Ljubljanski maraton / Slovenci smo narod nergačev

Slovenci smo narod nergačev. Nikoli nam ni nič prav. Vedno bomo polarizirani in vedno se bomo trudili, da bomo dokazovali svoj prav, pred vsemi drugače mislečimi. Če pogledamo nazaj v zgodovino, obstaja en dogodek, ki je združil Slovence – vsaj tako vedno znova slišimo politike, medije in vsi smo se nekako strinjali. Plebiscit je bil tisti vezni člen, ki je dal upanje, da znamo Slovenci stopiti skupaj in narediti korak naprej – skupaj. No, dvajset+ let kasneje, se tudi s tem več ne strinjamo in stojimo vsak na svoji strani.

Družinski zakonik, begunci, maraton po Ljubljani. Par stvari, ki so v zadnjih dneh polarizirale Slovenijo in kjer smo lahko ugotovili, kakšni nestrpneži smo do vsakogar, ki ne razmišlja kot razmišljamo mi. Seveda se pri tem pizdenju sklicujemo na neke zakone, ki ne obstajajo, predvsem pa vsi omenjajo pravice..

Dve leti nazaj sem imel napisano objavo o zaprtih cestah v Ljubljani, zaradi maratona, kjer sem zlil svoj gnev in jezo nad tem, da sem se znašel v okupirani Ljubljani in nisem mogel iz nje. Ker sem se zavedal, da sem bil opozorjen na vse skupaj, je objava ostala v “bunkerju”. Tudi pri maratonu Franja, kjer se dogaja precej podobna zapora cest, sem nergal, ker sem se počutil “brezpravnega”, vendar ko sem še enkrat premislil vse skupaj, sem se nasmejal sam sebi in svojemu razmišljanju.

Ljubljanski maraton traja en dan (ok, tudi sobota v strogem centru mesta) in jaz naj pizdim nad vsemi ljudmi, ki se trudijo, da pripravijo maraton in nad vsemi tekači, ki jim je ta dan svet!? S kakšno pravico? S tem, ker lahko? S tem, ker mene nekaj moti? Ja, takšno razmišljanje je zelo pogosto v Sloveniji. Jaz imam svoje pravice in nihče drug jih nima. Če mene nekaj moti, potem se mora vse spremeniti.

V bistvu sem bil včeraj v Ljubljani. Ko so bile ceste zaprte zaradi maratona in opazoval druge voznike, ki so se jezili nad tem dogajanjem. Po eni strani jih razumem. Vse nam je samo po sebi umevno. Vse nam mora biti dano. Organizator maratona je včeraj povsem korektno poskrbel za zaprtje in odprtje cest – takšen način, ko ceste niso ves čas zaprte je odličen tudi za mesta, kot je Ljubljana, kjer se vseeno najdejo ljudje, ki morajo obvezno iti nekam ob določeni uri, dasiravno so vedeli, da bodo ceste zaprte.

Ne, tujci, ki so prišli v Ljubljano niso pizdili nad zaporami, nad zaporami so pizdili taksisti in vozniki z LJ registrskimi tablicami! Nekateri so šli še dlje in so tekače označili kot novodobno egoistično drhal! Ja, nestrpnost v Sloveniji presega vse meje in vsak dan znova sem presenečen, ko ugotovim, da poznam te ljudi.

Ljubljanski maraton je pač en dan v letu in ne pomaga, če vsi skupaj pizdimo, kajti dejstvo je, da maraton bo! Podobno, kot je z begunci. Včasih je potreben zgolj malce bolj pragmatičen pogled, ali pa daljše poležavanje v postelji, če že niste bili med tistimi, ki so tekli včeraj. Sam sem neskončno užival, ko sem ploskal tekačem, ki so sijali, ko so tekli mimo. Toliko ponosa in veselja. In nekatere motijo zapore cest? Ja, seveda, saj smo v Sloveniji!

Čestitke vsem tekačem, kot tudi organizatorjem!

 1. Moj prijatelj ni uspel pridt v LJ, da bi pobral ženo in otroka iz porodnišnice in tudi ni dobil informacij kdaj in kje bo lahko šel čez…

 2. Že leta poteka maraton po naši ulici. Nič ni lažjega, kot parkirati avto večer prej v stransko ulico, ki ima izhod proti obvoznici. To je vse. In uživati v pogledu na neskončno množico tekačev, ki tečejo po ‘moji’ ulici.
  Kar se tiče obveščanja pa so vse informacije na voljo na internetu.

 3. Kar verjemi. V kup koncev se ni dalo. To bi bilo še OK (saj gre vendarle za orenk znano, mednarodno prireditev), če ne bi organizatorji imeli tako imbecilno-jebivetrskega odnosa do obveščanja netekačev, kje in kdaj se ne bodo mogli gibati. Prireditev s tako neobstoječim obveščanjem ne bi smela dobiti dovoljenja za izvedbo (organizatorji pa nikoli več dovoljenja, da karkoli organizirajo).
  Da ne govorimo o tem, da bi se dalo traso speljat z manj oviranja prometa.

 4. Bodimo jasni in si priznajmo: maraton je prvorazredna bedarija!
  Še enkrat: maraton je prvorazredna bedarija!
  Pa za vsak slučaj še enkrat: maraton je bedarija par excellence!

  Pa končno utemeljimo, zakaj. Prvič, povsem neustezno je že samo ime, ki naj bi obeleževalo spomin na neko veliko bitko med Grki in Perzijci. Le da se ta bitka sploh ni zgodila v Maratonu pač pa na Maratonskem polju, natančneje v obmorskem mestecu Agios Panteleimon! Predstavljajmo si, da bi zgodovina hotela, da se v daljni zgodovini odvrti bitka na Ljubljanskem barju. Če bi se že kdaj zgodila, bi se dosti verjetneje stolkli kje blizu Vrhnike kot pa v Ljubljani. Štekamo?

  A ja, šlo naj bi za spomin na nekega sla, ki je domnevno v Atene prinesel novico o izidu bitke. Sama legenda seveda ni bila nikoli dokazana in je resnici na ljubo silno malo verjetna. In tudi, če je kdaj res kdo pretekel to relacijo, je bolj verjetno, da je tekel po takrat dokazano že obstoječi krajši poti (okoli 35 km). Če bi že hotel iti po daljši poti (nekaj čez 40 km), bi moral najprej nekako priti čez perzijski tabor. In v tem primeru sploh ne bi šel skozi mesto Maraton…. Je pa res, da je pred 119 leti, v času prvih modernih OI, bila daljša cesta v precej boljšem stanju kot krajša…

  Kaj že pravi legenda o tem tekaču. Baje je pritekel v Atene, izrekel sporočilo in se nato mrtev zgrudil. Drugače povedano, že antični Grki so v legendo vgradili message, da je tovrstno mazohiranje smrtonosno početje, ki se ga greš le iz kakšnih višjih patriotskih ciljev, ne pa neke floskulekako zdravo je to ipd. Verjetno edini, ki je to sporočilo zapopadel, je bil prvi olimpijski zmagovalec Spiridon Louis, ki se je (menda) med tekom ustavil in okrepčal v neki obcestni gostilni, konkurenca pa je medtem pocepala kot muhe.

  In zaradi teh nedokazanih legend je danes tako moderno za cel dan paralizirati cela mesta!?! In da se to spravijo v malo večjem selu Ljubljani! Že dejstvo, da je avtocestni obroč okoli mesta krajši od dolžine celotnega maratona, je dovolj zgovorno! In da se v takšnem “velemestu” tudi najdaljši tek spraviš organizirati v enem “krogu” (a ja by the mimo, tisti domnevni prvi maratonec ni špilil kroga ali zvezde, pač pa naj bi tekel od točke A do točke B), moraš biti res posebna možganska kapaciteta! Potem pač ne moreš drugače, kot da tekače goniš v en del mesta, nazaj, v drug del mesta in nazaj in tako dalje, dokler nekako ne naštukaš tistih 21 ali 42 km. In te ceste je seveda treba za več ur zapreti, “najlepš mest na svet, de” razpade na izolirane prafaktorje, kako se bodo meščani (namreč tisti, ki z davki ta cirkus neprostovoljno financirajo) znašli (tudi peš!), ne briga nikogar, nikomur mar, kdo bo kriv, če bi nekje morali intervenirati gasilci in reševalci, pa bi v prometnem kaosu izgubili preveč časa in bi po nepotrebnem umrl kdo, ki mu ne bi bilo treba! Glavno, da so igre, če že kruha ni v izobilju. In potem se še najde neka seljaćina nekje iz Zagorja, ki v Ljubljani itak ne plačuje davkov, in si vzame pravico, da Ljubljančane (tiste, ki z davki dejansko neprostovoljno podpirajo te bedarije) podučuje, kdaj smejo in kdaj ne smejo pi**iti čez mestne oblasti! Naj razume, kdor more!

  Ko smo že pri zaporah, le kam so čez noč poniknili vsi, ki so imeli še nekaj dni nazaj toliko za kozlati čez barikade, ko jih županković postavi po celi prestolnici, pa nikogar ne moti??!!?? Mimogrede, leta 1987 oz. takrat enkrat je Ljubljana gostila balkansko prvenstvo v atletiki, ki je seveda vključevalo tudi maraton in hitre hoje. Takratni organizatorji so seveda bili pametnejši in tako so atleti, če me spomin ne vara, lahko spoznavali predvsem Vodice in vasice tam okoli, šele v zadnjih kilometrih (s ciljem na šišenskem stadionu) so so si lahko ogledali ljubljanske lepote, predvsem socialistične arhitekturne bisere v Dravljah.

  Zdaj samo še čakam, da kdo najavi, da imajo svoje maratone tudi London, Berlin, New York itd. Aha, torej efekt “vidi žaba, da kujejo konja, pa še sama dvigne nogo”, kot bi rekli v župankovićevi očetnjavi. Seveda gre za sama velemesta. izvrstno “primerljiva” z ljubljansko selendro. Npr. povsod imajo podzemno železnico, S-Bahne in podobne oblike javnega prevoza, ki kljub zaporam nemoteno delujejo dalje. Tisti meščani, ki jim dol visi za attetionnwhoresko mazohiranje peščice posameznikov, lahko (skoraj) neovirano gredo (skoraj) kamorkoli in počnejo, kar jih je volja.Še celo turisti si lahko v miru ogledajo kaj bolj zanimivega od prešvicanih teles. V Ljubljani pa… seveda tujci v glavnem ne pi**ijo, kot avtor pravilno ugotavlja. Afričanom kakopak ne plačajo udeležbe zato, da bi pi**ili. Turisti pa že vnaprej izvedo za izreden dogodek in se mestu tisti vikend pač ognejo. Če ne drugače, pa zanj “izvedo” tako, da so vse sobe zasedene že dolgo vnaprej in zato evre raje nesejo v Zagreb ali kamorkoli že in večini dol visi, če v zbirki ne bodo imeli ljubljanskega selfija.

  Da ne bo kdo slučajno mislil, da imam morebiti kaj proti tekačem. Proti pravim tekačem, ki tečejo iz veselja, res nimam prav nič. Za te je v Ljubljani poskrbljeno res izvrstno. Na voljo imajo od Tivolija, do Rožnika, Golovca, Šmarne gore, poti “ob žici”, stezice ob Savi…, za vsak okus nekaj, kjer je tekanje dosti bolj zdravo kot v mestni betonski džungli. In tudi kdor ne more brez podaljševanja tiča, ima na voljo nebroj telefonskih aplikacij, ki vestno beležijo vsak pretečeni milimeter in omogočajo, da z analizami majedaš po socialnih omrežjih.

  In za konec si prihranimo še največji absurd. Ljubljanski maraton ima tudi pokrovitelja, ki je svoje ime celo “posodil” imenu prireditve. Samo po sebi pohvalno. Ampak vrli marketnigarji niso uspeli k sponzorstvu prepričati nobenega proizvajalca športne opreme, izdelovalca športnih elektronskih gadgetov, vitaminskih napitkov ali podobnega, kar bi logično spadalo k teku. Namesto tega so raje sprejeli sponzorstvo znanega proizvajalca avtomobilov! Si predstavljate absurd, da bi Mesarstvo XY sponzoriralo srečanje vegetarijancev? Ali da bi društvo ljubiteljev biozelenjave brez kakršnihkoli zadržkov sprejelo donacijo Monsanta? No, če bi vsaj šlo za proizvajalca električnih avtomobilov, npr. tistega, ki se navdih za ime našel v srbskem izumitelju. No namesto tega so raje sprejeli sponzorstvo proizvajalca, ki dokazano ima vse skupaj za norce in zavestno zastruplja ozračje bolj kot bi smel! Zdaj mi pa povejte, zakaj bi kdo pri zdravi pameti še celo plačal prijavnino (a je bilo 40), da bi v zameno še nosil reklamo za te goljufe??????

 5. Ah ti nergaci. Ubogi zalostni depresivni ljudje, katerim bi prav tek lahko pomagal.

  Meni se smili vsak, ki si vzame cas, da kritizira taksne prireditve. Ne poznam uspesnega, energicnega cloveka, ki bi se posluzeval taksni retoriki. Zalostnega cloveka pac vse moti, se posebej ce ne ve zakaj je zares zalosten. Pac vsem, ki isce te ali drugacne razloge, da se pritozujejo nad necem tako banalnim prosim, da se za trenutek zamislite, kako izgleda vas popoln svet.

  Svet, kjer se za voljo neprekinjene logistike ne dogaja nic iz moje perspektive ni pretirano lep.

  1. Nergačev je vedno manj! Srčnih navijačev pa vedno več! Torej – zadeva teče v pravo smer. Ljubljana je lahko ponosna na svoj maraton in srčne meščane!

 6. vsi, ki tako vehementno opletate z nepomembnostjo zapore cest, verjetno niste vstali ob sedmih zjutraj, odpeljali avta v sosednjo – na podlagi preučitve navodila organizatorjev nezasedeno ulico – in potem čez eno uro ugotovili, da zaradi potrebe nakvačkati 42 km v vasi, ne boste prišli iz tega pekla…..ker vas pet metrov pred ciljem, ko že po Google mapsu preverite vse “pešpoti” na koncu vseeno ustavijo v beton zasejani stebrički….ja, lena sem bila….bi, pa ja, lahko naredila tisti dva in pol kilometra sprehoda zjutraj……

  kot ponovno priseljeni v velemesto, so se mi obudile vse frustracije iz let poprej, ko sem živela na trasi….zato sem še pravočasno šla na fronto….oborožena z vso sveto jezo v preobleki najbolj nedolžne ovčice, in …uspela pobegniti v s soncem obsijano višavje….

  uni pa naj si uničujejo kolena še naprej….danes vgrajujejo umetna za šalo malo…..

  lahko pljuvate čez mene kolikor želite….ampak obveščanje je enostavno bedno…predvsem iz vidika spleta manj ali sploh nič veščega uporabnika….da ne govorim o naključnih obiskovalcih….še tisti, ki želi vedeti, kako in kaj….dobi na voljo zemljevid sumljive kvalitete (enkratna povečava)……

  ampak ja…..to smo mi, negativci…..

Komentarji so zaprti.