Podjetje Google je aprila letos predstavilo pobudo Digitalne novice, ki predstavlja sodelovanje z enajstimi evropskimi novinarskimi organizacijami z namenom podpore kakovostnega novinarstva s pomočjo tehnologije in inovacij. Pobuda je odprta za vse, ki v Evropi delujejo na področju digitalnega novinarstva, naj bodo to velika ali majhna podjetja, uveljavljena ali nova imena na tem področju. Od prvotne predstavitve se je k sodelovanju prijavilo več kot 120 organizacij. Ker si v podjetju Google želijo, da bi k sodelovanju pristopilo še več ljudi, z veseljem najavljajo, da z današnjim dnem odpirajo Sklad za inovacije DNI (ang. DNI Innovation Fund) za nove prijave.

Ambicije sklada in nameni so drzno zastavljeni: spodbuditi želijo drugačno razmišljanje, ki lahko izhaja iz katerega koli področja v novinarskem ekosistemu, in novinarskim organizacijam vseh velikosti omogočiti prostor, v okviru katerega bi lahko poskusile nove stvari. V ta namen je na voljo do 150 milijonov evrov, ki bodo na voljo v obliki subvencij brez obveznosti v naslednjih treh letih.

Na leto bosta potekala vsaj dva kroga prijav. Prvi se pričenja danes in konča 4. decembra letos. Naslednji se začne spomladi leta 2016, podrobnosti pa bodo objavljene na uradni spletni strani pobude Digitalne novice.

Projekti

Iščemo projekte, ki odražajo novo razmišljanje v praksah digitalnega novinarstva; projekte, ki podpirajo razvoj novih poslovnih modelov ali celo spreminjajo načine, kako potrošniki spremljajo digitalne novice. Projekti so lahko zelo eksperimentalni, a morajo imeti dobro definirane cilje in značilno digitalno komponento. Uporaba izdelkov podjetja Google ni predpogoj za sodelovanje. Uspešen projekt mora biti inovativen in imeti pozitiven vpliv na produkcijo izvirnega digitalnega novinarstva ter na trajno naravnano prihodnost novičarskega posla.

Kriteriji izbora

Sklad je odprt za uveljavljene založnike, digitalne medije, novičarska start-up podjetja, skupna partnerstva in posameznike iz držav članic EU in EFTA.

Financiranje

Na voljo je financiranje v treh kategorijah:

 • Prototipi: na voljo organizacijam in posameznikom, ki ustrezajo kriterijem izbora in potrebujejo do 50.000 evrov sredstev. Projekt mora biti v zelo začetni fazi, z idejami, ki jih je še potrebno razviti, in še nepreizkušenimi domnevami. Tovrstne projekte bomo močno pospešili in finančno pokrili 100 % vseh stroškov.
 • Srednje veliki projekti: na voljo organizacijam, ki ustrezajo kriterijem izbora in potrebujejo do 300.000 evrov sredstev. Upoštevali bomo prošnje za financiranje do 70 % celotne vrednosti projekta.
 • Veliki projekti: na voljo organizacijam, ki ustrezajo kriterijem izbora in potrebujejo več kot 300.000 evrov sredstev. Upoštevali bomo prošnje za financiranje do 70 % celotne vrednosti projekta. Financiranje je omejeno na milijon evrov.

Izjeme za preseganje meje enega milijona evrov sredstev so mogoče za velike projekte, ki vključujejo sodelovanja (npr. mednarodni projekti, projekti na ravni celotnega sektorja, projekti, ki vključujejo več organizacij) ali veliki projekti, ki imajo pozitiven vpliv na novinarski ekosistem v širšem smislu.

Kako se prijaviti

Za vse informacije, kot so kriteriji izbora, pogoji in določila ter prijavni obrazci, obiščite uradno spletno stran pobude Digitalne novice. Prijave morajo biti v angleščini, prijavni rok za prvi krog financiranja pa je 4. december 2015.

Nadzor

Z obsežnim posvetovanjem smo poskrbeli za vključujoč in pregleden proces prijave in izbora za črpanje sredstev iz sklada. Zaupnost podatkov je ključnega pomena. Kandidati ne smejo deliti poslovno občutljivih ali strogo zaupnih podatkov. Vse podrobnosti so na voljo na spletni strani DNI.

Prvotni izbor projektov bo opravila projektna ekipa, ki jo sestavljajo izkušeni strokovnjaki iz različnih področij in predstavniki podjetja Google, ki bodo precenili ustreznost, inovativnost in vpliv prispelih prijav. Svetu sklada, ki bo imel nadzor nad potekom izbora, bo projektna ekipa podala priporočila za odobritev financiranja projektov v kategorijah Prototipi in Srednje velika podjetja. Svet sklada, ki bo imel do 13 članov (imena dodatnih članov bodo naknadno objavljena na uradni spletni strani sklada) bo o prijavah v kategoriji Veliki projekti odločal z glasovanjem.

Člani omenjenega sveta so:

 1. Joao Palmeiro, predsednik portugalske zveze založnikov in predsednik Sveta sklada DNI Innovation Fund
 2. Alexander Asseily, ustanovitelj in predsednik omrežja State, ustanovitelj podjetja Jawbone
 3. Arianna Ciccone, soustanoviteljica in direktorica mednarodnega festivala novinarstva v Perugii
 4. Bartosz Hojka, direktor medijske družbe Agora S. A.
 5. Katharina Borchert, MD Online, Der Spiegel
 6. Veit Dengler, direktor časopisa Neue Zürcher Zeitung
 7. Rosalia Lloret, vodja institucionalnih odnosov v združenju Online Publishers’ Association Europe
 8. Bruno Patino, dekan novinarske šole Sciences-Po
 9. Murdoch MacLennan, direktor Telegraph Media Group
 10. Madhav Chinnappa, vodja strateških odnosov, novic in založništva v podjetju Google
 11. Torsten Schuppe, direktor marketinga v regiji EMEA v podjetju Google
 12. Ronan Harris, podpredsednik podjetja Google

Prve finančne nagrade bomo podelili v začetku leta 2016. Vaših prijav se že veselimo!

 

digital_news