V prvem osnutku koalicijske pogodbe je bilo med drugim zapisano: Ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegova nadomestitev z dajatvijo:
Dopolnilno zavarovanje je že po definiciji vrsta prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki zavarovancem ne prinaša nobenih novih pravic do zdravstvenih storitev, temveč krije stroške zdravstvene storitve v določenem deležu, ki ga ne krije obvezno zavarovanje. Skupaj z obveznim zavarovanjem dopolnilno zavarovanje tako predstavlja del socialne varnosti zavarovanih oseb. Ker je tako del obveznega zavarovanja in ker novih pravic ne zagotavlja, ga ne potrebujemo. Ob njegovi ukinitvi je potrebno vzpostaviti ustrezno dajatev oz. nadomestilo.

Zadnji stavek zelo jasno razloži, v katerem grmu tiči zajec. Uvedimo novo dajatev, oz. povišajmo znesek za zavarovanje in ga naprtimo delodajalcem. Zakaj ne bi ZZZS dobil še dodatnega denarja in ga zelo neracionalno porabil, kot se dogaja sedaj, ko vsak dan pride na dan kakšna novica o tem, kako neracionalno se troši denar. Verjetno se še kdo spomni, da nekoč ni bilo dopolnilnega zavarovanja in zakaj je bilo temu tako? Mogoče je včasih smiselno pogledati čez planke in preveriti, kako imajo te stvari urejene v tujini??

Poglejmo samo primer za informativni izračun plače: 2000 eurov bruto, kar je nekje 1265 eurov neto – pri tem znesku delodajalec plača 127,20 eurov kot prispevek za zdravstveno zavarovanje. To je denar, ki ga dobi ZZZS vsak mesec in ki naj bi omogočal “brezplačno zdravstvo”.

Potem pa imamo še dopolnilno zdravstveno zavarovanje – to je zavarovanje za doplačila stroškov zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti (vir).

V tem primeru si jaz predstavljam dopolnilno zdravstveno zavarovanje kot kasko zavarovanje. Ni obvezno in nikomur ga ni potrebno plačevati, vendar je z njim tako kot je pri kasko zavarovanju – če nisi dovolj bogat, da bi imel na strani denar, ki bo namenjen za popravila avta, ko se ti nekaj zgodi, potem enkrat letno investiraš denar v to zavarovanje. Enako je pri dopolnilnem zavarovanju, ki stane mesečno okoli 27 eurov.

Sam veliko raje dam mesečno ta denar, kot pa da se mi zgodi, da bi moral plačati 40% dodatne vsote, ker ga pri nekaterih produktih iz košarice samo toliko krije ZZZS. Seveda je tukaj odločitev vsakega posameznika, za kaj se bo odločil, oz. kaj njemu dejansko paše.

Vendar z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne vidim nobenih resnih prihrankov, edino še več denarja se bo steklo v ZZZS in od tam naprej v različne roke, ki obvladajo vse skupaj. In v Sloveniji je kar nekaj podjetij, ki zelo dobro živijo na ta račun!

Jaz sem proti ukinitvi dopolnilnega zavarovanja in za izboljšanje javnega zdravstva – predvsem za veliko bolj transparentno zdravstvo in deljenje denarja znotraj ZZZS!

Fotografije letalske nesrece 04