Ne, NLB ne pošilja takšnih elektronskih obvestil svojim komitentom – če bi jih, potem bi jih definitivno zaračunala. Je pa tale scam precej zanimiv, saj je v njem omenjeno plačilo, kar premami marsikoga, da klikne na povezavo – Dostop do vaše spletne izjavo, kar pa bi moralo pri vsakem uporabniku spleta vzbuditi zanimanje in ga odvrniti od tega, da bi kliknil na povezavo.

Če uporabnik klikne na povezavo, se mu odpre spletno mesto, ki nikakor ni podobno spletnemu mestu NLB Klik. Ima pa povezavo, do njihovih vsebin, kar mi je še posebej zanimivo. Poleg tega pa je tudi URL naslov povsem drugačen, kot bi moral biti – http://groupegambetta.com ni enako kot .

Kako ugotoviti / prepoznati, da gre za SCAM

  • preverimo elektronski naslov pošiljatelja (ne samo tisto kar vidimo, ampak dejansko pogledamo naslov od kje je bila poslana elektronska pošta)
  • preverite na kater elektronski naslov ste dobili SCAM? v mojem primeru na naslov, ki ga ne uporabljam za dostop do Klika NLB – še boljše je, če sploh niste komitent NLB banke
  • zavedajmo se, da na spletu ni ničesar zastonj in se tako tudi obnašajmo – there ain’t no such thing as a free lunch – tudi banka vam ne bo nakazala denarja!
  • preden kliknemo na povezavo, preverimo, kam nas bo dejansko odpeljala (pogledamo URL naslov spletnega mesta, kjer bomo pristali po kliku)
  • tudi če spletno mesto izgleda povsem enako, kot je spletno mesto, ki mu zaupamo, preverimo, ali je spletno mesto (v primeru NLB Klika) zaščiteno s SSL-jem, oz. je dostop preko varne povezave (v brskalniški orodni vrstici, kjer vpišemo URL naslov, se nam pojavi znakec z imenom, kar pomeni, da je povezava enkriptirana) in je varno za uporabo. Lahko tudi preverite izdajatelja certifikata!

Untitled