Država. 24 let je bila stara naša država, ki smo si jo tako želeli, da smo se na plebiscitu z več kot 95% odločili dan naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država! Jeap, 24 let. To je tisti čas, ko človek konča s študijem, začne razmišljati o tem, da bi si kupil stanovanje, ustvaril družino in začel z življenjem, ki si ga je nekoč predstavljal. No, v Sloveniji stvari niso tako preproste, predvsem pa so zgornje želje dosegljive le ozkemu krogu ljudi – tistim, ki jim pri tem lahko pomagajo starši, stari starši, ali pa so zadeli na lotu.

Slovenija je precej mačehovska država. Državljani smo dobri le takrat, ko nas Slovenija potrebuje. Politiki se na nas spomnijo vsake štiri leta, država vsak mesec, ko hoče svoje prispevke, predvsem pa imamo občutek, da živimo v čudoviti demokraciji. Seveda. Dokler se ne ozremo četrt stoletja nazaj in premislimo, kako smo takrat živeli.

Sam imam precej lepe spomine na čas Jugoslavije. Kljub temu, da starši niso bili premožni, ampak smo bili takrat med seboj vsi enaki, smo živeli dostojno življenje, čeprav nismo mogli kupiti Nutelle v naših trgovinah. V bistvu smo morali iti čez mejo, če smo jo želeli jesti. Prav tako po kavbojke na “ponte rosso”, ali po kavo v Avstrijo. Vendar smo živeli dostojno življenje in vsi smo si med seboj bili enaki.

Sedaj je drugače. Ljudje se ne ceni več po njihovem znanju, po tem, kaj so ustvarili, ampak po tem kaj nosijo in kakšen avto vozijo. Štejejo druge stvari, ki so bile nekoč povsem nepomembne, predvsem pa so to stvari, ki jih je prinesla tako opevana demokracija in gnili kapitalizem, ki se nam je zgodil skozi noč in za katerega bi marsikdo spremenil odločitev na plebiscitu, če bi še enkrat imel možnost izbire. Ne, tega kar imamo sedaj, si nihče ni želel.

Verjetno se marsikdo spomni, da smo nekoč vsako leto šli na morje. Podjetja so imela prikolice, apartmaje na morju in vsaka družina si je lahko privoščila dopust. Sedanjost je precej drugačna. Ni več denarja za počitnice in otroci niti ne vedo, kaj je morje. Obstajajo organizacije in donatorji, ki pomagajo pri tem, vendar nihče ne more izbrisati žalosti staršev, ki niso samo krivi, da otroku ne morejo omogočiti morja! Nekoč ni bilo tako. Kljub temu, da nismo imeli Nutelle, pa vendar smo lahko šli na morje.

Da je vse skupaj še hujše. Imamo vse. Pa vendar nimamo nič. Kolikokrat se nam zazdi, da je naš vsak dan enak prejšnjemu? Da imamo trgovine, kjer lahko nakupimo čisto vse, pa vendar kupujemo ene in iste stvari. Da si ne moremo privoščiti dražjih stvari, kajti potem nam ne bo ostalo dovolj denarja za čez cel mesec? Verjetno nisem edini, ki opazi kako prazni so nakupovalni vozičku v trgovinah, ko pa obstaja vse, kar si človek poželi.

Kaj je torej boljše? Živeti normalno, polno življenje, kjer ne moreš kupiti Nutelle, ali pa življenje, kjer lahko kupiš vse, pa vendar nimaš sredstev, da bi si karkoli od tega lahko kupil?

p.s.: Nutella je zgolj simbolični prikaz in nima veze z realnostjo. Namesto nje lahko uporabite karkoli drugega, kar nismo imeli v Jugoslaviji!

lidl_nostalgija