Roman Leljak je zopet prikazal, kakšen način diskreditacije uporablja. Priimku Ribič dodaš ič in dobiš priimek Ribičič. S tem dobiš zopet novo zgodbo, s katero navdušiš svojo javnost. Na žalost obstajajo ljudje, ki opazijo te majhne razlike in stvar se povsem preobrne.

Odkritje Romana Leljaka so retvitali veljaki desnice / Janez Janša, Eva Irgl… In s tem celotni odkritju dodali še dodaten pomen. Šlo je očitno za pomembno odkritje publicista Romana Leljaka, ki je med drugim upnikom dolžan 7,9 mio.

Kaj se je torej zgodilo? Reporter je danes objavil članek  »Glasom tovariša Ribičiča« likvidirali bolno mladoletnico, odkop žrtve bo v soboto (vir), ki se sklicuje na dokument, ki ga je našel Roman Leljak. V članku je prav tako napisan priimek Ribičič. In objavljena slika Mitje Ribičiča.

Nedolgo za tem, pa so se na Twitterju pojavile kopije slike tega dokumenta, ki pa so vse skupaj prikazale v drugačni luči. Če ne bi nekdo objavil tega dokumenta, bi verjetno vsi verjeli, da gre za verodostojen dokument. No, spodnji tvit prikaže, zakaj se dejansko gre:

Jeap. Ribič piše. Prav ste prebrali. Nikjer ni priimka Ribičič. Sedaj je zgodba malce manj zanimiva in v bistvu je šlo zgolj še enkrat za obračun s preteklostjo. Preteklostjo, ki nas razdvaja in kateri nikoli ne bomo prišli do konca. Nekateri ljudje pač v določenih trenutkih potrebujejo pozornost na drugih stvareh in polpretekla zgodovina je vedno primerna tema, ki nas bo razdvojila, predvsem pa prikazala kaj vse se skriva v nas.

Način diskreditacije je poznan. Tudi to, da so kdaj pa kdaj v žaru boja premalo pozorni in se jim zgodi, da izpustijo en IČ. Se zgodi. Našli bodo tisoč opravičil za to in svet bo šel naprej, kot da se nič ni zgodilo. In čez tri dni ne bo nihče več vedel, da se je to zgodilo.

Obsojam povojne poboje. Obsojam tudi medvojne poboje. Na obeh straneh. Ne bi smelo priti do tega. Ne bi smelo priti do vojne, pa vendar smo s svojimi dejanji in prepričanji vsak dan bližje temu. Ker dovolimo, da nas delijo. Ker dovolimo, da drugi upravljajo z našimi življenji. Ukvarjamo se z osebami, ki so že mrtve. Spreminjamo zgodovino. Spreminjamo dejstva. Ker je vse to lažje, kot da bi se ukvarjali sami s seboj in s trenutnimi razmerami in časom v katerem živimo. To je narobe!

ribic

13 Responses to Roman Leljak / Ribič ni enako Ribičič

 1. tomaž pravi:

  kak lepo si to napisal!kak kakšen pesnik! Ker dovolimo, da nas delijo.

  desna vojska ocitno spi. zjutraj, ko bodo uredili svoje vrste in bodo dobili povelje, bo zanimivo

  ježešmarija, kak si fajn;

  • had pravi:

   in povsem je drzalo.. ves, predvidljivost ni vrlina, ki jo cenim..

   • Anonimno pravi:

    roni, če je tako pol bi se moral drugače obnašati. Kako si predvidljiv. Kot roman. Razmisli, dragi ronči. Vem, da s star, utirjen, braniš nasprotnikov gol, hkrati pa samo zdrahar ki se ima za intelektualca, žalost

 2. Milan Korbar pravi:

  Ali tega Romana Leljaka lahko sploh kdo pri zdravi pameti jemlje resno. Zadnjič mi je njegov sošolec iz srednje vojaške šole, kamor je zahajal, zatrdil, da je bil Roman že v tistih časih prostovoljni špicelj. Ja, sošolce je ovajal, pa ga v to nihče ni silil. Kasneje pa so ga iz JLA, kjer je delal kot se popularno reče “KOSovec”, vrgli zaradi kraje. Zgodbo z dolgovi v času osamosvajanja tako ali rdugače poznamo. Danes pa naj bi bil “raziskovalni” novinar, prosim lepo, no.
  Potem pa seveda ni nič čudnega če malo pomeša neke papirje in pokaže svojo verodostojnost.

 3. Sony Globokar pravi:

  Tovariš Ribičič mislim, da se s takšnimi “malenkostmi” ni ukvarjal. Roko na srce tukaj je šel g. Leljak le malce predaleč.

  Sicer pa je potrebno zgodovino raziskati pa tudi zapisati čeprav je za nekoga še tako boleča. Sicer pa mislim, da večine udeležencev iz obeh strani niti ni več med nami. Nekateri so reševali čast, drugi domovino, tretji poskušali preživeti, četrti….

  Vsekakor pa ne podpiram te likvidacije. Vsaj s stališča medicinske etike je sporna.Seveda tudi iz vseh drugih stališč, še najbolj pravnega. Bil je konec vojne in neko osebo ni bil noben problem odpeljati v bolnišnico Celje. Vendar so bila dvojna merila, za naše in za vaše pa tudi za nikogaršnje. In za nekatere je pač bilo škoda truda, časa in sredstev.Bilo pa je seveda sovraštvo in to veliko sovraštva.

  Tovariši so se šli komunizem, pozneje po sporu s SZ socializem ratalo pa je kar je pač ratalo. In človeško življenje v času ko smo iskali višje ideale ni bilo vredno nič. Tudi tiste primer dveh nesrečnikov iz gradu Strmol, ki sta bila na koncu vsega oproščena, le tega ne da sta bila pregrešno bogata. 2 od 19-tih mladcev iz takratnega gorenjskega VOS-a še živita. Zanimata me njuni imeni. Če ju kdo ve naj ju napiše. Tako iz radovednosti in zgodovinske resnice.Če ima seveda pogum.

 4. Sony Globokar pravi:

  Glede dveh baje še živečih likvidatorjev in tudi skruniteljev (sama likvidacija je nekaj, drugo pa je skrunitev)zgolj in samo tole. Dediči pokojnih so ju oprali na sodišču vsakršne krivde, v postopku denacionalizacije je bil grad izplačan…

  Tako iz povsem človeškega stališča, iz zgodovinskega vidika, pa tudi temeljnih moralnih načel me zanima njuna resnica. Je morebiti zgodba drugačna kot so nam jo predstavili mediji. Je bilo moteče bogastvo, ekstravaganca ali se mladci zgolj niso mogli zadržati, ko so že itak šli predaleč.

  Ne obsojam, ne ocenjujem! Zanima me samo resnica; povod, potek in rezultat (kaj so s tem dosegli).!?

  Mogoče mi bo kdo odgovoril! Hvala

  p.s. Imamo na obeh straneh na stotine podobnih zgodb. Povem, da ne “navijam” (neprimeren izraz!)za nikogar. Po toliko letih prav gotovo ne. Zgodilo se je pač kot se je zgodilo. Ljudje so pač verjeli. Ivan Maček Matija je nekoč povedal, da če bi ljudje vedeli, kako se živi v Sovjetski zvezi, potem ne bi bil nihče za njih.

 5. Darko Novak pravi:

  Ja in v čem je point tvoje veleumne ugotovitve Kordiš?

  Da se je nekdo zmotil in je potrebno zato obsoditi tistega, ki odkriva zločine in jih obsoja in ne tistega, ki jih je storil?

  Višek norčevanja iz zdrave pameti pa je tole:
  Ker dovolimo, da nas delijo. Ker dovolimo, da drugi upravljajo z našimi življenji. Ukvarjamo se z osebami, ki so že mrtve. Spreminjamo zgodovino.

  Seveda nas delijo, delijo nas na tiste, ki se jim zločini zdijo obsodbe vredni in na tiste, ki bi radi to pometli pod preprogo. Kje pa je meja s katerimi mrtvimi osebami naj se ne bi ukvarjali? Če tebe nekdo jutri ubije, je ukvarjanje s tem umorom delitev in spreminjanje zgodovine.

  Sicer pa ima vsak angažma v tej smeri svojo pozitivno eksternalijo, tudi tvoj jo je imel kot je danes zapisal Roman Leljak:

  Pred dnevi sem našel dokument, ki jasno pove, da je Angela Meh likvidirana s strani OZNE. Prebral sem, da je dal za soglasje za likvidacijo “glasom tov. Ribič”. Pregledal sem vse zaposlene v OZNi Celje. Ni bilo nobenega Ribiča. Priznam, prehitro sem zaključil, da gre za Mitjo Ribičiča. Bil sem prepričan, da je v zapisniku napaka. “Glasom majorja Mitje…”, prevečkrat sem to izjavo prebral v Arhivih. Napadel me je bivši poslanec Franci Kek, mnogi drugi, ki so mojo napako, da sem Ribiča imel za Ribičiča, razumeli, da je to bolj pomembno kot dejstvo, da je bila ubita 17 letna punca. Danes sem Keku in drugim hvaležen. Pokazalo se je, da je dokument bistveno bolj pomemben, kot sem to mislil. Dokument razkriva način kako je OZNA z lahtoto ubijala. Namreč, pozabil sem pogledati tudi sestavo partijske, komunistične celice, ki jo je Celjska OZNA imela formirano v sestavi svoje organizaje. Sekretar oznovske partijske celice v Celju je v tistem času bil Alojz Ribič. Torej dokument razkriva, da je likvidacijo dovolil sekretar celice komunistične partije. Torej tiste partije, ki jo je zadnji vodil Milan Kučan. Hvala še enkrat vsem, ki ste popravili mojo napako.

  • had pravi:

   bullshit.. ni slo za angelo meh. slo je za obracun z matijo ribicicem in cirilom ribicicem.. ni slo, ker je bilo prevec prozorno.. in v navalu veselja je roman pac zajebal.. kot ze mnogokrat..

   in sedaj je naredil pricakovani spin, kot sem ga napovedal.. preprosto predvidljivo.. kot vse, kar pocne desnica..

   • Darko Novak pravi:

    No, če dejansko ne gre za Angleo Meh, potem sedaj, ko ne gre za Ribičiča, tudi iskanja njenih posmrtnih ostankov v soboto ne bo. Bomo videli kdo ima prav.

    Kar se tiče Mitje Ribičiča ta dokument ne spremeni ničesar, je dosti drugih dokumentov. Kvečenjmu manjši morilec bi izpadel s tem dokumnetom, saj so na drugih dokumentih žrtve v skupinah in ne samo ena. Ni bilo v njegovem stili, da bi dajal moriti po eno osebo, razen on osebno.

    Kakšen pričakovan spin? Resnica, ki jo je spoznal Leljak ni spin. Resnica ne more biti spin. Spin je lahko samo iskanje formalnih napak v dokumentu, da se relativizira umor otroka.

    • had pravi:

     ne gre se za resnico. odstrani si plasnice. gre za obracun. leljak ima 7,9 mio dolgov.. posledicno mora najti nekaj.. in ko zajebe, se zacne resevanje vojaka ryana..

 6. Darko Novak pravi:

  In kaj je zajebal? Saj je priznal pomoto. Za razliko od koga drugega.

  Skratka, ali gre za Angelo Meh in resnico ali ne, bomo videli v soboto, če bodo šli res iskat njeno truplo. Če je šlo samo za Ribičiča, potem ga ne bodo šli odkopavat, ker očitno po tovjem ni motiva.

  Naj ima dolgove in naj jih plača (na to arhivsko gradivo nima vpliva), ampak zaradi tega ni nič manj državljan kot mi vsi ostali in nima nič manj pravice do svobode govora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.