Za otroke gre? Šalite se. Kot predsednik Slovenskega Centra PEN (ki je del najbolj elitne svetovne organizacije intelektualcev in ustvarjalcev, s centri v 140 državah) sem prisiljen zapisati, da so dogodki v zvezi z nastanitvijo šestih migrantskih mladoletnikov v kranjskem dijaškem domu za naše nesrečno podalpsko ljudstvo zgodovinska sramota.

Na nedavnem referendumu se je večina udeležencev opredelila proti možnosti, da bi se peščica istospolnih parov lahko poročila in dobila pravico do posvojitve otrok (takih primerov bi zanesljivo bilo manj kot šest na leto). Če se je s tem še mogoče sprijazniti, pa je nasprotovanje staršev in kar 24 profesorjev Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju nastanitvi šestih begunskih otrok v dijaškem domu, ki je večinoma prazen, tako nerazumno in podlo dejanje, da bi se nad njim morali zamisliti vsi prebivalci te nekoč obljubljene »druge Švice«. In se vprašati, ali sploh še sodimo med civilizirane narode.

Ali se starši (in profesorji?!), ki so v navzočnosti begunskih mladoletnikov videli tako veliko grožnjo, da so se brez sramu uprli njihovi nastanitvi, zavedajo, da utegne podobna usoda prej, kot si mislimo, doleteti tudi njih? Kako bi se se počutili, če bi nastanitvi njihovih otrok v praznem dijaškem domu v eni od evropskih držav, recimo na Danskem, v Franciji ali Nemčiji, nasprotovalo poleg staršev domačih otrok tudi 24 gimnazijskih profesorjev, domnevnih intelektualcev (?!), ki bi morali razumeti, na kakšnem tiru se je znašel sodobni svet?

Za otroke gre? Dajte no. Gre za to, da smo se s tem sramotnim dejanjem znašli med državami, ki si ne zaslužijo mesta v krogu zahodne civilizacije, med narodi, ki jih namesto človečnosti zaznamujejo individualna sebičnost, trdosrčnost, neutemeljen strah pred drugačnostjo, patološka ksenofobija in še kaj, kar je nevredno človeka v samem srcu Evrope v 21. stoletju. Eno so razumni in premišljeni ukrepi, da nas begunski val ne bi preplavil, drugo je trdosrčnost do zapuščenih otrok. In kaj je v zvezi s tem storilo ministrstvo za šolstvo? Kljub »stalni pripravljenosti« ni našlo niti časa niti volje, da obsodi ta nečloveški dgodek.

Slovenski center PEN je šokiran ob dejstvu, da se kaj tako nizkotnega lahko zgodi v državi, ki jo zastopa na intelektualnem zemljevidu sveta. In ostaja brez besed.