Povsod velja, da zmagovalci pišejo zgodovino, le v Sloveniji so stvari drugačne. V Sloveniji poraženci pišejo zgodovino, saj si želijo drugačno zgodovino, kot je dejansko bila. Želijo si spremeniti tista dejstva, ki so bila v uporabi 50 in več let, saj jim le to pride prav pri svojem mešetarjenju z državljani, ki jim zvesto sledijo in verjamejo, da se lahko zgodovina prikaže različno, če daš pravim ljudem škarje in platno.

Govorim o tisti zgodovini, ki bi jo nekateri na vse pretege radi spremenili in s katero se ukvarjamo že odkar je Slovenija postala samostojna. Govorim o tisti zgodovini, ki nam je omogočila, da živimo v svobodni državi in da smo svobodni. Vendar nekateri se dejansko trudijo, da bi vse to izničili in da bi prikazali, da nič ni bilo tako, kot je izgledalo in da so bile to vse zgolj naše iluzije in iluzije zmagovalcev, ki so nam pričarali zgodovino po njihovem okusu. V drugih državah, ki so sodelovale v 2. svetovni vojni so stvari precej drugačne, kot so pri nas, kjer si lahko poraženci privoščijo čedalje več in čedalje bolj mešetarijo z vsem skupaj – seveda vse pod pretvezo, da je potrebno določene stvari urediti in jih predstaviti točno tako, kot si oni želijo. In najbolj smešno pri vsem tem je, da se zaletavajo v steno, vendar v Sloveniji še kako velja rek, da če laž ponoviš 100-krat, da potem ta laž postane resnica.

Ravno to se dogaja že precej časa v Sloveniji in zadnja takšna provokacija je bila postavitev spominskega znamenja domobrancem v Grahovem, z napisom:

“Na tem kraju so leta gospodovega 1943 posadko domobrancev slovenske narodne vojske s topovi in ognjem pobili komunisti, bratje po rodu, tujci po misli. Čakamo strnjeni v prst, da rod, ki iz vaših poraja se vrst, zdrobil bo lažnivega molka okove, da spet pridobimo ukradeno čast in vrne resnica vam voljo za rast.”

Namesto da bi poskušali narod združiti in da bi se ukvarjali s stvarmi, ki so bistvene za naše preživetje in ustvarjanje gospodarske klime, se gredo nekateri prepucavanje na dejstvih, ki nimajo nič z realnim svetom in svetom, ki je obstajal takrat. Najlažje je pač uzurpirati določena poglavja iz zgodovine in potem vse skupaj zapakirati v drugačen omot in se dičiti z njim.

Veliko zanimivih dejstev je na svojem spletnem mestu objavila stranka Solidarnost, oz. dr. Jože Pirjevec – Obsodba postavitve spomenika v Grahovem

Slovensko javnost opozarja na naslednja dejstva:

 1. Slovensko domobranstvo – Slowenische Landwehr je 24. septembra 1943 ustanovil general SS Erwin Rösener, vojni zločinec, obsojen na procesih v Ljubljani in Nürnbergu. Šlo je za pomožne policijske enote, ki so ob kapitulaciji Italije 8. septembra 1943 nasledile Prostovoljni protikomunistični miliciji – Milizia volontaria anticomunista, do tega datuma v službi italijanskega okupatorja.
 2. Adolf Hitler je že v svoji programski knjigi Mein Kampf zapisal, da ne bo nikoli odpustil avstrijski aristokraciji, ker v petsto letih dominacije ni znala ponemčiti slovenskega prostora in razširiti etnično prisotnost nemštva do Jadrana. Po tem, ko je leta 1941 zasedel Štajersko in Gorenjsko, je septembra 1943 oblikoval še Operacijsko cono jadransko Primorje – Operationszone Adriatisches Küstenland, katere sestavni del so bile preostale slovenske dežele. Nobenega dvoma ne more biti, kakšna bi bila usoda slovenskega naroda, če bi zmagal v drugi svetovni vojni.
 3. Domobrancev, ki so 20. aprila 1944 na Hitlerjev rojstni dan prisegli zvestobo Führerju, ni mogoče proslavljati kot »slovensko narodno vojsko«, tudi v primeru, če vzamemo v poštev trditev Alojza Rebule, da so sicer nosili nemško uniformo, a da so jim pod njo utripala angleška srca. Teza, po kateri naj bi domobranci sodelovali z Nemci v boju proti komunizmu, obenem pa upali na zmago zahodnih zaveznikov, da bi z njimi po Hitlerjevem porazu dokončno opravili z »boljševistično kugo«, samo potrjuje obupno zmedo tistih desničarskih sil v Ljubljanski pokrajini, ki so zapeljale številne slovenske fante v pogubo.
 4. »Komunisti«, ki da so 24. novembra 1943 pobili s topovi »slovensko narodno vojsko«, so bili člani brigad Narodnoosvobodilne vojske Slovenije, ki so jih skupaj z ostalimi partizanskimi silami v Jugoslaviji samo nekaj dni kasneje v Teheranu Churchill, Roosevelt in Stalin priznali kot sestavni del proti-hitlerjanske koalicije.
 5. Šesti april, ko bo odkrit spomenik v Grahovem, neizbežno kliče v spomin 6. april 1941, ko je Wehrmacht prekoračila našo severno mejo z namenom, da jo izniči. S tem datumom se je začela kalvarija še tistega dela slovenskega naroda, ki po prvi svetovni vojni ni bil zasužnjen od tujcev. Proslavljati ta dan pomeni potrjevati dokončno podjarmljenje Slovenije nacistom in italijanskim ter madžarskim fašistom. Pomeni tudi poveličevati ideologije, ki veljajo v sodobni Evropi za zločinske. Pobudniki dogodka si nalagajo s tem strašno odgovornost, saj ločujejo našo državo od civiliziranega sveta in v njej še poglabljajo razkol, ki ga je zapustila druga svetovna vojna.

kozara02

28 Responses to V Sloveniji zgodovino pišejo poraženci

 1. Papa Roach pravi:

  Kdor je najbolj glasen, zmaga! A sve ostalo su samo nianse.

 2. Janez pravi:

  Da Avstrijcem ni uspelo ponemčiti Janezov v par sto letih, je vsekakor polom na celi črti.
  Slovenci smo živeli samo 45 let v Jugoslaviji pa je raven rabe slovenskega jezika katastrofalna. In se še slabša. Čez ene deset let bo pa verjetno že nevarno, če bomo na javnih mestih govorili slovensko preveč na glas.

 3. Vili Manili pravi:

  Ko zagovornik domobranstva vidi zapis, kot je tvoj, ti v trenutku pripiše opranoglavost in te označi za komunista, če si malo starejši pa še za udbaša. Tako so jih naučili.
  Čisto iz človeškega stališča – seveda bo zadnja stvar, ki jo je človek pripravljen storiti ta, da prizna, da zagovarja sodelovanje z nacisti. Naredil bo vse, da to prikaže v popolnoma drugačni luči. Zato pa se tako trudijo povezati nacizem s komunizmom in s tem prikazati “povezavo” med njima ter se prepričujejo, da so ubistvu komunisti sodelovali z nacisti (?!). Bizarno, a oni to resnično verjamejo.
  Resnica pa je ta, da so bili žal na obeh straneh ljudje zavedeni. Ene je zavedla Moskva, druge pa Vatikan. Mi smo se pa klali med sabo. Če bi si to vsi priznali bi nas lahko ta izkušnja samo že bolj združila.
  ŽAl pa je tu še janša, ki so delitev na najbolj ostuden način izkorišča za svoje politične igrice in zadnje čase predvsem za reševanje svoje riti.

 4. Dixi pravi:

  Izogibajmo se teh tem, če jih ne znamo ocenjevati zrelo in z distanco.

  Takšen zapis ima samo negativne posledice, ničemur ne prispeva, kot pa samo povečovanju razlik in večanju razcepljenosti med nami.

  Svet ni črno – bel, svet je različen.

 5. moja malenkost pravi:

  Najprej kar se tiče Grahovega, Dogodek je dejansko opravil svoje in prispeval kamenček k spravi, vsaj kar se Cerkničanov tiče. Če le ne bo kakšnih hujskanj od zunaj, se bodo že drugo leto lahko eni kot drugi, če bodo le svojo srpokladivarsko kramo, ki nima dosti zveze z bojem proti okupatorju, pustili doma, skupno poklonili žrtvam najprej pri enem in nato še pri drugem spomeniku.

  Predvsem pa se bo treba otresti komufašistične miselnosti, da so za pisanje zgodovine pristojni zmagovalci. Jok, brate, v normalnem svetu se to prepusti strokovnjakom zgodovinske stroke, ki bodo stvar zapisali tako, da bo mogoče vsak stavek podkrepiti z verodostojnimi zgodovinskimi viri. Med te kvazi strokovnjake kakopak ne sodijo tisti, ki patetično vse povezujejo z nekimi obskurnimi obletnicami, v tem primeruz invazijo sil osi v Jugoslavijo ali Hitlerjevim rojstnim dnem. Eeeee, vseh možnih datumov je samo 366 in prav za vsakega, tudi za 29. februar, ti najdem obletnico neke svinjarije ali pomemben dan v življenjepisu kakšen razvpite osebnosti, in z nekoliko domišljije da to povezati s praktično čimerkoli, tudi s tem, da je naključni mimoidoči prdnil. Ali drugače povedano, kdor ni sposoben nečesa spodbijati drugače kot z dejstvom, da je na isti dan pred n leti Džingiskan dokazano šel srat, ta je, žalibog, na nivoju tistih pi*kic, ki v življenju še niso prebrale drugega razen Lady in jim je ob prvem srečanju najvažnejše, kaj si po tem, onem in po tretjem horoskopu.

  In če se že avtor sklicuje na Pirjevca, bi moral najprej preveriti, koliko je v strokovnih krogih dejansko “vreden”. Pa mu pomagajmo. Da ne bo kdo očital povzemanja Demokracije, se bomo raje oprijeli mednarodno uveljavljenih kazalcev posameznikove znanstvene vrednosti. To so predvsem kazalci, koliko objavljaš, kje (logično, da objava v Cicibanu ali Poletu ne more biti enakovredna ugledni in strogo selekcionirani znanstveni publikaciji), kako so te kolegi zrecenzirali (ocenili) in najpomembnejše, koliko kolegov si s svojo kakovostjo uspel prepričati, da tvoja dela nadalje citirajo v svojih publikacijah. Tudi pri nas premoremo platformo Sicris, ki po mednarodnih kriterijih vestno beleži in vrednoti dosežke slovenskih znanstvenikov. Torej, poglejmo si profil dr. Jožeta Pirjevca: http://www.sicris.si/search/rsr.aspx?lang=slv&id=9521 V resnih znanstvenih krogih dajo največ na podatek o h-indeksu. Definicija je resda nekoliko zapletena, ampak v Pirjevčevem primeru, kjer znaša natanko 0 (z besedo: nič, v uradnem jeziku njegove domovine tudi: niente) je stvar enostavna kot pasulj. To namreč pomeni, da ga že najmanj desetletje živ bog ni citiral v kakšnem vsaj amaterskem znanstvenem delu. Čeprav v njegovi bibliografiji najdemo tudi kolikr toliko recentna dela v italijanščini, ruščini, angleščini…, ga mednarodna zgodovinska stroka po domače povedano ne j*** 5 posto. Še več, iz tega rezultata se da zanesljivo sklepati, da ga ne šmirgla niti “pravoverna” stroka s FDV, FF ali Inštituta za novejšo zgodovino!

  Samo kot mimogrede, moja malenkost sploh ne deluje v akademskih krogih in se ne šteje za nekega hudega strokovnjaka. Ko je pred leti diplomirala, jo je mentor zaprosil, če lahko kratek povzetek diplomske naloge skrči na 4 strani in to objavi v fakultetnem glasilu, ki objavi praktično vse in zato nima nekega hudega impact faktorja. Moja malenkost je željo izpolnila in čez čas je to delo citiral neki asistent v mentorjevem laboratoriju. Res je, ni neki dosežek, da bi se človek ravno hvalil, ampak celo moja malenkost ima v Sicrisu še danes boljši h-index od dr. Pirjevca.

  Samo toliko, da bo jasno, kako resno je treba jemati “strokovnjake” tipa Pirjevec…

 6. Silvo pravi:

  Had, ce kdo manilupira z zgodovino, potem so to tvoji placniki, katerih simpatizer si ti sam. Vojna ni igrica, ki jo igras na racunalniku, kjer si sestejes koliko head-shotov si uspel narediti v cimkrajsem casu, ampak je jebeno realno stanje, kjer ni zmagovalcev ali porazencev, ampak so na koncu VSI porazenci. Zato, ker vsi prestevajo mrtve, ocenjuje se skoda na obeh straneh, tako da govoriti o zmagi, je blaznost in primitivnost brez primere.

  Če že omenjaš kolaboracijo, zakaj ne omeniš kolaboracije partizanov z nemci? Zakaj se ne razpises o tem, kako se je NOB preden se je zacela vojna imenovala PROTI IMPERIALISTICNA VOJSKA! Razumes to? Kaj naj bi to pomenilo? Da so se nameravali boriti proti Nemcem? Kdo so bili imperialisti? Bo šlo? Kaj poreces na dvokratni pakt Stalina z Nemci? Prvi se je zgodil 23. avgusta in drugi 28.septembra, o delitvi Poljske in priključitvi baltskih držav, severne Bukovine in Besarabije k Sovjetski zvezi? ZAKAJ tega, ne priznate, ko ste tako cisti! Kot vem, se nihče ne odmika od tega in se celo prizna, da je bila to napaka, da so domobranci paktirali z Nemci? Mi lahko poveš, kdo se oddaljuje od tega?

  Človek, ko bi dejansko vedel, kaka norost in blaznost je bila v partizanskih vrstah, bi clovek paktiral s hudecem, ce bi bilo treba, da bi branil svojo familijo. Verjetno tvoja mala glava ne ve, da se je med drugo svetovno vojno dogajala drzavljanska vojna, med zavednimi, hrabrimi slovenci in drhal, ki je pripizdila iz juga, pod komando Sovjetske zveze. Dogajal se je bratomor, kjer so bratje ubijali svoje, zavoljo socialisticne revolucije. Še to, domobranci, so nastali leta 43. Mi lahko poves, koga in zakaj so partizani pobijali, mucili, posiljevali pred tem letom? Da ti pomagam, to so bile vaske straze, katere so se branile, pred banditi! Zakaj? Sem ti zgoraj nastel. V pomoc, si poglej dokumentarni film Sovjetska zgodba, kjer se nacional socializem, katerega je prakticiral Hitler, primerja s socializmom Stalinovega nacina. Ti je jasno kaj pomeni SS? Nimas pojma poba, nabijas tukaj in govoris o stvareh, o kateri se ti ne sanja. Bo treba se kaj drugega prebrat, pogledat, ne samo Ne jocega petra, kjer se ti, verjamem vsakic znova orosijo ocke. Smrk, smrk..

  V Sloveniji, je cez 600 grobisc. Clovek, 600!!! Se ti zavedas, koliko je to enih zrtev, katere niso pokopane, ampak so bile odvrzene, kot vrecke smeti v razne jarke, jame.. Nimas nobenega spostovanja do teh ljudi, njegovih svojcev? Nimas. Ker si moralni invalid, katerega so te vzgojili v vseh teh letih. Pacient! Po tvoji logiki, je Srebrenica pac posledica dogodkov vojne? Bi te rad videl, kako bi to povedal materam, hceram, sorodnikom umrlih, kateri so zgubli svoje v pokolu, kjer jih je vec kot 7000 zgubilo zivljneje? Ajde, napisi kaj o tem…

  Ce kdo potvarja zgodivino, potem so to tvoji simpatizerji. Ker se jim gre samo za eno stvar. OBLAST! Razumes? OBLAST? In ce jo zelijo obdrzat, morate pac lagati! Lazete ze celo povojno zgodovino in boste lagali se naprej. Ker laz, je nesmrtna dusa komunizma. Drugace ne znajo/te. Ce samo Lazgose omenim, pa takih zgodb, katere so izkrivljene jih je poba nesteto.

  Sram te je lahko! To pa zato, ker ne priznavas pietete posameznika po smrti. Period!

  • Vili Manili pravi:

   Čakam samo še to, da rečeš, da so se domobranci v resnici borili na strani zaveznikov in da so partizani pred Bogom prisegli Hitlerju, ki je bil v resnici komunist.

   • Silvo pravi:

    Vili, kaj kmalu bos spoznal, v kaki zmoti si zivel ves ta cas. In solze ti bodo povzele po licih ne zaradi tega, ker boste zalovali za vasimi tovarisi. Ampak, ko boste ugovotili, kako vas na suho z dildotom tam, kjer se sonce ne posveti.

  • had pravi:

   moji placniki? lepo, da jih poznas.. jaz jih ne.. common sense

   • Silvo pravi:

    Si se kar sam od sebe dotaknil stvari, kjer te najbolj zaboli. Pri denarju seveda! Tukaj te najbolj boli a? Vse ostalo nima veze. Samo da promet prihaja in da se bannerji rolajo. Pa da se cela zloga Citroenov proda.

    • had pravi:

     ne znam ti pomagati, ce ne ves kaj pises:

     Had, ce kdo manilupira z zgodovino, potem so to tvoji placniki, katerih simpatizer si ti sam.

   • Silvo pravi:

    ? Kake spine delas poba. Od vsega zgoraj napisanega, te je edino zmotilo tam, kjer se omeni tvoj denarcek. Vse ostalo je kristalno cist? Nimas dometa, da bi se se malo razpisal. Saj ves, debata pa take fore..

    • had pravi:

     ce v prvem stavku pokusas diskreditirati, pa ti ne uspe, je vse ostalo bs

    • Silvo pravi:

     ?? Ti ubogi jecljavec. Pa ne mores skriti svojega pripadnistva. Ce to delas zastonj, si kreten. Ker vem, da ti tale blog prinasa denar je logicno, da si na placilni listi. Ker ljubis denar.. Kurac bi si dal vsiti na celo za jurja, ce ti kdo ponudi..

    • had pravi:

     a sedaj, ko ni argumentov, pa zacnemo z zaljenjem?

 7. JUHUHU pravi:

  Leta 1941 so partizani okupirali Slovenijo.Zaradi pretiranega nasilja se je par tisoč Slovencev začasno odselilo v Nemčijo v nekake hotele.Zaradi preobilne hrane so mnogi zboleli in tam pustili svoje kosti.Nekaj jih je odšlo na dopust v Dalmacijo,konkretno na otok Rab.Tudi tam so se prenažirali.Mnogi so se prostovoljno vključili v osvobodilno Nemško in Italijansko vojsko in si ogledali severno Afriko,pa Rusijo,kar je zavidanja vredno.Ker je v Sloveniji REVOLUCIJA jedla otroke,so Nemci Slovenske otroke odpeljali v Nemčijo in jih tam lepo vzgojili.Ker pa so Nemški in Italijanski vojaki potrebovali pomoč,se je cvet slovenskega naroda tem prijaznim ljudem priključil in pripomogel,da nasilje partizanov ni bilo še hulše.Celo Škof je molil za te hrabre Slovence.Ja,tako je to bilo!!

 8. mm pravi:

  Če se že avtor sklicuje na Pirjevca, bi moral najprej preveriti, koliko je v strokovnih krogih dejansko “vreden”. Pa mu pomagajmo. Da ne bo kdo očital povzemanja Demokracije, se bomo raje oprijeli mednarodno uveljavljenih kazalcev posameznikove znanstvene vrednosti. To so predvsem podatki, koliko objavljaš, kje (logično, da objava v Cicibanu ali Poletu ne more biti enakovredna ugledni in strogo selekcionirani znanstveni publikaciji), kako so te kolegi zrecenzirali (ocenili) in najpomembnejše, koliko znanstvenih kolegov si s svojo kakovostjo uspel prepričati, da tvoja dela nadalje citirajo v svojih delih. Tudi pri nas premoremo platformo Sicris, ki po mednarodnih kriterijih vestno beleži in vrednoti dosežke slovenskih znanstvenikov. Torej, poglejmo si profil dr. Jožeta Pirjevca: http://www.sicris.si/search/rsr.aspx?lang=slv&id=9521 V resnih znanstvenih krogih dajo največ na podatek o h-indeksu. Definicija je resda nekoliko zapletena, ampak v Pirjevčevem primeru, kjer znaša natanko 0 (z besedo: nič, v uradnem jeziku njegove domovine tudi: niente) je stvar enostavna kot pasulj. To namreč pomeni, da ga že najmanj desetletje živ bog ni citiral v kakšnem vsaj amaterskem znanstvenem delu. Čeprav v njegovi bibliografiji najdemo tudi kolikr toliko recentna dela v italijanščini, ruščini, angleščini…, ga mednarodna zgodovinska stroka po domače povedano ne j*** 5 posto. Še več, iz tega rezultata se da zanesljivo sklepati, da ga ne šmirgla niti “pravoverna” stroka s FDV, FF ali Inštituta za novejšo zgodovino!

  Samo kot mimogrede, moja malenkost sploh ne deluje v akademskih krogih in se ne šteje za nekega hudega strokovnjaka. Ko je pred leti diplomirala, jo je mentor zaprosil, če lahko kratek povzetek diplomske naloge skrči na 4 strani in to objavi v fakultetnem glasilu, ki objavi praktično vse in zato nima nekega hudega impact faktorja. Moja malenkost je željo izpolnila in čez čas je to delo citiral neki asistent v mentorjevem laboratoriju. Res je, ni neki dosežek, da bi se človek ravno hvalil, ampak celo moja malenkost ima v Sicrisu še danes boljši h-index od dr. Pirjevca.

  Samo toliko, da bo jasno, kako resno je treba jemati “strokovnjake” tipa Pirjevec…

  • Vili Manili pravi:

   Haha, ti ceniš zgodovinarja in raziskovalca izključno po h-indexu?
   Na to seveda ni resnega komentarja. Vsak izgovor pa je dober za nekatere. Očitno. Hitro se uspete prepričati v svoj prav, res ne rabite veliko.

   • Silvo pravi:

    Seveda Vili, vi imate drugacne vrednostne sodbe. Pirjevec je vendar vas in pika!

    • Vili Manili pravi:

     Naš? Moj ni prav nič.
     Govoril sem samo o tem, da je ocenjevanje raziskovalca zgolj po po h-indexu neprimerno in izrazil sem začudenje, da nekdo kaj takšnega sploh izjavi. Pirjevcu je mogoče očitati marsikaj, tole s h-indexom je pa brca v prazno… da ne rečem brca v črno luknjo :)

 9. Pirjevec pravi:

  Našemu narodu in državi bi se dosti bolje godilo, če bi več citirali pisca mednarodnega kova kot je tovariš Janza. Ali pa če bi kaj lepili.

 10. Opazovalec pravi:

  Kar se tiče tega spomenika lahko kot bližni opazovalec te nove škarpe in kot komentar enemo od zgoraj rečem le da ni ta kup betona naredil prav nobene sprave. Nekateri ponovno vlečejo na dan stvari, ki so v ZGODOVINI. Prepucavanje le te je nepomembno. Spomeniki spadajo na pokopališča!! Zgodovina pa je z razlogom zgodovina. Vsem, ki pa ne razumejo kaj pomeni vojna pa ni pomoči. V vojni se ljudje pobijajo in sedaj slikati kako je bil en in drug krivičen/pravičen je kot otroku prodajati pravljice.

  Ljudje dejte se mal v roke vzet pa plesen v glavah posravit. Beli/rdeči/vijolči al kakršni koli ste že: STFU! Ne znam vel drugače povedat!

  Lahko pa se čez cca 5 let ponovno spomnimo teme in pogledamo kako lepo je tudi ta kup betona vzrževan, saj so primerki takoj za njim. Kup plevela in rjave pločevine kot vseh ostalih 6 v tej naši mali vasi.

  Imam pa eno vprašanje, ki me resnično bega: “Škarpa” je visoka cca 2m in kao ni bilo potrebno dovoljenj, plačil komunalnega prispevka,… (vsaj župan pravi da za projekt ni vedel – njegove besede). Smo torej vaščani opravičeni refundacij do gradbenih dovoljenj? Ča vsako tele lahko zida kar in kjer se mu dvigne?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.