Včeraj me je presenetila novica, da so v Desklah učenci 5. razreda osnovne šole pretepli sošolca. Ta fant se je poleti z mamo preselil iz Bosne in je ves čas deležen maltretiranja sošolcev, ki se znašajo nad njim tako psihično, kot fizično. Podatek, da njegova mama pride med odmori v šolo, da si upa fantek sploh iti na hodnik, je več kot osupljiv.

Glede na to, da se to nasilje dogaja že nekaj časa in da do sedaj ravnatelj ni storil ničesar za rešitev tega problema, se mi zastavlja vprašanja v kakšnem sistemu živimo, ko se tako očitne stvari ne dajo urediti, ali spremeniti. Ali pa jih določeni ljudje zgolj nočejo spremeniti, ker je to okolje, kjer vsak vsakogar pozna in je vsak “prišlek” nezaželjen!

V šolah bi morala obstajati ničelna toleranca do nasilja! Ne samo fizičnega, ampak tudi psihičnega! Posledice, ki jih takšne stvari pustijo na otroku so lahko daljnosežne in lahko otroku spremenijo celo življenje. Ker se pač nekdo želi norčevati iz nekoga, ali pa ker mu zgolj ta oseba ni všeč in ji lahko tako pokaže svojo moč – ponavadi se ta moč kaže v črednem nagonu, ko so vsi proti enemu. Od kje prihajajo vzorci? Verjetno tudi od doma, ko vidijo podobne situacija za štirimi stenami, predvsem pa se gre za dokazovanje pred vrstniki, ko se postaviš proti najšibkejšemu, ali pa proti tistemu, ki veš, da se ne bo branil.

Nasilje v šolah obstaja. Pred tem si ne smemo zatiskati oči, vendar je pomembno, da se takšna dejanja obsodijo, predvsem pa, da pristojen službe opravijo svoje delo. In če je ravnatelj že ves čas vedel, da se nekaj dogaja s tem fantkom in da ga okolica ni sprejela v svoj krog, bi lahko na to opozoril tudi pristojne inštitucije, ki morajo opraviti svoje delo. Tudi starši otrok bi lahko imeli dokaj resen pogovor s svojimi “mulci”, predvsem pa do takšnih dejanj ne bi smelo prihajati. In za to morajo poskrbeti v šoli, ali pa v pristojnih inštitucijah, kjer so plačani za takšne in podobne stvari.

Ni rešitev, da se bo sedaj družina selila v drug kraj! Prišel bo drug fantek in sošolci bodo zganjali enak teror nad njim, kot so sedaj. In zgodba se bo ponavljala, dokler se ne bo zgodila smrt. Potem bomo vsi spet pametni in točno bomo vedeli, kako bi bilo stvari urediti in kaj bi bilo treba narediti.

V tem primeru ne gre za pogrom nad ravnateljem, bi se pa starši otrok lahko zamislili o tem kako so vzgojili svoje otroke. Ja, ničelna toleranca do nasilja je potrebna v našem svetu in takšne stvari je treba glasno obsoditi!

Policija pred parlamentom 10