima stvar reseno preprosto – zamenjaj brskalnik in spletna stran se ti bo prikazala pravilno :)

  pa dovolj sale.. ff ima cel kup dodatnih orodij, ki jih razvija skupnost in kontribuira.. ie dela sele prve korake v tej smeri..

  vsi, ki uporabljamo spletno bancnistvo vemo, da smo odvisni od ie-ja.. ker banke ne podpirajo drugih brskalnikov..

 13. Had, biti lep in hkrati se pameten ne gre skupaj. Lahko si eno, ali drugo. Kot kaze je FF predvsem lep, kot Mac, ampak pamet pa.. Ne, ne.. Zahtevnejši uporabniki ne uporabljajo FF, ko se gre zares.

  Sicer pa meni ne pove dosti uporaba browserja strani. Vec mi o uporabniku pove njegov sistem, legalnost le-tega in znanje uporabe programov.

  Ti spletni testi mene ne prepricajo. Preprica me lastna uporaba. Takrat sele vidim, da ob zahtevnejših zadevah preklopim na grd IE. Le to.. ;)

 14. @marko: no, ff zdruzuje oboje :) da ne bo pomote.. tudi ff ima napake, se predolgo nalaga in podobno.. chrome je v teh pogledih se najboljsi, ker je bil narejen iz 0.. in ne na stari platformi, ki so jo potem samo se kvackali zraven..

  in odvisno je, kaj je zate zahtevnejsi uporabnik? ce je to nekdo ki oblikuje strani, potem uporablja oboje, saj mu sicer v ie ne bo prikazovali pravilno stvari – nekateri se drzijo protokolov, drugi si jih sami izmisljajo :)

  in ta debata je priblizno tako kot svete vojne med nikon / canon ali mac / pc :)

 15. Hmm.. ni ravno isto. Mac je tako ali tako postal PC. V Nikon bom pa zacel verjeti, ko bodo vsi objektivi na fuzbalskem SP crni in ne beli ;)

 16. Ja, mi je povsem jasno, da se v FF zadeve hitreje nalagajo, navsezadnje tudi sam sem naredil že kar nekaj spletnih strani in spletnih aplikacij in mi je jasno, da ni spletne strani, pri kateri se razvijalec nebi zabijal v zid, da bo tudi v IE stvar normalno delovala. Ampak zato je krivo to, da MS ne j*** standardov, tudi zaradi tega, ker si njihove bivše aplikacije bile spacane (mogoče so prehitevali čas in delali stvari, ki jih takrat mogoče še tehnologija ni podpirala, verjetno so bili svojeglavi). To pravim, da se bo spremenilo, to je dejstvo, da stvar mora začet podpirat standarde, to so tudi pri MS končno začutili.

  Ampak res, govoriti, da je FF naprednejši, hm, v časih IE6 definitivno, sedaj je pa to res malo pretirano. Tudi plugini niso del FF in zato ne moremo reči, da je zato FF naprednejši. Skupnost je pač pri FF močnejša, tudi IE podpira plugine, tako da tukaj mu ne gre nič očitati (pač, skupnost ni tako razvita).

  Sam primarno uporabljam IE, ker pač ne vidim, kaj bi mi FF ponudil več, glede varnosti, IE je definitivno zaradi t.i. “integritetnih nivojev procesov” veliko bolj varen kot FF (seveda, če uporabnik uporablja Windows Vista ali 7 in ima vklopljen UAC). Glede hitrosti nalaganja strani, res je, v FF se strani nalagajo neprimerljivo hitreje, ampak oprostite, meni je 1ms ali 0,5 ms čisto neopazna razlika.

  Pač, naj vsak uporablja kar želi, ampak dajmo pa počasi pozabiti, da je IE6 sedaj že dve verziji nazaj, kmalu pa se obeta nova verzija…

 17. @Abaddon: Opera v zatonu?
  Norvežani pa resnično niso v zatonu, oglej si kaj vse ponujajo zadnje verzije in potem počakaj, da vidiš, kdaj bodo ostali razvijalci pričeli kopirati le-te.

 18. Dejansko je IE uporabnikov še vedno tako veliko zareadi tega, ker prihaja built in v OSu. Pika.

  Nekdo, ki uporablja linux/mac-os si definitivno ne bi instaliral IEja (če bi le ta obstajal) in ga tudi uporabljal. Okej, verjetno bi se jih našlo nekaj, ampak dvomim da veliko.

  Tudi sam uporabljam Firefox, Chrome, Opero in IE (zaradi weba). IE dejansko tudi zaradi službe – ker imamo portal, ki normalno deluje samo v IEju.

  A primarno uporabljam Chrome … zakaj? Ker mi je všeč.

  To je stvar okusa in tako kot je napisal Had, je to le še ena izmed svetih vojn.

  Ni važno ali je PC/Mac, Nikon/Canon, FF/IE/Chrome … važno da opravi delo, za katero je namenjeno in da je uporabnik srečen ;)

  LP

 19. FF vs. IE je pač isto kot domobranci vs pratizani. Nikol ne bomo pršli skupaj torej.

  Me veseli da je FF bolj uporabljan kot IE. Predvsem zato ker me kot razvijalca spletnih strani IE živcira veliko preveč da bi ga hotel kdaj uporabljati in priporočati. Za to da stvar deluje v IE lahko porabiš 2x več časa, med tem ko prej deluje v vseh normalnih brskalnikih. Ampak stranke spletnih strani so muhaste, in še vedno rade uporabljajo točno to kar nam povzroča največje probleme. Tko da smo pač obsojeni na večno dvojno delo.
  Zato sem tudi proti MSu, da si je zaradi lastnega monopola izmislil spletne standarde ki jim zdaj morajo slediti vsi ker so nažalost nekateri uporabniki (markopigac?) pristaši IEja.

  Hvala bogu da na mojih straneh IE6 (ki je najhujši) uporablja samo še 10% obiskovalcev.

  Sicer pa vas obiskovalce razumem, načeloma vas boli **** za to kako je bila stran narejena, saj smo programerji za to delo plačani ane :)

 20. Te stevilke povedo nekaj, pomenijo pa za končnega uporabnika malo. Večina se do Firefoxa pride na ta način, da se namestijo piratski Windowsi in potem kar avtomatsko zraven FF, nevem zakaj je takšen trend ampak pač je, in nad takšnimi dejanji se da zamislit. V končni fazi je pomembno kaj uporabnika prepriča in mene je pač IE8, oky starejše verzije so res ble kot iz kamnene dobe, ampak moram rečt da so se Microsoftovci potrudili in naredili dokaj konkretno in konkurenčno zadevo z IE8. Glede varnosti sem čital eno par testov in je res IE8 daleč najbolj varen in naprej pred ostalimi brskalniki. Blokira največ golazni ;). Težave z standardi oz. izgledom strani pa so uredili z tem compability view, kar moram rečt da res deluje super.

 21. Hja ni_name ima prav… Na piratsek windowse pač ne moreš dol potegnit IE8, zato pa vsi inštalirajo ff. Mene ff ni preperičal, da je superiornejši od ostalih. Prej nasprotno, včasih se zablokira kar tako brez veze. Meni je najljubša Opera zaradi hitrosti in privlačnega vmesnika.. pa nikoli se ne sesuje. Imam instalirane vse od ff, ie, o, safarija do chroma…še vedno pa velja, da kar (recimo kakšn java script)ne odpre noben brskalnik na koncu odpre IE… :)

 22. Na Računalniških novicah sem opazil, da so razvili dodatke za IE8 – namestil in testiram. Zadeva je zanimiva. Dajte stestirat in povejte če ni tudi napredna – njihove novice mi pokaže kar v favoritsih in pri iskanju se mi izpisujejo njihovi članki.

 23. Samo en klik na najbolje obiskan slovenski portal 24ur.com pove vse – ie8 v vsak dom. Ker je hiter in varen :)

 24. Ja en euro loto so jim izplačal… mislim ej. Če se folk obvešča z pozitivnimi informacijami še ne pomeni da mora nekdo plačat za to!! Čudno da ne pišete koliko je Firefox plačal za take objave.. mislim škoda besed

 25. @no_name: pa ti ves tocno kaj pises? oglasevanje ni enako obvescanje?!!

  ja, skoda besed.. sploh, ko ne ves kaj pises

 26. @koogla: IE8 lahko namestiš na vsako različico Windows novejšo od Windows XP (tudi piratsko)
  Internet Explorer 8 je podprl vse aktualne standarde, razvoj spletnih strani je torej enak kot za ostale različice brskalnikov, za starejše spletne strani, optimizirane za IE < 8 pa lahko dodate na stran en meta tag (ali ob obisku strani vklopite compatibility view), ki vam v IE8 stran prikaže kot bi jo v IE7.

Komentarji so zaprti.