Pralni stroj je ena izmed tistih stvari, ki je ne bom nikoli, ampak res nikoli, štekal. Če se ljudem zdi uporaba pralnega stroja preprosta, je pri meni ravno obratno. Vedno gre nekaj narobe, kljub temu, da sem preizkusil že vse mogoče in nemogoče variante pranja.

Sebi v zagovor naj povem, da mi zadnje čase uspeva dobiti iz pralnega stroja perilo, ki je “skoraj” vedno enake barve, kot je bilo, preden sem ga dal v pralni stroj. Če sem na začetku spoznavanja s pralnim strojem dobil iz stroja “obarvano” perilo (ponavadi roza barve, pa nimam nič proti roza barvi), sem se sedaj že naučil, da sem pazljiv, kaj vse gre v isto pranje in da rdeča nogavica, pa čeprav bi se še tako rada prala z belimi cunjami, tam res nima kaj iskati. Po drugi strani pa sem se tudi že navadil, da nižja je temperatura, manj lahko vse skupaj “zafrknem”. Vendar, po drugi strani pa je tudi perilo manj oprano oz., je bolj zaprano. Pri belih majicah se to še kako pozna.

Leta ukvarjanja s pralnim strojem so mi dala toliko samozavesti in samozadostnosti, da kljub temu, da ne štekam vseh gumbov, predvsem pa vseh programov, ki jih omogoča pralni stroj, upam stvari zmetati vanj, pritisniti magični gumb in potem počakati, kaj bo nastalo. Skoraj tako zanimivo, kot je bilo nekoč ko so prišle prve barvne televizije in smo “buljili” v TV ekran in se dičili nad vsem.

Razumem, da je pralni stroj zakomplicirana mašina, ki mora imeti kup gumbov in ki mora imeti programe in izbire in vse ostalo. Verjetno zgolj za to, da zmoti moške, kot sem sam, da imamo “rišpekt” pred pralnim strojem in da je pranje perila bolj adrenalinsko. Da o sami izbiri pralnih praškov – tekoči pralni prašek, “old skup” pralni prašek, prašek za barvasto perilo, prašek za belo perilo, prašek za črno perilo, prašek za te madeže, za druge madeže, belilo, mehčalec, bio prašek,… In še in še in še bi lahko našteval. Vsakomur je jasno, da ta industrija zelo dobro živi, saj ponavadi kupim vse, da ja ne bom česarkoli “zajebal”.

V mojem svetu bi bilo vse skupaj zelo preprosto. In verjetno to tudi že obstaja, ampak jaz ga še nimam v kopalnici. Namreč pralni stroj v katerega vržeš cunje, mu dodaš “čudežni prašek” in potem pralni stroj poskrbi za vse skupaj in vse, kar bi mi preostalo je, da bi obesil perilo (kar pa zelo dobro znam!) in se dičil nad rezultatom.

Prepričan sem, da obstaja n-senzorjev, ki bi zaznali materiale, ki bi zaznali barve in ki bi zaznali nivo umazanosti perila. To bi bila osnova za izbiro “programa”, medtem ko bi se na podlagi vsega tega zmešal “čudežni” prašek, ki bi vse skupaj opral točno tako, kot mora biti. Zaprmej to ne more biti tako težko narediti, če pa veliki proizvajalci pralnih praškov vržejo milijone in milijone v oglaševanje – saj veste, vsaka prava ženska ima v svoji torbici Perwool!

Do takrat, ko bom našel tak pralni stroj, pa bo pranje perila še vedno adrenalinsko početje in vedno bom navdušen, ko mi bo uspelo “pričakovano” oprati cunje! Ali pa razočaran, ko bom naredil osnovno napako in se bo vseeno rdeča nogavica prikradla med belo perilo. Ne štekam čist, ampak te nogavice imajo povsem svojo logiko, kajne?

Pralni stroj je/ni moj prijatelj
Pralni stroj je/ni moj prijatelj