Banksy v kranjski Layerjevi hiši

Banksy, Thank You For The Flowers / Razstava v Layerjevi hiši. Galerija Layerjeve hiše, Tomšičeva 32, Kranj. 31. maj – 28. september 2016. Odprtje razstave: torek, 31. maj, ob 18h

Nedolžna prvoaprilska šala o grafitarski intervenciji, ki naj bi jo v noči na 1. april v Kranju izvedel anonimni umetnik Banksy, je vsebovala zrno resnice. Svetovno znanega in daleč najuspešnejšega gverilskega grafitarja znanega pod imenom Banksy, označenega za “Kralja urbane umetnosti”, “modernega urbanega Zorrota” in “sodobnega Picassa” bo poleti zaneslo v kranjsko Layerjevo hišo. Od 31. maja do 28. septembra 2016 bodo v galeriji Layerjeve hiše na ogled postavljene originalne Banksyjeve stvaritve.

Razstavo več kot 50 del, med njimi vrat dunajskega glasbenega kluba, ki jih je s svojim grafitom olepšal Banksy, njegovih številnih originalnih grafik, ovitkov vinilnih plošč, plakatov in nalepk bo spremljal bogat in barvit spremljevalni program s fotografskimi razstavami, urbanimi uličnimi intervencijami, glasbenimi festivali, neodvisnim filmskim festivalom in vodenimi ogledi. Na ogled torej ne bodo zgolj dela bristolskega provokativnega umetnika Banksyja, temveč bo to poletje v prikupno staro mestno jedro Kranja umeščena tudi domača in regionalna ustvarjalnost.

Britanski poulični umetnik Banksy je bil označen že za marsikaj. Nekateri tega gverilskega grafitarja kujejo v zvezde, saj so ga kronali za »kralja urbane umetnosti«, spet drugi ga smatrajo kot mazaškega vandala, prodano dušo ali subkulturnega izdajalca. Nekaj pa je vsem vendarle skupno – zaradi slovesa, ki ga uživa, so ga pričeli iskati prav vsi, od policije, zbirateljev umetnosti, pa vse do oboževalcev in stenskih preganjalcev. Pot kontroverznega šablonerja se je začela v rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentatorstva narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na medmrežju, postajal pa je zanimiv tudi za umetniški trg. Čeprav danes njegova platna visijo med marsikatero petično umetniško zbirko, se Banksy še vedno podaja na kraj svojih prvotnih »zločinov« – na ulico.

Razstavo Baksyjevih del, poimenovani Banksy, thank you for the flowers, Layerjeva hiša umešča v štirimesečni kulturni program Layer, hvala za rože. V hiši in njeni okolici poleti načrtujejo spremljevalni program, na katerega bodo povabljeni domači grafitarji in ustvarjalci, manjkalo ne bo niti gostov iz tujine. Tematiko ulične umetnosti in sporočil, ki jih predstavlja tudi Banksy, bodo vpeli v filmske večere, glasbene in ustvarjalne festivale, urbane intervencije ter redne vodene oglede po razstavi in spremljevalnih aktivnostih, namenjenih šolskim skupinam, domačinom in turistom.

V letu 2011 ustanovljena Layerjeva hiša, poimenovana po poznobaročnem slikarju Leopoldu Layerju, ponosno oživlja delo tega nekonvencionalnega slikarja. Po mestni legendi naj bi namreč Layer v času Napoleonovih Ilirskih provinc, ko se je povpraševanje po slikarskih naročilih zmanjšalo, ponarejal bankovce ter bil zaradi tega poslan v mestno ječo. V prihajajočem poletju pa Layerjeva hiša ne želi samo vkleniti uličnega zlikovca po imenu Banksy, temveč postati tudi regionalno središče urbane ulične ustvarjalnosti.